發新話題

[教學] 架設一個高級對抗伺服器 (1/2更新)

[Close]

[教學] 架設一個高級對抗伺服器 (1/2更新)

眼見有唔少人對L4D2點開高級對抗場有不少的疑問,
所以開設其中一個
高級對抗方法的教學,
希望幫助到有需要的人.

高級對抗簡稱高對, 至L4D1以來一個被公認的一種V.S  CONFIG.

解說一下高級對抗至L4D1至今最基本的定義:

1. 除了起點安全室內的4個藥包外, 沿路上的藥包會轉化為止痛藥,

2. 每一關都會有tank的出現 (但L4D2因為某些地圖關卡並沒有設定出tank點)
3. 除了頭尾關外,中間所有關卡都會有witch的出現.

當然隨著L4D2的變更, 高對的定義包括了更多的規範.
例如: 電擊重生器的消除…等等
而正正因為L4D2遊戲元素的增加, 競技平衡性更需要有所調整,
L4D2的高對設定比起L4D1較為複雜 , L4D1只需要幾句簡單的cfg就可以開設,
相反L4D2就需要一些插件上的幫助.也是比較多人不知道setting方法的原因,廢話少講,開始教學好了

首先為大家送上一個必要的config&插件檔 - Confogl
(Confogl 現更成為歐洲一大型L4D比賽的專用比寶server config) Link

下載點

運行Confogl的首要條件係安裝好SourceMod插件
如果對插件並無認識的玩家建議你可以前往插件區的教學

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=169114&extra=page%3D1

檔案解壓過後請複製至 C:\Program Files\Steam\steamapps\common\left 4 dead 2

接下來就是下圖confogl.cfg  這一個檔案

隨著Confogl的不斷更新用法設定有所不同(亦是我需要更新教學的原因)
由於Confogl 是一個外國專屬打match的插件config,
而 confogl.cfg 內的設定有部分並不適合用來開設一個”街場”,
例如一些l4dready 街場冇必要運行, 使用後其他插件的禁用…等

所以只需要在confogl.cfg 揀選一些有用的config指令來使用,
而由於時間關係我會上傳一個44confogl.cfg(新傻瓜包)比大家作參考,

而這個config也是我平日開場所使用的.
當然比較熟識server設定的人亦可以因應自己的需要去刪改config內的指令,
從而架設一個適合自己使用的高對場.

在下面的附件下載44confogl.cfg後放置在 C:\Program Files\Steam\steamapps\common\left 4 dead 2\left4dead2\cfg
使用srcds 開啟server, 然後前往命令列輸入 exec 44confogl, 如下圖一樣.

然返重新選取地圖一次, 如下圖.

一個高對server就此完成. 多謝收看.

順帶一提,L4D2 吸引了一大堆新玩家的加入,
但感覺上4 v.s 4 match 的風氣更不如上集,
希望藉此教學post 加強Vlan呢一方面的風氣, 畢竟L4D真係一隻很不錯的合作性競技遊戲.

P.S 徵求L4D2 隊伍/ 4FD約戰對抗V.S作技術交流
篤下我啦

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 windsang 於 2010-1-19 09:00 發表
一早返到公司 冇野做
睇睇下YAHOO新聞 就見到整個教學出黎+_+
應該都用左粒幾鐘整
haha

全靠你我我先開到高對
總算三王子你有飲水思源啦

引用:
原帖由 天羽‧耀洋 於 2010-1-19 13:21 發表

冇問題既..正常    重有佢都冇比到你睇佢輸入完彈咩出黎   你又知你同佢唔同既0.0   勁!

我想問你點解唔教人直接放係server.cfg到既     如果對一d唔識既人黎講   做多44.cfg果步可能又會多左我上邊果條人既問 ...
因為如果將d config入晒落server.cfg, 每次開server佢都會auto run server.cfg,
當你想轉mode o既時間就會比較煩, e.g 你想開返一般對抗,你想玩過關mode...等等
就會影響到你可能開唔到, 又要專登出返去server.cfg作修改, 咁相對黎講我會覺得唔化算

引用:
原帖由 乂野鬼乂 於 2010-1-19 20:09 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=1660973&ptid=186994][/url]
China四平
我跟住哂d方法
到係 一路上有 藥包但係冇藥丸
仲有路上有電
有相

你個file放錯左, 可能你誤解左我個意思, 其實係解壓後, 你按返入去會見到addons,cfg 2個files
正確係將呢2個file放去 C:\Program Files\Steam\steamapps\common\left 4 dead 2\left4dead2

