標題: 開伺服器教學(官方)70%自製 [打印本頁]

作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-5 19:19     標題: 開伺服器教學(官方)70%自製

首先你要下載[attach]175488[/attach]
之後你開左個minecraft_server去
等佢load到100%果時會講句野[INFO] Done (70433486975ns)! For help, type "help" or "?"
代表你以經load完,佢會新增左幾個file出泥
例如:[attach]175489[/attach]
其中最重要的係server.properties,呢個係設定,要用記事本開啟
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
有下面係各個選項
#Minecraft server properties
#Wed Sep 21 01:33:47 CST 2011
level-name=world<地圖所在的資料夾,除非想開新地圖又唔想刪除舊地圖,否則無需修改。
allow-nether=true<開 Nether。
view-distance=10<預設數值:10。
spawn-monsters=true<生怪。
online-mode=true<true=只準正版入;false=正版 OR 開心版都玩得。
difficulty=1<難度; 0:和平; 1:簡單; 2:普通; 3:困難
gamemode=0<模式; 0:生存模式; 1:創意模式
spawn-animals=true<生動物。
max-players=20<最大容納上線人數。
server-ip=<將個 Server 指向去某 IP,建議留空。
pvp=true<允許玩家傷害。
level-seed=<和單人模式一樣用種子世界,預設留空隨機生地圖。
server-port=25565<將 Port 指向開 Ser 的電腦,請參閱你的路由器說明書。
allow-flight=false<允許飛行器?
white-list=false<開啟白名單?預設關閉的。
motd=A Minecraft Server<是在伺服器列表下面的名稱,顯示的信息。
跟據自己個人喜好、情況而自行調較,設定完儲存左佢就得喇。
---------------------------------------------------------------------------------------------------
1:之後開啟minecraft_server,每一次開ser前都要開住唔關
一關左呢個就等於關server
2:之後就係開minecraft
3:再按多人遊戲,姐係第二個
4:跟住按新增伺服器
就會出現呢個情況[attach]175490[/attach]
打番自己個ip就可以
如果設定左其他字代表你個ip就打番其他字
5:再按完成就成功開ser
--------------------------------------------
最後比個ip你的朋友,機友,玩家,vlan友
叫佢按直接連線就成功啦
----------------------------常見問題------------------------------------------------
點解跟足都連唔到?
a:未改online-mode=true<true=只準正版入;false=正版 OR 開心版都玩得。
b:改左ip你都唔知~_~
c:上面個sever器係1.1,你隻mc係1.2

作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-5 19:21

留位更新                           ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: manchunho741    時間: 2012-3-5 19:46

早知我都copy算 (講笑)
作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-5 20:06

copy左小小姐--"
作者: liho2001    時間: 2012-3-5 20:51

1.你個SER器咩版本
2.有ROUNER(路由器)/流動IP的人需額外做多少少野
3.[INFO] Done (__________ns)! For help, type "help" or "?"果集數字佢吾一定一樣

作者: Admin-Bee2    時間: 2012-3-6 05:58

用官方的不好用 用Bukkit的好D
作者: nick980324    時間: 2012-3-6 11:39

本人用bukkit足足1年半了@@@@@@@@@@
作者: manchunho741    時間: 2012-3-6 15:58

等我黎講下吧
如果你要用官方的 就最好就是玩正正常常的生存了 因為官方的是用不到插件
------------------------
Bukkit就好用得多了 因為可以用插件
作者: ★凍檸茶    時間: 2012-3-6 16:44

