28 12
發新話題

l4d2新模式Scavenger Mode(清道夫模式(直譯))(9/10更新))

[Close]
引用:
原帖由 smmmlong 於 2009-10-9 21:50 發表

唔係囉,係真係有女版boomer囉
oh,冇睇到戈段片...唔通係新infected...?
已轉行玩steam版

引用:
原帖由 xtream 於 2009-10-9 22:57 發表

oh,冇睇到戈段片...唔通係新infected...?
唔係 =.= 只係幫BOOMER換左新模組 =.=

而家BOOMER有肥佬同肥婆 我諗都係隨機抽

d新特殊感染者係就係幾新奇,但係好似缺乏牽制能力
charger本身以為佢有兩招,一招撞飛人,一招捉人,點知原來係兩招夾埋,如果只係撞飛人咁佢既實用價值就大好多
宜家睇到d影片仲好似係撞到人就會捉住佢撼落地,變左另一隻難推d或推唔到既hunter
跟住spitter,我覺得完全係雞肋= =果招嘔吐既實際作用我諗極都諗唔到,又引唔到喪屍,範圍又唔係大...最多就係人類camp果陣迫佢地出黎
jockey就有番少少牽制力,但係要走到埋去,再跳上去個人類道先可以控制佢行
人地係咁易用枝步槍打幾野都打得死,唔似得smoker,可以遠距離牽制,又冇咁易俾人打死
如果d新特殊感染者係對抗模式可以由玩家操控既話,咁抽中smoker既機率就會少左
到時都唔知點發動攻擊好= =
一個唔好彩抽中spitter+hunter+hunter+jockey呢個組合真係喊都無謂.....
不過宜家都只係xbox上既情況,唔知出pc果陣會唔會有改動呢

引用:
原帖由 WIWTF 於 2009-10-10 01:47 發表
d新特殊感染者係就係幾新奇,但係好似缺乏牽制能力
charger本身以為佢有兩招,一招撞飛人,一招捉人,點知原來係兩招夾埋,如果只係撞飛人咁佢既實用價值就大好多
宜家睇到d影片仲好似係撞到人就會捉住佢撼落地,變左另一 ...
其實你轉個角度諗, 新怪會難打好多

通常人比Boomer噴左D屍會圍住你, 令到你行慢左或者郁唔到

好多時太部分人既慣性都會成堆人圍埋一齊喪推

呢個時候
Spitter再嘔 你想走都難

仲有, 若果抽到Hunter, Jockey, Smoker同Charger呢個組合都唔難做

其實新怪既目的都係阻止d人繼續屈角, 咁樣隻game反而會難玩好多 =.=

個隻好正..拎起扔返落地

smoker型仔左咁多既

引用:
原帖由 EDDIE6446 於 2009-10-10 02:50 發表

其實你轉個角度諗, 新怪會難打好多

通常人比Boomer噴左D屍會圍住你, 令到你行慢左或者郁唔到

好多時太部分人既慣性都會成堆人圍埋一齊喪推

呢個時候Spitter再嘔 你想走都難

仲有, 若果抽到Hunter, Jockey, Smo ...
如果係咁既話,咁起碼要同時抽到boomer同埋spitter,boomer仲要噴到人先得
又或者敵人來襲果陣先做到,最起碼要等到佢地停低先有機會利用到spitter,個機率就細好多
但係如果有隻smoker既話,可以打散對方隊形,咁其他隊友就有得機會上

引用:
原帖由 WIWTF 於 2009-10-10 11:39 發表

如果係咁既話,咁起碼要同時抽到boomer同埋spitter,boomer仲要噴到人先得
又或者敵人來襲果陣先做到,最起碼要等到佢地停低先有機會利用到spitter,個機率就細好多
但係如果有隻smoker既話,可以打散對方隊形,咁其他隊 ...
玩左先算啦

好想玩D玩啊
重有一個月...

