標題: 【排解疑難】►L4d2各類型問題集中帖◄ [打印本頁]

作者: lovertony    時間: 2015-10-15 05:40     標題: 【排解疑難】►L4d2各類型問題集中帖◄

問題1:
Game後彈出
You have "-insecure" in the launch options which will prevent you from connecting to VAC secured servers
(你已經啟動選項中加入"
-insecure" 這會禁止您連線至有VAC保護的伺服器)

解答:
桌面-->滑鼠右鍵l4d2捷徑-->選擇"內容"-->在目標(T) left4dead2.exe後面加上 -steam -novid

效果:...\left4dead2.exe -steam -novid

問題2:
或彈出 Please remove "-insecure" from the launch options before attempting to connect a VAC secured server
(請刪除"-insecure"的啟動選項,然後再嘗試連接到一個VAC保護的服務器!)

解答:
桌面-->右鍵l4d2捷徑-->選擇"內容"-->在目標(T)
left4dead2.exe"後面加上-steam -novid

效果:"...\left4dead2.exe" -steam -novid

如果以上解答都唔得...我搵到條片,l4d2 去除 insecure教學,參考看看
https://www.youtube.com/watch?v=KBs28yHgckQ

問題3:
Game後發現有個steam雲端同步視窗阻住左既問題

解答:
請下載登錄檔案
SteamCloud Bug Fix.zip
解壓出SteamCloud Bug Fix.reg並執行

資料來源:http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=617138

問題4:
Game後彈出沒有磁片問題

解答:
在安裝過程中主機有置入可卸除式的裝置 ( 手指、USB線等 )
拔除所有可卸除式的裝置再重裝一次

問題5:
禁鍵盤~沒有彈出命令列問題

解答:
按ESC鍵>進遊戲主選單> 選項> 鍵盤/滑鼠> 允許使用開發人員命令列> 選「已啟用」

問題6:
win xp沒有安全性權限更改不到資料夾權限問題

解答:
1. 點選「開始」→「控制台」。

2. 點選「外觀和主題」→「資料夾選項」。

3. 選擇「檢視」,取消勾選「使用簡易檔案共用 (建議使用)」,此時按下『確認』按鈕後,「安全性權限管理功能」就會被啟動了。

4. 在任何檔案或資料夾上選擇觀看「內容」,就可以看見多了一個「安全性」索引,可以讓管理者選擇控制、修改、讀取的管理權限。如下圖所示:
【未啟動前】

【啟動此功能後】

作者: lovertony    時間: 2015-10-15 05:40

問題7:
ser後彈出Server is enforcing consistency for this fils: update\pak01_dir.vpk

解答:
出現這類錯誤訊息因為伺服被設定要求檢查指定檔案 , 當玩家差不多載入伺服 , 就會彈出此訊息 , 確認後仍能進入伺服 ,
但如果冇即時確認 , 錯誤訊息就會被每日一訊(motd)視窗所遮蓋但不能移除 , 亦無法打開 Console , 玩家必須按 {Esc} 才發現該錯誤訊息並確認 , 敬請留意 .

- 玩家盡量使用原裝冇修改既 pak01_dir.vpk 以避免任何不必要的衝突 , pak01_dir.vpk 總共有三個 ,

分別位於 :
update 資料夾
left4dead2 資料夾
left4dead2_dlc1 資料夾

- 又或者可能你入果個server pak01_dir.vpk改左野,咁你用無改既 pak01_dir.vpk入去就會有以上問題出現 ,所以要使用和server 完全同版本既l4d2.

資料來源:http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=259271&page=3#pid2422572

問題8:
Game後彈出
無法找到程序輸入點g_pPhysicsMiniProfilers (在動態連結程式庫tier0.dll)同埋會彈出 Failed to load the launcher DLL:找不到指定的程序

解答:
下載這個-->tier0.zip
*將 tier0.dll 放係 X:\Left 4 Dead 2\bin裡面

資料來源:http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=562789

問題9:
更改遊戲名稱或彈出名稱前請不要留有空白問題

解答:
原因:你進入的Server裝了某個插件, 檢查玩家遊戲名後有無空白,有就會彈出以上問題...

