100 1234567
發新話題

信長之野望 F13.1B 地圖集中討論區 更新一主題

[Close]

信長之野望 F13.1B 地圖集中討論區 更新一主題

此帖只作討論用途 若對新圖有建議 請到平衡創念區
基於分別唔同玩家都有好多帖討論新地圖

所以希望大家可以集中於此討論

以免混亂 及 方便大家參考
新話題請在此發出 我會放係#1

以下為曾討論的話題 舊有帖 / 重覆帖將會關閉

1.速刀會唔會成為熱門裝呢
引用:
原帖由 天地煞 於 2012-4-9 19:43 發表
如果有人玩過s版既都會知道,速刀無論係街場同埋團戰都係不可缺少的
雖然13.1A無本身既加成,但係無視魔免+已經係超值
我諗遲d速刀會成為必出裝
2.老老實實有冇人實戰已經用過妖風陣既威力
引用:
原帖由 ha1ha2ha3 於 2012-4-9 11:56 發表
  用絕對百分比計 硬陣睇黎已經係呢個版本被淘汰 比原來既風計陣強左N倍 有冇人已經實戰試用過黎對抗龍武湖e等硬陣未 睇黎呢本野將會係上軍轉機既機會 聯合下軍主力既"硬"己經冇用 諸神既風計陣曾經風光 靠合作將變形金鋼當豆腐咁切  以絕對百分比計算 真係實際解決左 變身主力過度重用既問題(義龍信玄長宗等) 希望以後團戰可以慢慢改善同s版一樣 大部份英都可以打團用(eg幸村 秀滿 森仔等) 因為變身主力係呢個時候只會比所謂既妖風強剋 希望作者可以繼續改善信長 呢張圖我覺得屬中上 起碼不過不失 而且真係有考慮平衡問題 加油 快d出張13.2a 只希望能加強一d冷門英同街場熱門既英雄 令佢地都有團戰既價值
3.妖風書與家康大技
引用:
原帖由 香腸 於 2012-4-10 11:23 發表
新出既妖風書劣評多過好評
大部份人都話本野rj
而我自己單機試過
如果本野食足9秒,大約會扣到30%血左友
即係平均1秒會扣到3.3%血

如果係咁既話,家康招大就算係LV2大,都只係每秒回3%血
呢招大又會唔會廢左d?我自己覺係弱勢既,我情願選擇固定輸出
會戰幾秒分出勝負,慢性加減血實在難以起到作用
4.新風書..
引用:
原帖由 hess0911 於 2012-4-10 10:40 發表
本人第一場玩新圖
試用了新風書
新風書本人覺得極度rj...
我同一位同場隊友都覺得...
新風書又吾抵買..又rj..又-50%攻速
所以我覺得新風書吾值得哂10000去出~
我出風書仲痛過佢..
10000-3550=?
5.(理性)百地三太夫 大技改版過強 分析討論帖
引用:
原帖由 傻糸乂軒 於 2012-4-9 01:46 發表
緩慢60/70-->45%/55%

先解釋:

好多人誤會百地減弱.
眼殘的玩家們. 看清楚吧!!!
改版後的數值.....有百分符號!!!

每個英雄都有300既基本移動速度(好似係300)

加埋一般既底庫--> 80

即係. 英雄既速度一般為380.
    6lv大絕  12lv大絕
改版前:  320    310

改版後:  209    171

-----------------------------------------------------------------------

唔好話我係我戈d 叫人改,改完又要小既人先~~~~~

利申:我無叫過人改野既,,

在平時, 百地已經成為一般團戰中常出現既角色.

在街場, 更有多種玩法, 包括回魔狗屎, 主力`裝爆塔, 攻裝殺人 etc.

由此, 可以證明百地係一隻有一定強勢既英雄.  技能等等都有小部分優勢

今次大技既改動. 我認為加強大技既緩速效果不失為一件好事.

btw. 雖然我本人支持, 但係今次似乎改得太多.

我支持用百分比既方法去計算緩速效果.

將個百分數值減細小小.

1lv大 30-35%
2lv大 40-45%

我覺得咁樣比較好.  
6.新風書問題
引用:
原帖由 韓燒春袋皮 於 2012-4-10 13:22 發表
我認為呢本野完全吾得
係型左 不過無實際 我用過一次 完全吾痛
仲要風書同佢差吾多痛 都係3550 新風書10000
我覺得吾係好值~
7.本新書

引用:
原帖由 -囍 於 2012-4-11 03:07 發表
個本身價1M多的書 打人打兵比風書在小
我岩岩挽左場山王試下 閃 鬼角 大技 在出本新野 係冇兵冇人的環境打一個3000血都冇的本多一半血都冇..食哂大技
不餘張本野改做直接傷害/好似正信禁在一個地方內係地下爆出D風打 ...

