發新話題

呢個已經無用-.-可以唔駛入來睇

[Close]

呢個已經無用-.-可以唔駛入來睇

說我在風和日麗的早晨,帶著無線網卡與筆電,去團長(狗仔旻)屋企個時,突然一陣地動天搖,街邊d道路崩毀,人生的走馬燈再眼前一閃而過,想不到唯一的陪葬品竟然是一隻狗仔(旻).......

再睜開眼,發現自己被四片木板包圍,應該是人家在說的四塊梆,看來應該是頭七,回來看看自己的家人,順便看一下自己死的樣子吧........

坐起身來,環顧四週,咁古老咩....拍古裝戲嗎?還是現在的孝女白琴都很講究全換成古裝的......,在棺材的旁邊有個在燒紙錢的年輕人,兩眼發直的看著棺材的方向..

之後我話邊個傻仔死左?

一推人講:唔係你仲有邊個..3秒回神後,個個都走哂...鬼呀!!!

曹操行入來講:,郭嘉你無死呀,太好啦,我差d屎都柯唔出..

而我係呢d情況之下用左1秒中明白哂發生咩事..哈哈哈^^
心想(睇來我番左古代,點都要玩番夠本先...奸笑....)

曹操:奉孝你沒事就好了,一聽到你病亡,孤整日寢食難安阿!

假郭嘉(我):讓主公憂心了,奉孝只是累了點!早年習武時曾遇仙人教習龜息大法,對於身體病痛恢復有妙不可言的功效,只是這次睡的沉了一點!(太瞎了,不過也想不出別的理由)

曹操:........你無事便好,眼下北方初定,袁氏一族已無力回天,這些都是你的功勞!

假郭嘉(我)心想(恩....演義好像有做到這段,郭嘉遺計定遼東.....所以郭嘉本人是確定真的死了,所有人也沒懷疑我是第2個人,就用這個身分騙吃騙喝好了,不然也不知道要去哪混!)

一位溫文儒雅的中年人接著講:奉孝竟會如此謙虛,還真是令人訝異阿!早年將你介紹給主公時,還不少人說你行為不檢,不識禮儀呢!

假郭嘉心想(把郭嘉介紹給曹操....那他不就是荀彧?)

假郭嘉:讓文若兄見笑了.....

荀彧:哈哈哈,連兄都用上了,你以前不是都叫我荀傻仔嗎?

假郭嘉心想(看來郭嘉以前真的很敢說.....)

曹操:好,為了慶祝奉孝歷劫重生,今晚在許昌大宴群臣,眾人不醉不歸阿!

一堆人齊喊:多謝丞相!(真不知道古人哪來的默契,都知道要接哪句話,而且說的時間點都一樣= =)

序幕結束,希望大家like,多d支持一下^^

(比d反應我,=我有動力在創作 )

呢個係我之前作,因為多左呢個區,所以比大家回億一下!!

想知道總故事ge內容,去呢到睇啦,作左前一半,仲有後一半未作

http://ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=307216&page=1&extra

比較口語d,不過之後都會作出改善
有睇過ge朋友歡迎講出來
我會一一接受

請把題目名改成
[微型][小說][歷史][軍事][穿越]魏書‧假‧郭嘉傳[更新至 x時間 第x章]

口語不是太大問題,因為如果想表達輕鬆搞笑的心情,加上口語倍生動。
序幕做的是介紹,你沒能表達出假郭嘉要扮演郭嘉來生存。
還有就是語言應該加上心情,人說話不是機械人。
"一推人講:唔係你仲有邊個..3秒回神後,個個都走哂...鬼呀!!! "
你表現出這裡是笑點,但如果加上形容詞就會更生動。
"圍觀棺材的士兵正在痛哭流涕,我走過去「百掛」一下,誰知......在棺材上休息的人是我?"
最後,古人會說"我差d屎都柯唔出.. "的嗎?不會,把這些口語關掉。

什麼時候可以用口語?
就是從現代來的那個假郭嘉說話的時候。

希望你叫肥佬把帖子轉過來就是了...不要分開發
按圖即可進入信長之野望區

引用:
原帖由 W_a 於 2010-12-18 20:40 發表
希望你叫肥佬把帖子轉過來就是了...不要分開發
點搵肥老-.-
唔知點同佢連絡
msn又無-.-
幫一幫我

引用:
原帖由 EsCapE.^^ 於 2010-12-18 21:37 發表

點搵肥老-.-
唔知點同佢連絡
msn又無-.-
幫一幫我
可以PM(短消息)他

回復 1# 的帖子

乜可以再開多篇架咩- -
咁我篇  
L4D同人喪屍故  
咪可以係度再開多篇~
但睇完D人既回復後
我又想睇下呢篇文最後會變成點

引用:
原帖由 honamkam0 於 2010-12-18 22:14 發表
乜可以再開多篇架咩- -
咁我篇  
L4D同人喪屍故  
咪可以係度再開多篇~
但睇完D人既回復後
我又想睇下呢篇文最後會變成點
請叫當區版主轉過來

回復 8# 的帖子

轉過一次...
唔知可唔可以再轉- -
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... p;extra=&page=1
你幫我睇下

引用:
原帖由 honamkam0 於 2010-12-18 22:18 發表
轉過一次...
唔知可唔可以再轉- -
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=263277&extra=&page=1
你幫我睇下
可以的

太口語 .dd怪
我係霸氣浩:)

發新話題