發新話題

[知識] [集思廣益系列]2013DSE截至2013-3-22中文卷四(口試)題目

[Close]
我是20號考,sad...
坐一望二
四間band1說合時宜,我band3說不合時宜。
佢地每個point近乎完美。

topic: 敏於事,慎於言。

引用:
原帖由 Yin520. 於 2013-3-21 13:49 發表
我係 等陣630考

如果遇到共識題 應該點應付 有冇高手指教
或者咁樣答你

最緊要俾考官feel到你係有嘗試達成共識  當然最後達唔到可以有好多因素

老老實實  共識題係最易出事既一條

引用:
原帖由 ksleung 於 2013-3-21 14:18 發表
我是20號考,sad...
坐一望二
四間band1說合時宜,我band3說不合時宜。
佢地每個point近乎完美。

topic: 敏於事,慎於言。
其實依題好易解.都唔明點解琴日FB全部都話依個難
(只能說審題唔用腦)

ANYWAY~你講堅定流?

正常唔會有人著校服考ORAL,因為驚考官有偏見,先入為主

你仲可以知道晒你D對手全部都系BAND1 ?
引用:
原帖由 Yin520. 於 2013-3-21 13:49 發表
我係 等陣630考

如果遇到共識題 應該點應付 有冇高手指教
個人覺得唔洗過份著重搶頭/做總結

結果亦都唔一定要有共識

共識題有一個位系最主要拉到分既就系你有冇達成有共識的趨勢

而最而做到既就系,當最後一個同學表面立場後.你做個小總結

假設有1.2.3樣野你要做共識邊樣最好

1.2.3.4號同學分別支持第1同第2樣野 ,5號同學岩岩表面左佢都支持第1樣野

依個時候你最好就搶到做小總

(嗯.竟然大家都系支持第1樣同第2樣野,不如我地就先刪除第3樣野先喇)

之後再搵第1樣同第2樣野既相似地方.再縮小範圍深化討論

引用:
原帖由 KeiRo 於 2013-3-21 14:57 發表

(只能說審題唔用腦)

你仲可以知道晒你D對手全部都系BAND1 ? ...
下  我仲諗住著校服考  顯得斯文d 似返個學生喎/.\

問過阿sir  呢條係無論咩時候都合時宜

引用:
原帖由 唏噓朕 於 2013-3-21 14:59 發表

解岩題 的確系

合時宜

慎言 勤奮 好難唔岩.

引用:
原帖由 唏噓朕 於 2013-3-21 14:59 發表

係 我都認同
我諗如果有個人染頭髮入去
比人既第1印象已經唔好
著校服=無敵

引用:
原帖由 KeiRo 於 2013-3-21 14:57 發表

(只能說審題唔用腦)

你仲可以知道晒你D對手全部都系BAND1 ?

個人覺得唔洗過份 ...
我係著校服去考
按圖即可進入信長之野望區

引用:
原帖由 W_a 於 2013-3-21 15:28 發表
我係著校服去考
我又冇話唔可以.只系好少人會著

我做互聯網用真名問你同唔同意果條,好似最易e條

人手置頂

今日出左第一條共識題了
一陣更新上黎
按圖即可進入信長之野望區

2.假設人類科研成功,並可以研發下列物件,你認為哪一項對人類
的生活最有意義?

(1) 長生不老丹
(2) 隨意縮小膏
(3) 永恆記憶丸
依題簡1=自殺
陽光k3

引用:
原帖由 W_a 於 2013-3-21 19:11 發表
今日出左第一條共識題了
一陣更新上黎
試為外國來港交流的中學生,設計兩項服務社會的活動,以加深他們
對香港的了解和認識。試討論並達成共識。

引用:
原帖由 KeiRo 於 2013-3-21 19:34 發表

試為外國來港交流的中學生,設計兩項服務社會的活動,以加深他們
對香港的了解和認識。試討論並達成共識。
就系呢條
唉...
比人3挑2
我話去郊外種樹
跟住我d組員系甘講又咩1日遊,又話咩波鞋街-,-
旦系我又無表明點服務社會-,-
應該死左了
不過都共識到

有時間的話,希望可以一起玩這些題目。
[url=http://www.ipve.com/bbs/forumdisplay.php?fid=1067]http://www.ipve.com/bbs/images/ad/literature.jpg[/url]

發新話題