1.在l4d2安裝位置,使用記事簿開啟rev.ini
2.將PlayerName=改成PlayerName=ABC
*ABC係你想改既名
3.留意ABC之後有無空白位,例如PlayerName=ABC     <-------
4.改好就按檔案---->儲存檔案
*記住檔案格式係rev.ini 及
檔案屬性係唯讀

問題10:
出現 connection failed after 10 retries 訊息

解答:
可能有以下原因:
1.對方網路跟你相衝
2.你想進入的Server,剛剛人數滿了
3.你的防火牆中有一些東西Block了
4.在你想進入的Server途中, Server剛剛好關了

問題11:
Vlan入場時彈出 " Couldn’tallocate any server IP port,tried 3 addresses "

解答:
程式未能獲取用戶IP,令到未能夠連線
方法:關l4d2->重開Vlan->再開l4d2

問題12:
彈出Can't find background image'materials/console/background04.vft

解答:
設定遊戲主程式路徑注意不要有中
(O)D:\Games\Left 4 Dead 2\Left4Dead2.exe
(X) D:\Games\惡靈勢力2\Left4Dead2.exe

問題13:

解答:
請安裝或重新下載以下程式
Visual C++ 2008 Redistributable
32元位作業系統x32(x86)
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=29
64元位作業系統x64(x64)
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=15336

Visual C++ 2010 Redistributable
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=5555
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=14632

DirectX 更新至最新版本
顯示卡驅動程式更新至最新版本

如果你是的作業系統是 Windows XP,請安裝 Microsoft .NET Framework 3.5
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=21

如果您的作業系統是 Windows 7,請安裝 Microsoft .NET Framework 4
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=17718

*安裝完還未解決問題, 試以下方法:
按開始→執行,輸入regedit,然後點HKEY_LOCAL_MACHINE→SOFTWARE→Microsoft→Windows
→CurrentVersion→Explorer,在右方窗格新增一個"字串值"命名為 "AlwaysUnloadDll",然後在"AlwaysUnloadDll"上按下滑鼠右鍵選擇「修改」,將「值的資料」設為「1」,然後關閉登錄編輯程式,就可以解決"記憶體不能read或writen"的問題了。

作者: MicroLeo    時間: 2015-10-16 02:15

好“近”,仲用緊XP。。。。。。。
作者: lovertony    時間: 2015-10-23 23:36

問題14:
連人地場彈出 STEAM validation rejected

解答:
代表你入果個場可能用緊正版, 你用非正版就唔可以連入去...

人地場個sv_lan = 0 ,要改做1,你先可以入到場.

試試連其他ser玩吧...

問題15:

彈出無法找到輸入點 steamAPI_GetSteaminstallPath

解答:
入left 4 dead 2\bin -->搵steam_api.dll -->複製 -->番上一頁 left4dead2.exe所在地 -->貼上
*如果搵唔到就下載呢個
http://dl.dropbox.com/u/9542362/steam_api.dll

問題16:
開game後彈出 steam is not running.

解答:
桌面-->滑鼠右鍵l4d2捷徑-->選擇"內容"-->在目標(T) left4dead2.exe後面加上-steam -novid

效果:...\left4dead2.exe -steam -novid

問題17:
彈出 0x03812026"指令參考的"0x00000000"記憶體該記憶體不能為read

解答:
經典錯誤信息
....
試試呢個方法....
按開始→執行→輸入cmd→按確定,然後會出現命令提示字元視窗,輸入以下指令
for %1 in (%windir%\system32\*.dll) do regsvr32.exe /s %1
然後按Enter鍵

這個方法是重新註冊所有DLL檔
*在飛速滾屏完全靜止前別著急啟動其他程序. 需要一至二分鐘的時間注冊

問題18:
開Game後黑畫面

解答:
只係video.bak, video.txt, videodefaults.txt 這3個檔案惕(V)左個唯讀, 一般情況下呢幾個檔係唔會唯讀.
成個Left4dead2資料夾一直都係唯讀的....正常傢

照住以下步驟一步步咁做:
用記事簿格式打開" video.bak ", "video.txt " 和 " videodefaults.txt" 這3個檔案,找出以下內容

"setting.fullscreen"        "1"
  "setting.defaultres"                          "1600"
  "setting.defaultresheight"                "1200"

並修改為

"setting.fullscreen"        "0"
  "setting.defaultres"                          "1024"
  "setting.defaultresheight"                "768"

儲存後,再選取3個檔案按右鍵>內容,唯讀>惕(V)

*係改完先V唯讀.....
咁都搞唔掂,刪除成個l4d2,重新安過一次....

