標題: 中止項目,多謝大家一直支持。 [打印本頁]

作者: RDiver    時間: 2014-5-31 05:28     標題: 中止項目,多謝大家一直支持。

唔再發佈多人伺服插件包,網路上仍有好多人整,多謝大家一直支持。

作者: johng0102    時間: 2014-5-31 10:08

推帖以表支持.
作者: leo221094    時間: 2014-5-31 12:53

R大,
岩岩係vlan download左2135版
未連vlan開game就見到d RU ser.
想問下呢個version係咪已經自動link左上1個ru平台?

係咪即係之後開場已經可以唔使逼入vlan room, 直接開scrds就已經ok?

另外, 用你個package跟住做copy入left4dead folder跟住係
rev.ini,
addons/sourcemod/configs/ (admins.cfg & admins_simple.ini & core.cfg),
cfg/ (autoexec.cfg & sever.cfg)
輸入相應game名同pw後
開game, 但無admin access
請問有咩解決方法?

Thanks.

作者: RDiver    時間: 2014-5-31 16:22

引用:
原帖由 leo221094 於 2014-5-31 12:53 發表
R大,
岩岩係vlan download左2135版
未連vlan開game就見到d RU ser.
想問下呢個version係咪已經自動link左上1個ru平台?

係咪即係之後開場已經可以唔使逼入vlan room, 直接開scrds就已經ok?

另外, 用你個package跟住 ...
如果唔開 vLan,開 game 後會連接破解綁定以海外伺服為主既 MasterServer,你依然要登入 vLan 分區先同其他本地玩家連線。

至於個問題,我尋晚測試都試過,其實係 vLan 版 L4D2 個 rev.ini 改名個位本身前後留有空格,請仔細檢查,我教學說明都特別提醒。由於問題來自負責 repack 遊戲主程式既人,所以我不擅自作出修改。

作者: leo221094    時間: 2014-6-1 01:27

引用:
原帖由 RDiver 於 2014-5-31 16:22 發表

如果唔開 vLan,開 game 後會連接破解綁定以海外伺服為主既 MasterServer,你依然要登入 vLan 分區先同其他本地玩家連線。

至於個問題,我尋晚測試都試過,其實係 vLan 版 L4D2 個 rev.ini 改名個位本身前後留有空格,請仔細 ...
IC, THS
刪除d空格位就拿到admin access了
唔該晒
作者: darkuslam    時間: 2014-6-1 21:19

thc~樓主大同拍片既RD大.....中於可以用正版玩VLAN
作者: RDiver    時間: 2014-6-1 22:49

引用:
原帖由 darkuslam 於 2014-6-1 21:19 發表
thc~樓主大同拍片既RD大.....中於可以用正版玩VLAN
最緊要有用!
作者: 醉愛威士忌    時間: 2014-6-4 18:35

推 ~~    
作者: katat1    時間: 2014-6-9 18:03

RD

歡迎你回歸L4d2 0.0

好耐無見你上來vlan

當然,我自己都少玩左L4d2....

見著有新版本...就去當例行測試 和正式地去玩XDDD
作者: RDiver    時間: 2014-6-10 00:09

引用:
原帖由 katat1 於 2014-6-9 18:03 發表
RD

歡迎你回歸L4d2 0.0

好耐無見你上來vlan

當然,我自己都少玩左L4d2....

見著有新版本...就去當例行測試 和正式地去玩XDDD
我無話過回歸 vLan 喎!

我一直都有玩開 L4D2,只係正版咁解。我搞個整合包都係想圓滿一直以黎既心願。

我已經整理好成個頁面,新增插件名單、完整開場及降版教學,再追加 Port Forwarding 指引,另補充發佈簡介

希望大家鍾意,更希望更多人試下開場,試下過黎 2.1.3.5 !

作者: l4dmonster    時間: 2014-6-11 05:55

我想揾個纯多人伺服插件整合包好耐,太感謝了
作者: Gary_ckw0321    時間: 2014-6-13 02:20

2/ - Player: UTIL_SetModel: not precached: models/survivors/survivor_manager.mdl

R-DRIVER有辦法解決嗎?
我跟住您做,之後玩玩下就會彈出尼
作者: RDiver    時間: 2014-6-13 20:12

引用:
原帖由 Gary_ckw0321 於 2014-6-13 02:20 發表
2/ - Player: UTIL_SetModel: not precached: models/survivors/survivor_manager.mdl

R-DRIVER有辦法解決嗎?
我跟住您做,之後玩玩下就會彈出尼
呢個同 Louis 角色相關既模組或地圖插件有衝突引致,留意自己用開既插件(addons 資料夾內任何 VPK 插件)然後移除或搬離資料夾
作者: Gary_ckw0321    時間: 2014-6-14 00:33

引用:
原帖由 RDiver 於 2014-6-13 20:12 發表

呢個同 Louis 角色相關既模組或地圖插件有衝突引致,留意自己用開既插件(addons 資料夾內任何 VPK 插件)然後移除或搬離資料夾
錦我裝幾個多特感插件都無作用點解決?謝謝
作者: RDiver    時間: 2014-6-15 18:14

