發新話題

♥ ㊣ౄ vLan 締ξ死神ψ 帖子集中營 ೀღ♀

[Close]
引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-8 04:18 發表
有... 但沒有記下來...

也不多
好質疑你呢句 「也不多」..  

假使你既文章  所有都叫精華  咁..  大把精華帖  

真係囂張得你  
輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-10 20:19 發表
閣下近期常說很多人為了拎分而發帖,精華帖又怎會「多」呢?

不知閣下明不明白甚麼叫做「不多」(不多也可以是不少的)。

雖說如此,多不多也是主觀的感覺,閣下與本人的觀點可以不同。

閣下若覺得0.1%的文章是精華帖也是 ...
  又黎料..

只係你講到無乜其他會員寫既好帖  我先話你囂張  
當然你可以唔承認  亦唔會認  因為你既理論表面上可以扭轉一切

一直都係文字問題  你喜歡你既文字惹上爭議並無不妥  咪令人感到你串串供    如此而已

ps:織死神係名副其實既男性  只係喜歡女性作頭像及其性別顯示而已

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-10 22:23 發表
對不起。我從沒說vLan無其他會員的好帖。

我只認為好帖並「不多」。對於閣下的誤會,在下深表理解。

本人只希望閣下並不要作出無謂的挑釁吧。
相反  你睇唔明你所打既字  我就難以理解了..

你成日都唔知自己既字  表達左d咩意思  真係令人費解..

我係話你「講到好似」  咁你只係理解到字面上最表面既意思  咁可能會唔明  
所以文字真係好深奧  帶有既意思, 意義, 暗示各種各種  

咁我都無謂向神既使者說教  因為講極都唔會明..

引用:
原帖由 天星_鐘樓 於 2007-4-11 14:21 發表
就好似你之前話 上泉一定打得贏宮本 結果又被死神推翻
你要咁斷章取義  我都無辦法

你未知前因  只睇後果  當然囫圇吞棗  一知半解..

但其實上泉真係打嬴宮本  只係死神計錯  

數據

我係10點左右密左死神  可能佢唔得閒  所以未再回覆

入世未深?  可能我都係其中之一  

假若「講句vlan精華帖唔多都俾人話囂張」的「講句vlan精華帖唔多」無誤
咁我相信  說其囂張  亦無誤

可能  vlan精華帖真係唔多  我亦承認

但係  如果將自己所發既帖子  統統推崇為精華  遇有人問道「何以沒其他會員的精華帖?」  答之「不多」
咁我笑言謂:「囂張得你」  有何不妥?  顯然我既回覆係無帶挑釁

而引致挑釁既  不知歸咎於其他會員畫蛇添足  抑或死神向來認為我是會「挑釁」他

算了算了..  死神既形象被塑造得這般完美  就讓它一直美下去好了  

甚麼叫  笑言..  戲言啊?

同朋友間玩玩下  見佢好滑稽  笑言謂:「你好白痴呀」  咁就真係挑釁緊佢  真係話緊佢白痴?

點解你下下都要咁針對住我..  好似我同你講既野  你一定視為帶攻擊性、挑釁性

想求和  好似係無可能..

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-13 15:31 發表
若果閣下覺得顏色太多,可全選文字(ctrl+a),將之反白。

p.s. 質疑完之後說一些極度貶義的字詞,是求和還是挑釁?心照吧!
呃  你誤會左

求和既心態  只存在係果兩個訊息入面

而之前或之後既回覆  我都無帶求和既心態了    你真是想得太多

笑言就笑言  可能係你既世界入面無「笑言或戲言」  咁你可以由呢一刻開始感受下

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-4-13 15:47 發表

閣下要知道:當無求和心態(敵對),使用所謂的「戲言」,就會變成挑釁了。

照閣下的例子,對朋友說「白癡」的確是戲言,可對其他人的確是挑釁了。
咁都係睇出自善意定如何  無求和心態=敵對?  對你既態度只係保持中立

一定要對朋友先可以戲言?...  定係你又誤會左  我係對你有「敵意」?

不如你先好好搞清楚關係..  會員與會員之間  怎麼一定是敵對?  怎麼不能笑言?

可見你依家既態度好左好多..  咁既討論氣氛係最好  

求和  係想令彼此間以往既矛盾瓦解、冰釋前嫌  令彼此既關比以往更好

我同你之前係有好多問題  但我並無對你敵意  而求和  係想解決以前既事  令彼此關係再進一步(好似講到有點斷背feel )

所以  求和不成  並不是不和  而笑言既囂張  係非敵意既情況下  係許可的  並無貶義成份

用詞、字眼方面  客氣左  令人容易接受左

而  對一個非朋友講「你個白痴」  都未必一定係帶挑釁性既..

最重要係睇情況、語氣態度

笑言=帶笑咁講(可以這樣說吧?)  所以笑住去講好多貶義既詞  都唔係真係帶住貶義既  

咁笑住比人既感覺當然係親切d既     亦有助緩和討論既緊張情緒

所以微笑係非常之好  

發新話題