引用:
原帖由 WIWTF 於 2009-10-10 11:39 發表

但係如果有隻smoker既話,可以打散對方隊形,咁其他隊 ...
spitter既acid 扣血既速度好快,v記發言人話spitter就好似喪屍版既molotov(火樽)(另有網上資料指spitter既acid每下扣10血,唔知真定假)
佢可以防止人屈角,或者將survivors與survivors之間隔絕.就好似有隊友比smoker拉走左,你同佢之間有堆火一樣,會延遲左你去救人.當然,每隻屍都係要同隊友配合,就咁一隻出黎攻都係冇用.我見過有段trailer入面,有敵人來襲,3條友屈角,比堆hordes圍住,跟住spitter一噴,2個即刻訓左(注意係由綠血扣到訓低).你講得岩,機會係得好少,但係如果太多機會屈,咁survivors就唔洗玩啦.

另外就係jockey,睇落好似好廢.要知到jockey係蹲低行,而且行得好快,即係好似而家d人用bug蹲跑咁.玩家平時都會將準心放係水平視線,唔會望住地下行.jockey就可以利用呢點,衝埋身抓(佢抓攻好似扣唔少).仲有佢每次跳完之後好快就reload到,變相可以狂跳,捉人就易好多.捉到之後仲可以控制個victim行去附近一d危險既地方,其實就好似一隻拉完人識走既smoker,可以好屈機.
325血其實唔少,smoker同hunter都係250血姐,boomer仲衰,得50.

引用:
原帖由 smmmlong 於 2009-10-10 16:13 發表

spitter既acid 扣血既速度好快,v記發言人話spitter就好似喪屍版既molotov(火樽)(另有網上資料指spitter既acid每下扣10血,唔知真定假)
佢可以防止人屈角,或者將survivors與survivors之間隔絕.就好似有隊友比smoker ...
果段片我都睇過,我諗係難度問題,首先宜家d片都係campiagn,而難度係好影響SI既攻擊力既
譬如HUNTER一般抓一下扣5或10,但係專家係一下30
汽油彈都係,你一般之下由頭到尾行過晒成片火海都唔扣多過20血(直線)
但係專家難度你行到一半或者多D就已經訓低(滿血開始行)
其實如果CHARGER果招衝刺改成撞飛人,而唔係撞到人就停,我相信佢既價值會高好多
而JOCKERY...我諗都係屬於被動,除非佢好似HUNTER咁高撲有附加傷害

可以拎住個吉他打喪屍 仲有聲tim

引用:
原帖由 WIWTF 於 2009-10-10 22:09 發表

果段片我都睇過,我諗係難度問題,首先宜家d片都係campiagn,而難度係好影響SI既攻擊力既
譬如HUNTER一般抓一下扣5或10,但係專家係一下30
汽油彈都係,你一般之下由頭到尾行過晒成片火海都唔扣多過20血(直線)
但係專家 ...
隻game而家未出,好難下定論既.
我都明白難度唔同既分別,但係唔代表spitter真係冇用
至於charger...我都覺得只不過係一隻強化hunter,無甚可取.

Jockey就唔可以同hunter相提並論,因為2隻功用唔同.Hunter係成隊屍既主力,用得好的話,扣最多血就係佢.比smoker拉中都仲有少少時間開槍射佢,但係比hunter撲中之後完全冇反擊力,最重要係撲唔中都有得抓攻.Jockey就唔同啦,佢好似smoker同hunter既合成體,用撲代替拉(拉算係一個缺點,因為被拉中有得反擊同拉好耐先開始扣血),但又唔會好似hunter咁撲左之後唔郁,而係將victim帶離隊伍,走向危險(例如wandering witch),同smoker既功用一樣.你話高撲附加扣血 o個項,如果加落jockey度,咁hunter就變左做廢物囉.

不過現階段討論都係紙上談兵姐,等nov 20就實戰啦.

28 12
發新話題