標題: [其他] 2017 [打印本頁]

作者: 小飛豬    時間: 2017-7-26 11:15     標題: 2017

轉眼間十幾年過去了, vLan似乎已經成了過去的歷史產物.
如果大家可以選擇,想幫vLan添加一些什麼?
作者: 伊賀小太郎    時間: 2017-7-26 17:55

搶左二樓先, 之後再編輯諗加咩好
作者: 樹哥.    時間: 2017-7-26 18:57

我建議VLAN可以添加AUTO REPLY BOT, 等佢可以自動覆下d冇人理既管理員

作者: A-Yan☆    時間: 2017-7-27 00:00

我都好耐無上水......
作者: 7171    時間: 2017-7-27 23:14

已經十年了
作者: 愛影。揚仔    時間: 2017-7-28 10:24

Facebook page?
作者: 生神仙    時間: 2017-7-29 14:01

人流少左好多 :L :L
作者: SNSD♥泰妍    時間: 2017-7-30 12:59

歷史產物口岩晒我
作者: kaho12123    時間: 2017-7-30 22:38

vlan真係我既童年回憶
想當年我得12歲做左CS區版主,但果陣仲係一個屁孩
搞左好多是是非非出黎,諗番起都覺得有D慚愧

不過世界變得好快,由其係網絡上
雖然唔想潑冷水,但vLan要係依個變得咁快既互聯網江山再起,實在機會渺茫。

想當年用vLan玩war3、cs既玩家,依家好多都可能已經成家立室了
美好回憶就讓他藏在腦海的角落吧~
作者: 卍龘    時間: 2017-7-30 23:09     標題: 回復 4# 的帖子

你個頭像都用左十幾年
作者: 卍龘    時間: 2017-7-30 23:12

明顯地 vlan咬左war3同l4d2老本好多年 呢兩隻game愈黎愈少人玩 但就冇乜新野推出 好難唔滅亡
建議整個war3國王TD區先 屠台仔屠得多 等我屠下d港仔
作者: 珍珠。奶茶    時間: 2017-7-31 00:01

的確vlan因為信長而紅

我覺得而家香港已經冇game壇
個個去哂吧哈 大陸網
如果vlan有人手整到好似個d大型game壇咁就好
我都想有一個可以打白話既地方

雖然連登聚集左好多game友,自由度好高,但缺乏support 管理 而且好難加入
熱門既game回覆率高,好容易被忽略 小圈子
就好似ky0 冇分到ser 刷幾十秒都入唔到個場
而vlan就唔同,分唒類 分唒ser 唔驚入錯場

我諗vlan第一步係出番個手機app先

作者: 小飛豬    時間: 2017-8-2 19:10

大型game壇我細細個到現在都想做的.

但自從有了FB 香港的市場就更加細了. 不要說我們想做大,大家看到的2000FUN,都做唔住了
作者: 伊賀小太郎    時間: 2017-8-2 21:33

引用:
原帖由 小飛豬 於 2017-8-2 19:10 發表

但自從有了FB 香港的市場就更加細了. 不要說我們想做大,大家看到的2000FUN,都做唔住了
因為好多轉晒型做手機遊戲

PC 新game又好多都有內置連線server,好少依賴連線平台了
作者: ღSnsd.愛    時間: 2017-8-3 22:54

先留個言 加油
作者: 花文.    時間: 2017-8-4 02:45

小飛豬,不要怕,還有我。
細佬我做廣告,有興趣可以合作一下
大力推廣遊戲人生,遊戲精神合作email:[email protected]

youtube account-williamchanckm
一齊再撐起英雄賽

作者: -★軒x0┐〥    時間: 2017-8-4 12:04

諗d incentive 鼓勵人開vlan live打機

咁日後無野做 就好易睇到人打機..

