18 12
發新話題

[轉帖] 曾經生活在地球的生物...只是曾經..(小量原創)

[Close]

曾經生活在地球的生物...只是曾經..(小量原創)

首先..等我介紹下地球既演化表
見下圖

地球生物演化年表 單位:百萬年)

軟體節肢動物出現

三頁蟲出現

陸生植物出現

蛛形綱動物 出現

昆蟲 魚類 出現

兩棲類出現

大滅絕

爬蟲, 恐龍 哺乳類 出現

恐龍 盛行 鳥類 出現

恐龍 滅絕

哺乳類 盛行

人類 出現

前 寒武紀 563-543

寒武紀 543-510

奧陶紀 510-438

志留紀 438-408

泥盆紀 408-360

石炭紀 360-286

二疊紀

286-248

三疊紀 248-206

侏儸紀 206-144

白堊紀 144-65

第三紀 65-1.64

第四紀 1.64-0

原生代

古生代 (兩棲類時代)

中生代 (爬蟲類時代)

新生代(哺乳類時代)

相信睇完既都知動物出現既大概啦~
咁我地再睇睇古生物既樣子啦

中文名稱:巨型羽翅鲎
時代:奧陶紀 4億6000萬-4億4500萬年前
典型體長:長1-2米

中文名稱:鸚鵡螺
時代:4億7千萬到4億4千萬年前 奧陶紀晚期到志留紀早期(據說現在還有,但沒有人見過活的。報道說,有一次一個中國船員抓到一隻活的,因爲不知道那是什麽東東,于是就煮了吃了,據說味道不錯)
典型體長:長約11米

俗名:三葉蟲
時代:泥盆紀
典型體長:.....

中文名稱:鄧氏魚
時代:晚泥盆紀 3億7千萬-3億6千萬年前
典型體長:長8-10米

中文名稱:胸脊鲨
時代:億7000萬-3億4500萬年前 從晚泥盆紀到石炭紀
典型體長:長0.7-2米

名稱: 布拉塞龍
體長: 3公尺長
生存年代: 二叠紀晚期---三叠紀早期

中文名稱:幻龍
時代:三疊紀 距今2.4億-2.1億年前

中文名稱:長頸龍
時代:三疊紀晚期 距今2.35億-2.1億年前
典型體長:長6米

中文名稱:杯椎魚龍
時代:三疊紀晚期 距今2.4億~2.1億年前
典型體長:長10米

恐龍名稱: 魚龍
恐龍體長: 魚龍有很多種,從3到15米不等
生存年代: 侏羅紀

名稱:翼手龍
體長:兩翼開展可達30至700厘米
生存年代:侏羅紀

中文名稱:滑齒龍
時代:侏羅紀中期至晚期 距今1.6億-1.55億年前
典型體長:長25米(争議極大 現在能确認的滑齒龍體長不過10米左右)

中文名稱:地蜥鳄
時代:侏羅紀中期 距今1.6億年-1.5億年前
典型體長:長3米

中文名稱:利茲魚
時代:晚侏羅紀 1億6千5百萬-1億5千5百萬年前
典型體長:長27米

中文名稱:劍射魚
時代:晚白垩紀 8千7百萬-6千5百萬年前
典型體長:長6米

中文名稱:帝鳄
時代:白垩紀早期
典型體長:長12米
帝鳄與現生鳄魚頭骨對比

中文名稱:薄片龍
時代:白垩紀晚期 距今8500萬-6500萬年前
典型體長:長15米

中文名稱:滄龍
時代:白垩紀晚期 距今8500萬~6500萬年前
典型體長:長9-17米

中文名稱:大洋龍
時代:白垩紀晚期 距今8500萬~6500萬年前
典型體長:長3~4米

中文名稱:古海龜
時代:晚白垩紀 7500萬-6500萬年前
典型體長:長4.6米

特别介紹
中文名稱:始祖獸
典型體長:長14厘米
分布:遼甯省淩源市
推測體重:200克
簡介:2002年04月25日的英國《自然》雜志發表文章說,中美科學家近日在中國遼甯發現了迄今世界上最古老的有胎盤類哺乳動物化石,很可能是包括人在内的胎生哺乳動物1.3億年前的祖先或近親。

中文名稱:械齒鲸(龍王鲸)
時代:晚始新世 4500萬-3600萬年前
典型體長:雌性約15米長 雄性約18米長

中文名稱:巨齒鲨
時代:新生代 中新世-上新世
典型體長:長16米

[ kelvin19250  2007-4-30  06:19   PM    威望+5     精品文章-多幅圖片-原創內容-我很讚同 ]

偷圖者"子孫根"即斷

物種名稱:猛獁象
物種體長:長3--5米,高4米
生存年代:更新世晚期

物種名稱:始祖象

物種名稱:恐象

不詳....待查

中文名稱:帝鳄
典型體長:長12米
帝鳄與現生鳄魚頭骨對比

名稱: 長頭龍
體長: 9米
生存年代: 白垩紀早期

中文名稱:翼肢鲎
時代:4.38億年至4.11億年前
典型體長:1.5米

物種名稱:粒骨魚
時代:泥盆紀中期-晚期
典型體長:.....

