16 12
發新話題

[PS教學] 燃燒火焰字效教學

[Close]

[PS教學] 燃燒火焰字效教學

溫書溫到就黎抖唔到氣啦,搵返d自己想做既野,所以製呢個教學比大家,火焰字效,幾型的說!

您們的回覆就是我的動力

完成品:

1.開新檔案,色彩模式揀灰階,大小自己決定,背景顏色填滿為黑色

2.輸入文字,並右鍵文字層揀點陣化文字

3.禁住Ctrl點文字層,會出左文字選區範圍,再合併可見圖層

4.執行影像-旋轉版面-順時針90度

5.執行濾鏡-風格化-風動效果(此步驟x2)之後轉返逆時針90度

6.執行濾鏡-扭曲-海浪效果(數值1和1)

7.執行影像-模式-索引色

8.執行影像-模式-色彩表,揀黑體光譜

9.執行影像-模式-RGB顏色

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

5.執行濾鏡-風格化-風動效果(此步驟x2)之後轉返逆時針90度

點解你個背景顏色會轉左做黑色既= =
...

引用:
原帖由 『嫩↘b』 於 2012-2-26 20:22 發表

點解你個背景顏色會轉左做黑色既= =
一開始就需要將背景色改為黑色...

引用:
原帖由 C_k 於 2012-2-26 20:57 發表
一開始就需要將背景色改為黑色...
我睇漏左tim
...

引用:
原帖由 『嫩↘b』 於 2012-2-26 21:04 發表

我睇漏左tim
仲有冇咩地方唔明白??

反而我認為用BH印會好好多
等我提供幾個吧 待C_k遲下再發一個全新的火焰字效教學

引用:
原帖由 乂紫魂乂 於 2012-2-26 21:55 發表
反而我認為用BH印會好好多
等我提供幾個吧 待C_k遲下再發一個全新的火焰字效教學
我反而唔係好中意用筆刷,好難掌握當中技巧

我終於學識左改背景  

油筒
上網搵都無得教點改背景顏色
...

呢張野D角色,係吾係好模?
放大左之後失真有無方法令佢清D
問多一個問題:好似下面張圖咁,背景吾係黑色,可吾可以加入你種字效--?

...

引用:
原帖由 『嫩↘b』 於 2012-2-26 22:07 發表
問多一個問題:好似下面張圖咁,背景吾係黑色,可吾可以加入你種字效--?
用Photoshop變形工具放大唔會咁失真

引用:
原帖由 乂紫魂乂 於 2012-2-26 22:26 發表
用Photoshop變形工具放大唔會咁失真
cut個陣係咪應該用快速選取工具?

我cut完有D殘番係道= =
...

引用:
原帖由 『嫩↘b』 於 2012-2-26 22:27 發表

cut個陣係咪應該用快速選取工具?

我cut完有D殘番係道= =
可以用筆刷  擦晒d唔想要既野再放張圖入去
或選取工具 > 羽化 20%

引用:
原帖由 『嫩↘b』 於 2012-2-26 22:07 發表
用PS變形工具吧,同埋你張素材可以調整較下混合更改

唔係就好似變左圖既主題

引用:
原帖由 C_k 於 2012-2-26 22:32 發表
用PS變形工具吧,同埋你張素材可以調整較下混合更改

唔係就好似變左圖既主題
素材可以調整較下混合更改,咩黎
...

引用:
原帖由 『嫩↘b』 於 2012-2-26 23:19 發表

素材可以調整較下混合更改,咩黎
圖中圈住果舊野就係混合模式既更改

新圖層放入素材後多數會使用覆蓋及柔光

仲有其他模式都可以用既 不過睇當時情況而定

16 12
發新話題