Eg. 論壇分可能每開live 半小時 有3分咁.. (假設係一吸引野haha

Btw 有空幫處理 徽章申請ok haha?
作者: 小飛豬    時間: 2017-8-4 13:32

引用:
原帖由 花文. 於 2017-8-4 02:45 發表
小飛豬,不要怕,還有我。
細佬我做廣告,有興趣可以合作一下
大力推廣遊戲人生,遊戲精神合作email:[email protected]

youtube account-williamchanckm
一齊再撐起英雄賽 ...
呵呵,,好一句,遊戲人生
引用:
原帖由 -★軒x0┐〥 於 2017-8-4 12:04 發表
諗d incentive 鼓勵人開vlan live打機

咁日後無野做 就好易睇到人打機..

Eg. 論壇分可能每開live 半小時 有3分咁.. (假設係一吸引野haha

Btw 有空幫處理 徽章申請ok haha? ...
live 確實是一條出路. 但其配套支出,要想辦法收支平衡.
作者: BsTh_MIlkB    時間: 2017-8-10 19:50

網吧生意個邊如何?上晒軌道?一步一步黎唔好咁急啦。同埋始終VLAN E加個名都唔太多人知。比你諗得更多也好。我覺得效果唔大。
作者: 歸蝶    時間: 2017-8-11 02:50

好多熟悉既面孔
諗返以前岩岩接觸信長,vlan既時候只係個毛孩
好中意上論壇洗PO 好青春
十年過去 依家都出黎做野
上其他論壇都比唔到以前個種開心既感覺
作者: 愛影。揚仔    時間: 2017-8-11 10:30

引用:
原帖由 歸蝶 於 2017-8-11 02:50 發表
好多熟悉既面孔
諗返以前岩岩接觸信長,vlan既時候只係個毛孩
好中意上論壇洗PO 好青春
十年過去 依家都出黎做野
上其他論壇都比唔到以前個種開心既感覺 ...
人生
作者: sTaR小夏娜    時間: 2017-8-13 18:24

引用:
原帖由 愛影。揚仔 於 2017-8-11 10:30 發表

人生
老屎忽
作者: bmbm0606    時間: 2017-8-15 03:22

都老啦...依家少左好多人...不過得閒都會上返水
作者: 肥料森    時間: 2017-8-17 04:03

其實落雨又有咩好怕WOW
作者: SalvationA    時間: 2017-8-19 22:21

岩岩黎既時候仲係個中一生
當時既vlan 2600介面都幾靚, 後來更新到2900既時候唔知點解變左個表格, 比我朋友笑做咩咁似excel

作者: 小飛豬    時間: 2017-8-20 12:05

引用:
原帖由 SalvationA 於 2017-8-19 22:21 發表
岩岩黎既時候仲係個中一生
當時既vlan 2600介面都幾靚, 後來更新到2900既時候唔知點解變左個表格, 比我朋友笑做咩咁似excel
當時正值高峰期,這樣會方便更新及維護.
作者: 〝-★ChF.    時間: 2017-8-20 14:39

信長真係一個童年 .

人大了只能懷念過去

加油 小飛豬
作者: 峰仔=)    時間: 2017-8-20 19:21

新增番新出既game討論版 都唔錯阿
作者: liho2001    時間: 2017-8-21 18:08

手機APPS 連登
作者: workhardbb    時間: 2017-8-29 17:43

引用:
原帖由 小飛豬 於 2017-8-2 19:10 發表

2000fun 主打HK OLINE GAME 必亡也
現在HK PC ONLINE 1年都沒必有代理1隻GAME 重要隻GAME 好玩  代理不坑 更難 1堆VIP
現在我都這樣玩開發者地區的版本->日本地區的版本->國際地區的版本->中國地區的版本
TW/HK 基本不玩了
IPvE vLan 遊戲平台 的GAME 都是老物 太耐沒改變 相信也好難重新 [巴哈當年-1點要關門大吉]