問題19:
開Game彈出 Error Binding

解答:
"Error Binding" 代表遊戲既鍵盤設置出現錯誤,請檢查 left 4 dead 2\left4dead2\cfg 既 config.cfg 或刪除該檔案然後重新設定。或 按確定後,然後再打開left4dead2.exe即可

問題20:
開Game彈出 Launcher error - Failed to load the launcher dll 找不到指定模組

解答:
試下以下幾種方法:
方法1. 重新安裝
方法2. 右鍵用系統管理員執行left4dead2.exe
方法3. 安裝路徑全是英文,唔好有中文

作者: raze00    時間: 2015-10-23 23:50     標題: 針對windows10的問題(己有)

http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1
作者: lovertony    時間: 2015-10-30 22:58

增加了各類型問題及解答的圖文並茂

不定時更新各類型問題.....
(*由於回覆有字數限制, 所以保留此位置方便日後增加問題解答)

作者: alex8934    時間: 2015-11-6 21:38     標題: 不能解決

我係第1同第2個問題,跟足左都唔得,仲可點解決?
作者: lovertony    時間: 2015-11-6 21:46     標題: 回復 7# 的帖子

留意個格式你有無錯左....注意有無" "
開始位置有" ", 目標就一定有" "
如果無就無....
留意下第1同第2個問題d圖片
作者: pizzafai    時間: 2015-11-7 22:28

請問點解第9點 改完名唔比我save,,
話無法建立rev.ini 檔..請確定路徑同檔案名正確.....
呢度可以點做
作者: 柏斯    時間: 2015-11-7 22:31

引用:
原帖由 pizzafai 於 2015-11-7 22:28 發表
請問點解第9點 改完名唔比我save,,
話無法建立rev.ini 檔..請確定路徑同檔案名正確.....
呢度可以點做
1) 可能rev.ini係唯讀,你要改一改個檔案屬性

2) 你l4d2個路徑最好全英文同埋唔好有空格
作者: 柏斯    時間: 2015-11-7 22:41     標題: 回復 2# 的帖子

sv_consistency 0呢個係解決方法之一
不過唔建議場主用呢個方法
因為consistency checking本來係用黎防止有人改file o黎出術

最好方法係完全同版本既l4d2

另外,connection failed after 10 retries基本上係話入唔到ser
一係中間有野block左(e.g firewall)
一係server咁o岩熄o左
至於網速太慢問題,唔係冇可能,只係機會好細,同埋無論伺服定玩家方都有可能的
作者: alex8934    時間: 2015-11-8 00:23     標題: 回復 8# 的帖子

我開始位置係"C:\Program Files (x86)\left4dead2"
目標改左"C:\Program Files (x86)\left4dead2\left4dead2.exe" -steam -novid
但入GAME都出現第1同第2問題><
作者: lovertony    時間: 2015-11-8 01:22     標題: 回復 9# 的帖子

Pasu正解
去呢個網睇下自己有無做漏左8-10 既步驟
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=610390

回復 11# 的帖子
謝謝Pasu的指點, 多數解答都係從舊帖尋找,解答可能有誤,
已參考你的回應,更修改了相關解答.

回復 8# 的帖子
-試下係開始位置及目標裡面所有 " 都刪除後按確定,再開game,睇下得唔得。
-都仲係唔得,試下關左防火牆再開game,睇下再得唔得。
咁都仲係唔得,咁就另請高人解答了,因正常情況下以上方法都解決到那個問題……

作者: 柏斯    時間: 2015-11-8 02:05

引用:
原帖由 lovertony 於 2015-11-8 01:22 發表
Pasu正解
去呢個網睇下自己有無做漏左8-10 既步驟
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=610390

回覆 11# 的帖子
謝謝Pasu的指點, 多數解答都係從舊帖尋找,解答可能有誤,
已參考你的回應,更修改了相關解答. ...
少事,舉手指之勞
反而要多謝你po呢個貼
係你先有咁好耐性搞呢篇文XD

(btw,順個手,寫明空格一事係D場主插件搞成,免得其他人誤會,thanks a lot)
作者: alex8934    時間: 2015-11-8 13:21     標題: 回復 13# 的帖子

THX,不過E個情況一時時的,我再睇下可以點解決
作者: max03281996    時間: 2015-11-10 14:00

一開game 就彈依個。。。點解決?
作者: lovertony    時間: 2015-11-10 16:34     標題: 回復 16# 的帖子

請參考問題8的解答…

補字=_=……
作者: ty1112    時間: 2015-11-13 20:21     標題: .