點樣chok野。

我個fd識我唔識~
作者: manchunho741    時間: 2012-3-6 17:03

引用:
原帖由 ★凍檸茶 於 2012-3-6 16:44 發表
點樣chok野。

我個fd識我唔識~
CJB MOD,TONYMANYITEAM等等 最常用的
作者: ★凍檸茶    時間: 2012-3-6 17:16

引用:
原帖由 manchunho741 於 2012-3-6 17:03 發表
CJB MOD,TONYMANYITEAM等等 最常用的
姐係點。

我同我個fd係玩多人連線既。

佢chok到鑽石裝。。
作者: manchunho741    時間: 2012-3-6 17:26

引用:
原帖由 ★凍檸茶 於 2012-3-6 17:16 發表
姐係點。

我同我個fd係玩多人連線既。

佢chok到鑽石裝。。
呢個呀-.-http://www.youtube.com/watch?v=MOZwKwwM0kE
作者: 街埸沒神手    時間: 2012-3-8 20:45

ip點睇?新手黎@@
作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-8 23:12

http://www.myip.com.tw/
作者: 傻仔﹏創    時間: 2012-3-9 09:54

SERVER器係1.1   個MC係1.2.3咁點??

作者: manchunho741    時間: 2012-3-9 11:11

引用:
原帖由 傻仔﹏創 於 2012-3-9 09:54 發表
SERVER器係1.1   個MC係1.2.3咁點??
1.2的話用這個http://forums.bukkit.org/threads/bukkit-1-2-3.63223/
作者: kL-_-    時間: 2012-3-9 16:56

邊到有FILE 出泥A_____A
作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-9 17:07

睇下你ser舊野放係邊個file
放係桌面都可以
作者: danny20064    時間: 2012-3-9 18:58

1.1都開唔到SER...

作者: manchunho741    時間: 2012-3-10 23:05

引用:
原帖由 danny20064 於 2012-3-9 18:58 發表
1.1都開唔到SER...
1.IP錯左
2.你都冇開SER
作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-11 03:02

一睇就知未開ser舊野啦= =
作者: 小飛豬    時間: 2012-3-15 15:11

這個遊戲衰在太多插件,Mod , 一多左之後,聯機 就非常困難,因為遊戲版本不一是不能聯線的.

加上這個遊戲的聯機模式邏輯比較繁複,不是一般玩家可以馬上手.
作者: liho2001    時間: 2012-3-15 16:33

引用:
原帖由 小飛豬 於 2012-3-15 15:11 發表
這個遊戲衰在太多插件,Mod , 一多左之後,聯機 就非常困難,因為遊戲版本不一是不能聯線的.

加上這個遊戲的聯機模式邏輯比較繁複,不是一般玩家可以馬上手. ...
最難上手就係流動IP開SER
我都仲未識SET RROUNER
作者: manchunho741    時間: 2012-3-15 16:41

引用:
原帖由 小飛豬 於 2012-3-15 15:11 發表

加上這個遊戲的聯機模式邏輯比較繁複,不是一般玩家可以馬上手. ...
就係因為呢個遊戲難以去捉摸 先會有咁多人玩
作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-15 17:37

引用:
原帖由 manchunho741 於 2012-3-15 16:41 發表
就係因為呢個遊戲難以去捉摸 先會有咁多人玩
你msn去左邊,好耐冇見- -,你同ming好耐冇上啦
作者: manchunho741    時間: 2012-3-15 20:44

引用:
原帖由 極死●朽木 於 2012-3-15 17:37 發表
你msn去左邊,好耐冇見- -,你同ming好耐冇上啦
有野做-.- 星期5 6 日先上
作者: johnchan1    時間: 2012-3-17 14:58

我係開到個ser 但係入唔到點算好
作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-19 16:55

你比你SET SER果舊野比我睇
作者: 我唔係JJ短    時間: 2012-3-19 17:28     標題: 回復 5# 的帖子

有路由器要點做
我MC1.2.3
Minecraft_Server 一定要係1.2 唔可以1.1?
教下我
唔該
作者: Heatmana    時間: 2012-3-19 17:51

按Minecraft.server後,彈了[WARNING] Can ' t  keep up ! Did the system time change, or is the server overloaded?
要如何做????
作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-19 18:29