引用:
原帖由 Gary_ckw0321 於 2014-6-14 00:33 發表

錦我裝幾個多特感插件都無作用點解決?謝謝
同特感插件冇關係,我個整合包本身都冇呢類插件。
P.S: 我暫時未能夠親身測試整合包部分插件可能出現既 bug,如再有發現歡迎隨時回報。

作者: dickycpyxdd    時間: 2014-6-15 20:14

我想問可唔可以係SERVER到開ADDONS
作者: RDiver    時間: 2014-6-15 21:48

引用:
原帖由 dickycpyxdd 於 2014-6-15 20:14 發表
我想問可唔可以係SERVER到開ADDONS
唔明你 up 乜
作者: kelevn    時間: 2014-6-15 21:50

你好
請問一下呢個插件整合包會唔會同本身我裝左既sm,mm同rpg插件有沖突?
因為我試過裝完整合包再裝rpg插件,
會令到rpg插件唔可以正常運行,
而其他既多人模式插件好似已經唔支援新版??
Than**廣告**u
作者: RDiver    時間: 2014-6-15 22:26

引用:
原帖由 kelevn 於 2014-6-15 21:50 發表
你好
請問一下呢個插件整合包會唔會同本身我裝左既sm,mm同rpg插件有沖突?
因為我試過裝完整合包再裝rpg插件,
會令到rpg插件唔可以正常運行,
而其他既多人模式插件好似已經唔支援新版??
Than**廣告**u ...
你要留意 2.1.3.5 版本中遊戲同開場器分開兩個獨立資料夾運作,以往你個伺服插件裝係:

Steam\SteamApps\common\Left 4 Dead 2\left4dead2\addons\sourcemod\plugins

但依家所有伺服包括專用插件都應轉移哂去:

Steam\SteamApps\common\Left 4 Dead 2 Dedicated Server\left4dead2\addons\sourcemod\plugins

以往用開既插件,包括舊版 SM , MM , RPG,其實根本無擺去新位置,令伺服無法安裝同偵測,呢點可以從 SRCDS 指令窗輸入 sm plugins list 可以證實。

至於多人模式,我估你係指多人插件例如 Superversus , Multislots , Bebop , Bot Control in Coop Mode 等等,的確原作者好耐無更新,大家依家用既都係第三方自行修正或改良既版本,或多或少都有 bug,但係 2.1.3.5 影響有限,呢點要自行斟酌,小心選擇。整合包既多人插件分別係 l4dtoolz 同 Multislots,針對前者某些非官方地圖關卡可能搞到死 SER,後者其實只適用於 Coop 模式,其他可能有不尋常情況,呢層我遲下先至可以測試。

作者: kelevn    時間: 2014-6-17 18:55     標題: 回復 19# 的帖子

Thank You
但係都想再問一下,因為我係用番版,咁我個l4d2既file入面係有晒遊戲同開場器srcds,
而我係裝左最新既sm mm等都係放番果個file,插件都係放番果個file,
我開場後 同埋 輸入sm plugins list都有顯示某d插件係運行到,但係有d就failed或者disabled
咁請問一下裝左整合包之後點樣可以令到其他插件都正常運行番?
本身裝完整合包再裝rpg插件會令到rpg模式升唔到lv,save唔到等問題
謝謝解答,不吝賜教
作者: 黃金梅莉號    時間: 2014-6-20 17:14

請問開場入場果陣有個阻擋連線.寫住 -insecure" 點解決??
作者: RDiver    時間: 2014-6-20 23:43

引用:
原帖由 kelevn 於 2014-6-17 18:55 發表
Thank You
但係都想再問一下,因為我係用番版,咁我個l4d2既file入面係有晒遊戲同開場器srcds,
而我係裝左最新既sm mm等都係放番果個file,插件都係放番果個file,
我開場後 同埋 輸入sm plugins list都有顯示某d插件係 ...
如果你打 sm plugins list 發現有 error 既插件,就代表佢地無辦法如常啟動 / 安裝 / 運作,多數未更新 signature / gamadata 未能迎合較新遊戲版本,你好可能要去番原作者網站查詢修正。RPG 插件比較特別,因為 modders 多數係大陸人或 vLan 會員,要跟進有好大難度。
引用:
原帖由 黃金梅莉號 於 2014-6-20 17:14 發表
請問開場入場果陣有個阻擋連線.寫住 -insecure" 點解決??
與整合包或開場方面無關,自己留意捷徑啟動參數有冇加入 -steam

作者: TracyLiu    時間: 2014-6-21 16:15

唔好意思,我跟住你教既整好晒之後,開唔到場,想請問係咩原因?
作者: RDiver    時間: 2014-6-21 19:43

引用:
原帖由 TracyLiu 於 2014-6-21 16:15 發表
唔好意思,我跟住你教既整好晒之後,開唔到場,想請問係咩原因?
正版 / 番版 ? 開唔到場指什麼問題 ? 有沒有 error msg ?

