發新話題

簡單開多人場插件教學(已更新)

[Close]

簡單開多人場插件教學(已更新)

網咖專用
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=307530&page=7#pid3810448

新版教學希望唔洗再更新,除左連結死左可以pm外

說明:
解壓後第一件事要做的是先更改admin名及密碼,為更明確我已把關鍵字改了,YouName=admin名,YouPw=admin密碼

要更改的位置如下;
left4dead2\addons\sourcemod\configs\admins_simple.ini
left4dead2\addons\sourcemod\configs\admins.cfg
left4dead2\addons\sourcemod\configs\core.cfg
left4dead2\cfg\autoexec.cfg

請把以上的檔案改名及密碼後再開始以下流程

把addons及cfg這兩個資料夾直接貼上到遊戲主程式的left4dead2內,
P.S.主程式位置即是有left4dead2.exe這程式的位置,然後再開啟left4dead2資料夾內再貼上addons及cfg

如貼上後沒有彈出警告訊息(是否取代原資料夾)即代表你放錯位置了

要更改人數上限請跟足以下流程
先到server.cfg內
把sm_cvar survivor_limit "8"    這個是幸存者數目
sm_cvar sv_maxplayers "8"      這個是所有玩家人數,旁觀者數目也是這個更改
sm_cvar z_max_player_zombies "8"   這個是玩家特感數目
其他的參數請不要更改,
然後到left4dead2\cfg\sourcemod\l4d_superversus.cfg內
把l4d_infected_limit "8"     這個是玩家特感數目
l4d_survivor_limit "8"     這個是幸存者數目

些多人插件包內有的插件如下
all4dead2(2.2)
l4d_superversus(1.5.4版,無Tank血版)
l4d1&2_NeedToHave(1.0轉隊插件)
防電錯幸存者插件3.0版
近武解鎖
l4dtoolz
left4downtown
sourcemod-1.4.0-hg3385-windows

轉隊插件指令如下
Spectate: !spectate, !spec and !afk
Survivor: !jointeam2, !join, !js and !joinsurvivor
Infected: !jointeam3, !ji and !joininfected
Kill: !kill and !explode

多人插件包發報為rot00114
Webo載點                          
http://webo999.com/download.php?i=219561
Mediafire載點                    
http://www.mediafire.com/?kx4zirgzzajkcxy

當然大家都可以轉用其他多人插件,如要轉用請先將left 4 dead 2\left4dead2\addons\sourcemod\plugins\l4d1&2_NeedToHave.smx及l4d_superversus.smx刪除再轉用
再附上其他多人插件供自行更換

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回復 1# 的帖子

感謝樓主啊

終於可以在插件區真正退役

希望各位可以成功

THX FIRST TRY IN ADMIN

....我想問....
一開GAME跟住要做D咩先可以開多D人.....
(可以較多D電腦人嗎?  *我開GAME後無反應)

開場後按Y或U度打!addbot,或者係控制台打bind f8 "say /addbot"
咁已後你按f8就會加一個電腦,如果打左!addbot後有兩樣野比你選既話,1就係係起點加一個生存既電腦,2就係死亡了的電腦,咁你就可以係復活室救,唔洗係起點加電腦喇

引用:
原帖由 toto345618433 於 2010-10-27 20:14 發表
感謝樓主啊

終於可以在插件區真正退役

希望各位可以成功
做咩你要退役呀??

引用:
原帖由 rot00114 於 2010-10-30 04:41 發表
開場後按Y或U度打!addbot,或者係控制台打bind f8 "say /addbot"
咁已後你按f8就會加一個電腦,如果打左!addbot後有兩樣野比你選既話,1就係係起點加一個生存既電腦,2就係死亡了的電腦,咁你就可以係復活室救,唔洗係起點 ...
得左 感謝你

但係... 我較8個電腦既話(總數) << 甘係咪如果有8個人入來都可以取代晒電腦
另外.我每場都要重新設定過 有無方法可以 較左就 一直有
另外.對抗果度 請問如何較雙方各8個人呢

回復 8# 的帖子

設置管理員步驟錯誤

我想問編輯server.cfg既程式叫咩名??
我冇server.cfg
禁其他既,又冇程式開....

引用:
原帖由 yozz 於 2010-11-2 14:51 發表
我想問編輯server.cfg既程式叫咩名??
我冇server.cfg
禁其他既,又冇程式開....
記事本開就得save果時跟返上圖就可以了

我想問下點樣設置管理員= =thx

引用:
原帖由 abc12301235 於 2010-11-5 17:10 發表
我想問下點樣設置管理員= =thx
此帖就有了
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=99939

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

有時有5個fd想一齊玩~而家得啦

我想問問,點解唔識自動加人既?

我已經加左 自動加人既檔案入去

好好既教學貼 , 學習一下 謝謝樓主

發新話題