發新話題

[小說] 我的參軍生涯 24/3更新 求狠評

[Close]

回復 15# 的帖子

8X人
分5隊
1隊1X人
1隊工作隊 1隊係奇襲隊(主角果隊)
1隊係運輸隊 將糧食 武器運入城內
2隊係做其他野
上面更新左少少野 比你地睇埋敵軍既人數

引用:
原帖由 honamkam0 於 2010-12-30 13:29 發表
8X人
分5隊
1隊1X人
1隊工作隊 1隊係奇襲隊(主角果隊)
1隊係運輸隊 將糧食 武器運入城內
2隊係做其他野
上面更新左少少野 比你地睇埋敵軍既人數 ...
糧食所剩無幾的是我方還是敵方?
8x人 vs 1000人左右 [r.i.p.]

回復 17# 的帖子

我方敵方都無乜
但係為左連敵方早D退兵
所以咪要燒佢糧倉囉  
不過其實都幾難打架- -
差唔多係10倍

引用:
原帖由 honamkam0 於 2010-12-30 13:34 發表
我方敵方都無乜
但係為左連敵方早D退兵
所以咪要燒佢糧倉囉  
不過其實都幾難打架- -
差唔多係10倍
就算唔正面交鋒,但係派班新兵去打(序章講到有人武器都用唔好...容咩易打打下掉野= =
偷襲部隊應該騎馬嫁啦,如果掉落馬咪...

btw.應該俾人圍果邊先會唔夠糧...圍人果邊可以補給,俾人圍補給唔到

回復 19# 的帖子

所以下集主角會搶馬黎騎 後面坐住佢個FD
其實呢個奇襲計劃係搵唔到人先搵班新兵= =
個城係正西面 咁多沙漠 唔可以一次帶太多糧草過去 又圍城圍左十日... 所以咪糧草見底囉

唔知有無人有心水既劇本呢?

如果有好好既同劇情 唔介意係到分享下 如果我覺得可以接納既 我會PM你 問你劇本既版權 當果個劇本出場既時候 我都會將你個名打埋上去  以表感謝

劇本  年份(中世紀)   雙方軍隊(十字軍...回教軍等等) 數量可以比埋 唔需要比埋結局...
希望大家支持下

引用:
原帖由 honamkam0 於 2010-12-31 13:25 發表
如果有好好既人物同劇情 唔介意係到分享下 如果我覺得可以接納既 我會PM你 問你人物/劇本既版權 當果個人物/劇本出場既時候 我都會將你個名打埋上去  以表感謝
人物既格式
名字︰(唔好果D毒到爆既名就OK)
姓別︰(男又 ...
建議開新post
個人認為徵角無咩用...好似將個角色主導權俾左作者(當然,可以係一種吸引讀者睇落去既手段

咁...
就咁整劇本好了~

引用:
原帖由 honamkam0 於 2010-12-31 15:10 發表
咁...
就咁整劇本好了~
唔係唔係= =其實徵唔徵角都無大關係,最緊要故事好睇= =
btw,樓主打算每章都唔同主角?

回復 24# 的帖子

無咁諗過- -
只係諗過去到特別既場面先會出新人物

題目如果改改佢會好d
因為題目吸引唔到人

回復 26# 的帖子

你係唔係話我果D [微型小說][歷史軍事] ?
本身應該係 [微型][小說][歷史][軍事] 係我盡減哂d [ ]
不過我係唔知點解 kenken33411 果篇文就咁寫 [原創小說] 就得- -

艾利克.布利斯  
騎士團的新人士兵
1187年 4月28日 敵軍營中
     「衝啊,殺啊!」在營外的山丘上殺聲震天,由於大部份士兵還未睡醒,所以營內的守軍極之少數。我看中了一個還睡在營帳外的敵軍士兵,並攝手攝腳地想走到他的身邊時,突然他一個驚醒,並拿起他身旁的槍對準着我!我也不甘示弱,起槍向他攻擊。雖然我有個優勢,他看起來還是有點沒睡醒,可以趁他左搖右擺時突擊他,可是從他的槍法看起來,他絕對是個久經戰場的老兵。

他一槍指向我的喉嚨,我急忙把槍刺向他的身體,並用左手抓住他的槍桿,好讓他的槍鋒不能移動分毫。他大叫一聲,馬上一個翻身避開我的槍,成了僵持的局面。我只好把槍頭倒轉,從下面一槍刺穿他的胄甲!
他吐了一口血,手上的長槍跌落地上,漸漸地躺在地上.....  

我看著他,呆了很久,我擊敗了我的對手!為什麼我會這麼納悶呢?我參與戰爭時只為了興趣,不過看來我踏上了一條不歸路...... 突然一句︰「艾利克小心!」我回過神來,發現一人站在我的身後,一槍刺來!幸虧迪尼利一箭射向那人,我才大難不死。

「艾利克,上來!」迪尼利騎在一匹馬上,向着我大叫。我看準了那個時機,一手抓住馬頸,借馬頸的力跳上馬背,平安地騎在馬上。「你用槍,我用弓!」迪尼利在我身後大叫,並一箭射向敵人。「好吧,我割出去了!」我大叫一聲,拿起槍向前方的敵人攻擊!「艾利克你的槍頭倒轉了!」迪尼利坐在我身後,邊射箭邊提醒我。」「不如我們鬥殺人數量多吧,我下去了!」迪尼利一個跳躍,從馬背跳到地上,邊射箭邊數數字。

「好吧!我接受你的挑戰!」我的血液馬上沸騰起來,一槍刺向敵人,這種快感是不能從訓練中獲得的!可是當第6位敵人倒在我的槍下時,一名全身都是甲冑的騎士策馬騎到我的面前阻擋我,並對着我大吼︰「你要是想再殺人,就要先踏過我的甲冑!」我抓緊我的槍,勒緊韁繩,衝向那位騎士!

[待續]

無人話5得呀嗎!

回復 29# 的帖子

講得岩   
不過係風之季節話要改....
不過佢好似仲未改你篇文個名..
你篇文個名應該要有埋[科幻]...

頭先睇番 版主話要 也能同時說明文章的主題什麼文體

發新話題