發新話題

想問下正版L4D2 可唔可以多人場呢?

[Close]

想問下正版L4D2 可唔可以多人場呢?

如題都盡力搵過資料, 裝過SM 同MM SOURCE...
咁佢顯示 unknown command "meta" 就停左...應該無裝左地方...

主要係想6個/8個咁樣合作過關...正版經STEAM 既情況之下...
想問有無可能做到??如果有...有無教學LINK??謝謝

你要加入官方群組, 再係遊戲右下入game , 就會有大量 custom game 可以選擇, 包括左20人高對 ,  多特感場etc,通常每日都有100-300個場左右

引用:
原帖由 Nomoredelate 於 2013-12-30 03:07 發表
如題都盡力搵過資料, 裝過SM 同MM SOURCE...
咁佢顯示 unknown command "meta" 就停左...應該無裝左地方...

主要係想6個/8個咁樣合作過關...正版經STEAM 既情況之下...
想問有無可能做到??如果有...有無教學LINK??: ...
正版server 需要用steamcmd / steam 果度 下載dedicated server
之後就可以平時咁設定伺服器,包括插件。
SteamCMD 教學
https://developer.valvesoftware.com/wiki/SteamCMD

回復 2# 的帖子

哈哈我明白呀不過主要係同朋友玩所以...

回復 3# 的帖子

咁如果我DL 啲懶人包再DL DEDICATED SERVER 開得唔得
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1
好似呢個咁...正常係咪應該會成功呢??
因為我卡住左...

引用:
原帖由 Nomoredelate 於 2013-12-31 04:00 發表
咁如果我DL 啲懶人包再DL DEDICATED SERVER 開得唔得
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=587905&extra=page%3D1
好似呢個咁...正常係咪應該會成功呢??
因為我卡住左... ...
我覺得你應該要全部自己裝好d,包括sourcemod 同 metamod:source
因為steam 版本會不斷更新,引致sourcemod 唔更新會用唔到

正版開場器用插件印象中需要上網正版用sourcemod
當然正版可以開多人場..

回復 6# 的帖子

裝STABLE 版就成功過, 但係後尾唔知咩又壞左...重裝中...

回復 7# 的帖子

試過終於OK, 但係又失敗左
研究中...

引用:
原帖由 雪乃明日香 於 2013-12-31 08:10 發表

我覺得你應該要全部自己裝好d,包括sourcemod 同 metamod:source
因為steam 版本會不斷更新,引致sourcemod 唔更新會用唔到
sourcemod 有自動更新 gamedata 功能,即使再舊,只要成功開啟伺服,佢就會自動執行更新,當然你唔會知情。
引用:
原帖由 魔女鈴 於 2014-1-1 18:04 發表
正版開場器用插件印象中需要上網正版用sourcemod

當然正版可以開多人場..
多人場無分正版番版,只要有 L4D2 Dedicated Servers (SRCDS) , Sourcemod , Metamod , L4dtoolz / Left 4 Downtown , Superversus / Multislots / Bot Control in Coop Mode / Botcreator (Bebop 基本上已失效) , 配合適當設定就一定開到 .

正版既 SRCDS 係獨立運作,並非遊戲自帶,須從 Steam 工具區另行下載。

由於最新改版已經令 SRCDS 自行運作,安裝後生成 steamapps/common/Left 4 Dead 2 Dedicated Server 資料夾,所有伺服用插件包括以上都係放置當中既 addons 資料夾,並非 steamapps/common/Left 4 Dead 2 資料夾個邊,但同時留意用 SRCDS 開 & 玩非官方地圖就必須同時將地圖擺放在 Left 4 Dead 2 Dedicated Server 及 Left 4 Dead 2 兩邊既 addons 資料夾,比以往版本或番版較麻煩。
引用:
原帖由 Nomoredelate 於 2014-1-1 23:34 發表
裝STABLE 版就成功過, 但係後尾唔知咩又壞左...重裝中...
引用:
原帖由 Nomoredelate 於 2014-1-1 23:35 發表
試過終於OK, 但係又失敗左

研究中...
最新 Stable 同 Development 版本既 Sourcemod & Metamod 都 work,唔駛研究。

留意 Metamod 已經自帶 metamod.vdf,唔需要 / 唔好自己 generate metamod.vdf。

另外,Sourcemod v1.5 版開始自帶 SDKhooks 1.6,以前另行安裝既 SDKhooks 會被取締。

CLICK 入 ➨ eXpedition Raidcall

其實最簡單一句....多人場既插件無分正版或番版...
結論..正版番版都可以開....
如果咁樣答佢唔問可能更長既佢更唔明...

發新話題