21 12
發新話題

[轉帖] (轉帖)誰是第一名? 歡迎秒殺

[Close]

(轉帖)誰是第一名? 歡迎秒殺

大家好。

某中學舉行了一個數學競賽,結果,中三丙班1至8號拿得前八名。數學老師水基先生為了
祝賀他們,便讓他們猜猜誰是第一名。

1說: "6和8中有一人是第一名。"

2說: "我是第一名。"

3說: "7是第一名。"

4說 :"2不是第一名。"

5說: "1說的不對。"

6說: "我和8都不是第一名。"

7說: "3不是第一名。"

8說: "我同意1的意見。"

水基老師看了名次表後說,在1-8號中有人猜對了。這時,一個學生突然笑了:"我己知
誰是第一名了。"
問題:誰是第一名?

5 是第一名   原因不明=.=

引用:
原帖由 Distance. 於 2011-6-30 18:20 發表
5 是第一名   原因不明=.=
其實係有捷徑可走的

三 對吧

引用:
原帖由 Distance. 於 2011-6-30 18:50 發表
三 對吧
點解你會認為係 三 呢!?

得3號係出現過三次
其他都有否定情況
所以3號一定係第一名

1號:               6    8  
2號:   2                    
3號:                   7   
4號:1    3 4 5 6  7 8  
5號:1 2 3 4 5 6  7 8  
6號:1 2 3 4 5     7     
7號:1 2    4 5 6  7 8  
8號:               6    8  

引用:
原帖由 Distance. 於 2011-6-30 19:02 發表
得3號係出現過三次
其他都有否定情況
所以3號一定係第一名

1號:               6    8  
2號:   2                    
3號:                   7   
4號:1    3 4 5 6  7 8  
5號:1 2 3 4 5 6  7 8  
6號:1 2 3 4 5      ...
樓上正解係咪太簡單,咁快有人估中@@

有秘訣傢  我邊有咁聰明

歡迎再發帖

既然都有人估中,索性POST埋ANS.

ANSCTRL+A)首先搵出意思相反既句子------------

1說:"6和8中有一人是第一名。"
6說:"(我)6和8都不是第一名。"

5說:"1說的不對。"
8說:"我同意1的意見。"

2說:"(我)2是第一名。"
4說:"2不是第一名。"

呢三組人都講左相反o既說話,咁梗有一個啱一個錯,
水基老師講o既有:三人猜對了,必然o係呢三組入面,
剩番兩句說話都係錯o既.......

3說:"7是第一名。"
7說:"3不是第一名。"

就係話7唔係第一名,
3先至係第一名.

原來有秘決的,多謝分享

引用:
原帖由 ♂翼♀ 於 2011-6-30 20:41 發表
原來有秘決的,多謝分享
搵到三句相反意思既都解到啦=- -

好唔明=     =
:'(

引用:
原帖由 peter1732 於 2011-7-1 19:39 發表

搵到三句相反意思既都解到啦=- -
原來搵到三句相反意思我搵左三句正確意思

引用:
原帖由 ′★RusH﹡ 於 2011-7-2 02:35 發表
好唔明=     =
:'(
唔明D咩!?

好難...腦殘了

21 12
發新話題