一入到去彃左個野出黎
you need to add the parameter
steam to connect to servers
求解笞PLZ.
作者: lovertony    時間: 2015-11-13 23:51     標題: 回復 18# 的帖子

請使用安裝完l4d2, 桌面自動生成的left4dead2捷徑,
不要使用你自己創建的捷徑.
再係自動生成的left4dead2捷徑-->滑鼠右鍵-->選擇"內容"-->在目標(T) left4dead2.exe後面加上-steam -novid
作者: 落花有意隨    時間: 2015-11-14 01:59

.........................................唔係好明=.=
作者: raze000    時間: 2015-11-18 20:49     標題: 回復 13# 的帖子

tony,你連Pasu都用錯!麻煩請學多些日文!ok?
作者: yoyo12309    時間: 2015-11-20 12:29

我係問題1同2之間輪回可以點做
,即是一開始出現問題一,之後我係加上-steam -novid
之後入到GAME就出現問題2
作者: lovertony    時間: 2015-11-20 17:54     標題: 回復 22# 的帖子

留意一下問題1/2中 ″″的位置
你個開始位置有無 ″″ ,
例如
有:"C:\Program Files\left4dead2"
無:C:\Program Files\left4dead2

咁個目標就分別會係:
有:"C:\Program Files\left4dead2\left4dead2.exe" -steam -novid
無:C:\Program Files\left4dead2\left4dead2.exe -steam -novid

修改方法都有所不同

作者: 大眾黑衣    時間: 2015-11-21 17:40     標題: appcrash 如何解決?

本身昨天都仲玩到,今日一開就開吾到,
仲彈左個咁既野出黎

問題簽章:
  問題事件名稱:        APPCRASH
  應用程式名稱:        left4dead2.exe
  應用程式版本:        0.0.0.0
  應用程式時間戳記:        4b3e9488
  錯誤模組名稱:        left4dead2.exe
  錯誤模組版本:        0.0.0.0
  錯誤模組時間戳記:        4b3e9488
  例外狀況代碼:        c0000005
  例外狀況位移:        000bf17a
  作業系統版本:        6.1.7601.2.1.0.768.3
  地區設定識別碼:        3076
  其他資訊 1:        0a9e
  其他資訊 2:        0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
  其他資訊 3:        0a9e
  其他資訊 4:        0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

閱讀我們的線上隱私權聲明:
  http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0c04

求大大幫幫手
作者: lok550    時間: 2015-11-22 00:22

正 我覺得推呢張貼應該幫到唔少新手/或者想玩 突然因為呢D突發難題而玩唔到

有D問題真係係舊POST佢地都未必搵得到

或者呢張post可以減低一D 重問N次問題既POST= =...
作者: lovertony    時間: 2015-11-22 02:48     標題: 回復 24# 的帖子

彈左呢個野之前仲有無野彈過? e.g :Microsoft Visual C++ Runtime Error

回復 25# 的帖子
以前我係咁解答人地既問題, 但係佢地d問題來來去去都係果幾樣,
仲要...我果頭答完人地個問題,另一日又有人可以再問返同一條問題...
已經唔想再係咁不斷解答幾條同一個問題, 已經答到好煩厭...
同一條問題重問N次...我都唔知點解...可能大家真係未必識得用Vlan個搜尋系統...又或者...

當時已經想開呢個帖詳細列哂, 所有最常見既問題出黎,咁咪減少再有人問重覆既問題
但係當時期忙於工作,無時間整理資料
直到近期先有時間去整理資料, 無耐就開左呢個帖出黎...

做咁多野目的只有一個: 不論新玩家,舊玩家,因出現問題而又解決唔到, 最後放棄玩L4D2既人, 都能夠順利玩到L4D2, 令到更多既人玩l4d2
因為近期玩L4D2既人數不斷下降...就算暑假人數都不及以前...當年在l4d2所認識的人...現在大多數已經沒有在l4d2再見到佢地...

當然...暫時所解答的問題不是全部,都要靠大家發現新既問題,再歡迎係到留言, 我就會嘗試尋找出解決方法, 再回答返比大家=]

作者: 大眾黑衣    時間: 2015-11-22 07:59

冇呀...一開就彈個個出黎..
作者: lovertony    時間: 2015-11-22 18:40     標題: 回復 27# 的帖子

本身[昨天]都仲玩到,[今日]一開就開吾到,
咁你當時有無安裝過d咩野?

其實appcrash問題有好多個原因....
Visual C++ Runtime Error, 模組出錯, 輔助程式出錯等等....

