16 12
發新話題

Left 4 Downtown 多人插件問題

[Close]

Left 4 Downtown 多人插件問題

我裝左Left 4 Downtown 0.4.7,然後已經係server.cfg set在 sm_cvar l4d_maxplayers "10",但係入到Game都只係見到0/8 (我係開4 vs 4,想多2個位比人做旁觀者),滿在8/8之後我只能用 "connect"去入我個server.

P.S.:我試過加埋sm_cvar sv_visiblemaxplayers "10"都唔得

首先
我個人個server.cfg同你有小小唔同
想set多人只要以下要求
sv_maxplayers "18" (最大上限人數)
sm_cvar l4d_infected_limit "8"(各隊人數)
sm_cvar l4d_survivor_limit "8"(各隊人數)
想知我點解18個人但各隊只有8個?8x2=16?
因為2個係花生位
就係咁簡單

引用:
原帖由 RuKiWinG 於 2010-6-10 02:38 發表
首先
我個人個server.cfg同你有小小唔同
sv_maxplayers "18" (最大上限人數)
sm_cvar l4d_infected_limit "8"(各隊人數)
sm_cvar l4d_survivor_limit "8"(各隊人數)
想知我點解18個人但各隊只有8個?8x2=16?
因為2個 ...
你想講乜野?我就問緊Left 4 Downtown點解做唔到有2個extra既花生位,之前我好似你咁用L4DToolZ都做到

引用:
原帖由 chu1720 於 2010-6-10 11:21 發表

你想講乜野?我就問緊Left 4 Downtown點解做唔到有2個extra既花生位,之前我好似你咁用L4DToolZ都做到
咁你都唔明冇計

引用:
原帖由 RuKiWinG 於 2010-6-10 12:26 發表

咁你都唔明冇計
可能我真係好笨,唔明你講乜,不如你講清楚D你想講既野

引用:
原帖由 chu1720 於 2010-6-10 14:05 發表

可能我真係好笨,唔明你講乜,不如你講清楚D你想講既野
已經好清楚
自行消化

有無人幫到我呀????????

將樓上果3句cvar 複製落common/left 4 dead 2/left4dead2/cfg/sourcemod/sourcemod.cfg
同埋common/left 4 dead 2/left4dead2/cfg/server.cfg (<-- 如果冇既話自己開text save做哩個名, 用'所有檔案')

回復 1# 的帖子

用L4DTOOLZ 啦, l4downtown 可能只係 lobby 睇 5 到有10個位,但係係 server broswer 先睇到
CPT 插件開發隊長

引用:
原帖由 toto345618433 於 2010-6-11 16:34 發表
將樓上果3句cvar 複製落common/left 4 dead 2/left4dead2/cfg/sourcemod/sourcemod.cfg
同埋common/left 4 dead 2/left4dead2/cfg/server.cfg (
已經完全照足你個方法都唔得。同埋其實我想講乜sv_maxplayers, l4d_infected_limit,l4d_survivor_limit唔係剩係L4DToolZ先用到,Left 4 Downtown都得架?
我其實以前都係用L4DToolZ去開多人對抗同戰役,都係用你呢三個指令放係係server.cfg到(不過當時無放係sourcemod.cfg到),用左之後係lobby都可以正確顯示到0/16 or 0/8,但我最近轉左用Left 4 Downtown,官方網教係用l4d_maxplayers,但係lobby顯示唔到我想要既人數,例如我想l4d_maxplayers "10",係lobby就只係得0/8(我開4 vs 4,但我想多2個花生位),我用埋sv_visiblemaxplayers "10"都唔得。
最後一樣就係,我真係無話想串RuKiWinG大大,因為事實上我真係唔明佢講乜,我問既問題係點樣可以係lobby正確顯示出l4d_maxplayers所設定既人數,但佢就話用上面三個指令set在兩隊各8人,但佢開在18個位,話係因為有2個花生位。我當然明佢18-16=2個花生位,但佢唔係答緊我問題,所以我回復佢個陣都講在話我之前我好似佢咁用L4DToolZ都做到,但佢之後覺得我串佢就唔想再幫我,之後版大都好好人咁幫我,但我覺得你最尾個句令到我有D唔舒服囉,我係真心問問題,唔係想串人,如果我之有咩語氣唔好,我係度道歉,我知道你地唔係老鳳要幫我,但我其實都係真心求教......

ok... 學習緊

我淨係知以前用過L4DToolZ好成功
可能你有插件撞左, 改左d cvar
你自己check下

引用:
原帖由 toto345618433 於 2010-6-11 18:24 發表
ok... 學習緊

我淨係知以前用過L4DToolZ好成功
可能你有插件撞左, 改左d cvar
你自己check下
我試過當入滿曬8人之後(8/8),係lobby直接入唔得,要connect ip先入到去,所以個插件係可以突破8人,只係顯示唔到,咁樣最煩係滿左之後D人入唔到黎,佢地又唔知我ip。

引用:
原帖由 chu1720 於 2010-6-11 18:28 發表

我試過當入滿曬8人之後(8/8),係lobby直接入唔得,要connect ip先入到去,所以個插件係可以突破8人,只係顯示唔到,咁樣最煩係滿左之後D人入唔到黎,佢地又唔知我ip。 ...

我見到你post埋帖係官網... 囧ed... 等果d神手幫你好d

引用:
原帖由 toto345618433 於 2010-6-11 18:33 發表

Arm arm 睇番L4DToolz 得16人版/ 8人版... 所以你1定要用Left 4 Downtown + L4D(2) Ready Up (真係廢時要你搵...)
cvar: (轉)
* l4d_maxplayers - valid value is x, such that -1  
版大好有心~~~而家唯有等佢地覆我......

裝埋L4DToolZ+係SERVER.CFG到打SV_MAXPLAYERS 10

16 12
發新話題