發新話題

我的陰陽眼

[Close]

我的陰陽眼

到現在起, 我都經歷左好多奇怪事, 由細細個到依家, 我都無諗過我點解會見到, 可能真係由細見到大啦. 更加以為住係鄉村, 見到係必然, 所以都無特別去知點解.

咁有日, 我老婆無啦啦同我講起, 你全家都係得你見過, 你呀哥就無見過, 係唔係有d野呢.
聽佢講又有d道理喎..

我就問我老死, 奇人啦, 佢就話, 有d係天生陰陽眼, 有d就經過某d事就有陰陽眼. 咁你細個經歷過咩事呢, 我點知呀老友, 有都唔記得啦.

咁, 有次家族吃飯啦, 我就問下d長輩親戚, 我細個未懂性個陣時經歷過咩事啦, 佢地都話唔記得啦, 太耐邊記得呀. 個時我望到我叔想講d野, 又比我老豆阻止. 咁我又問我哥, 佢又話唔記得.

咁算啦, 無謂挑起條根啦, 點鬼知我老婆有八卦, 係都要我去問. (真係服左佢, 有要驚有要知)

咁我就去問前前任村長, 依家都未死, 睇佢都80幾, 但係都好健壯. 點知想開口問, 佢以經話唔駛問, 佢話唔會講. (難道你係神仙, 我未問你都知). 佢話呢個係村的秘密喎.

個陣頭都痕埋, 係咩秘密咁巴閉呀. 唔同我唔係我老豆生? 定係執番理呢 (個時都好多呢種case) 我諗, 算啦, 逆來順受啦, 可能聽完自己都頂唔順, 無謂在追落去啦.

如是者, 好似係前年過年, 有d移問左去荷蘭的長輩返理過年. 我都係第一次見, 做後輩當然去拜年啦.
咁就知道我的秘密啦.

話說我先介紹我係邊個啦同個長輩, 點知, 個長輩就好快講左句 " 哦, 你係個次死左幾個鐘番生個靚仔呀. 都咁大個呀. 哈哈" 個時見到我老豆個表情唔多好, 其他長輩就叫佢收聲啦. (個時我係屋企出生的, 唔係醫院生, 個個年代, 我地元朗都好多同我case一樣) 個時我都唔知佢點解咁講, 之後就慢慢諗下啦, 可能就係呢件事令我見到d野? 另外我都懷疑自己是不是比搵替身, (可能我先係隻鬼, 搵左我自己).

呢件事, 我老婆聽完都打冷震呀.. 其實我係邊個至真呢.... 呢個問題依家都係到諗左好耐.

後話 : 有d野, 你唔去問好過問呀. 問完令自己都唔開心.

轉貼定親身經歷?

如果系轉貼,請下次在標題上加轉貼。

引用:
原帖由 Mp. 於 2011-6-14 10:56 發表
轉貼定親身經歷?

如果系轉貼,請下次在標題上加轉貼。
版規在哪?就算我不加轉帖又怎麼樣?犯法嗎?

#3 在不明文上 是有可能犯法 ...
只有原創先吾洗打轉貼。。

咁你系咪有陰陽眼
努力上200分;D

引用:
原帖由 萬般的蠢事 於 2011-6-14 12:43 發表

版規在哪?就算我不加轉帖又怎麼樣?犯法嗎?
你甘講就無啱,
如果人人都系甘,甘會變成點?(自己捻下)

引用:
原帖由 MeSs! 於 2011-6-14 23:50 發表
#3 在不明文上 是有可能犯法 ...
只有原創先吾洗打轉貼。。
犯了甚麼法律?
就算真的犯了法律,我敢做敢認
你去報警吧

發新話題