發新話題

L4D淺談

取消高亮
[Close]

L4D淺談

話說小弟玩l4d已經踏入第2個年頭

當中有唔小經歷,有甜,有酸有苦有辣,但係冇天冇海冇地
eg .由10v10>普對>高對>rpg>build>自己開ser>perks

甜既當然係同d隊友夾得有默契 最後大獲全勝,呢種感覺係俾到我好大成功感

酸既就係技不如人,比人以技巧取勝,所謂吃不到的葡萄是酸的就係咁解

苦就係新手果陣咩都唔識,入去多人場當玩單機版,亦都好唔好彩咁俾人話英雄主義等或者更難聽既說話

辣既就係俾人訓話完自己就學精左,識得咩叫團隊精神,同埋係技術方面下左唔小苦功,結果技術都提升唔小

咁我開呢個post目的係咩呢?
其實係想同大家交流下玩l4d既心得咁

首先講下多人對抗方面應該點玩呀
你玩得多人對抗,心態上覺得多d人一定好玩d,冇44果d咁小人,又冇咁悶
其實好多新手第一次入多人對抗都係抱住呢d心態去玩,結果當然係同佢地想像中有出入

第一你入去多人場你就要預左會俾人話既心理準備,因為有d玩家係會開咪做指揮,開得咪指揮你地,應該有返咁上下水準,或者經驗,咁作為新手既你應該暫時放低成見,好好咁合作,聽下人地俾你既建議,eg佢地叫你封位,或者換咩怪應去配合攻擊等,呢個時間千奇唔好懶醒唔聽指示,否則只會成為負累.....

第二多人對抗就係有飛天同換怪呢d好處,可以俾d新手去熟習下用唔同既怪去練習
eg hunter高撲 charger撞人飛落街既位 等等既技巧都可以快速上手

第三多人場通常都有唔同水平既玩家出現,高水平既玩家亦都有唔小,佢地玩得多人場既心態應該係有一種返撲歸真既感覺,玩得高對多就返黎玩下多人場輕鬆下,而新手亦都可以向佢地偷下師,從而提升自己既技術,當然新手亦都有唔小,老手們都應該顯示出老手既風度,大家互相遷就下,唔好咁輕易問到人地既母親..

總結多人場雖然唔係某d玩家心目中既主流,但佢亦都有佢既優點,可以話係玩下無妨既

下篇再淺談下普對+高對

wow潮文
nnnnnn

請改回題目...

「l4d對抗淺談

= =入到來就只係講對抗的事...不要講淺談...因為你集中係對抗方面...
此遊戲唔係只有對抗的...= =
衛斯理 高手XD

我原本都打左d回覆
但係佢自動同我reboot
.....................
浪費左我半個hr

引用:
原帖由 joeka 於 2011-7-4 14:54 發表
請改回題目...

「l4d對抗淺談

= =入到來就只係講對抗的事...不要講淺談...因為你集中係對抗方面...
此遊戲唔係只有對抗的...= =
集中講對抗唔係我要改題目的主因吧?
這標題沒有誤導大家呀

大家有什麼想分享都可以留言

同大家講下普對同高對先

普對=普通對抗  佢會有大槍eg ak47 m16 呢d
同埋有包 而且計分係冇高對咁嚴謹
一場總分最高係525 冇平手就500 (呢個係計4個人類入晒安全室既總分)

而高對就係一開始得4粒pills 同埋冇大槍用
而且火酒既數目亦相對較小加上boomer汁係冇的
另外佢計分係以血量 食丸 等方式計算
e.g. 4個人實血而且冇用過丸入晒安全室就係最高分 反之亦然

講左小小既分別
coop2普對較小 平時只會只到兩三個左右  

反而高對佔多數 而且有不小老手長期在場
要講普對場就應該去coop1 因為果邊比較多新手鍾意玩普對  
大家可以量力而為 選擇岩自己既ser去玩

普對主要係適合一d初階既新手去玩下4人合作既樂趣
難度亦都唔係太高

高對就係比一d鍾意向高難度挑戰既玩家去挑戰自我
而外國及國內亦都係流行高對較多

仲有多人場可以嘗試SM的感覺 即是一邊勁一邊廢就會試到SM既滋味

其實我只會同意你第二個講法

首先講下人點玩先
主要要留意既係打tank 要留火 唔好亂用晒
親tank掉石果陣就係最好時機向佢掉火
因為佢會走唔到 而食你個火應一應

pipe bomb,boomer汁果d就要留返jem屍或者中boomer汁先用

講開bommer若果見到既話可以不用急於將佢殺死
而係先推開佢先 之後離boomer遠d既距離先射殺  
咁樣做 會減小中boomer汁而俾屍圍既機會 亦減小隊友既負擔

而食藥方面 小弟曾經就聽過一個老手講 血低過40就要食 唔好慳
諗下都有道理,因為你血小係好容易再次成為敵人既目標
而且訓低兩次就會變黑白  隨之而黎既就係死亡
冇包包既話就係咁先...所以建議好果血小過40就應該要食藥

包就應該等到黑白食就會有最大效果,但我通常唔係等到黑白先食
因為太危險,包果陣好易被攻擊而死亡
所以最好就紅血果時包就最穩陣 而且格里搵埋個隊友cover 就最好

防止包果陣對面好似偷襲珍珠港咁 走唔切

隊友若然冇藥而血又小 有藥既應該即刻幫下手 唔好留返自己用
咁樣先發揮到團隊力量既作用 l4d 死左一個就唔叫l4d 而係l3d
得返3個果陣而對手又有4個, 3v4到時想唔輸都幾難

另外玩對抗不得不提既就係咪 , 因為咪係最方便同直接既溝通方法
比打字快多倍,而且係你被捉果陣可以即刻通知隊友救援
另外咪亦都可以增進大家既溝通 令到成隊人更有默契
有默契羸既機會自然高好多 總之打親l4d呢類型既game一定要買返個咪
唔係就好輸蝕  市面既咪有平有貴  平既幾十有交易  視乎用家既需要而買返個合適既咪

打得太多休息下先  下篇再講下怪點玩

樓主我想拜師>_<

叫我唐吉大爺

引用:
原帖由 lovesikfai 於 2011-7-4 18:30 發表
仲有多人場可以嘗試SM的感覺 即是一邊勁一邊廢就會試到SM既滋味

其實我只會同意你第二個講法
多謝你既認同
其實我所打既都係個人主觀既睇法
畢竟大家都有自己一套觀點
我所講只可話代表自己立場
大家參唔參考黎做又係另一回事

引用:
原帖由 Jc_ 於 2011-7-4 18:43 發表
樓主我想拜師>_
唔收徒弟呢
你有咩想問
可以留個言 大家討論下

pipe bomb
boomer

2 wrong spelling

我好期待晞/jacky留言既話會對你講d咩
nnnnnn

引用:
原帖由 kwi000521 於 2011-7-4 19:17 發表
我好期待晞/jacky留言既話會對你講d咩
講咁多做咩...一齊拜師吧啦>_<
叫我唐吉大爺

強帖留名

以上

(字數補丁)

發新話題