8.新圖討論

引用:
原帖由 月牙亂舞 於 2012-4-12 10:48 發表
先介紹本人非F信常客,但在此亦不作發表支持那一個版本。
這次發帖是因為朋友所提供的資料,好像感到極度「OO」,因此作一些討論,
你好吧,F信作者「阿爾」,很感謝你以11.2B 持續更新下去,但當中發現太多不平衡點,
這次以當前最新版本13.1B 作討論。

-AMH
系統暫時下架
:本應這個系統出現時,需輸入-AMH,輸入後全場會靜止一刻,就是這個「一刻」很可能影響玩家行動;
當再次更新時,-AMH已變為隨機,這更令玩家膽心何時才開啟,何時擾亂遊戲。
針對這個問題,暫時下架是好方法,但接下來的更新還未解決「靜止」問題還是不要再上架了。

-
現自動開啟均分資源系統,在進行團戰時或必須取消時,請紅橙玩家於遊戲運行5秒至25秒期間輸入-NAM以關閉此系統
:這個系統開始時,剛剛相反是要輸入後開啟,本人發現有這個系統時,都會先讓朋友給我「紅、橙」,
因為對方輸入,我都不會輸入,因為這個系統讓小人的一方能獲得資源,沒錯這是讓小人一方能繼續打下去,
但「個人而言」這好像只是叫人走場也沒關係,我又有資源的一樣。(因個人而言,不必太重點)

-
長捲、野太刀、狂暴鋼:20%2→22%2
:魔獸的機率數值是5,即5,10,15,20,25,30...,出現21%亦即是20%22.525%計算,
我不是作者不太清楚,會否作者已解除這個問題?

-
蠍尾妖弓
現能降低目標移動速度10%,施放距離700→900
:傷害與距離已經合符平衡吧?還有需要加強嗎?

-新增物品【妖魔狂風之書】
:這件物品傷害為絕對(真實傷害),即不會計算任何裝甲屬性,都能造成一定的傷害,
「腦殘」應該不知道法傷對英雄要計算0.7(英雄裝甲),而這物品不需要計算,
就跟本多正信的傷害同一類,但本應在信野系列就不應該出現未知數傷害(生命上限百份)
但就算真的推出也不應該是真實傷害吧?我相信應該有一些人是接受不了自己是坦克但卻被法師消掉了一半血。

-蜂須賀政勝T 召出的藤蔓轉為混沌攻擊模式

:混沌攻擊即長宗、義龍變身後之類,攻擊時所對目標的傷害為100%,無視了裝甲屬性所減輕的傷害,藤蔓本身已經有累積的毒,越打多就是越毒得多,但累積毒不能殺死人我明白這一點,但混沌傷害卻是太過份,政勝本身的技能已經足夠了,不用再作改動。

-島佐近,柿崎景家 W技尾段暈眩範圍200→300
:這個改動怎說好,就是一開始就不應該有暈眩=.=

-松永久秀 E技可於R技生效後施展並不斷會中斷R技效果,但E技停止時R技亦失效
:道三表示「你兩招火,我得一招水,你仲要有得連哂=.=

-
百地三太夫T技減緩敵方移動速度60/7045/55%
:好吧改廢了,等一下你們沒看見是速度與速度百份的分別嗎?
是改強了呀!百地本身是一只更強的續戰英雄,但出現森蘭丸改動後,
有人跟我說「我放左幾百粒地雷,一下比佢清哂,我要換路呀」,
看來不是百地要改強,而是要改森蘭丸

-玉子T 持續時間5→5/7 現施展後箭矢將圍住目標出現 耗魔 250/300→250/350
:這個不錯的,參考了S信的方案。

-另修正一堆說明以及更新背景圖

:認了他,作者是石田控。

Nok

比較想知本願2技改左未

回復 2# 的帖子

可以鬼丸完再妖風
我念有其他人幫你接技嫁話

其實作者都係想念新物品姐
你覺得唔好用既你咪唔好用
不過第時有人發明左新既妖風玩法
你咪又係跟住黎玩
所以咪咁多野講
士為知己者死

引用:
原帖由 ★MR 於 2012-4-10 11:57 發表
可以鬼丸完再妖風
我念有其他人幫你接技嫁話

其實作者都係想念新物品姐
你覺得唔好用既你咪唔好用
不過第時有人發明左新既妖風玩法
你咪又係跟住黎玩
所以咪咁多野講 ...

風魔+風書=磨血牛好辦法

回復 3# 的帖子

我部電腦有時load吾到入帖-.-    新圖張帖我正係睇到標題 入吾到去睇內容

1個帖討論5樣野會唔會過份左d-.-"?

老實講 百地2技改到近左已經ok 洗乜仲要改埋大技啊= = 想令到百地團戰失去功用?...

百地大技會唔會改慢左 但高傷左會好d?
Singjaiv3v~

引用:
原帖由 -_小昇ヾ★ 於 2012-4-10 12:17 發表
百地大技會唔會改慢左 但高傷左會好d?
如果高傷d
打塔威力不變會較好

引用:
原帖由 唔好兩頭望 於 2012-4-10 12:21 發表

如果高傷d
打塔威力不變會較好
但係百地招大係會戰main point係媛速...
我覺得起碼變返55/60% 會好d

百地大本身好似係-60%/70%唔係-60/70速

回復 10# 的帖子

咁3分未實pk
曲終人散

引用:
原帖由 唔好兩頭望 於 2012-4-10 12:21 發表

如果高傷d
打塔威力不變會較好
不能同意更多 因為百地大技推塔一流
Singjaiv3v~

梅鶯毒‧妖刀 能稍為強化更佳..             

「呢喃的歌聲」

100 1234567
發新話題