標題: 一題85%的人都會做錯的算術題 [打印本頁]

作者: 崖壁→叛離    時間: 2006-11-27 10:39     標題: 一題85%的人都會做錯的算術題

一人拿一張百元鈔票到商店買了25元的東西,店主由於手頭沒有零錢,便拿這張百元鈔票到隔壁的小攤販那裡換了100元零錢,並找了那人75元零錢。那人拿著25元的東西和75元零錢走了。過了一會兒,隔壁小攤販找到店主,說剛才店主拿來換零錢的百元鈔票是假鈔。店主仔細一看,果然是假鈔。店主只好又拿了一張真的百元鈔票給小攤販

問:在整個過程中,店主一共虧了多少錢財?
睇下你地有冇做錯呀~
做好講出答案~
我話你知有冇做錯~~

作者: 冰热海风    時間: 2006-11-27 10:51

200元
店主一共付出25元東西,75元找零,100元真鈔,所以200元
作者: 小飛豬    時間: 2006-11-27 12:33

見 #23
作者: SR超人    時間: 2006-11-27 12:54

賠比小攤販=100$
25元的東西=25$
-->店主由於手頭沒有零錢,便拿這張百元鈔票到隔壁的小攤販那裡換了100元零錢<--
張100$係買野條友既-口-
作者: nokiaysk104    時間: 2006-11-27 12:55

125=.="
有幾難計....
作者: sweetom    時間: 2006-11-27 12:58

沒錯的是100

貨25蚊~找錢75元

作者: 冰热海风    時間: 2006-11-27 12:59

引用:
原帖由 小飛豬 於 2006-11-27 12:33 發表
125 元,

75元零錢是小攤販的不是店主的,所以虧了 125
我髮現刚才我搞错了
那人得了25元東西,75零钱,付出假钞.一共赚了100
小摊販付出真鈔,收回真鈔,不賺不虧
所有人得失總合是0,那麽只好店主虧100
換個角度想,那75是小販的錢,而那25實際也是拿小販的錢買的.
所以現在我想是100元
作者: SR超人    時間: 2006-11-27 13:04

棲主快d開估啦=口=搞到我心思思
作者: SmileBoy    時間: 2006-11-27 17:58

-_-  唔係-$200咩?

首先店主拎左張$100偽鈔去同小販換$100零錢  

之後就比左$25貨同$75人  而小販問店主拎返$100  店主無言  比返$100小販  

咁唔係-$100($25貨+$75零錢)-$100(比返小販)=$200麼?  

但係又唔知岩唔岩..  回覆左先 T_T
作者: 小飛豬    時間: 2006-11-27 18:02

問:在整個過程中,店主一共虧了多少錢財?

是錢財哦=錢+貨物 哦
作者: SmileBoy    時間: 2006-11-27 18:14

肥豬管理員及各版主快施以壓力要求答案吧  
作者: 張仲良    時間: 2006-11-27 18:42

引用:
原帖由 冰热海风 於 2006-11-27 12:59 發表

我髮現刚才我搞错了
那人得了25元東西,75零钱,付出假钞.一共赚了100
小摊販付出真鈔,收回真鈔,不賺不虧
所有人得失總合是0,那麽只好店主虧100
換個角度想,那75是小販的錢,而那25實際也是拿小販的錢買的.
所以現在我 ...
跟冰熱海風的想法一樣
作者: 小飛豬    時間: 2006-11-27 18:44

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2006-11-27 18:14 發表
肥豬管理員及各版主快施以壓力要求答案吧  
樓主,吹完水就不知所蹤了
作者: 張仲良    時間: 2006-11-27 18:49

引用:
原帖由 小飛豬 於 2006-11-27 18:44 發表

長時間後,不回覆, 積分--
作者: sweetom    時間: 2006-11-27 19:41

其實諗諗下又計到100 又計到175.~.

但可能兩個都錯..樓主去了那??

還是轉貼..沒有答案??
作者: 崖壁→叛離    時間: 2006-11-27 21:13

[quote]原帖由 sweetom 於 2006-11-27 12:58 發表
沒錯的是100

貨25蚊~找錢75元

你答中左喇~~
店主得到100元假鈔=0元
以假鈔換得的錢=100元
店主付出商品=25元,找零=75元,賠給攤販=100元

店主的得失是:
(0+100)-(25+75+100)=
所以損失了100元…
你算對了嗎!!!!!!!!!!