你講得太空泛,我無從入手。
作者: TracyLiu    時間: 2014-6-21 21:14

番版的, 冇任何ERROR MSG, 按左啟動伺服器之後冇任何反應
之後連GAME都入唔到, 去到LOADING之後彈GAME
作者: RDiver    時間: 2014-6-22 14:38

引用:
原帖由 TracyLiu 於 2014-6-21 21:14 發表
番版的, 冇任何ERROR MSG, 按左啟動伺服器之後冇任何反應
之後連GAME都入唔到, 去到LOADING之後彈GAME
未必關整合包事,甚至同伺服無關

你試下唔開 server 剩開 game 入唔入到,入唔到即係破解問題

留意自己遊戲版本,2.1.3.5 以下唔擔保 work

最好先開伺服才開服,以往版本唔容許開住 game 情況下成功開到伺服
作者: RDiver    時間: 2014-6-22 17:53     標題: 整合包更新 (22/6/2014 updated)

插件相關:

Weapon Unlock v0.8.1:針對對抗模式官圖 c1m3 對任何狙擊槍都沒有問題,亦能自動生成。
AFK Fix:之前出現 error 用唔到,現已完全修正,同樣支援 !join 及 !idle / !spectate 指令。
Left4Fix v1.1.0.0:原來發現唔支援 windows,現起用 v1.0.0.7 (windows build),可供主要功能。

其他:

移除不支援 Windows 版本的插件檔案
重新整理檔案說明的內容,並修改部分字眼

歡迎繼續查詢或回報,我會時刻跟進,亦歡迎轉載或分享(建議列出來源)
作者: TracyLiu    時間: 2014-6-22 22:29

Thanks你呀,問題已解決~~
作者: mich0901    時間: 2014-6-23 10:31

下載條link話個file已經Del咗

作者: RDiver    時間: 2014-6-24 17:54

引用:
原帖由 mich0901 於 2014-6-23 10:31 發表
下載條link話個file已經Del咗
完全無問題 !

https://mega.co.nz/#!i9IGDC6T!3ipQnOV47xJY388lsSXoZmLEKKp-TmDRKxNI3KKPTfE
作者: arceusly    時間: 2014-6-24 21:59

之前睇你段42分鐘個教學 開到多人coop server
all4dead,hp,admin功能都成功用到

作者: davidaukc    時間: 2014-6-27 02:16

我想問點解我開ser    入番自己個場,我打左!admin
但係冇彈個管理員功能清單,咩反應都冇
作者: RDiver    時間: 2014-6-28 03:49

引用:
原帖由 davidaukc 於 2014-6-27 02:16 發表
我想問點解我開ser    入番自己個場,我打左!admin
但係冇彈個管理員功能清單,咩反應都冇
請留意 #3 #4 回覆內容 .
作者: qasxdecd    時間: 2014-6-29 14:24     標題: 回復 1# 的帖子

唔該想問下―些野:
你提的【番版】第三步:設置管理員既2:
2. 用記事本開啟 admin.cfg,admin_simple.ini 和 core.cfg,依照指示輸入正確玩家名稱和管理員密碼
我地管理員密碼係咩?係這些記事本那裏輸入?

thx~~
作者: RDiver    時間: 2014-6-29 14:40

引用:
原帖由 qasxdecd 於 2014-6-29 14:24 發表
唔該想問下―些野:
你提的【番版】第三步:設置管理員既2:
2. 用記事本開啟 admin.cfg,admin_simple.ini 和 core.cfg,依照指示輸入正確玩家名稱和管理員密碼
我地管理員密碼係咩?係這些記事本那裏輸入?

thx~~ ...
「管理員密碼」自己決定 . 當然係記事本輸入 , 如果唔係叫你開個檔案做乜 ?

「依照指示」係指檔案內既中文說明 .
作者: tea753951    時間: 2014-7-1 12:45

這個遊戲超好玩的欸very    good
作者: 奇理.星蹤    時間: 2014-7-1 22:44

多謝你既教學,非常詳細!!
但係有個問題,我跟足你既教學,但係開場見到自己場入唔到。

[attach]231111[/attach]

[attach]231112[/attach]
作者: RDiver    時間: 2014-7-2 18:23

引用:
原帖由 奇理.星蹤 於 2014-7-1 22:44 發表
多謝你既教學,非常詳細!!
但係有個問題,我跟足你既教學,但係開場見到自己場入唔到。
從圖片中睇唔出你入唔到自己場,反而想知點入唔到。
作者: AKAKs    時間: 2014-7-2 21:08

我想知假如我太多人玩了(10人)
專家都唔太夠
咁點樣提升遊戲難度?
作者: RDiver    時間: 2014-7-2 21:41

引用:
原帖由 AKAKs 於 2014-7-2 21:08 發表
我想知假如我太多人玩了(10人)
專家都唔太夠
咁點樣提升遊戲難度?
所謂「沒有最盡,只有更盡」,想提升遊戲難度,就要思考下遊戲內可以發揮既空間,例如某 d 場主會調整各種特感既屬性數值,從而擁有更多血量、更高傷害、更大攻擊範圍、更快速度等,另一方面,屍潮數量同頻率可以大幅增加,以平衡人類玩家既整體戰鬥力。有 d 插件可以隔一段時間出 Tank 出 Witch,或者令場上出現各種喪屍,進一步考驗玩家既應變能力。當然,唔好一味邁向極端,玩唔贏既遊戲會相當無癮。