作者: 2ClariS    時間: 2017-9-5 20:58

我覺得要做下宣傳 我一開始接觸vlan War3都係朋友介紹 唔係都唔知有依個平台出現
作者: 唔好兩頭望    時間: 2017-9-6 13:11

只怪對論壇積分既管理做得太嚴
200分先有ICON轉等等果D
搞到只有平台吸引到人 論壇吸引唔到人
作者: 小飛豬    時間: 2017-9-6 13:33

引用:
原帖由 唔好兩頭望 於 2017-9-6 13:11 發表
只怪對論壇積分既管理做得太嚴
200分先有ICON轉等等果D
搞到只有平台吸引到人 論壇吸引唔到人
是原因之一,有好有壞吧

最近有7-8位 來網吧打信長, 還問我,是否有信長盃. 令我勾起好多回憶.
作者:  ★〝儿戲    時間: 2017-9-8 17:15

好久沒有上來了.今天在某地見到龍大oo開頭認錯他是小飛豬o
作者: 小飛豬    時間: 2017-9-11 18:42

引用:
原帖由  ★〝儿戲 於 2017-9-8 17:15 發表
好久沒有上來了.今天在某地見到龍大oo開頭認錯他是小飛豬o
分別好大, 都認錯?
作者: 伊賀小太郎    時間: 2017-9-13 15:15

睇黎要搵次造訪下網吧
作者: zincandy    時間: 2017-9-14 00:46

有人記得我嗎  不過vlan真係一個童年回憶 當年中學每日放學番屋企玩信長 真係老了
Btw 搞live真係可以試下做
作者: G0t5    時間: 2017-9-14 18:18

世界就係咁,好似cs咁已經變成左時代既產物,永遠懷念,vlan再唔創新可以收皮了,不過vlan應該無水源去轉變

作者: 31D659B    時間: 2017-9-14 18:22

我都係10年前加入
作者: 獨愛喵    時間: 2017-9-14 22:21

我就大概8年
作者: XRAY99    時間: 2017-9-22 08:21

講真 與其要添加D乜 倒不如先處理1.28 BUG既問題啦
作者: williamkhw    時間: 2017-9-26 01:02

我岩岩接觸VLAN時係透過PSstation定PC3, 諗番都有11年,感覺自從出左LOL之後,就開始少人玩信長,然後少人用vlan.今日突然有fd想玩cs. 就諗起vlan,click番來水區,仲記得我細個時係咁係吹水區度日日回貼,爭做每日之星,好好笑,雖然依加唔知有咩意義,但係好開心. 仲係vlan果度玩寵物中心,太多回憶. 希望小飛豬,龍大繼續努力,支持你地,加油.
作者: 最終の作    時間: 2017-9-26 21:35

咁就過左6年啦
作者: ●﹏﹏○    時間: 2017-10-1 10:51

加油吧

十年。
作者: 3.14    時間: 2017-10-4 05:46

好耐冇上                                .
作者: -Hei    時間: 2017-10-4 22:51

雖然信長已經無人玩
唔好話添加啲咩 只希望vlan唔好消失
作者: 438469    時間: 2017-10-14 06:58

Vlan.....無盡回憶
作者: Yura♥志龍    時間: 2017-10-15 16:30

無野加 已經無人玩電腦GAME
作者: 世狸    時間: 2017-10-21 13:46

最懷念既係以前既玩家
真係會乜都想玩 開心玩
唔似得家下咁得失心好鬼死重
有新圖都冇人玩
玩黎玩去都係果幾張

不過真係陪伴左我成個中學到大專既日子
作者: 星崎安妮    時間: 2017-10-21 15:39

E家都10年 好耐無上來
作者: W_a    時間: 2017-10-21 19:27

好耐無上嚟啦
作者: REMEMBER    時間: 2017-10-27 15:14

HIIIIIIIIIIIIIIIIIII
作者: 結    時間: 2017-11-4 21:40

嗯..
如果資源 時間 都足夠既
或者可以嘗試考慮寫一個專屬自己既Forum
而唔係再用舊版Discuz, 當然亦都可以選擇新/舊共存
雖然念舊同好有娘家既味道 ( 因為都真係陪住我成長 學識左好多野 擴闊左好大既視野 )

