32 123
發新話題

多核渲染一問

[Close]

多核渲染一問

係咪一定要關?
我AMD CPU, 其實關左係咪差左D? 點解唔開得既?

多核渲染 好似唔係多核渲染呀0,0?
不過山左佢唔多唔小都會有d效能增長既~.~
MyNameIs

引用:
原帖由 qazaqaz123 於 2009-11-22 11:26 發表
好似話唔山左佢就會LAG到HANG機

有冇人知?

引用:
原帖由 qazaqaz123 於 2009-11-22 11:26 發表
多核渲染姐係利用多核心黎運算
如果係2核心或以上 會出現效能下降

回復 5# 的帖子

利用多核心黎運算又2核心或以上 會出現效能下降
= =姐係點?
MyNameIs

請問多核渲染係咩黎呀??

引用:
原帖由 qazaqaz123 於 2009-11-22 11:55 發表
利用多核心黎運算又2核心或以上 會出現效能下降
= =姐係點?
講少左

如果關左而你cpu係 2核心或以上 , 會出現效能下降

你行既每一段路既景都係用gpu計出黎
你開佐佢既話 僭會用cpu計
咁你就會lag到定格(cpu廢既話)
你普通2核cpu我建議你唔好開
開同唔開差小小 無咩分別

引用:
原帖由 mgchat 於 2009-11-22 11:56 發表

講少左

如果關左而你cpu係 2核心或以上 , 會出現效能下降
而家部部機都至少 2core啦
但好似好多人開住反而lag爆

哦...完來係咁....
姐係開左會用cpu黎運算..唔開就係用gpu黎運算?

引用:
原帖由 snowfish2006 於 2009-11-22 11:58 發表
你行既每一段路既景都係用gpu計出黎
你開佐佢既話 僭會用cpu計
咁你就會lag到定格(cpu廢既話)
你普通2核cpu我建議你唔好開
開同唔開差小小 無咩分別

電腦打機整體能力以cpu + gpu
你gpu勁到識飛 , 你cpu廢到無能都係無用
你多核渲染係使用更多核心去進行遊戲
開左多核渲染 , 核心越多 , 效能越高
相對使用gpu既效能就越高

多核渲染意思係指cpu用多核心黎運作
並不是開左多核渲染就由cpu黎代替gpu

回復 8# 的帖子

O~~~~~~但我開唔開都係咁- -,我DISPLAY廢
MyNameIs

回復 12# 的帖子

ok...明哂..唔該哂你...

引用:
原帖由 chis3 於 2009-11-22 11:59 發表

而家部部機都至少 2core啦
但好似好多人開住反而lag爆
照你咁講
低階u 開左咪會lag囉...運算速度都唔夠快
但係你oc 左, 因為L1, L2 細既關係, 都係唔掂
所以都係交番比GPU 處理好d

32 123
發新話題