我個多人伺服主要增加特感數量上限,去平衡人類玩家既數目,同時縮減特感重生時間,保持場上平均特感在場數目,再配合官方專家難度,以友軍傷害作為最大威脅(越多玩家越高風險)。
順便一提,我既整合包唔包括任何提升遊戲難度既插件,希望場主運用創意「設計」另類既遊戲體驗。

作者: 奇理.星蹤    時間: 2014-7-2 22:39

引用:
原帖由 RDiver 於 2014-7-2 18:23 發表

從圖片中睇唔出你入唔到自己場,反而想知點入唔到。
開完場之後,入到l4d2,入自己場果陣load好耐, 之後就彈句"l4d2 failed to connect after 10 retries"

我同我d朋友都入唔到場
作者: k69373918    時間: 2014-7-3 20:03

點解依+按"~" 蛇仔.冇個指令視窗彈出黎? 係2135版改左定係我問題??
求解~謝謝=]
作者: 奇理.星蹤    時間: 2014-7-3 21:21

引用:
原帖由 k69373918 於 2014-7-3 20:03 發表
點解依+按"~" 蛇仔.冇個指令視窗彈出黎? 係2135版改左定係我問題??
求解~謝謝=]
你係咪冇開command,係option 度有得開番
作者: l4dmonster    時間: 2014-7-4 14:23

改完中文名後....
server顯示: ���դ�
重新開server : #KeyValues Error: LoadFromBuffer: missing { in file Server.vdf

作者: koop246    時間: 2014-7-4 16:44

我想問點set難度 唔想round round 都投票轉
作者: RDiver    時間: 2014-7-4 19:32

引用:
原帖由 l4dmonster 於 2014-7-4 14:23 發表
改完中文名後....
server顯示: ���դ�
重新開server : #KeyValues Error: LoadFromBuffer: missing { in file Server.vdf
另存新檔時可以設定編碼為 UTF-8(整合包已針對有關情況修改)
引用:
原帖由 koop246 於 2014-7-4 16:44 發表
我想問點set難度 唔想round round 都投票轉
請自行用記事本開啟 server.cfg 檔案(left4dead2\config),有相關指令和設置方法。

作者: mz021334    時間: 2014-7-4 20:47

RD你好, 我跟住你推教學整好晒D野, 場都成功開到, !admin等功能都冇問題
但係唯一一樣想請教GE就係, 我轉點都轉唔到地圖, 無論係官圖/非官圖, 一打完COMMAND就會出以下呢堆野..

VAC secure mode is activated.
CModelLoader::Map_IsValid:  No such map 'maps/mapsrc.bsp'
CModelLoader::Map_IsValid:  No such map 'maps/soundcache.bsp'
CModelLoader::Map_IsValid:  No such map 'maps/mapsrc.bsp'
CModelLoader::Map_IsValid:  No such map 'maps/soundcache.bsp'

所有非官圖平時入人地SERVER玩同單機都冇問題, 都係放ADDONS FOLDER入面, 但自己開場就換唔到MAP,

求教...
作者: RDiver    時間: 2014-7-4 22:02

引用:
原帖由 mz021334 於 2014-7-4 20:47 發表
RD你好, 我跟住你推教學整好晒D野, 場都成功開到, !admin等功能都冇問題
但係唯一一樣想請教GE就係, 我轉點都轉唔到地圖, 無論係官圖/非官圖, 一打完COMMAND就會出以下呢堆野..

VAC secure mode is activated.
CMod ...
首先你唔一定需要打指令轉非官方地圖,SRCDS「主要」部分可以更改地圖

另外,你想轉既地圖未必你想玩既非官圖,最好提供相關資料 / cap 圖
如果你用正版 L4D2 就需要將同時將非官圖檔案放係 Left 4 Dead 2 同 Left 4 Dead 2 Dedicator Server 所屬既 addons 資料夾內。

作者: mz021334    時間: 2014-7-4 22:14

引用:
原帖由 RDiver 於 2014-7-4 22:02 發表

首先你唔一定需要打指令轉非官方地圖,SRCDS「主要」部分可以更改地圖

另外,你想轉既地圖未必你想玩既非官圖,最好提供相關資料 / cap 圖
如果你用正版 L4D2 就需要將同時將非官圖檔案放係 Left 4 Dead 2 同 Left 4 Dea ...
係主要個度, 我CLICK完MAP個位, 佢再彈個視窗出黎, 但又打唔到字, 禁右手邊個菱型又冇反應
作者: mz021334    時間: 2014-7-4 22:17

引用:
原帖由 mz021334 於 2014-7-4 22:14 發表

係主要個度, 我CLICK完MAP個位, 佢再彈個視窗出黎, 但又打唔到字, 禁右手邊個菱型又冇反應
另外我隻GAME係VLAN版黎
作者: l4dmonster    時間: 2014-7-5 00:27

[quote]原帖由 RDiver 於 2014-7-4 19:32 發表

另存新檔時可以設定編碼為 UTF-8(整合包已針對有關情況修改)