但, 始終依家呢度好難再添加新血
基本上都係老司機老玩家回娘家既人士居多
而且依家好多都轉戰哂大型網絡遊戲, 手機遊戲
局域遊戲對遊戲商黎講 賺唔到人地咁多
變相人流自然會少左, 因為時代變遷, 守舊一成不變好難再現輝煌

重新寫個Forum,
大類別 分為 手機遊戲 網絡遊戲 局域遊戲 電子產品類資訊 既討論區
資源充足底下可以寫埋手機Apps, 方便更多用家
某巴某哈係呢方面做得真係非常好, 參考一下可能會有更多既新諗頭

比其他bbs更為優勝既係,
IPvE已經有一套成熟既vLan可以比用戶有更多更方便既體驗
( 當然vLan 個Loader 亦都可以稍為介面美化 )

其實仲有好多地方可以更大去改進
不過真係睇下要睇下夠唔夠野心,
想破而後立 重現輝煌
定係安守依家既小家園

--------------------
IPvE vLan默默咁陪左我真係唔知幾多年..
細個果時, 係呢度開過好多AC 但之後又瘋狂玩其他Online Game
兜兜轉轉左好幾次 幾年後唔記得呢度既帳密 先再重新開既帳號
直到我因為魔獸爭霸既外掛橫行 朋友又轉哂Game,
心灰意冷地又離開左vLan
但我係離開之前 夠膽講我對係呢度玩遊戲既熱愛 應該係好深
離開之前 vLan既級數 我諗我應該係一路排緊第一
直到好耐之後先有人追得返過我
亦姐係証明左 其實我真係用左好多時間係vLan呢度
作者: .★cHi哥_ゞ    時間: 2017-11-7 19:18

我都好耐無上嚟
作者: bmbm0606    時間: 2017-11-15 10:22

引用:
原帖由 世狸 於 2017-10-21 13:46 發表
最懷念既係以前既玩家
真係會乜都想玩 開心玩
唔似得家下咁得失心好鬼死重
有新圖都冇人玩
玩黎玩去都係果幾張

不過真係陪伴左我成個中學到大專既日子 ...
以前WAR3 既日子真係好多回憶 重成日撞到之前玩過既人一齊爆D有挑戰性既地圖

D地圖已經爆唔返,無左咁多好隊友。 而且電腦都換左幾部,地圖無晒又更新未必開到
作者: 438469    時間: 2017-11-23 02:46     標題: 回復 53# 的帖子

非常值得管理員參考
作者:     -zN    時間: 2017-11-26 13:27

十二年
作者: 桑心病狂    時間: 2017-12-10 01:36

已經矛人挽拉;(
巧吾KAI針
作者: 小飛豬    時間: 2017-12-19 19:45

引用:
原帖由     -zN 於 2017-11-26 13:27 發表
十二年
十二年拉..
作者: 小飛豬    時間: 2017-12-19 19:46

引用:
原帖由 於 2017-11-4 21:40 發表
嗯..
如果資源 時間 都足夠既
或者可以嘗試考慮寫一個專屬自己既Forum
而唔係再用舊版Discuz, 當然亦都可以選擇新/舊共存
雖然念舊同好有娘家既味道 ( 因為都真係陪住我成長 學識左好多野 擴闊左好大既視野 )

但,  ...
謝謝, 我都希望大家留下的是開心的回憶.
作者: 兵☆JUS    時間: 2017-12-21 23:22

聖誕節快樂~~~
作者: 扯斷你枝旗    時間: 2017-12-24 15:31

聖誕快樂咁多位 咁就過左十幾年
作者: Win:D    時間: 2018-2-15 00:20

___長大到差不多要面對社會了
作者: -★軒x0┐〥    時間: 2018-2-16 16:54

齊齊迎接2018     .

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0