作者: 崖壁→叛離    時間: 2006-11-27 21:15

引用:
原帖由 小飛豬 於 2006-11-27 18:44 發表

篇野我朝頭早打!!
我諗住晚上先開估= =

.....
作者: SmileBoy    時間: 2006-11-27 21:20

引用:
原帖由 崖壁→叛離 於 2006-11-27 21:13 發表
原帖由 sweetom 於 2006-11-27 12:58 發表
沒錯的是100

貨25蚊~找錢75元

你答中左喇~~

店主的得失是:
(0+100)-(25 ...
恕小弟愚昧  你有冇計錯?

呢題係你出?  好有問題  

岩岩諗返

由此至終  店主都冇錢  店主收左張$100(假)  換左$100(真)~ 找左$75+$25貨比人  姐係佢冇左$75+$25(貨)  仲有$25係袋  
之後  販發現  店主要比返$100販  姐係$25-$100=-$75  

姐係 -$175

作者: 神J    時間: 2006-11-27 21:23

引用:
原帖由 崖壁→叛離 於 2006-11-27 21:13 發表
原帖由 sweetom 於 2006-11-27 12:58 發表
沒錯的是100

貨25蚊~找錢75元

你答中左喇~~

店主的得失是:
25蚊商品係送左出去..蝕左25蚊..找錢俾個人..75蚊..冇左25蚊商品同埋75 蚊找左出去..呢度都冇左100蚊..
之後..佢仲要自己拎100蚊俾返張真紙個小販..小弟蠢..我只能理解於此..唔能夠理解到..付出商品25蚊..找錢75蚊..賠俾攤販又100蚊點解又會得100 蚊..
作者: eric1391    時間: 2006-11-27 21:29

我計到就係店主蝕左$75~

首先其實果張偽鈔一開始就係果人同小販對換,唔關店主事~
佢同個小販換左真錢之後,個人比左$100真錢店主,店主都只係找番$75真錢比個人,
去到呢度其實個店主係賺左$25~

但到最後因為要比番$100真錢個小販,所以佢又蝕番$100出黎~

所以條式係:25-100
     =$-75

作者: eric1391    時間: 2006-11-27 21:43

引用:
沒錯的是100

貨25蚊~找錢75元

你答中左喇~~

店主的得失是:
反對,答案點會係$100呀~
你係咪睇錯左答案呀~

明明佢一開始係賺左果件貨所賣得既$25,佢收果張係真錢,而張假鈔果時喺個小販手上,
咁你賣左出去賺左真錢之後又點會仲當係佢蝕左既野呀~
如果你咁計就唔岩啦,我係讀econ同會計咖~唔好以為我唔識野~

根據經濟學既角度,條數其實係計唔到咖,因為係根本冇計到果件貨既成本~
正確答案應該係25-100-件貨既成本(設為x)
      =-75-x

由於x未被確定,所以唔可以正確計算店主所蝕~佢所蝕係$-75(減)貨既成本,
再深入探究既話件貨仲要減去佢既政府生產津貼,再加上佢既銷售稅~

如果以會計學既角度黎計既話,設果件貨係店主私人資產,成本為0~
咁計就最簡單就係:25-100
        =$-75

件貨物佢唔係免費賣出去咖,果時佢係收左小販果張真鈔,店主係賺左果件貨既$25,
但因為要退番$100比佢先變左蝕$75~

作者: eric1391    時間: 2006-11-27 21:58

引用:小飛豬
不同意見之處(貨賣左,但收假鈔,)

經典名句,陪了夫人,又折兵.

所以店主係雙失  

貨-25  之後陪錢-100  = - 125

唔認同店主雙失~
首先店主實件貨出去果時收到果張其實係真鈔,而果張假鈔喺小販手上,
佢事實上係收真錢賣左件貨出去,即係佢果時係賺左$25(賣左件貨所賺得)
本來個店主應該好開心賺到錢~

但最後個小販比番張假鈔店主,店主就比番$100佢,
所以就係開頭賺既$25減去退番比個小販既$100
 25-100
=$-75

店主蝕左$75

超肯定我既答案先係正確~

作者: 小飛豬    時間: 2006-11-27 22:01

答案其實真係 100

簡單化

1.   100 換 100    (店主,無賺無蝕)  

2.   (換返來真錢賣貨進帳 25 找出 75) (已經將真錢 25 入賬)

注意:100 真錢已經完成交易=0

3.   退番$100

最後的確蝕 100
作者: 張仲良    時間: 2006-11-27 22:19

引用:
原帖由 eric1391 於 2006-11-27 21:58 發表

所以店主係雙失  

唔認同店主雙失~
首先店主實件貨出去果時收到果張其實係真鈔,而果張假鈔喺小販手上,
佢事 ...
但我都好肯定...你計錯!
作者: 張仲良    時間: 2006-11-27 22:24