引用:
原帖由 Heatmana 於 2012-3-19 17:51 發表
按Minecraft.server後,彈了[WARNING] Can ' t  keep up ! Did the system time change, or is the server overloaded?
要如何做????
有冇出help果段野
作者: Heatmana    時間: 2012-3-19 23:18

引用:
原帖由 極死●朽木 於 2012-3-19 18:29 發表
有冇出help果段野
有0 0

出完Help先出warning
作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-19 23:54

姐係開左ser,玩得
作者: syy061212    時間: 2012-3-20 06:37     標題: 回復 4# 的帖子

我覺得-- 除左d圖(唔計第1張)同埋最尾個part之外 其他我都係第2個minecraft網見過--
作者: samuel159753    時間: 2012-3-25 11:02

我想問下同人連點SAVE?成日一關左個SERVER就冇哂D存檔
作者: liho2001    時間: 2012-3-25 12:14

引用:
原帖由 samuel159753 於 2012-3-25 11:02 發表
我想問下同人連點SAVE?成日一關左個SERVER就冇哂D存檔
請在SER器打save all
作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-25 16:03

遊戲打/save-all
save all係錯
要打save-all
作者: ☆Blue_xoooo    時間: 2012-3-25 16:20

對這帖十分讚好
教識不少新手自己開server
作者: 極死●朽木    時間: 2012-3-25 16:26

當然不是= ="
some many is copy= ="
作者: 田井中律♂    時間: 2012-4-1 20:22

點解開唔到創意模式= =
作者: 極死●朽木    時間: 2012-4-4 17:45

改記事本
gamemode 1
作者: yautszto    時間: 2012-4-7 22:22

我去唔到我個ser.說User not premium
作者: 極死●朽木    時間: 2012-4-8 00:36

版本不同                     
作者: yautszto    時間: 2012-4-8 01:50

是唔是要1.1.0?定是其他
作者: abc879    時間: 2012-4-8 23:31

我開到SER,但係人地入唔到...咁點算?
Minecraft Version:1.2.5
已經跟足你咁SET個server properties 啦
作者: 極死●朽木    時間: 2012-4-9 09:03

你自己有冇開防火,vlan,自己入唔入到
作者: abc879    時間: 2012-4-9 20:05

引用:
原帖由 極死●朽木 於 2012-4-9 09:03 發表
你自己有冇開防火,vlan,自己入唔入到
off左防火,開左Vlan la,自己都入到
作者: 田井中律♂    時間: 2012-4-16 15:27

引用:
原帖由 極死●朽木 於 2012-4-4 17:45 發表
改記事本
gamemode 1
改左都唔得
作者: manchunho741    時間: 2012-4-16 19:50

引用:
原帖由 yautszto 於 2012-4-7 22:22 發表
我去唔到我個ser.說User not premium
User not premium

在Server Folder內的server.PROPERTIES 把online-mode=true 轉做online-mode=false

作者: s20040106    時間: 2012-4-17 21:37

我個版本係12.2 =.= 點開ser=.=
作者: anib    時間: 2012-4-20 15:45

我開唔到啵;其實係咪成個COPY過去喔!?
定係COPY D野喔!?
作者: a47a483    時間: 2012-4-20 18:29

我都開唔到
. ...........
作者: Yz修哥zY    時間: 2012-4-22 18:28

我開左vlan入ser埋
我話我bad login
作者: 彈彈果實    時間: 2012-5-7 20:00

THX~_~
作者: 冇金冇銀    時間: 2012-5-7 20:06

Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded?