沒有分別...一樣沒有變
作者: l4dmonster    時間: 2014-7-5 09:43

係個srcds的命令列打 hostname "你想要server的名" 就 OK了,
不過大機會auto-diconnect

作者: (clcl)    時間: 2014-7-5 11:39

有冇漢化版
沒漢化版表示難用
作者: RDiver    時間: 2014-7-5 18:55

引用:
原帖由 mz021334 於 2014-7-4 22:14 發表

無人叫你打字,菱形?你係地圖代碼個框框裡面雙擊,應該再彈出列表顯示官方同非官方所有地圖既代碼,拉到最底就會屬於非官方地圖。
引用:
原帖由 l4dmonster 於 2014-7-5 00:27 發表
[quote]原帖由 RDiver 於 2014-7-4 19:32 發表

沒有分別...一樣沒有變 ...
我自己就成功,唔知係咪一定要 set UTF-8 (No BOM) 先得,呢個就唔可以靠記事本做到。
引用:
原帖由 l4dmonster 於 2014-7-5 09:43 發表
係個srcds的命令列打 hostname "你想要server的名" 就 OK了,
不過大機會auto-diconnect:L
正版情況一定唔會 work,你直接係指令窗改中文伺服名,執行後伺服器名稱會空白,更加無法搜尋得到。
引用:
原帖由 (clcl) 於 2014-7-5 11:39 發表
有冇漢化版:L
沒漢化版表示難用
的確我有能力翻譯整合包大部分插件界面語言,但我覺得冇必要,因為一來已經整好教學影片,你跟住做好難會失敗,二來針對個別插件設置我已經加插中文說明,方便用家理解。

除非大量用家強烈要求,否則我唔會漢化 Sourcemod 管理員清單或其他插件。

我相信大家有心開場總會諗會方法既。

作者: k69373918    時間: 2014-7-5 20:49     標題: 回復 43# 的帖子

o i c 唔該晒..OK了..THX=]
作者: i-love-cc    時間: 2014-7-5 21:25

#KeyValues Error: LoadFromBuffer: missing { in file Server.vdf
沒改過server.vdf...旦都一樣彈出
作者: junlung1022    時間: 2014-7-6 15:19

THX,開到場了!!但想問一問:

15: Weapon Unlock v0.8.1【fix_l4d2_WeaponUnlock.smx】
(解鎖 CS 隱藏武器並恢復殺傷力,隨機獲取,可調較其附加傷害)

呢個點先可以做到???我玩左幾個場都未見到有CS武器?
我是有裝weaponunlock的插件

作者: RDiver    時間: 2014-7-6 17:04

引用:
原帖由 junlung1022 於 2014-7-6 15:19 發表
THX,開到場了!!但想問一問:

15: Weapon Unlock v0.8.1【fix_l4d2_WeaponUnlock.smx】
(解鎖 CS 隱藏武器並恢復殺傷力,隨機獲取,可調較其附加傷害)

呢個點先可以做到???我玩左幾個場都未見到有CS武器?
我是有裝weaponun ...
部分槍械發佈位置會以 CS 槍代替,按道理自動執行。
作者: buxin0000    時間: 2014-7-6 17:08

你好,我想問一問我跟著你的步驟,但剛剛用scrds開server時和你在影片中(33分鐘)的示範出現了一樣的錯誤,但具體要更改甚麼才能回覆正常及成功開SER呢?
另外,若果跟朋友出網吧玩L4D2 , 想玩合作戰役(多於4人),以上步驟是否通用呢?
作者: RDiver    時間: 2014-7-6 18:06

引用:
原帖由 buxin0000 於 2014-7-6 17:08 發表
你好,我想問一問我跟著你的步驟,但剛剛用scrds開server時和你在影片中(33分鐘)的示範出現了一樣的錯誤,但具體要更改甚麼才能回覆正常及成功開SER呢?
另外,若果跟朋友出網吧玩L4D2 , 想玩合作戰役(多於4人),以上步驟 ...
你去番 X:\......\left4dead2 2135\left4dead2\platform\config 用記事本打開 server.vdf 檔案,然後「另存新檔」,將編碼更改為 ANSI,儲存番同一位置去覆蓋原檔就得。

我唔建議你將整合包直接套用於網吧內建既 L4D2,因為你未必確認到遊戲安裝既位置,佢亦未必用番 vLan 版遊戲程式,版本同破解都可能唔一樣,咁就弄巧成拙,你可以嘗試將你成個 L4D2(已安裝整合包)複製到 USB,然後拎去網吧搬去電腦開啟使用,理論上無問題。
作者: cyberangel    時間: 2014-7-7 19:44

謝謝你的教學

作者: RDiver    時間: 2014-7-8 00:46

引用:
原帖由 cyberangel 於 2014-7-7 19:44 發表
PS:我想問下server.vdf用了ANSI后,剛才改了的中文場面變了亂碼,怎麼解決
server.vdf 檔案編碼本身係 ANSI,我只係嘗試還原去解決問題,至於中文名,對番版確實須先將編碼改為 UTF-8 (No BOM) 再改中文名先 work,但偶然系統可能無法讀取檔案而出現 Missing Server.vdf 既情況。

作者: RDiver    時間: 2014-7-10 01:35     標題: 你哋都幾得意喎!

