發新話題

硬化外皮 - 柔軟鋼、銀伊予札白糸威胴丸具足

本主題被作者加入到個人文集中
[Close]
引用:
原帖由 阿町 於 2007-3-4 15:20 發表
神甲不是跟柔鋼一樣是 外皮技能嗎-.-
我一直以為神甲是擋無限傷而已=口=…
的確係  
輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

4月17日更新:
增添解釋,使更易明白。
文字顏色美化。
增添閃避率資料。

哇...咁你合晒我咪唔洗打= =!!!
----->剎"雞

引用:
原帖由 墮落星_雞 於 2007-4-17 17:31 發表
哇...咁你合晒我咪唔洗打= =!!!
  若果真的合成了會十分有趣

可惜價錢十分昂貴。

用法術秒掉就可以了~~~

我研究過D %發動問題~
買多D狂暴鋼的爆激%可以增加...不過個效果唔係20%+20%=40%只係一下攻擊裡連續撞2次狂暴鋼的效果
就算買曬全身狂暴鋼都可能爆唔到..連撞6次20%都有機會唔中..
天生迴避同神甲係不同類型既迴避模式..效果同買幾個狂暴鋼既道理一樣~
如果天生有迴避...再買+迴避既裝備..只會簡最大能力既效果發動....
例如...酒井買妖刀...妖刀效果唔夠本身技能強..所以會簡左最大效果..但是唔會吸多D血...
凍雲效果同爆激效果係唔同模式既效果..可以同時間發動...因為凍雲係打到敵人自己身上爆冰..爆激係自己頭頂出紅字..
所以效果唔會撞...
以上既野我都試驗過.......唔信可以自己試~

引用:
原帖由 煙火星_極 於 2007-6-6 17:51 發表
我研究過D %發動問題~
買多D狂暴鋼的爆激%可以增加...不過個效果唔係20%+20%=40%只係一下攻擊裡連續撞2次狂暴鋼的效果
就算買曬全身狂暴鋼都可能爆唔到..連撞6次20%都有機會唔中..
天生迴避同神甲係不同類型既迴避模 ...
凍雲跟爆擊 可以同時發動嗎

回復 #37 潮小花 的帖子

一下攻擊裡撞到凍雲同爆擊..會同時發動..
但是..凍雲同老虎係同一個效果所以唔會同時發動
例如井e大絕同凍雲係同類型效果...買長船爆到3倍...
如果同時間爆到井E大絕同3倍你會見到效果好明顯..唔信自己試下~

機率解說 (超簡短版):(vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
同技能(可累加的話)總發動機率:100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目](vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
註:閃避率取最高值。
法球:香宗我部元親(升龍亂舞)、立花宗茂(西國無雙)、凍雲

當爆擊、狂怒擊發動的時候,此次攻擊法球必不發動,而且會被吸血強制覆蓋。

另外多個法球只取一顆,別再以為裝多把凍雲機率會高了

(轉載自資料網)

p.s. 其實虎徹屬狂怒擊,和爆擊特性相同。

回復 #39 締ξ死神ψ 的帖子

因為果D招(類型)一樣就會覆蓋..例如丹羽買毒介..本身招火海就唔會出現..
但買爆擊係唔會把火海覆蓋..因為兩樣唔係同類型既野...爆擊係自己本身發動..凍雲係敵人身上發動
%發動機會唔會去到100%..因為就算買5個20%既狂暴鋼唔係100%爆擊..
只係1次攻擊裡撞5次20%..姐係5次都撞唔到20%都會唔爆...
試下買幾個狂暴鋼..好明顯頭頂D紅字多好多..一個係做唔到呢D效果

引用:
原帖由 煙火星_極 於 2007-6-6 18:12 發表
因為果D招(類型)一樣就會覆蓋..例如丹羽買毒介..本身招火海就唔會出現..
但買爆擊係唔會把火海覆蓋..因為兩樣唔係同類型既野...
%發動機會唔會去到100%..因為就算買5個20%既狂暴鋼唔係100%爆擊..
只係1次攻擊裡撞5次 ...
機率解說 (超簡短版):(vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
同技能(可累加的話)總發動機率:100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目](vLan 締ξ死神ψ 製作)૪
註:閃避率取最高值。

<< 請問閣下怎樣可以用這條計算方式計出100%? 5個20% = 約67%

其餘請自行參考信長資料網:http://www.elimiel.com/index-old2.htm

想了解毒的特性請看在下這篇文章:http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=27078

=-=

會唔會有人咁玩法呀......

回復 #41 締ξ死神ψ 的帖子

講極都唔明= =..
你自己開圖單機測試下~

買2把長船爆擊機會高...攻擊力接近直接X3
一次攻擊連撞2次25%撞極都撞唔到你真係超唔好彩
不過買得多好自然會物極必反..因為本身個HERO會太少血~

最後說一次,閣下不明白就算了。

是否相衝十分複雜,不是閣下所說的甚麼「相同不相衝、還是不同會相衝等」。

下面的暴擊計算方式已是最簡單,我可示範一次給你看。

5個狂暴鋼:總發動機率 = 100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目] = 100%﹣[(80%)^5] = 67.232%

2把長船:總發動機率 = 100%﹣[(100%﹣機率)^技能數目] = 100% - [(75%)^2] = 43.75%

(註:閃避率不是暴擊,只取最高值。)

其餘請自行參考信長資料網:http://www.elimiel.com/index-old2.htm

想了解毒的特性請看在下這篇文章:http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=27078

發新話題