36 123
發新話題

[原創] 電影推薦 Starry Starry Night - 星空

[Close]

電影推薦 Starry Starry Night - 星空

Starry Starry Night   - 星空

Uploaded with ImageShack.us

片種 : 愛情故事
上映日期 : 2011-11-03
級別 : IIA
語言 : 普通話 (中英文字幕)
片長 : 99
導演 : 林書宇
主演 : 徐嬌、劉若英、庾澄慶、曾江、林暉閔及桂綸鎂
故事簡介 : 改編自繪本詩人幾米的長篇故事,孤獨的13歲少女小美 (徐嬌 飾) 認識了不愛說話的轉校生小傑 (林暉閔 飾),二人受莫名的吸引力互相牽引,共享另一個只屬於他們的世界,雖然生活中的難題沒有減少,但至少他們可以相依為伴。小美的父母 (庾澄慶及劉若英 飾)關係陷入僵局,城市就像怪獸一般讓小美感覺到冰冷的疏離感,她懷念小時候和爺爺 (曾江 飾)一起在山上生活的純樸自然,以及湖上那片閃熠的星空。小美最後決定和小傑逃離城市,翻山越嶺間二人經歷了初戀的懵懂,然而距離目的地越近,二人亦越接近要分開的一刻。

星空 正式預告 點亮美麗星空  

星空 幕後花絮-星光閃亮篇

星空 幕後花絮-緣起篇

我的簡介已及感想

人生是否像星空一樣......那麼神秘?那麼奇秒?這套電影就可以一一告訴我們,什麼叫人生!
這是長篇故事小說,改編自大作家幾米,故事的主角就是兩位初中學生的戀愛,
由不認識到熱戀已而到分開的故事,當中加插了多段情節,帶起現實中愛的表現,
例如:壁報板的破壞,男主角動手打同學,到女主角爺爺的死,開始時女主角像沒有特別,
最後才發覺爺爺在她心目中是最重要的,還有女主角爸媽的分開令到女主角到了,
  人生最低潮的時後,男女主角決定去一次[旅行],這短缺而充滿星空的[旅行]就這樣開始了,
女主角找回懷念他對爺爺的事及到爺爺的家是這次[旅行]的目的,但那又是要分開的時候,
我覺得一生真的很像這套 電影,這套電影完完全全反映出人生的高低潮及失落的情緒
最後的故事如何,他們又會怎樣,留待你們自己找吧

頭香支持 應該幾好睇

澳門冇得上,勁慘

引用:
原帖由 10.Decade 於 2011-11-6 02:08 PM 發表
頭香支持 應該幾好睇
真係好好睇的@@
引用:
原帖由 hhjj22 於 2011-11-6 02:29 PM 發表
澳門冇得上,勁慘
點解無得上 又5係3級@@

應該就快上影了

回復 4# 的帖子

上澳門大會堂個BLOG都見唔到有

那些年有無,可能禁左tw影片

那些年有出
但我想講星空大陸出(好似)

星空都係tw的

依套戲我等緊佢出呀......
睇預告好似好好睇咁......
唔知做咩依排鍾意睇愛情戲

BabY s0 s0RRY

感覺上唔係愛情片     

引用:
原帖由 CoOLSK_ 於 2011-11-9 09:58 AM 發表
感覺上唔係愛情片     
55我都係甘覺 因為是13碎的戀愛

引用:
原帖由 ♥_靈魂S 於 9/11/2011 04:38 PM 發表

55我都係甘覺 因為是13碎的戀愛
得13碎!?!?!
好似唔係好夠經驗WOR
但係我都會去睇次既

引用:
原帖由 水の源 於 2011-11-9 06:37 PM 發表

得13碎!?!?!
好似唔係好夠經驗WOR
但係我都會去睇次既
咩5夠經驗=.= 人地既賣點係初戀
個女仔好出名的,之前係長江七號扮男仔個細佬

引用:
原帖由 ♥_靈魂S 於 10/11/2011 03:38 AM 發表

咩5夠經驗=.= 人地既賣點係初戀
個女仔好出名的,之前係長江七號扮男仔個細佬
係咩......
唔知佢原來係長江七號扮男仔個細路.....
大左咁多啦

36 123
發新話題