姐係點?
作者: 冇金冇銀    時間: 2012-5-8 16:56

整左.  但失去連線   點解?
作者: 極死●朽木    時間: 2012-5-8 17:14

錯ip?
作者: 舞助條野    時間: 2012-5-8 17:32

用路由點樣開ser?>
作者: 極死●朽木    時間: 2012-5-8 23:01

呢個係一個好好的問題:
第一個答案:用vlan ip
第二個答案:搵你的同類:liho2001
作者: 死都要生存    時間: 2012-5-10 19:52

佢話我「bad login」
點整......
作者: 光‧速‧強    時間: 2012-5-19 13:48

我開到ser自己入到 仲玩到 , 但係我d FD就入唔到我個ser , 點解?
作者: kwokmanlungb    時間: 2012-5-27 19:22

唔錯唔錯....
作者: jacky2605    時間: 2012-5-28 00:38

請問~用E個官方版用吾用到插件????
作者: 魯魯修z    時間: 2012-5-31 11:05

我想問  我Minecraft 1.1
Minecraft Launcher v12.2
用左呢舊野開ser後 想用指令 要點做 ?
作者: mR.ToMb    時間: 2012-6-3 01:13

彈左舊
[INFO] Done (7.197s)! For help, type "help" or "?"
係最尾個位野
姐係咩意思>?
作者: yiu19990718    時間: 2012-6-4 20:26

ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc
作者: aNGuS林〞    時間: 2012-6-6 21:58

DOWN左你個個Minecraft_Server .. 彈開唔到.,.  佢叫我簡一WEB開啟定自自選擇野開..
作者: cyw98140    時間: 2012-6-19 10:51

THX>>>>>>>>>>>>
作者: jeffreylinh    時間: 2012-6-20 23:11

我按進入伺服器之後就一直登入中,為甚麼會這樣?
作者: jeffreylinh    時間: 2012-6-20 23:17

Why he say [WARNING] **** SERVER IS RUNNING IN OFFLINE/INSECURE MODE!
作者: 極死●朽木    時間: 2012-6-21 09:03

引用:
原帖由 mR.ToMb 於 2012-6-3 01:13 發表
彈左舊
Done (7.197s)! For help, type "help" or "?"
係最尾個位野
姐係咩意思>?
開完server 可以玩了
---------------------------------
呢個官方版唔可以用插件咖bo
作者: jeffreylinh    時間: 2012-6-21 12:44

我按進入伺服器之後就一直登入中,為甚麼會這樣?

極死●朽木 help me
作者: kaho2465    時間: 2012-11-20 19:59

:lol:lol
作者: cxomnbvcxzlk    時間: 2012-11-26 18:35

cccccccccccccccc
作者: kimmys    時間: 2012-12-6 22:43     標題: CANNOT

Why??

按Yes就不停岀- -
作者: iplonghin    時間: 2012-12-7 14:33

ty for sharingg"look for it long time
作者: 火地    時間: 2013-2-5 20:25

我1.4.6冇個開serve器
可以比我嗎?

作者: tom01isme    時間: 2013-2-28 19:19

點解佢無彈野出泥既??? T_T
作者: 專屬♣天使    時間: 2013-6-3 20:24     標題: HELP

失去連線
登入失敗:User  not premium
姐係點?
作者: 小飛豬    時間: 2013-7-16 17:50

用vLan 開,人人都可以做,簡單又方便.
作者: lamtingwai12    時間: 2013-7-31 19:01

我想說我要改做1.5.2點改?
作者: s081514    時間: 2014-3-5 19:30

唔該晒..................
作者: lam1042000    時間: 2014-3-11 14:44

GDGDGDGDGDGDGDGDG
作者: c0852649    時間: 2014-4-21 15:06

THZTHTZHTHZTHTHZTHZ
作者: 校工阿直    時間: 2014-5-1 18:47     標題: cannot

it says bad login
作者: 1414276    時間: 2014-6-30 01:57

要dl d咩 官網個mc ser???
作者: 血夜乂魅影    時間: 2015-1-15 10:54

think you very much
作者: slyf    時間: 2015-2-9 18:59

我要學一下
作者: jackass--    時間: 2016-3-14 03:16

作者: XRUS    時間: 2016-7-21 00:47     標題: 156

:loveliness::loveliness::loveliness::loveliness::loveliness::loveliness::loveliness:

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0