發新話題

[教學] 架設一個高級對抗伺服器 (1/2更新)

[Close]
我有少少疑問

你修改上列部份文件內參數

其實會否和 Superversus.sp 及 入面的本有設定參數相沖??

如裝上 infectedbots.sp 及 l4dtoolz

又會否有參數上的設定相撞??

你建議寫入 server.cfg 內的 cmd

又有無顧及 幾種插件的 cfg 及 smx??

同時我亦發現這教學內容, 有很多不足之處從未提及啊

你的設定 TANK 血會相撞, 如修改
TANK 血請問你如何設定?
單隻喪屍血,  是否要修改?
屍群的數量,  是否要增加?
玩家扮演特感時, 是否需要更改 HP值?

還有更多大量問題, 在此未提及, 亦未處理

大家知否開多人場的電腦配備?
大家知道開多人場, 以我為例, 16-20人伺服需要多少的上載負荷?
大家知道當伺服測試時, 會遇到多少問題, 及出錯?
當閣下搵一群玩家做白老鼠不停測試, 修改, 測試, 再修改

是需要很長時間, 很難一步登天我想說.

小第多咀, 不喜勿插.

係game入面...如果係steam群組伺服器度睇...我個ser真係8個人姐
但如果係~打openserverbrowser既話..就會見到我個ser 18個人...
我想set番係server browser度都係得8個人

甘就即係無問題

因為冇太影響問題 所以冇去考究

引用:
原帖由 老闆占 於 2010-1-22 05:42 發表
我有少少疑問

其實會否和 Superversus.sp 及 入面的本有設定參數相沖??

如裝上 infectedbots.sp 及 l4dtoolz

你建議寫入 ser ...
你有冇睇標題係 高級對抗Ser?

點解要重置tank血量 特感血量 ?

同時我亦發現這教學內容, 有很多不足之處從未提及啊

唔好對號入座

你唔係想話你個d叫正統 對抗

引用:
原帖由 windsang 於 2010-1-22 09:00 發表
係game入面...如果係steam群組伺服器度睇...我個ser真係8個人姐
但如果係~打openserverbrowser既話..就會見到我個ser 18個人...
我想set番係server browser度都係得8個人

甘就即係無問題

因為冇太影響問題 所以冇 ...
TANK 都係 6000血

就是高級對抗達成? 

小第多咀, 不喜任插 

引用:
原帖由 老闆占 於 2010-1-22 10:41 發表

就是高級對抗達成? 

小第多咀, 不喜任插 
以我見解....高級對抗並唔係指改變c..特感既血量...
只係減少包既數量...限定每關出tank出witch..減少特感respawn 既時間

引用:
原帖由 老闆占 於 2010-1-22 10:41 發表

就是高級對抗達成? 

小第多咀, 不喜任插 
高對是 每一關有tank  
而且只有開始安全室有包 其他全部pills

item 數目 減少

tank 多血而唔識玩 都係一隻多血既垃圾

引用:
原帖由 老闆占 於 2010-1-22 05:42 發表
我有少少疑問

你建議寫入 ser ...
首先唔知你想表達d乜,有乜用意,
我想講呢個config只適用於正常4 v.s 4對抗 (教學入面解釋得好清楚)
你呢個問題就可以比喻為CS入面問一個WCG入面o既一個世界性比賽cfg檔點解唔可以用係pub場上,
而現實生活你又會唔會問點解落樓下打波個規則模式場地點解唔同N.B.A o既!?

跟本 n v.s no既對抗同 44 match係2回事, 唔該唔好拉埋2樣野黎講,
而我不敢恭維亦不以置評, n v.s n 呢種咁潮o既玩法

P.S 可能你未玩過L4D1, 即使VLAN開辦比賽都會運行一個4 V.S 4高對o既config, 而暫時我就未發覺到世界上L4D比賽有一個地方以n v.s n 作賽規, 可能係我孤陋寡聞 !

另外最近搵到有更加新的cevo match config
將會奉上(包括一些未能出tank的map的修正)
不過最近比較忙同埋懶, 遲下會再作更新教學

〄nion × Ⅱ

了解, 謝謝分享, 感謝

引用:
原帖由 samhon011328 於 2010-1-22 12:57 發表

只係減少包既數量...限定每關出tank出witch..減少特感respawn 既時間
完全明白, 謝謝師兄

引用:
原帖由 小陵仲 於 2010-1-23 06:11 發表

首先唔知你想表達d乜,有乜用意,
我想講呢個config只適用於正常4 v.s 4對抗 (教學入面解釋得好清楚)
你呢個問題就可以比喻為CS入面問一個WCG入面o既一個世界性比賽cfg檔點解唔可以用係pub場上,
而現實生活你又會唔 ...
師兄, 其實我係 L4D2 先開始玩的,

因為我自己所見, 好多自稱高對既 SERVER

入面都古靈精怪, 引致本人一直誤以為高級對抗

條件是 改TANK血, 多屍血, 多人伺服等原素

對於我出言, 我在此深感抱歉

亦對於樓主的無私分享, 及熱誠的教學, 抱有支持態度

感恩

小0你咁好人
等我支持下你啦
aSka <3* Rock

正post 對我好有用 3q

有少少問題...有次中途突然出藥包..開咁咁耐第1次出現...係咪有BUG?

引用:
原帖由 samhon011328 於 2010-1-22 12:57 發表

不過我見倒cfg入面有個叫sibuffs
入面係改左特感既野

大家好呀~
我個名叫狗wind~
係呢度都幾出名架~
我最鍾意就係串人 串到人我就好鬼hi
日日係屋企 無野做咪對住個mon玩l4d2囉
得閒就上個論壇到串下人 幾寫意呀~
係現實我就無咁夠膽啦~
見到d街童我都唔敢望多兩眼呀>< 好怕怕~!
但係返到屋企就會變身成為網上英雄~!
大家多多指教呀~! 盡情咁插爆我啦~

dl完見唔到CrowAnnoyingItemRemover.cfg

發新話題