宜家睇黎最好既解決方法就係直接移除成隻Game, 再重新安裝過,
安裝完後,記得安裝埋呢d輔助程式:
1.
Visual C++ 2008 Redistributable
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=29
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=15336

2.
Visual C++ 2010 Redistributable
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=5555
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=14632

3.
DirectX 更新至最新版本
http://www.microsoft.com/downloa ... 3&displaylang=zh-tw

4.
顯示卡驅動程式更新至最新版本
AMD顯卡:
http://support.amd.com/en-us/download

NVIDIA顯卡
http://www.geforce.com.tw/drivers

5.
如果你的作業系統是 Windows XP,請安裝 Microsoft .NET Framework 3.5
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=21

如果您的作業系統是 Windows 7,請安裝 Microsoft .NET Framework 4
http://www.microsoft.com/zh-tw/download/details.aspx?id=17718

作者: 大眾黑衣    時間: 2015-11-23 22:14     標題: 回復 28# 的帖子

今日又玩吾到...彈左呢個出黎[attach]248656[/attach]
作者: lovertony    時間: 2015-11-23 23:52     標題: 回復 29# 的帖子

經典錯誤信息....
試試呢個方法....
按開始→執行→輸入cmd→按確定,然後會出現命令提示字元視窗,輸入以下指令
for %1 in (%windir%\system32\*.dll) do regsvr32.exe /s %1
然後按Enter鍵

這個方法是重新註冊所有DLL檔
*在飛速滾屏完全靜止前別著急啟動其他程序. 需要一至二分鐘的時間注冊
作者: 19960203    時間: 2015-11-24 00:04

佢話個l4d2 stopped running
求解
p.s. cap唔到圖sor
作者: 大眾黑衣    時間: 2015-11-24 00:31     標題: 回復 30# 的帖子

ok la,than**廣告**u ^^
作者: lovertony    時間: 2015-11-24 08:49     標題: 回復 31# 的帖子

提供多一d資訊,
將你見到既所有文字打出黎睇睇,再者用手機影相再上傳上黎都得
因就咁好難估到係那個問題…
作者: hck1910123    時間: 2015-11-24 18:40

求大神
小弟剛安裝l4d2,問題在於超頻。75Hz/60Hz
而l4d2 cfg video檔原設"setting.defaultres"                "1600"
        "setting.defaultresheight"                "1200"
而我進行更改 1600>1024 1200>768
但一開遊戲又超頻,文件內資料變回最初即1600同1200

我應該點做好?需要圖?
作者: lovertony    時間: 2015-11-24 19:15     標題: 回復 34# 的帖子

用記事簿格式打開" video.bak ", "video.txt " 和 " videodefaults.txt" 這3個檔案,找出以下內容

"setting.fullscreen"        "1"
  "setting.defaultres"                          "1600"
  "setting.defaultresheight"                "1200"

並修改為

"setting.fullscreen"        "0"
  "setting.defaultres"                          "1024"
  "setting.defaultresheight"                "768"

(1024 x 768 亦可轉為 800 x 600)
儲存後,選取3個檔案按右鍵>內容,唯讀>惕
作者: hck1910123    時間: 2015-11-24 19:17     標題: 回復 35# 的帖子

我都試過呢個 全部都唔係唯讀
而開左game之後都係變番1600 1200
咁仲可以點?唔該
最後得番video同videodefaults 先會變番

作者: lovertony    時間: 2015-11-25 20:39     標題: 回復 36# 的帖子

係將全部都唯讀.......
唔惕(V)左個唯讀.改左=無改...

呢個方法都仲係唔得,就試下呢個方法:
1.對left4dead2.exe右鍵>內容>相容性>在640*480營幕解析度下執行>打勾
2.入到l4d2去選項>視訊>解析度,改返岩你個解析度

作者: hck1910123    時間: 2015-11-25 23:39     標題: 回復 37# 的帖子

首先,睇番成個Left4dead2資料夾係唯讀,但我整走左去,最後都係變番唯讀。

其次,640*480開既,一樣話我超頻,黑幕。

最後,黑畫面,有聲但無得調整。
作者: lovertony    時間: 2015-11-26 17:34     標題: 回復 38# 的帖子

只係video.bak, video.txt, videodefaults.txt 這3個檔案惕(V)左個唯讀, 一般情況下呢幾個檔係唔會唯讀.
成個Left4dead2資料夾一直都係唯讀的....正常傢

照住以下步驟一步步咁做:

並修改為

儲存後,再選取3個檔案按右鍵>內容,唯讀>惕(V)

*係改完先V唯讀.....
咁都搞唔掂,刪除成個l4d2,重新安過一次....
作者: garylee825    時間: 2015-11-26 20:00

開Game後彈出 You have "-insecure" in the launch options which will prevent you from connecting to VAC secured servers

問題是~本人用WIN8

按"內容"    後~沒有"捷徑"跟"目標"

PS:本人是用正版~~~

作者: hck1910123    時間: 2015-11-27 03:27     標題: 回復 39# 的帖子

感謝大神
終於搞掂,完來係我整唯讀個到唔識 整黎整去都係唯讀。
感謝,而家玩得 爽
作者: hck1910123    時間: 2015-11-27 03:55

大神 再麻煩你一下
我對於入GAME受阻係VAC個度 根據你方法加-steam -novid 都唔得
咁可以點?

