發新話題

[隨筆] 愚人節一事,短文

[Close]
世狸做左名人@@

哇!

引用:
原帖由 曾志威 於 2011-4-6 00:52 發表

雖然我只係略略咁睇完
但都比個故事既情節感動左少少
感動...?

恐怖= =

引用:
原帖由 愛影。揚仔 於 2011-4-1 22:11 發表
楊楊,今天四點鐘在麥當勞等,不見不散。」
揚揚

短評:看到標題是愚人節短文,小的起初以為是搞笑文...豈料這是bad end...

umm...整體來說不錯,只是細節上略為不足...如:
俗語說『近朱者赤 近墨者黑』,海城受到朋輩的影響,漸漸成為了一名壞男孩。<<<為何?
詳情待他人回評...

另外,結局似乎過於牽強...

結局只系諗住笑下

因為好多人都系覺得作弄別人果個永遠都無事,只系被人作弄既人先會有事

所以我諗到作弄人既果個自作自受既結局

關於..近朱者......

其實我系想講

海城識左d壞朋友

漸漸就學壞左

就猶如近朱者赤 近墨者黑 e個道理

引用:
原帖由 愛影。揚仔 於 2011-4-6 20:29 發表
結局只系諗住笑下

因為好多人都系覺得作弄別人果個永遠都無事,只系被人作弄既人先會有事

所以我諗到作弄人既果個自作自受既結局

關於..近朱者......

其實我系想講

海城識左d壞朋友

漸漸就學壞左

就猶如近朱者 ...
結局也(好像是)沒什麼大問題 (但一路認真忽地來過'搞笑'好像有點突兀...)

但海城結交朋友卻過於突然.文章開首說過他家勢顯赫,文中又隱約指出他家教甚嚴,按理海城的生活圈子(包括學校)也沒什麼壞朋友.
雖家人不多管理,但總不致於放任不理.

問題是,無端白事那來的壞朋友...

至於海城父母何以不接受 白雪也可略為交代一下...(如海城父母的性格-守舊,要求門當戶對,或是其他理由.)

有錢的不一定不接受貧窮人家...

系bo -3-

咁吖

下次先算ha

諗緊第二片短文既題目

幾有心機,唔錯

有小小創意

版主都幾好文彩

欣賞你設有伏筆 ( 食薯條以至悲劇 )   文筆吾錯 加油啊 !

諗到下一章既主題了

請期待期待..

甘長既 不過都幾有心思@@@@@
王者.SOR

愚人節
應該去玩人啦

第九行..

他們經歷了很多風波,因為白雪也是一名貌美如花的女孩,身邊總是會有很多狂風浪蝶。但海城卻一一破解了,因此他們的感

係呢到用破解呢個詞語會吾會吾係咁適合呢?
人生得意須盡歡 莫使金樽空對月...    kelb.    ♥
[/URL]

支持~好睇呀,好耐沒睇咁精彩既文章
希望你已後都會出啦

發新話題