52 1234
發新話題

---post IP前請先看---no-ip教學---

[Close]

---post IP前請先看---no-ip教學---

請各會員盡量不要發佈真IP,如有需要請申請no-ip。

注意: 請申請前請確保真實IP能使用

以下是申請no-ip的教學

1. 按這裡申請新AC

2. 到申請的電子郵箱激活

3. 按右上角的login
4. 輸入你的電子郵箱地址和密碼
5. 按這裡
6. 申請一個IP

7. 下載軟件
8. 安裝軟件,執行
9. 輸入你的電子郵箱地址和密碼
10. 如果要開機時自動開啟,就到畫面按File > Preferences

11.
12. 將你申請了的地址全打勾,後按Save

no-ip教學完畢

Rounter使用no-ip教學(如何設置DMZ):

Rounter是一個微型伺服器, 管理家中的電腦網絡。你的電腦可以利用Rounter上網, 原因是Rounter分發了一個俗稱"假IP"的
地址給你的電腦。"假IP"的作用是讓Rounter能辨別家中不同電腦的請求或指示。有些用家因使用Rounter而令no-ip無法運作, 其實Rounter中有一個設定讓no-ip得以正常運作, 這就是DMZ。

在教大定設置Rounter之前, 先教大家如何能知道自己的"假IP", 知道了"假IP"才可以設置Rounter以讓no-ip運作。

虛擬IP ("假IP")得知步驟:

1. 先開啟"命令提示字元" (開始--->附屬應用程式--->命令提示字元)

2. 開啟後打ipconfig

之後會顯示:

紅圈中就是你的虛擬IP 位址, 請記下。

Rounter DMZ設置TP-Link篇)

1. 先login Rounter設置版面: (網址為"192.168.1.1")

2.  到"轉發規則"----->DMZ主機

3. 啟用並輸入虛擬IP

4. 按保存後便完成了。

Rounter DMZ設置: (D-Link篇)

1.先login Rounter設置版面 (網址為: 192.168.0.1)

2. 到"進階"--->"DMZ"

會見到以下版面:

3. 啟用並輸入虛擬IP

4. 按保存後便完成了。

level one dmz setting:
去advanced---> internet ---> dmz
會見到以下畫面:

DMZ: abled
PC: 你個PC的IP
之後SAVE

有野唔明係呢個帖到問
另外,帖子中如果包含IP,我會把它刪掉(除非版主允許),請各會員留意
謝謝各會員合作

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

好耐前見過  你係邊過網搵 我都想上去睇下

回復 2# 的帖子

我係google到搵的
你去google睇下見唔見

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我想問 係咪開左個程式 個no.ip就有效? 唔開就用唔到?

我有用ROUNTER噤點算?

我用曬網上的方法都唔得= ="

DMZ都係一樣~
ANTI-CHEATER團精神!!!!
~ANTI-THE-CHEAT~

引用:
原帖由 2l0ve 於 2010-6-19 11:42 發表
我想問 係咪開左個程式 個no.ip就有效? 唔開就用唔到?
開左個程式會幫你更新個IP
你唔開既話,個no-ip就會舊左,D人就會連唔到
引用:
原帖由 kk1ww2 於 2010-6-19 11:46 發表
我有用ROUNTER噤點算?

我用曬網上的方法都唔得= ="

DMZ都係一樣~
呢個問題...你應該係要set番個router個防火牆

我ROUNTER個防火牆一直都冇開...........
ANTI-CHEATER團精神!!!!
~ANTI-THE-CHEAT~

回復 8# 的帖子

得閒幫你整下 sosad

有咩用架

回復 10# 的帖子

你開場時想post IP出黎時用呢個,唔好直接post你個IP

點解唔post得ip呢?
怕ipv6難記?

引用:
原帖由 是鬼旦 於 2010-6-20 18:31 發表
點解唔post得ip呢?
怕ipv6難記?
紀敏解釋過

引用:
原帖由 紀敏 於 2010-6-19 22:39 發表
大家合作少少改返好佢.
用no-ip安全好多.
如果唔係有咩事一卑人起底
你個真ip擺左嚮論壇會惹到好多麻煩卑你自己

引用:
原帖由 借粟一燒._. 於 2010-6-20 18:40 發表
紀敏解釋過
你試下ping下個域名你就明

引用:
原帖由 是鬼旦 於 2010-6-20 18:41 發表

你試下ping下個域名你就明
我都想講呢個問題,
但係咁樣總比普通IP好...

52 1234
發新話題