何解咁多人要專登 PM 我查詢有關整合包問題,而唔選擇係帖內回覆?

只要問題有建設性,我基本上有問必答。

老實講,我希望公開呢d查詢,以便其他人作為參考之用,唔駛周圍爬文 / 搵我。
作者: ︳逝去    時間: 2014-7-10 19:26

請問  我開到SERVER  但點由戰役轉去對抗?
上面問題已解決  

但我想問點整SPECTATOR

作者: 豆腐女    時間: 2014-7-11 02:24

打擾啦~想問如何開LAN server, 我有兩部電腦,
一齊裝左VLAN 2.135版L4D2, 連了同一個Router
我用A電腦開了Dedicate Server , 在A電腦看到了剛剛開的Server
但用B電腦就看不到A電腦開的Server
樓主幫幫忙, 謝謝
作者: Zenith.TH    時間: 2014-7-11 16:38

??
#KeyValues Error: LoadFromBuffer: missing { in file Server.vdf
作者: k0955987586    時間: 2014-7-11 22:58

大大你好, 我用指令addbot 強制增加實體,不過幾秒之後就自動消失了。

請問要如何解決呢?
作者: buxin0000    時間: 2014-7-12 15:03     標題: 開場一問

你好,我下載了一個非官方元件後,請問為何會進不到場呢?開場是開到,但LOAD了很久就跟我說RETRY了10次以上,不能進。是有甚麼東西放錯位置還是有未設定好的東西呢?(有覆蓋R大提供的多人伺服元件包,並更改了人數)

(在SRCDS開場後看到的ERROR)

Map Bug:   has SpotLightWidth 128.000000 > 102.300003, clamping value
ERROR: path_track (InstanceAuto42-rocketpath2) refers to itself as a target!
Commentary: Could not find commentary data file 'maps/rocketbuild1_commentary.txt'.
SCRIPT PERF WARNING --- "ScriptMode_Init" ran long at 5.672459ms
Initializing Director's script
Unknown command "cl_engine_reload_rosetta"
Unknown command "hud_reloadscheme"
Unknown command "�"
Unknown command "srcds"
CModelLoader::Map_IsValid:  No such map 'maps/(.bsp'
map load failed: ( not found or invalid
Unknown command ")"
Unknown command ")"
Unknown command "singleplayer="
Unknown command "coop="
Unknown command "/"
Unknown command "versus="
Unknown command "survial="
Unknown command "scavenge="
Unknown command "realism="
Unknown command "http"
Unknown command "http"
Unknown command "easy="
Unknown command "normal="
Unknown command "hard="
Unknown command "impossible="
Unknown command "vLan"
Unknown command "VPN"
Unknown command "Steam"
Unknown command "0/1"
Unknown command "0-32"
[SM] Changed cvar "sb_all_bot_game" to "1".
Unknown command "AI"
Unknown command "Tank"
Unknown command "5-30"
Unknown command "10-100"
Unknown command "Multislots"
Unknown command "0"
Unknown command "1"
Unknown command "2"
Unknown command "4-32"
Unknown command "4-32"
Invalid counterterrorist spawnpoint at (288.0,-64.0,-64.0)
Invalid counterterrorist spawnpoint at (-288.0,-64.0,-64.0)
ConVarRef mat_hdr_manual_tonemap_rate doesn't point to an existing ConVar
作者: 3土    時間: 2014-7-12 19:36

Re : 樓上問題  #KeyValues Error: LoadFromBuffer: missing { in file Server.vdf

有個好87方法可以解決....  搵反您2121個l4d2 file果個

Server.vdf

copy去2135位  就ok

作者: f2o112498    時間: 2014-7-13 18:19

咁詳細既教學 點可以吾支持 support !!!
作者: Zenith.TH    時間: 2014-7-14 00:01     標題: 求解

開對抗做特感 靈魂狀態一直跟住幸存者 郁唔到 ??
作者: ︳逝去    時間: 2014-7-15 20:43

引用:
原帖由 RDiver 於 2014-7-15 02:40 發表
未來一兩日我先至一次過回覆你地既疑問,唔好意思。
okay thxE家玩完一關得200  但正常有400分+BONUS 究竟咩問題?

作者: s031428    時間: 2014-7-17 11:07

你好~我跟住你以上程序做 但係個SRCD話我冇管理員PW 但係又打唔到落去 而家開唔到SER挽 求解 THX~!
作者: x332332    時間: 2014-7-20 11:18     標題: 求助

我不能用MEGA>< 請問能不能加個載點
作者: RDiver    時間: 2014-7-20 16:53

引用:
原帖由 豆腐女 於 2014-7-11 02:24 發表
打擾啦~想問如何開LAN server, 我有兩部電腦,
一齊裝左VLAN 2.135版L4D2, 連了同一個Router
我用A電腦開了Dedicate Server , 在A電腦看到了剛剛開的Server
但用B電腦就看不到A電腦開的Server
樓主幫幫忙, 謝謝 ...
試下開 SRCDS 個陣將網絡設定為 LAN(區域網路),又或者透過 vLan 開服,一樣都無問題。
引用:
原帖由 Zenith.TH 於 2014-7-11 16:38 發表
??
用 windows 搜尋功能搵番 server.vdf 檔案,然後用記事本打開,以「另存新檔」方式覆蓋呢個檔案個陣將編碼改為 ANSI 就解決
引用:
原帖由 k0955987586 於 2014-7-11 22:58 發表
大大你好, 我用指令addbot 強制增加實體,不過幾秒之後就自動消失了。

