標題: 信長之野望更新地圖的建議(以下的評論是關於15.1A3) [打印本頁]

作者: AlItTlEpAiN    時間: 2018-12-17 17:52     標題: 信長之野望更新地圖的建議(以下的評論是關於15.1A3)

信長之野望更新地圖的建議
(以下的評論是關於15.1A3)

1.以前神甲是沒有傳送的,在閃鞋和神甲之中選擇,反可以令到玩法有差別.
如果把現在神甲取消傳送也足夠吸引.

2.黑風比大炎上便宜2千,而黑風可以在對手使用魔水時發揮作用,
這樣大炎上就很少人使用了.我覺得黑風可以是絕對傷害,但可以設成能夠被回避,
就是打中才是絕對傷害.

3.新版出來後我就不再使用咒禦之鎧這一件甲了,
以前玩甲裝貪它增加的裝甲值高,同時增加攻擊速度,現在反而改差了.

4.伏魔大衣比和泉好太多了,哪有人再用和泉呀.

5.陣太作用太低了,比和泉還要爛.

6.虎切比正宗武士刀貴300,但加了35力量,兩把刀傷害相差無幾,
正宗武士刀改得太差.

7.村正所加的15全能力是保護不到自己的,所以村正沒有人用.

作者: 琉璃若花    時間: 2018-12-17 19:36

肥料講既野真係好恐怖...
神甲以前無閃介? 邊個講?  我捻你都係13.2B開始玩  所以無閃介係正常
黑風同大炎明顯係兩樣野  大炎爆塔慢人無水無閃OR比人捉住硬食死硬
黑風係風計合上去  不嬲都係食中風計先扣傷 唔知你講緊咩設成回避  你當普攻緊?
咪搞笑好無?  
咒禦之鎧  呢D野真係改唔改都無所謂  反正個個都出南蠻甲 邊個理你改唔改
陣太一向都爛   
伏魔同和泉係兩樣野泥OK ?  我就唔出伏魔既 一向玩和泉
正宗改得差係你覺得姐  改得太勁又比人本多直爆 你想作者點改?
村正 點會冇人用? 後期我見好多人出  
除非你走場先玩唔到後期姐   講埋D廢話  你都唔會出到村正啦
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2018-12-18 14:40

引用:
原帖由 琉璃若花 於 2018-12-17 19:36 發表
肥料講既野真係好恐怖...
神甲以前無閃介? 邊個講?  我捻你都係13.2B開始玩  所以無閃介係正常
黑風同大炎明顯係兩樣野  大炎爆塔慢人無水無閃OR比人捉住硬食死硬
黑風係風計合上去  不嬲都係食中風計先扣傷 唔知你 ...
我建議姐,你講到唔建議得咁,有病去睇醫生喇,我建議得罪左邊位呀??罵左你呀??你講D野都哂氣,每個人睇法都唔同,所以嘈係完全無意義。
作者: Misuki    時間: 2018-12-19 07:25

多謝樓主留言.

除 1,3,4 ,6,7 點不太同意之外

其他都是在考慮修改之中
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-1-19 22:37

引用:
原帖由 Misuki 於 2018-12-19 07:25 發表
多謝樓主留言.

除 1,3,4 ,6,7 點不太同意之外

其他都是在考慮修改之中
15.2T2版,龜同熊失去美感,強王處黑田太似英雄應該轉模,減甲刀很好,但陣太有減甲不似陣太.
景家大技34秒CD有問題,野怪有D難打反而令兩軍有一條戰線,改易左係失去深度.
改圖要有美工同剡斷力.
作者: C-O-L-O-R    時間: 2019-1-20 01:08

新刀+40攻

+55都得呱, 陣太都+25
作者: AoBa.    時間: 2019-1-20 01:45     標題: 回復 5# 6# 的帖子

RE:

測試版本ge內容係會改的...其實都係出黎測試所有改動ge平衡性
至於美感問題, 好因人而異吧......

景家大技已經比信貳CD更耐, 傷害更少 (當然時代唔同)
我都相信以強度黎講景家係"唔太勁但係絕對唔係垃圾"ge程度

CP會覺得易食左, 其中一個原因係將原有難殺ge CP"斬件式"分開左2~3隻
分散左血量同裝甲
咁改係一個實驗性質, 我都好想你地認真體會下改動左成個野區之後ge感覺係點
(personal opinion: E+咁改, 起馬早期黎講, 對走CP ge 英係比較友善...)

