發新話題

虛擬網卡問題(Vista)

[Close]
我都係一樣,都係出現左同一句野.....
不過我就連到線上網,係用唔到VLAN者......
我都想知要點做先得......

引用:
原帖由 GENJI0318 於 2009-3-23 23:02 發表
我都係一樣,都係出現左同一句野.....
不過我就連到線上網,係用唔到VLAN者......
我都想知要點做先得......
你有冇用到router?

我都有喱個問題,,真係搞佢唔掂...

你個問題又點樣呢?

以下方法之一解決:

1. PCCW ADSL/新世界 ADSL/和記ADSL 用戶, (HKBN 用戶例外)
    將連接 ADSL Modem 張網卡IP, 設置為 192.168.0.1/255.255.255.0 (參考附圖)
2. 確認 Windows  DHCP Client 組件安裝並已啟動;
3. 可能係防火牆或殺毒軟件禁止虛擬網卡運作, 關閉他們嘗試, Windows 防火牆沒有此問題.
4. 如安裝了 NVIDA Forceware Network Access Manager , 必須移除
5. 若系設置 虛擬網卡 MAC 失敗, 請勿嘗試以上方法.

第2個和第4個在哪里可以check??!
我試過第1個了,,都是不行阿,,請快快幫幫忙哩

你本身係用咩window? VISTA? 32定64bit?
第4個個可以係控制台睇下有冇呢樣野.

你本身係用咩window?
[[[Vista]]]
VISTA?
[[[Yes]]]
32定64bit?
[[[32bit]]]

岩岩再check過..
1,3,4都試過
(P.S.第1果個打左192.168.0.1同255.255.255.0
之後個[[[區域連線]]]個名轉左做[[[無法識別的網絡]]])
第5唔知咩黎...

你可唔可以CAP圖我睇?

FOR #23@@@@@@@@@@

附件

改後同原本好似無咩方別...
你熜左WINDOW 內置既防火牆未?你個情況都同人地唔同

不如你比個step我跟住做...

控制台-> Window 防火牆-> 關閉

關左都係唔得

都係去到最後下載失敗?

發新話題