請問要如何解決呢?
正常現象,請留意插件名單中 Multislots 既功能說明:

你用 !addbot 指令增加實體時,插件會自動偵測場上玩家人數,再比較實體數目是否相同,如果實體數目多於玩家人數,為確保只有玩家參與,額外實體會自動消除。
引用:
原帖由 buxin0000 於 2014-7-12 15:03 發表
你好,我下載了一個非官方元件後,請問為何會進不到場呢?開場是開到,但LOAD了很久就跟我說RETRY了10次以上,不能進。是有甚麼東西放錯位置還是有未設定好的東西呢?(有覆蓋R大提供的多人伺服元件包,並更改了人數)

(在SR ...
那些錯誤指令沒有關係,如無法連接自己伺服並出現 "Unable to Connect the Server after 10 Retries" 訊息,大多受到防火牆或其他網絡監控軟體阻止外來連接,也可能是個別網絡供應商問題,短暫影響你的網絡連接,我還需要再瞭解你的情況。
引用:
原帖由 Zenith.TH 於 2014-7-14 00:01 發表
開對抗做特感 靈魂狀態一直跟住幸存者 郁唔到 ??
已證實為 Multislot 插件 BUG,下次更新我會替換其他同類插件,但由於現時沒有同時兼容合作及對抗模式之多人實體插件,所以須要配搭兩個不同插件,根據不同模式套用其中一個。過程比較繁複,敬請留意。

下次更新時會有相關教學和說明,請放心。
引用:
原帖由 ︳逝去 於 2014-7-15 20:43 發表

okay thxE家玩完一關得200  但正常有400分+BONUS 究竟咩問題?
唔關任何插件事,如果屬實應該係官方更新計分方式,又或者來自 Confogl 突變模式,呢方面唔清楚幾時更新。
引用:
原帖由 s031428 於 2014-7-17 11:07 發表
你好~我跟住你以上程序做 但係個SRCD話我冇管理員PW 但係又打唔到落去 而家開唔到SER挽 求解 THX~!
留意針對 l4dmonster 回覆:

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=610870&page=6#pid6196108

作者: RDiver    時間: 2014-7-20 17:38

引用:
原帖由 x332332 於 2014-7-20 11:18 發表
我不能用MEGA>< 請問能不能加個載點
咁得意?個插件包好細咋喎,或者我添加 MediaFire 載點俾大家:暫不發佈(留意最新消息)

P.S: 由於帖頂超過 1000 字數限制,我無法再添加內容,日後有用家需要額外載點,我會翻查回覆以便提供。

作者: tom139    時間: 2014-7-21 14:24

[attach]232363[/attach]
呢一個係咩問題

作者: RDiver    時間: 2014-7-21 19:09

引用:
原帖由 tom139 於 2014-7-21 14:24 發表
呢一個係咩問題
你好明顯係透過 YouTube 教學影片中描述得知載點,由於我前後更新數次更新包,先前載點已經失效,而依家我暫時唔開放下載,等我執番好說明部分先。

作者: Gary_ckw0321    時間: 2014-7-22 23:27

R大大,我搵到個插件叫L4D2_AutoIS,但佢有個BUG就係會係生存者面前好近出特感,我上GOOGLE都解決唔到個BUG,有無方法呀大大
作者: RDiver    時間: 2014-7-23 00:04

引用:
原帖由 Gary_ckw0321 於 2014-7-22 23:27 發表
R大大,我搵到個插件叫L4D2_AutoIS,但佢有個BUG就係會係生存者面前好近出特感,我上GOOGLE都解決唔到個BUG,有無方法呀大大
有修正版 , 我過兩日再上架個整合包個陣會 share 埋俾你 .
作者: itisleungj    時間: 2014-7-23 00:18

洗唔洗將我個新版整合包都DEL埋
你用sourcemod1.5.4我用1.6.1咖)
作者: itisleungj    時間: 2014-7-23 00:30

正宗劣幣驅逐良幣 vlanplayer
作者: Gary_ckw0321    時間: 2014-7-24 22:49

引用:
原帖由 RDiver 於 2014-7-23 00:04 發表

有修正版 , 我過兩日再上架個整合包個陣會 share 埋俾你 .
感謝R大大
作者: RDiver    時間: 2014-7-25 22:09

引用:
原帖由 Gary_ckw0321 於 2014-7-24 22:49 發表

感謝R大大
因為聽日我先重新將整合包上架,依家提早兌現承諾 SHARE 你要既 Auto Infected Spawner 插件先

https://forums.alliedmods.net/showpost.php?p=2027985&postcount=52

個問題其實係 7月2日 官方更新令插件失常,只要將插件原碼含有 z_spawn 改為 z_spawn_old 就解決了(用指令出特感都一樣咁做),請你自行禁 Get Plugin 下載。
作者: RDiver    時間: 2014-7-25 23:09     標題: 上架日子倒數中