而家你應該放錯左位係 C:\Program Files\Steam\steamapps\common\left 4 dead 2\left4dead2\left4dead2

引用:
原帖由 China四平 於 2010-1-19 23:29 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=1661851&ptid=186994][/url]
如果你路上有 藥包但係冇藥丸 仲有電的話
你可能未整插件
整左插件之後就可以SET到
冇藥包 冇電 冇榴彈砲
除左一開始有kid之外 全部都冇
當然你都可以用樓主config
不過入面發現有少少冇用既cvar ...
個44.cfg只屬一個傻瓜包方便大家參考用途,
如果覺得入面有d自己用唔著的指命可以自行更改,刪除
引用:
原帖由 tony101010 於 2010-1-19 23:50 發表
點解我打完 exec 44 後佢唔係彈 "xxxxxxxxxxxxxxxx加載完畢"
而係有一堆 Unknown Command "xxx.xxx"
請先前往
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=169114&extra=page%3D1
安裝一個基本的L42 SourceMod插件, 安裝完畢應該問題就會迎刃而解

引用:
原帖由 老闆占 於 2010-1-22 05:42 發表
我有少少疑問

你修改上列部份文件內參數

其實會否和 Superversus.sp 及 入面的本有設定參數相沖??

如裝上 infectedbots.sp 及 l4dtoolz

又會否有參數上的設定相撞??

你建議寫入 ser ...
首先唔知你想表達d乜,有乜用意,
我想講呢個config只適用於正常4 v.s 4對抗 (教學入面解釋得好清楚)
你呢個問題就可以比喻為CS入面問一個WCG入面o既一個世界性比賽cfg檔點解唔可以用係pub場上,
而現實生活你又會唔會問點解落樓下打波個規則模式場地點解唔同N.B.A o既!?

跟本 n v.s no既對抗同 44 match係2回事, 唔該唔好拉埋2樣野黎講,
而我不敢恭維亦不以置評, n v.s n 呢種咁潮o既玩法

P.S 可能你未玩過L4D1, 即使VLAN開辦比賽都會運行一個4 V.S 4高對o既config, 而暫時我就未發覺到世界上L4D比賽有一個地方以n v.s n 作賽規, 可能係我孤陋寡聞 !

另外最近搵到有更加新的cevo match config
將會奉上(包括一些未能出tank的map的修正)
不過最近比較忙同埋懶, 遲下會再作更新教學

〄nion × Ⅱ

引用:
原帖由 冷鷹乂零 於 2010-1-23 11:13 發表
小0你咁好人
等我支持下你啦
感動
引用:
原帖由 0okuo0 於 2010-1-24 03:24 發表
正post 對我好有用 3q
多謝支持
引用:
原帖由 Appolo雪條 於 2010-1-25 00:56 發表
有少少問題...有次中途突然出藥包..開咁咁耐第1次出現...係咪有BUG?
最新版的confogl應該可以解決到你o既問題
引用:
原帖由 22029205 於 2010-1-28 11:57 發表

不過我見倒cfg入面有個叫sibuffs
入面係改左特感既野
無錯, 呢個高對config入面係有加強到少許某d特感o既能力, 佢o既說明檔有講解到
引用:
原帖由 沖田總師 於 2010-1-30 02:47 發表
dl完見唔到CrowAnnoyingItemRemover.cfg
正常,因為新版已經冇左呢個file, 所有設定都由config檔去完成,請留意更新教學
〄nion × Ⅱ

引用:
原帖由 沖田總師 於 2010-2-2 01:38 發表
1張圖已死
死圖!? 應該冇啵...
〄nion × Ⅱ

回復 52# 的帖子

每大可能性係你冇將addons,cfg放在
x:\Program Files\Steam\steamapps\common\left 4 dead 2\left4dead2

你應該係放左係
x:\Program Files\Steam\steamapps\common\left 4 dead 2\  <-(錯誤的路途)
〄nion × Ⅱ

引用:
原帖由 Rickcheng 於 2010-2-10 09:30 發表

我無放錯位喎...我都有裝開插件嫁,就係唔知點解裝e個唔順利,sad
he me ar 大大>.
如果你有跟足d步驟有放好個插件config+有運行 44confogl.
正常黎講冇可能仲有藥包...
可能同你另外裝個d插件有衝突.
〄nion × Ⅱ

發新話題