發新話題

[交流] 綜合動漫吹水帖

[Close]

引用:
原帖由 ★洪九_× 於 2012-1-11 14:18 發表

【要聽爸爸的話!】【01】【 天使&DHR/動漫國字幕組】

套野個名似

這套野, 我唔明點解咁多動畫都有男主唔小心睇到某女後宮換衫既劇情..!?

引用:
原帖由 逃辛首. 於 2012-1-12 00:59 發表

樓上簽名圖咩動漫來

話說唔知點解我睇到呢個帖P.73,74係完全一樣- .-

是咪我有問題....!?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 sM× 於 2012-10-6 08:30 發表
鄰座的怪同學
 元氣少女緣結神
呢2套睇左第1集.已經唔想追落去
绝园的暴风雨 睇完覺得好正feel
P.S.反白內容含某作品劇情,不想誤被劇透的話請別反白。

絕園的暴風雨我認為係上品,情節鋪排推理解釋描述得好恰當。
科幻內容最慘就是展開太過,但之後解釋得很牽強,不能自圓其說。
(例如我不能接受"火影忍者"之前曉攻打木葉忍村,阿X(忘了叫什麼)跟嗚門打,
嗚門本被打到#$%^&*但不知道搞過甚麼見到他老爸HP,MP全回復,這未免太扯了吧。
另外"死神"男主跟N號虛打時,以下以A/B簡稱。
本是A方佔上風,之後說B原來未使其全力→B佔上風,A未使全力→A上風→B領悟到甚麼→B上風...LOOP

不過這才是JUMP漫畫!?)

鄰座的怪同學於少女言情漫畫來說是中上品吧。
這套看漫畫會比較好,對角色的感情刻劃得比較細膩。
(由於個人不喜好言情作品,因為內容設定大多都會好狗血-_-所以對言情小說有中上評價已經是很好。
男主角/女主角是超俊男/美女、品學兼優、運動神經超卓、總之就是萬能。
相反女主角/男主角是普通學生,但因為某特別的點而喜歡上對方→
互相表明了心意之後卻因為某些問題如家庭背景阻撓而不能順利在一起→
經過一番努力排除萬難→大團員結局。)

元氣少女緣結神也是少女漫,評價中-中上之間。

引用:
原帖由 3.14 於 2012-10-6 22:37 發表

係咩~~
鳴門打佩恩果度.根本實力差唔多..
我覺得好合理~

死神果度.男主角同6刃實力差唔多一樣~所以男主角WIN好正常
4刃果度,就算佢唔出全力都打得WIN男主角,只不過係男主角失控爆全虛先-6 WIN左.

反而你講死神同 ...
打佩恩果度我係唔明點解要有見到老爸HP,MP全回復呢個點。
4號果度就係打鬥情節太無聊了吧,而且男主角實在太OP了。
雖然說這是JUMP漫畫,再加上有主角光環,但我只係認為適當既時候輸一下會比較好。

就好似OP中ZORO輸過比鷹眼,以當時既實力早就知道ZORO應該會輸,
然而作者並沒寫ZORO突然爆SEED甚麼的說,ZORO確確實實係輸了,
不過這一敗反更有利於之後的劇情鋪排,就係ZORO會努力鍛鍊自己好為將來再與鷹眼宿命的一戰(!?)
而且OP中尾田偶爾也會以"理論"而令主角戰勝,
如LUFFY打艾尼路果度因橡膠乃絕緣體而對雷嗚果實能力者並無處於劣勢。
另外,主角們過去的往事、微微的故事、燒船等事件情節真係好感人。
(燒船果幕睇動畫再加上首曲"TRIPLANE - Dear friends"真係哭左..)
呢個主要就係我喜歡OP,亦係我認為OP遠勝於火影/死神的主要原因,火影/死神我實在找不到感人的點...
(當然,每個人認為"好"的定義都好同,以上單純係以我既角度去睇,並無甚麼惡意攻擊其他作品。)

家教我沒怎睇過,雖然有因為某人睇我係佢隔離而一齊睇左某D集數,
不過始終沒咩與趣...

引用:
原帖由 3.14 於 2012-10-7 01:59 發表

我覺得套套都甘好睇啵
咁每個人既喜好都唔同,以上單純係講出我個人意見而已。

引用:
原帖由 星崎安妮 於 2012-10-11 21:58 發表

洗腦夠我神
為何你簽名要搞到六花咁既樣-_-

話說唔知有沒人有睇"イクシオン サーガ DT",
不錯笑的一套十月番, 在此推薦一下。

引用:
原帖由 3.14 於 2012-10-16 23:31 發表
只要你說你愛我搞到我諗起  我們的存在~~~
我們的存在好睇好多...
只要妳說妳愛我,唔係幾頂得順-_-'....

引用:
原帖由 3.14 於 2012-10-17 00:16 發表

我覺得佢進展得好快   甘快就咀左~~
我們的存在套野我仲未睇完漫畫唔知之後仲有冇一齊~~
如果一齊番就好
進展快、一早KISS左我倒認為沒咩問題。
(話說KISS+告白,鄰座第一話已經做齊晒 -_-' 不過鄰座內容有趣得多。)
問題在於佢之後既內容起伏好平淡, 沒咩特別。
而且我一直好介懷男主個髮型點解要設定到咁懶係型(為左特顯佢係主角!?)

我們的存在最後有一齊番,
基本上少女漫最後都一定會一齊吧, 差別在於過程怎一齊番而已。

發新話題