相信大家都有d驚訝啦~
偷圖者"子孫根"即斷

最後..要介紹一d..
數十年本的動物..不過..
呢d動物我相信冇可能再會見到

渡渡鳥,1799年滅絕

恐鳥,1800年滅絕 駝鳥在它身邊簡直是小弟弟

白足澳洲林鼠,19世紀初 此鼠刨土能力是當時世界上最厲害的

西非獅,1865年滅絕 被人獵殺的結果

阿特拉斯棕熊,1870年消失 當時陸地上最大的熊

南極狼,曾經的南極霸主,於1875年消失

美國緬因洲海鼬,1880年滅絕

中國白臀葉猴,1882年最後一個被法國人槍殺

斑驢,1883年消失 斑馬和驢的雜交?騾子的表哥?

澳大利亞小兔猼,1890年滅絕

昆士蘭毛鼻袋熊,1900滅絕 現代樹袋熊的近親

澳米氏彈鼠,1901年滅絕

袋鼠家族裏較小的種類。它的滅亡印證了一句話:“優勝劣汰,適者生存。”完全是因為搶不過比他塊頭大的其他有袋類動物而滅絕的。

亞洲獅 獅子在亞洲甚至我國都生存過,當時也有人說要保護它們,但是……哎,最後一個死於1908年,老死的

西加利福尼亞貓狐

曾經世界上最兇猛的熊——堪查加棕熊 傷亡在它爪下的人不計其數;1920年滅絕了

新墨西哥狼,1920年滅絕 原因?簡單,乾旱+獵殺!

新南威爾士白袋鼠,1927滅絕 被英女王譽為澳大利亞最漂亮的動物的白袋鼠終於也在1927年消失了。本來就不多,保護時候又太晚

旅行鴿,1900年野生滅絕;1914年9月1日人工飼養滅絕

塔斯曼尼亞虎和袋狼 這兩個動物很命運相似。都是澳大利亞獨有品種,都是最終滅於侵略者之槍;都是1936年滅絕的

巴基斯坦沙貓1940消失

東袋狸,1940年全部滅絕了

巴厘虎1937年全部滅絕 不得不說,近幾個世紀老虎品種消失得最快

最後一次發現亞洲獵豹是在1948年的印度南部

中國豚鹿1960年全部滅絕

台灣雲豹1972年滅絕

西亞虎,1980年後的人是看不見它了

亞歐水貂滅絕時間大概是1995--1999年之間

看完了吧!?
數十年間已經有咁多動物消失..
地球再惡化落去..
恐怕..最後一個人類會係未來數百年(可能數十年)間
都如同上面d動物咁...滅絕
大家要愛護地球的動物呀~

偷圖者"子孫根"即斷

55...你又出黎啦....

呢個貼又多貼圖...
又詳細解釋..又有教育意義...
唔加你5分都對唔往自已

不過可惜入精華要原創...如果唔係呢個我都會考慮下

引用:
原帖由 kelvin19250 於 2007-4-30 18:12 發表
55...你又出黎啦....

呢個貼又多貼圖...
又詳細解釋..又有教育意義...
唔加你5分都對唔往自已

不過可惜入精華要原創...如果唔係呢個我都會考慮下 ...
呵呵~唔緊要啦~
我都係果句啦..
好圖應該同大家分享
偷圖者"子孫根"即斷

真係好靚,仲有埋介紹,啱我姪女睇,多謝晒...

點解d古代動物隻隻都咁得人驚

見到隻帝鱷果一刻呆左幾秒.......
以佢個口既大細黎睇.....要一口食左一隻牛都無乜問題

其實點解有咁多動物中國唔保護...係要保護熊貓....熊貓任何能力都係比上述既動物差..
應該一早被大自然令到佢絕種先岩

失敗者的幽靈團員

唔~呢d動物圖真係增進我既見識
但點解古代d生物隻隻體形都咁龐大~而愈近代體型愈黎愈細~就好像人類來說

唔錯...............

引用:
原帖由 No_11 於 2007-5-1 01:56 發表
唔~呢d動物圖真係增進我既見識
但點解古代d生物隻隻體形都咁龐大~而愈近代體型愈黎愈細~就好像人類來說
好似係一個生存演化既必然...
我之前睇過一本生物書
我記得佢話壓力愈大...生物體形都會大...
可能係因為古代本來壓力係好大...
但因為某原因令地球壓力減低....
好似係咁...我有錯既請講~
偷圖者"子孫根"即斷

引用:
原帖由 deathslp 於 2007-5-1 11:48 發表

好似係一個生存演化既必然...
我之前睇過一本生物書
我記得佢話壓力愈大...生物體形都會大...
可能係因為古代本來壓力係好大...
但因為某原因令地球壓力減低....
好似係咁...我有錯既請講~ ...
開頭仲以為你講精神既壓力~睇真d原來係大氣壓力~睇到傻眼牙哈哈
多謝你既解答

我唔知...十幾年前..有這d動物

咁就用心睇睇吧...

好型呀..果D生物

18 12
發新話題