39 123
發新話題

緊急召集令結束[詳細情況請到"【V】工作室"]

[Close]

緊急召集令結束[詳細情況請到"【V】工作室"]

本區為了推動大家對WE的興趣,決定製造一幅專屬我們vLan的地圖,主要目的是希望大家能在合作和製造過程中,增加對WE的興趣和能力。希望大家踴躍參加。

[截止日期5月1日] 詳細情況會在統計參與人數後再報告。

內容介紹:首先召集各位會員,再慢慢討論主題和研究。
地圖要求:要求不大,是屬於我們vLan的地圖。任何人都可以參與。如有管理人員參與當然最好不過不太可能吧。
資源方面:我和戰俘會盡量拹助大家。劇情內容什麼英雄之類的,可以完全發揮你的個人創意。

召集人員:不論你懂得還是不懂得WE。都可以參與其中。
地圖的工作分為、地形、技能、人物、英雄、觸發、美工。當然還有最重要的劇情。

最後,最重要的要求還是使用統一UI或WE。Apple UI或NewGen吧。

有任何問題可以在此回覆。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

太少人了....冇咩人理we區 kxo又多廢水 唉,另外,請長開WE 0號教室。

唔知點解 WE 0號教室開唔到。幫下手。

點開唔到法  另外..想問下 例如有一個中立既坦克車係到 點樣可以係個部隊進入左之後可以將控制權轉俾個進入既部隊玩家 出番黎再轉番做中立既 (我整左好多啦 大至上都ok 不過裝載個陣中間有格位俾人睇裹面有咩部隊既 禁一下個部隊可以出番黎 就係呢到 禁一下出左黎之後 就用唔到我個條用技出黎變中立既觸法.....) 到底點整好!!!???

你用呢個範例改一改。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

m群死的,,,都係開唔到WE .........................
AddMe MinEEE#3535 ToPlay<3 Hearthstone

我同個範例有少少唔同 因為我個架車本身係中立既 我寫左
事件:一個部隊使用一個技能
條件:技能是暴雷擊
動作:1.命令技能施放目標(即係架車)對觸法部隊進行裝載
     2.將技能施放目標(即係架車)的控制權給予觸法部隊的玩家和轉變顏色
仲有既就係
事件:一個部隊使用一個技能
條件:技能是落貨
動作:.將觸法部隊的控制權變成中立
以上既觸法夠做...不過就係裝貨可以禁一下部隊個樣落黎搞到個觸法冇用...
睇左個範例地圖之後好似覺得冇咩作用
點樣可以整到個人離開左架車就變番做中立????(事件個到冇離開載具 只有進入載具)Orz

曾經在別的地方.. 解答過類似的問題...

我將那個內容複製過來...看看會不會帶來靈感

題目 : 採礦車系統 , 每多一個農民載入採礦車便提升採礦量
引用:
卸载事件 可以用Order(Stop) 代替的
我的做法
先做 4個採礦技能
設1個整數變量 X
設1個單位變量 (想多台採礦車請在這裡自行修改) Y

觸發 1 (指定運輸單位)
事件 - A unit 已經下達了瞄準一個目標的命令
條件 - (Issued order) 等於 (Order (borad)) < 因為我是用船來做的.. 如果是其他..要轉用 load
行動 - Set Y = (Target unit of issued order)

觸發 2 (更改採礦技能)
事件 - A unit 已經加入運輸工具
條件 -
行動 - Set X = (X + 1)
if ... (簡略一點)
X = 1 , Add 採礦1 to Y
X = 2 , Remove 採礦1 to Y , Add 採礦1 to Y
X = 3 , Remove 採礦2 to Y , Add 採礦3 to Y
X = 4 , Remove 採礦3 to Y , Add 採礦4 to Y

觸發 3 (卸载)
事件 - A unit 已經下達了沒有目標的命令
條件 - (Issued order) 等於 (Order(stop)) And. (Unit-type) of (Order unit)) 等於 農民
行動 - If ((Unit-type of (Ordered unit)) is 一個工兵) 等於 假
Set X = (X - 1)
X = 0 , Remove 採礦1 to Y
X = 1 , Remove 採礦2 to Y , Add 採礦1 to Y
X = 2 , Remove 採礦3 to Y , Add 採礦2 to Y
X = 3 , Remove 採礦4 to Y , Add 採礦3 to Y
最煩人的地方是.. 卸載這個動作是 載入單位而非運輸單位..
那究竟如果抓到.. 就要在載入時做些小動作

1. 先在載入時用變數設定好, 再在卸載時使用
2. 直接抓住離開單位, 再指定身邊的"運輸工具" 變成中立

這是我想到最方便的2個方法

點解你係都要係呢張帖到發
明明就係召集人整圖,變左幫人解決問題=_+

搞店左 以我新手黎計都算勁  
=_+解決左咪唔發囉 最好整多個解決問題貼

我做地型
msn:[email protected]

估唔到WKH係地形佬Orz 物編我既

係呀,有無見過人256x256既大小用6個鐘搞點
我諗都幾難有

截止日期通知

5月後就會開始結束召集。到時統計人數。
到時會再通知大家具體內容。

引用:
原帖由 WKH 於 2010-4-25 19:43 發表
係呀,有無見過人256x256既大小用6個鐘搞點
我諗都幾難有
我都得啦  不過係極普通極為簡單容易個隻

39 123
發新話題