21 12
發新話題

[ 問 ] 急急急...........我唔知點解一入friend場即Cut 線

[Close]

[ 問 ] 急急急...........我唔知點解一入friend場即Cut 線

急急急...........我唔知點解一入friend場[ 佢hkbn,我pccw ]即Cut 線  [ 但其它人開場 , 我完全無事 ]

我之前有個用左好耐的 wifi 接受器 [ 果陣我仲入到我friend場 ]但前幾日壞左,所以我換左個新的。

跟住我換左個新的USB手指wifi 接收器就出現問題 , 我而家次次一入佢場 ( 開場之後,立即Cut線,但入其它人場就完全無事 )

佢係 bb100Mbs 的,而我就係 11M [ 因為用wifi,所以唔係100M ]

我果隻wifi手指係 QSS For wireless TP-LINK 150mbs TL-WN721N

有冇試過番線黎連接??

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2010-6-8 16:13 發表
有冇試過番線黎連接??
用番線黎連接??

無試過,因為部電腦離個電話線插位好遠........ 先要用 wifi ..... 我有試過 網路連線 中使用 修復 , 但還是一入朋友場,即cut , 其它場就依舊沒事。

ps: 我已經試過幾次修復網絡,再入朋友場,但還是立即lag機,但我是看到別人在打字。而入其場完全沒出現問題

附件

點斷線法?

你個router wifi 得11Mbps?

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2010-6-8 16:20 發表
點斷線法?

其實唔算斷線,我只係玩緊信長果陣,一入到去即時讀秒數,但我還是看到其它人打字,而我的網路亦沒有斷線。

ps: 我已經試過幾次修復網絡,再入朋友場,但還是立即
Lag機 [ 讀秒數 ],但我是看到別人在打字,而入其他人的場完全沒出現問題。
現在我的朋友都不跟我玩了

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2010-6-8 16:20 發表
點斷線法?

Yes 張圖係 寫住  11mbs , 但我玩其它人開的場也沒有什麼問題。

附件

你搵個方法用番線黎試試吧...這與VLAN 無關...

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2010-6-8 16:26 發表
你搵個方法用番線黎試試吧...這與VLAN 無關...
但為什麼,我入其它人的場完全沒事,只是入我的朋友場卻出現這個問題 ???

我是一換了新的 USB Wifi 手指 才出現這個問題,我真不明白為何一進我朋友的場,立即這樣,其它人的卻不會。
:Q

或者你試下入其他HKBN 既場又或者換左個ROUTER 試試吧...有D野好難講.

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2010-6-8 16:32 發表
或者你試下入其他HKBN 既場又或者換左個ROUTER 試試吧...有D野好難講.
唉,好失望,但又不想浪費新買的wifi,我只好試試直接插線......

嗯..

我有新問題:

原來我只係入hkbn場先會咁 , 仲有無解決方法 ???????

我岩岩入左另一個場都係即讀秒, 但無cut線........ 個場主都係hkbn , 同我個朋友一樣 .........

有無人知點解 ?

試下轉用psp 吧...另外, 有冇試過用番線??

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2010-6-9 23:01 發表
試下轉用psp 吧...另外, 有冇試過用番線??
psp 已試,沒用。
我明天試試用線。

ok~

21 12
發新話題