如果改圖要有美工同判斷力, 咁我係到求一個新作者
(條件: 有美工同判斷力,又要有條理咁去present同自行plan改版內容,加上識用world editor + jass觸發,最重要係你有時間加你肯曬時間黎搞所有野)

蜘蛛切係正式版會改強, 至於點改就未有定案
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-1-20 05:01

引用:
原帖由 AoBa. 於 2019-1-20 01:45 發表
RE:

測試版本ge內容係會改的...其實都係出黎測試所有改動ge平衡性
至於美感問題, 好因人而異吧......

景家大技已經比信貳CD更耐, 傷害更少 (當然時代唔同)
我都相信以強度黎講景家係"唔太勁但係絕對唔係垃圾"g ...
最近我跟路人玩了多場-AR 。發現一些英雄大技會根據屬性而提高傷害,為此感到驚訝。
信長英雄的技能是一個角色的形象和特色,要實現強大需要通過打兵打怪,去買裝備和選擇裝備和戰術。
我建議增加更多元的裝備選擇。
對於強化(弱勢英雄),我反而覺得應該弱化(強勢英雄)。
以直江為例,儘管身上是平價裝備,也可以秒殺對手,這樣會令到對手的努力變成白費。
想要別人更喜歡信長之野望,就要把地圖地形和英雄模型和技能效果設計得好睇。
這樣才會更享受和產生出代入感。所以美工是十分重要。
信長地圖設計重點如下:
1:美化技能,同時弱化技能
2:裝備商品多元化
3:美化地圖和美化英雄模型(英雄模型應儘量原創。)

作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-1-20 07:00

更多建議:
1:設計兩件神甲,一件有傳送另一件無。
2:重新認識力量,敏捷和智力屬性,突顯三類屬性英雄的區別。(例如增加敏捷所帶來的效果)
3:增加天氣效果,不但美觀也令天氣成為影響戰場的因素。
4:最上義姬第3招技如果不是毒傷,最上就不再是最上。
5:足利義輝大技範圍過大。
作者: LKW_823    時間: 2019-1-20 07:02     標題: 回復 8# 的帖子

希望你講野之前用下腦諗左先
同你屈人MH一樣  比D思考先出字得吾得?
作者: LKW_823    時間: 2019-1-20 07:48     標題: 回復 9# 的帖子

就你既回應我簡單講下你有幾無腦
1 咁無閃果件會有人出?
2 一路以黎都有分 我真系吾知你想講咩 力血 敏攻速甲 智法力
3 真系吾知美觀在那 都睇吾到有咩影響戰場因素 舊版既信長系有就系因為多9餘先DEL
4 睇到呢到我真系忍吾住小你    最上由舊時開始就吾能系毒傷  你自己FF出黎?
5 呢個就吾關以上客觀因素事   隻英再改細你想佢大技點打會戰? 一個閃介就閃出個陣 咁有咩用?

對於強化(弱勢英雄),我反而覺得應該弱化(強勢英雄)。
呢點一早已經做緊都做左好能多  你睇過改版資訊未?  番去爬下先留言講意見OK?
2:裝備商品多元化
同上 我開始懷疑你隻眼系咪盲

美化地圖和美化英雄模型(以直江為例,他是魔獸自帶的模型,會令代入感差,模型應儘量原創。)
吾知你想講咩 直江我真系吾L明代入感差系邊L到 你系咪真系有用腦諗先出字 定系你講緊十年前既果隻死左會講<哦哦>既直江
E家隻直江同戰國無雙 蛇魔無雙果隻一樣  你吾識咁系你打得少機
定系你想整到復古風咁   如果系咁話題可以完啦

作者: 巫撞    時間: 2019-1-20 11:08

引用:
原帖由 AlItTlEpAiN 於 2019-1-20 05:01 發表

模型應儘量原創
其他野唔講, 就講你呢樣先

基本上香港係完全冇識WAR3原創模組既人才,仲難搵過作者,甚至AOBA一點大大(佢都係用網上一D免費素材)(如果有人識整可以搵AOBA)

如果你想有原創可以上大陸網UUU9 模組搵人訂製

相信1000蚊樓下有交易(一隻)(可能更貴)
作者: Misuki    時間: 2019-1-20 12:27

可能樓主會覺得被無視
但LKW已經好盡力去回應 包括指出錯處
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-1-20 13:44