作者: bill8075    時間: 2015-11-27 21:50     標題: Left 4 Dead 2

Left 4 Dead 2為甚麽無法載入
作者: lovertony    時間: 2015-11-28 03:47     標題: 回復 40# 的帖子

你是使用steam正版Left 4 Dead 2, 應該唔洗做呢步驟, 直接開啟就玩得...

回復 42# 的帖子
你以確定係改成咁?
目標(T)=C:\Desktop\left4dead2\left4dead2.exe -steam
開始位置C:\Desktop\left4dead2

已經確定改左, 都仲係唔得,你試下加上" "睇下開唔開到....
目標(T)="C:\Desktop\left4dead2\left4dead2.exe" -steam
開始位置"C:\Desktop\left4dead2"
***(記得個捷徑係用返安裝l4d2時, 係桌面原生的捷徑,唔好用自行創造的捷徑)

再唔得就....你係咪有防火牆?
請試下關閉防火牆再連game

我搵到條片,l4d2 去除 insecure教學,參考看看
https://www.youtube.com/watch?v=KBs28yHgckQ

回復 43# 的帖子
什麼無法載入??入伺服器? 開4Left 4 Dead 2? 玩單人地圖?
有沒有相關截圖可以提供一下?

作者: hck1910123    時間: 2015-11-28 06:21     標題: 回復 44# 的帖子

THX大神
睇番段片,再係入面Vlan個度設置 入番-steam就可以
作者: hck1910123    時間: 2015-12-2 00:55

再請問大神
近排玩L4D2入到遊戲 見唔到D人既名同佢地狀態,即係被拉走被撞走都無紅邊.點處理好?
作者: lovertony    時間: 2015-12-2 16:11     標題: 回復 46# 的帖子

以下2樣都會有你所講既狀況出現
1.你入果個ser個難度設定係專家
2.你入果個ser係玩緊寫實模式
作者: Tanker01    時間: 2015-12-2 18:32     標題: 回復 46# 的帖子

請問你是否進入laputa ser!是就請自行在下方回答!
作者: Tanker01    時間: 2015-12-2 19:00     標題: tony,我有事要找你!

請問在安裝sourcemod後,彈出視窗説要啟動遊戲參數,到底要如何解決?唔該!
作者: lovertony    時間: 2015-12-20 15:18

推一推返先...令到更多人係發問前都睇得到呢個問題集中帖
作者: Tanker01    時間: 2015-12-20 15:53     標題: 回復 50# 的帖子

haha,tony!你真係........................
作者: katat1    時間: 2015-12-20 23:12

求一個 2135 pak01_dir.vpk 原裝無修改版'_>'......我一直卡在這個pak01_dir.vpk問題....
作者: Tanker01    時間: 2015-12-21 08:24     標題: 回復 52# 的帖子

請睇[Tanker]Left 4 Dead 2升版及降版問題集中帖!

http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... p;extra=#pid6291230
作者: katat1    時間: 2015-12-21 18:25     標題: 回復 53# 的帖子

妖.....我都話pak01_dir.vpk檔案問題卡住左在這裡

你比你個帖子有鬼Q用呀
作者: Tanker01    時間: 2015-12-21 19:18     標題: 回復 54# 的帖子

咁..................你問tony吧!
作者: Ivan_Ya    時間: 2015-12-21 23:17

Left 4 Dead 2 [2.1.3.5]版本主程式發佈:
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1

我dl左依個版本,當我要玩非官方地圖,要放邊呢??
我又搵唔到steamapps/common/left 4 dead 2/left4dead2/addons

我自己放D檔係:/D/left4dead2/left4dead2/addons

要有Steam? 重裝邊個版本?
感謝!
作者: Tanker01    時間: 2015-12-21 23:24     標題: 回復 56# 的帖子

又post多一次?what the.....................
作者: 柏斯    時間: 2015-12-22 00:03

引用:
原帖由 Ivan_Ya 於 2015-12-21 23:17 發表
Left 4 Dead 2 [2.1.3.5]版本主程式發佈:

我dl左依個版本,當我要玩非官方地圖,要放邊呢??
我又搵唔到steamapps/common/left 4 dead 2/left4dead2/addons

我自己 ...
D/left4dead2/left4dead2/addons <----係放o係度
ipve admin所發佈的l4d2係唔需要steam的
作者: Tanker01    時間: 2015-12-22 00:26     標題: 回復 58# 的帖子

thx!柏斯!
作者: Ivan_Ya    時間: 2015-12-22 01:22     標題: 回復 58# 的帖子

之前上網DL D圖唔WORK, 之後下載你果個地圖包就ok

btw thank you
作者: 柏斯    時間: 2015-12-22 01:28

引用:
原帖由 Ivan_Ya 於 2015-12-22 01:22 發表
之前上網DL D圖唔WORK, 之後下載你果個地圖包就ok

btw thank you
唔駛客氣

不過…你指入本ser群非官場??