引用:
原帖由 小飛豬 於 2006-11-27 22:01 發表
答案其實真係 100

簡單化

1.   100 換 100    (店主,無賺無蝕)  

2.   (換返來真錢賣貨進帳 25 找出 75) (已經將真錢 25 入賬)

注意:100 真錢已經完成交易=0

3.   退番$100

最後的確蝕 100

3.   後來再 ...
後補:
將真錢最後都係比返人,所以抵消不論!
即是將25元的貨物送比人之餘,再送75元比人!
作者: SmileBoy    時間: 2006-11-27 23:01

咁我想問

由此至終  店主都冇錢  店主收左張$100(假)  換左$100(真)~ 找左$75+$25貨比人  

姐係佢冇左$75+$25(貨)  仲有$25係袋  

之後  販發現  店主要比返$100販  姐係$25-$100=-$75  

姐係 -$175  

有乜問題?

...  好像察覺了

應該算到這裡「之後  販發現  店主要比返$100販  姐係$25-$100=-$75」

再加返失去既貨品..  $25  相加則是 -$100了

作者: SmileBoy    時間: 2006-11-27 23:08

引用:
原帖由 eric1391 於 2006-11-27 21:58 發表

所以店主係雙失  

唔認同店主雙失~
佢事 ...
佢失去左件$25貨

所以最後係虧埋件貨..
作者: 卡門    時間: 2006-11-28 00:27

不是125元嗎= =不對不要說我= =
作者: 洛克    時間: 2006-11-28 16:53

200....不是嗎...answer.......
作者: eric1391    時間: 2006-11-28 21:17

但點會仲當果件貨係蝕左呀~
你賣左出去收左錢既交易點會計賣家蝕咖~

如果你入購銷帳,你都唔會再入你賺左$25啦,
之後入退回$75,果$25既貨你唔會再入啦,因為你之前係收真錢~

事實上雖然係果個人賺左$75同拎到果件貨,但店主既角度就唔係咁簡單去計~

如果係既話應該係蝕左佢既$75+成本價~

作者: kenlam20022002    時間: 2006-11-28 22:46

= =樓主= =快d講啦 ==好想知啊
作者: SmileBoy    時間: 2006-11-28 22:53

請看#16  (第16個回覆)
作者: SmileBoy    時間: 2006-11-28 22:55

引用:
原帖由 eric1391 於 2006-11-28 21:17 發表
但點會仲當果件貨係蝕左呀~
你賣左出去收左錢既交易點會計賣家蝕咖~

如果你入購銷帳,你都唔會再入你賺左$25啦,
之後入退回$75,果$25既貨你唔會再入啦,因為你之前係收真錢~

事實上雖然係果個人賺左$75同拎到果件貨,但店主既角度就唔係 ...
因為最後個店主係冇左$75..  加埋件貨($25)

佢件貨唔係賣出去..  係比人呃左  沒得到錢  虧損出去的說
作者: eric1391    時間: 2006-11-30 13:07

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2006-11-28 22:55 發表

因為最後個店主係冇左$75..  加埋件貨($25)

佢件貨唔係賣出去..  係比人呃左  沒得到錢  虧損出去的說
我知個店主係冇左件貨,所以$100都岩,

但佢入帳果時佢果件貨係當正常交易咖,所以唔應該計埋落去~
作者: kaka123    時間: 2006-11-30 14:04

不是100嗎= = "便拿這張百元鈔票"←假的 SO...200係錯既....

仲有唔好用會計~_~你知購貨成本幾多咩?銷貨同購貨都唔同!呢條數無得計

作者: mikepun2000    時間: 2006-11-30 22:26

其實使乜想得咁難搞...
個賊用一百蚊假鈔買野...
自然就賺100蚊la...
咁個賊賺100蚊...當然店主就係蝕100蚊la..
店主冇零錢過去隔離同人換...只係令你想多點..
想多點就會亂了...
如果店主不是蝕了100元...
那麼隔離店的東主賺了錢= =??
作者: 冰热海风    時間: 2006-12-1 12:35

這個題答案是100無疑了,但是整個事件經過可以有不同解釋
這100假鈔不一定就是開始那人的,而很有可能是那個小販的,那小販收到100真鈔,等店主找錢之後又拿出自己的假鈔騙店主説那是之前店主給他的100元.要不然這小販爲什麽過暸一會再找店主説那是假鈔,而不是店主一找他換錢時就看清楚是不是假鈔???所以這種可能性還是滿大的.不過即使是這種可能,店主仍是損失100
作者: 7757    時間: 2006-12-1 14:51

我仲以為125元= =經你講過後才知錯

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0