今次更新比較大,同時比以往複雜,不論新舊使用者都必須仔細留意每一項細節,尤其舊用家,由於個別插件失效而棄用,由其他新插件代替,因此必須自行刪除它們並重新設置。

上次已經提及過,Multislots 多人實體插件證實存在 BUG,引致對抗模式中特感玩家於鬼魂狀態依附在倖免者背後,無法動彈,與此同時沒有同類插件能兼容所有遊戲模式,所以我唯有整合兩個新插件 - Bebop 和 Superversus - 分別針對合作與生存,以及對抗與清道夫,用家必須根據各種模式套用不同插件,不可同時使用,這方面會有詳細解說。

至於計分疑雲,證實為 Left4Fix v1.0.0.7 副作用,此乃個人疏忽,這插件理應只針對多人對抗 8 vs 8 模式,不過一旦啟用則對所有模式皆受影響。新整合包會將插件抽走,作為自選插件供適合人士使用,其他細節稍後再通知。

作者: lgfung    時間: 2014-7-26 01:46

無法下載? 是我的問題嗎?
作者: Solandy    時間: 2014-7-27 00:07

請問是否今天會upload?
Thanks
作者: RDiver    時間: 2014-7-27 16:02

引用:
原帖由 Solandy 於 2014-7-27 00:07 發表
請問是否今天會upload?
Thanks
我盡量今日之內搞掂,但首先要更新教學說明,否則新舊用家會無所適從。
作者: michaelbv    時間: 2014-7-28 17:58

可以把left4downtown都放進去嗎?sourcemod網找的好像有點不相容.......

作者: RDiver    時間: 2014-7-29 18:35

引用:
原帖由 michaelbv 於 2014-7-28 17:58 發表
可以把left4downtown都放進去嗎?sourcemod網找的好像有點不相容.......
L4Dtoolz 已擁有 Left 4 Downtown 2 相同功能,冇必要加入。況且,佢個 PlayerSlot 版本都唔支援 Remove Lobby Reservation 功能,冇其實插件配合始終無法顯示多於4位玩家。

off topic : 我現正努力更新並發佈最新整合包,敬請留意。

作者: Solandy    時間: 2014-7-30 22:20

先感謝你重新開放插件下載
但我有一個問題
就是開SER時, 應該如何調較難度?
作者: RDiver    時間: 2014-7-30 22:39

引用:
原帖由 Solandy 於 2014-7-30 22:20 發表
先感謝你重新開放插件下載
但我有一個問題
就是開SER時, 應該如何調較難度?
server.cfg 已提供相關參數和說明,請自行參閱。
作者: RDiver    時間: 2014-7-30 22:58     標題: 舊用家使用須知

今次整合包與以往有較明顯出入,由於整合包並非自解檔或安裝程式架構,因此無法編輯用家的遊戲檔案以應對其更改。

在此,如舊用家使用現時最新多人伺服整合包,請自行依照以下指示:

1. 移除 l4d2multislots.smx 檔案

*正版:Steam\SteamApps\common\Left 4 Dead 2 Dedicated Server\left4dead2\addons\sourcemod\plugins
*番版:left4dead2 2135\left4dead2\left4dead2\addons\sourcemod\plugins

2. 移除 left4fix.ext.2.l4d2.dll 檔案

*正版:Steam\SteamApps\common\Left 4 Dead 2 Dedicated Server\left4dead2\addons\sourcemod\extensions
*番版:left4dead2 2135\left4dead2\left4dead2\addons\sourcemod\extensions
作者: aesopo87627    時間: 2014-7-31 20:10

你好! 我跟完你咁整後 我諗住開場 按SRCDS 後 一樣無事 , 不過擇好哂 再按開啟伺服器 就彈左句英文  Could allocate any ip port , tried 3 addresses   , 跟住就game 都開唔到
作者: s031428    時間: 2014-8-1 22:30

我已經跟住教學去做....但係點解冇管理PW  又唔比我開場...
求解~
THX~~~
感謝萬分~~~

作者: RDiver    時間: 2014-8-2 02:45

引用:
原帖由 s031428 於 2014-8-1 22:30 發表
我已經跟住教學去做....但係點解冇管理PW  又唔比我開場...
求解~
THX~~~
感謝萬分~~~
你張圖片已經說明一切 , 留意密碼一欄
作者: garyng55    時間: 2014-8-2 11:35     標題: 我跟足你咁SET法,點解入到ser佢都係會話我無權用指令既??

[attach]233103[/attach][attach]233104[/attach]
作者: garyng55    時間: 2014-8-2 11:39

[attach]233106[/attach]
作者: RDiver    時間: 2014-8-2 18:44

引用:
原帖由 garyng55 於 2014-8-2 11:35 發表
無爬回覆 , 唔答你 .
提示 : 第一頁

作者: 小乂宇宙    時間: 2014-8-3 02:22

我覆蓋左"多人伺服插件整合包"裹面d野之後開srcds不斷error

#KeyValues ErroroadFromBuffer:missing:{ in file Server.vdf

應該點解決???
嘗試過46樓但係唔明白

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0