基本上server要同玩家用同一個版本既地圖先可以入ser

而本群非官圖唔會跟貼隨網上發佈之版本,又或者係因為會死ser而唔會udpate

所以我個server post講到明要用本群發佈之地圖包,咁先會完全對應本群既非官圖

作者: lovertony    時間: 2015-12-22 01:46     標題: 回復 54# 的帖子

你要2135 pak01_dir.vpk 係Steam 版定Vlan版?
Vlan 版個2135 pak01_dir.vpk 得唔得?

回復 58# 的帖子
非官方地圖位置, 柏斯正解

而你個情況仲有另一個原因,就係你想下載的非官方地圖中,可能有模組改了,例如:改左人物樣,改左槍模組等等....
你只將非官方地圖.vpk檔係到addons 資料夾到仲未得,仲要放其他檔案去其他資料夾到....

作者: katat1    時間: 2015-12-22 12:17     標題: 回復 62# 的帖子

幫幫手......卡左係 pak01_dir.vpk 檔問題...

有無原裝無修正的 2135 pak01_dir.vpk 檔........急用!!!!
作者: katat1    時間: 2015-12-24 11:26     標題: 回復 64# 的帖子

糟死了.....果然無法修復2141的降版.........

一覆蓋各種錯誤.....
作者: lovertony    時間: 2015-12-24 13:00     標題: 回復 65# 的帖子

你用正版? 試下睇睇呢個..
.http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=628782
作者: tommyhar    時間: 2015-12-25 18:46

想問第9點,我入左game之後再入laputa d 場,
load完右下角條bar之後,又彈左句 名稱前後不要留有空位
我跟足步驟 係 rev.ini 檔入面改名,已經肯定前後冇空白位
再開game 又係同樣情況,跪求解一解答
作者: lovertony    時間: 2015-12-25 19:43     標題: 回復 67# 的帖子

第17行只有以下文字:
PlayerName=Name

例如想改名成tommy
第17行就會係咁:
PlayerName=tommy

改好就儲檔
作者: lovertony    時間: 2016-1-5 15:51

再推返上黎...
如果大家係l4d2遇到d咩問題,歡迎係到發問
我盡能力解答=D
作者: kirito00    時間: 2016-1-5 15:53     標題: 回復 68# 的帖子

ok,lovertony! i am your fans!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: hebe_mylove    時間: 2016-1-8 00:29

Hello 想問問彈出error binding嘅解決方法係點?thank you
作者: lovertony    時間: 2016-1-8 18:01     標題: 回復 70# 的帖子

"Error Binding" 代表遊戲既鍵盤設置出現錯誤,請檢查 left 4 dead 2\left4dead2\cfg 既 config.cfg 或刪除該檔案然後重新設定。

按確定後,然後再打開left4dead2.exe即可

作者: klayli0116    時間: 2016-1-9 16:33

求救!! 開唔到隻GAME 謝謝
作者: lovertony    時間: 2016-1-9 17:26     標題: 回復 72# 的帖子

試下以下幾種方法:
方法1.重新安裝

方法2.右鍵用系統管理員執行left4dead2.exe

方法3.安裝路徑全是英文,唔好有中文

希望幫到你
作者: phipih13    時間: 2016-1-9 17:50     標題: 回復 72# 的帖子

重新安裝係最好方法因為我自己之前都試過
作者: kirito00    時間: 2016-1-9 19:29

幫tony推一推帖!
作者: somekunx1    時間: 2016-1-9 23:01     標題: 幫我看一下

這什麼問題
作者: 3..3    時間: 2016-1-10 02:28     標題: 問題13

做齊晒都係唔得
求解
作者: somekunx1    時間: 2016-1-10 07:52     標題: 我的問題好像很難解決 算了 不常跳出就好

我查了這段話
too many indices for index buffer tell a programmer 35502>32768
看一些翻譯的文 問題很麻煩 所以先不用解決了
作者: kirito00    時間: 2016-1-10 09:42     標題: 回復 78# 的帖子