引用:
原帖由 Misuki 於 2019-1-20 12:27 發表
可能樓主會覺得被無視
但LKW已經好盡力去回應 包括指出錯處
1:無傳送神甲當然效果要比有傳送的好,這樣才會選擇。
2:增加力量就是增加血量,信長之野望多技能的關係,力量效益很大,
而提升敏捷所帶來的攻速和裝甲相對作用小。
3:信長之所以一開始分了新和舊版,就是因為新版作者不了解信長之野望與玩家產生很大差異。
4:我只係覺得最上玩毒先有型,加了法傷就好像陣太加減甲一樣奇怪。
5:足利義輝大技可以令到對方玩家在進行混戰途中被迫選擇逃離,這個作用是很大的,因為逃離過程可以被追打。
而且對手選擇逃離就代表可以救隊友。作者選擇了強化了(弱勢英雄)而不是弱化(強勢英雄)。
6:裝備商品多元化是一條很長的路,我意思是要保持增加。

LKW_823要一邊回答一邊辱罵人,好唔理性。佢唔會就係作者瓜?搵個有素質GE改圖好D。

作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-1-20 13:56

我的建議只係一個大概和方向,如果把細節全部寫完就會很長。
這是為什麼改圖作者要有判斷力,去理解。

作者: 魔法稻草人    時間: 2019-1-20 14:03

引用:
原帖由 LKW_823 於 2019-1-20 07:02 發表
希望你講野之前用下腦諗左先
同你屈人MH一樣  比D思考先出字得吾得?
岩阿 唔夠打就屈mh      .
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-1-20 14:05

引用:
原帖由 魔法稻草人 於 2019-1-20 14:03 發表
岩阿 唔夠打就屈mh      .
這裹是討論改圖的地方,
同LKW一樣講一些走場和MH的事只會引起罵戰,還有顯得自己小氣。
希望你們成熟一些吧。
作者: 魔法稻草人    時間: 2019-1-20 14:09

伏魔大衣同和泉比較?
你唔好用和泉/伏魔大衣同魚神比?
魚神夠回得多 會唔會冇人出和泉 伏魔?
仲有和泉係即時回幾百血 伏魔係持續回血
救人你覺得和泉好啲定伏魔好啲?.?
神甲因為冇閃功能先冇人出 依家有閃不知幾好用
舊版啲人出夠肥留閃鞋都唔出神甲。
作者: 魔法稻草人    時間: 2019-1-20 14:12

引用:
原帖由 AlItTlEpAiN 於 2019-1-20 13:44 發表

1:無傳送神甲當然效果要比有傳送的好,這樣才會選擇。
2:增加力量就是增加血量,信長之野望多技能的關係,力量效益很大,
而提升敏捷所帶來的攻速和裝甲相對作用小。
3:信長之所以一開始分了新和舊版,就是因為新版作者不了解信長之 ...
3?我唔覺得你個啲唔係理解 你主觀得太緊要 自己諗下喇 邊個咁勁熟晒啲日本歷史
4?有毒先型? 為你而設?

作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-1-20 14:16

引用:
原帖由 魔法稻草人 於 2019-1-20 14:09 發表
伏魔大衣同和泉比較?
你唔好用和泉/伏魔大衣同魚神比?
魚神夠回得多 會唔會冇人出和泉 伏魔?
仲有和泉係即時回幾百血 伏魔係持續回血
救人你覺得和泉好啲定伏魔好啲?.?
神甲因為冇閃功能先冇人出 依家有閃不知幾好用
舊 ...
我講的伏魔大衣是3000元那一件,跟和泉價格差不多。魚神的價錢完全不同。
玩信長要不被秒殺,血量和減傷是很重要,當你被秒殺就無法補自己血了。
如果每一個人後期都有神甲,代表裝備不夠多元。我要看到的是人們選擇不同的裝備去玩。最上第1,2,大技都是毒傷,這已經是他的特色形象,所以3技加法傷可以被魔水對抗不適合。係路人話你魔法稻草人係MH,唔係我第一個話。當然你個名我有少少印象先會踢。
由於用MH和非用MH的人所遇到的環境不同,所以用MH的人不應該參與改圖討論。

作者: 魔法稻草人    時間: 2019-1-20 14:23

引用:
原帖由 AlItTlEpAiN 於 2019-1-20 14:16 發表

我講的伏魔大衣是3000元那一件,跟和泉價格差不多。魚神的價錢完全不同。
玩信長要不被秒殺,血量和減傷是很重要,當你被秒殺就無法補自己血了。
如果每一個人後期都有神甲,代表裝備不夠多元。我要看到的是人們選擇不同的裝備 ...
係要咪整個神甲2.0 係冇閃功能既 咁你覺得啲人會出有閃定冇閃功能? 夠唔夠多元?
要不就被秒殺?你問下自己點解比人秒到? 你對信長都唔係理解得好好姐
和泉有加血 大衣有減傷  有咩問題?
係咪加到比人秒唔到 減傷減到比人秒唔到先岩你玩?
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-1-20 14:29

