發新話題

開伺服器教學(官方)70%自製

[Close]

開伺服器教學(官方)70%自製

首先你要下載
之後你開左個minecraft_server去
等佢load到100%果時會講句野[INFO] Done (70433486975ns)! For help, type "help" or "?"
代表你以經load完,佢會新增左幾個file出泥
例如:
其中最重要的係server.properties,呢個係設定,要用記事本開啟
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
有下面係各個選項
#Minecraft server properties
#Wed Sep 21 01:33:47 CST 2011
level-name=world<地圖所在的資料夾,除非想開新地圖又唔想刪除舊地圖,否則無需修改。
allow-nether=true<開 Nether。
view-distance=10<預設數值:10。
spawn-monsters=true<生怪。
online-mode=true<true=只準正版入;false=正版 OR 開心版都玩得。
difficulty=1<難度; 0:和平; 1:簡單; 2:普通; 3:困難
gamemode=0<模式; 0:生存模式; 1:創意模式
spawn-animals=true<生動物。
max-players=20<最大容納上線人數。
server-ip=<將個 Server 指向去某 IP,建議留空。
pvp=true<允許玩家傷害。
level-seed=<和單人模式一樣用種子世界,預設留空隨機生地圖。
server-port=25565<將 Port 指向開 Ser 的電腦,請參閱你的路由器說明書。
allow-flight=false<允許飛行器?
white-list=false<開啟白名單?預設關閉的。
motd=A Minecraft Server<是在伺服器列表下面的名稱,顯示的信息。
跟據自己個人喜好、情況而自行調較,設定完儲存左佢就得喇。
---------------------------------------------------------------------------------------------------
1:之後開啟minecraft_server,每一次開ser前都要開住唔關
一關左呢個就等於關server
2:之後就係開minecraft
3:再按多人遊戲,姐係第二個
4:跟住按新增伺服器
就會出現呢個情況
打番自己個ip就可以
如果設定左其他字代表你個ip就打番其他字
5:再按完成就成功開ser
--------------------------------------------
最後比個ip你的朋友,機友,玩家,vlan友
叫佢按直接連線就成功啦
----------------------------常見問題------------------------------------------------
點解跟足都連唔到?
a:未改online-mode=true<true=只準正版入;false=正版 OR 開心版都玩得。
b:改左ip你都唔知~_~
c:上面個sever器係1.1,你隻mc係1.2

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

留位更新                           ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

早知我都copy算 (講笑)
人生就係咁悶

copy左小小姐--"

1.你個SER器咩版本
2.有ROUNER(路由器)/流動IP的人需額外做多少少野
3.[INFO] Done (__________ns)! For help, type "help" or "?"果集數字佢吾一定一樣

用官方的不好用 用Bukkit的好D

本人用bukkit足足1年半了@@@@@@@@@@

等我黎講下吧
如果你要用官方的 就最好就是玩正正常常的生存了 因為官方的是用不到插件
------------------------
Bukkit就好用得多了 因為可以用插件
人生就係咁悶

點樣chok野。

我個fd識我唔識~

引用:
原帖由 ★凍檸茶 於 2012-3-6 16:44 發表
點樣chok野。

我個fd識我唔識~
CJB MOD,TONYMANYITEAM等等 最常用的
人生就係咁悶

引用:
原帖由 manchunho741 於 2012-3-6 17:03 發表
CJB MOD,TONYMANYITEAM等等 最常用的
姐係點。

我同我個fd係玩多人連線既。

佢chok到鑽石裝。。

引用:
原帖由 ★凍檸茶 於 2012-3-6 17:16 發表
姐係點。

我同我個fd係玩多人連線既。

佢chok到鑽石裝。。
呢個呀-.-http://www.youtube.com/watch?v=MOZwKwwM0kE
人生就係咁悶

ip點睇?新手黎@@

SERVER器係1.1   個MC係1.2.3咁點??

發新話題