其實你可以重裝L4D2!
作者: henrysing    時間: 2016-1-11 00:17

一打開L4D, 主頁都進不了, 直接卡在LOADING的位置, 用工作管理員看是沒有回應, 有解決方法嗎?
作者: lovertony    時間: 2016-1-12 01:40     標題: 回復 76# 的帖子

我個人覺得這是你使用了模組的關系...到了一定的場景會到模組相沖
就有可能發生這個問題.
作者: hebe_mylove    時間: 2016-1-13 22:02

唔知點解有時玩到有時玩唔到...開game見唔到有server...一時又見到有...已經熄左防火牆...
作者: kirito00    時間: 2016-1-13 22:16     標題: 回復 82# 的帖子

人品問題!
作者: 別再迷戀哥    時間: 2016-1-15 14:24

點解我開左埸,自己睇唔到自己埸,反而人地睇到
作者: kirito00    時間: 2016-1-15 21:58     標題: 回復 84# 的帖子

都係人品問題!
作者: hebe_mylove    時間: 2016-1-17 01:25

你個腦都有好嚴重嘅問題
作者: kirito00    時間: 2016-1-17 02:04     標題: 回復 86# 的帖子

無視一個...........................
作者: ___★SHITMAN    時間: 2016-1-17 05:08

引用:
原帖由 hebe_mylove 於 2016-1-13 22:02 發表
唔知點解有時玩到有時玩唔到...開game見唔到有server...一時又見到有...已經熄左防火牆...
我都有呢個問題
解決左未?
有解決方法唔該教一教下
作者: kirito00    時間: 2016-1-17 11:11     標題: 回復 88# 的帖子

把REV中既master server個IP換成自己家中個router個IP!
作者: ___★SHITMAN    時間: 2016-1-17 11:39

引用:
原帖由 kirito00 於 2016-1-17 11:11 發表
把REV中既master server個IP換成自己家中個router個IP!
全部改曬定改幾多個
作者: kirito00    時間: 2016-1-17 12:26     標題: 回復 90# 的帖子

全部改曬!
作者: ___★SHITMAN    時間: 2016-1-17 12:43

引用:
原帖由 kirito00 於 2016-1-17 12:26 發表
全部改曬!
改左之後1個場都見唔到
唔知係錯IP定點
作者: legotoytoytoy    時間: 2016-1-17 12:57     標題: 回復 92# 的帖子

你咪聽條傻仔老點啦.................
尼條傻仔係成個VLAN出哂名架喇.............

你睇下其他POST就知啦!!!!!!!
作者: ___★SHITMAN    時間: 2016-1-17 13:09

引用:
原帖由 legotoytoytoy 於 2016-1-17 12:57 發表
你咪聽條傻仔老點啦.................
尼條傻仔係成個VLAN出哂名架喇.............

你睇下其他POST就知啦!!!!!!!
睇左都解決唔到
作者: legotoytoytoy    時間: 2016-1-17 14:10     標題: 回復 94# 的帖子

我話睇下條傻仔D 害人 POST呀...............

你個問題...版本唔用咪睇唔到囉.................
作者: kirito00    時間: 2016-1-17 15:23     標題: 回復 95# 的帖子

你收聲啦!臭玩具!淨識話人傻仔!好心你自己睇下你個場先至好同我講!由昨晩到依家都冇人入!垃圾!正臭系!冇料到!家下串你就梗架啦!叫自己玩具就巴閉架喇!咁有本事就去WAR3&信長串班MH佬,掛機佬同走場佬!冇本事就同我收你個巴臭口啦!垃圾到咁就死遠D啦!

唔怪得前任版主走左啦!睇怕同你都有關係!若果你係特首既話!就快D去趕大陸人走!
作者: legotoytoytoy    時間: 2016-1-17 17:07     標題: 回復 96# 的帖子

個場有冇人...同你串唔串得起有咩關係呀???
你條傻仔.....VLAN是但一個都可以串你啦,你當自己乜水呀........
你唔係覺得你有咁L大影響力,可以令我個場冇人呀..................

你HIGH大左呀??????
作者: kirito00    時間: 2016-1-17 17:24     標題: 回復 97# 的帖子

係得你鍾意串人既!家下唔俾人地串你既!
作者: legotoytoytoy    時間: 2016-1-17 17:40     標題: 回復 98# 的帖子

我唔知你串咩囉.........

自HIGH神童~~~
作者: kirito00    時間: 2016-1-17 17:49     標題: 回復 99# 的帖子

你最好就永遠都唔好知道我串你D咩!話人自HIGH!家下你自HIGH緊咋嘛!

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0