引用:
原帖由 魔法稻草人 於 2019-1-20 14:23 發表
係要咪整個神甲2.0 係冇閃功能既 咁你覺得啲人會出有閃定冇閃功能? 夠唔夠多元?
要不就被秒殺?你問下自己點解比人秒到? 你對信長都唔係理解得好好姐
和泉有加血 大衣有減傷  有咩問題?
係咪加到比人秒唔到 減傷減到比人秒 ...
就係因為MH多,保命先變得重要咗。就係因為VLAN沒有舉報制度。
還有對於走場和MH太仁慈。打一個理由就可以解封。佢都唔諗下人地舉報都辛苦。
作者: 【Hyma】Suck    時間: 2019-1-20 14:32

樓主 07年AC強
信長好多老手,但玩極都係新手 請對號入座
作者: 魔法稻草人    時間: 2019-1-20 14:37

引用:
原帖由 AlItTlEpAiN 於 2019-1-20 14:29 發表

就係因為MH多,保命先變得重要咗。就係因為VLAN沒有舉報制度。
還有對於走場和MH太仁慈。打一個理由就可以解封。佢都唔諗下人地舉報都辛苦。 ...
你啲諗法都幾**粗口**有趣 就係因為mh多 保命先重要左? 你諗下自己up乜
送你一句喇 mh不送技術
作者: 魔法稻草人    時間: 2019-1-20 14:38

引用:
原帖由 AlItTlEpAiN 於 2019-1-20 14:29 發表

還有對於走場和MH太仁慈。打一個理由就可以解封。佢都唔諗下人地舉報都辛苦。 ...
係咪比我殺太多 之後屈mh 覺得要改啲保命裝保命
作者: 魔法稻草人    時間: 2019-1-20 14:40

神甲有閃你又話唔好 石甲,十字槍有望遠鏡好唔好阿咁?.?
作者: Y.SM    時間: 2019-1-20 14:58

呢個A字頭真係打路人級水平
作者: 魔法稻草人    時間: 2019-1-20 15:57

樓主都幾得意 唔夠人打就屈mh 冇走過場就話人好似走場
西利
作者: LKW_823    時間: 2019-1-21 04:48

小弟不代表任何組織只是就個人而言想小下你咁

最上4招技由以前到E家都無一招系毒傷 我求下你吾好再FF

毒傷系魔水左都扣先叫毒 你條文盲識分未?

佢都唔諗下人地舉報都辛苦 <<<你有幾辛苦???

你條啦支犬連紅圈都搵吾到就開POST吠?

怕你吾記得比埋LINK你

http://www.ipve.com/bbs/redirect.php?tid=637884&goto=lastpost

似吾似咁識搵紅圈先出黎開POST?

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=644266&extra=page%3D6

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=643841&extra=page%3D8

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=643803&extra=page%3D8

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=643686&extra=page%3D8

如果每一個人後期都有神甲,代表裝備不夠多元。<

睇完你呢句真系得啖笑  魔水閃鞋武士服夠個個都有

你系咪就系想自己多元化D吾跟大隊死吾出水之後死左話人MH啊

總結而言我認為你個腦應該比你D FF能力填滿左所以搞到無空間去理性睇事實

我都吾打算再回應你之後既廢話  等比其他人插9你我食花生算

我在此勸施主你回頭是岸 如果你睇完以上文字仲有聲出既

證明你已經患左末期腦癌 無得救 換個新既腦應該對你既人生有好既改變

作者: Y.SM    時間: 2019-1-21 16:00

AlItTlEpAiN <打咁耐仲係咁膠
作者: 【Hyma】Suck    時間: 2019-1-22 13:08

作者 有冇考慮過改一改 鬼國
S版本個鬼國 好型
作者: A_c    時間: 2019-1-23 00:02

其實樓主都係想表達下自己意見啫
每個層面既人(技術,喜好)都會唔同
提出既建議都會唔同架啦
合理咪考慮唔合理咪算囉

而家個氛圍就係唔妥你就鬧到人一文不值 sosad.
引用版主
引用:
原帖由 Misuki 於 2019-1-20 01:56 發表
我相信在玩的都不是小學生了 , 請尊重自己尊重別人
BTW.建議論壇加多啲EMOJI黎用用
作者: LKW_823    時間: 2019-1-23 02:12     標題: 回復 32# 的帖子

我吾知你系咪無咩系05同呢條友打過
所以吾知佢咩人咩料
我上面有哂LINK可以睇得出佢個人系點
我第一次回應都好解釋哂佢所有問題 除左一個系主觀感受
簡單D講  如果一個人吾好好爬文了解你想講既野同了解你既意見
事實上就系一文不值
以成員黎講我地一般系吾會回應呢D問題  因為真系無咩質素可言 (佢連自己講緊咩都吾清楚)
我系回應都講左我系用個人身份留言  你可以當私人恩怨  事實我就系比佢屈MH搞到個AC到E家有時比人踢搞到我正身E家都吾用用分身  

而家個氛圍就係唔妥你就鬧到人一文不值 sosad. <<< 我都希望你了解下佢既意見系咪真系有POINT 同埋系LINK 上面 OR 搜尋佢既為人 >>吾夠打就MH  此POST都有其他人比條友屈 佢又系拎吾出證據  
我諗呢D事正常人都會有火 差在爆吾爆出黎架姐

對我黎講你既說法 同放任破風班人系到威圍喂一樣  
利申: 非想同你引戰

作者: Misuki    時間: 2019-1-23 03:06

引用:
原帖由 A_c 於 2019-1-23 00:02 發表
其實樓主都係想表達下自己意見啫
每個層面既人(技術,喜好)都會唔同
提出既建議都會唔同架啦
合理咪考慮唔合理咪算囉

而家個氛圍就係唔妥你就鬧到人一文不值 sosad.
引用版主

BTW.建議論壇加多啲EMOJI黎用用 ...
我唔係信長區版主好耐啦
作者: A_c    時間: 2019-1-23 04:07

文我就緊係有爬...
只不過我就filter左你(地)啲私人因怨
因為個貼係討論緊張圖既改動
其他野就...who cares......
個人就認為難得仲有人玩仲有人上心比意見係呢隻遊戲都幾難得啫(樓主仲打左幾多字下)

樓主講既野都並唔係完全冇討論空間啵
神甲個論點的確係有討論既地方
以前冇人出神甲的確係事實,只不過係因為 距離閃 呢個功能對呢隻遊戲既影響大同埋用途廣,
所以係取捨之間神甲既
加甲(其他神裝可完美代替),
減傷(其他裝可代替),
移速(其他神裝可代替),
攻速(其他神裝可完美代替),
係比閃鞋(距離閃)比下去。

我理解(希望冇錯)樓主提出既係想做出一個兩難既選擇
神甲A(冇閃)VS神甲B(有閃)
神甲A係可以做到一個情況係閃都唔要既優越
例如改到除左底褲以外,加移速既裝係極之稀有,9100都唔會加移速,只有神甲A係加
例如買左神甲A既英雄無論如何減移速都唔會低過某個數值(槍神/立花之類例外)
例給神甲A係會令英雄變成最高攻速(唔係本多果隻),所以令玩家唔雖要考慮買其他攻速加乘既裝備,
又或者加長閃既冷卻時間,縮短閃既距離,
神甲B唔加基本移速同埋%移速但係神甲A就加好多等等
拉近神甲A/B兩者既差異,提高神甲A既選擇意欲
當然其他既裝備/技能都要有適當既調節去配合
如果真係要改,成個改動係浩瀚同麻煩,會唔會做係另一回事
但係而家係度靈感沖擊 討論研究 why not?
我唔認為樓主帶出既係咁一文不值,
只不過樓主好少比建議/論據去支持作自己帶出既論點,
令成個論點變到好弱啫。

其他你講既我就唔點應啦,因為我認為並唔係個貼既討論重點...(eg.樓主為人)
引用:
原帖由 Misuki 於 2019-1-23 03:06 發表

我唔係信長區版主好耐啦
你title仲係版主嘛
作者: Misuki    時間: 2019-1-23 10:07

引用:
原帖由 A_c 於 2019-1-23 04:07 發表
文我就緊係有爬...
只不過我就filter左你(地)啲私人因怨
因為個貼係討論緊張圖既改動
其他野就...who cares......
個人就認為難得仲有人玩仲有人上心比意見係呢隻遊戲都幾難得啫(樓主仲打左幾多字下)

樓主講既野都並 ...
"只不過樓主好少比建議/論據去支持作自己帶出既論點"

重點
作者: 隨楓    時間: 2019-1-25 15:10

如果神甲有破風刀既加速能力就可能有機會2選1
作者: 霸氣_ChunG    時間: 2019-1-25 22:54

引用:
原帖由 隨楓 於 2019-1-25 15:10 發表
如果神甲有破風刀既加速能力就可能有機會2選1
咁91可以正式收皮................

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0