標題: ™ ヾౄ ♩♪ 信長玩家有禮貌守則 ♬♫ ೀღ♀ [打印本頁]

作者: 締ξ死神ψ    時間: 2007-9-28 12:51     標題: ™ ヾౄ ♩♪ 信長玩家有禮貌守則 ♬♫ ೀღ♀

信 長 玩 家 有 禮 貌 守 則 :(vLan 締ξ死神ψ 製作)《vLan 締ξ死神ψ 製作》

1. 不開圖不嘴砲不中離
《vLan 締ξ死神ψ 製作》
2. 當有一邊跳時,請尊重人少的一方,並讓他們決定是否決定要重新開始。
3. 新手不會玩就要問人,別不知醜的死撐。老手也要教導~誰沒新手過?
4. 沒有詳細觀察,不輕易喊對方開圖。∮現在vLan已能夠禁止99.8%全圖外掛了。
5. 英雄有殺到就好,不該為了誰搶最後一刀而糾紛。
6. 當勝負明顯時,別抱著隨意玩玩的心(如:拖延時間),反而要尊重對手不中離而盡力的結束這場比賽。
7. 若果拿了超過1隻豬,別人有需要也分給他。(這是一個講求合作的遊戲,否則單機更適合你)
8. 不供裝,不『掉』裝,不『傳』裝,不『送』裝,不開分享幫隊友買裝。 *(若不同意者請看下面解釋)
9. 開始前請進行倒數(約10秒時間,不是數10下),因為別人有可能需要和朋友在一起。
10. 比賽開始後10分鐘 - (當帳篷消失的時候)內有人斷線,或發現線路有問題(非常Lag),可要求重新開始遊戲。

**** 本內容跟帖回復才可瀏覽 *****
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
供裝會使遊戲不公平 直接破壞現行遊戲的進程的解釋
引用:
(供裝是戰術?)
若果供裝是戰術,會令信長完全變為另一種遊戲:
大家一開始就要供裝,因為供裝可使裝備威力增強數倍。
(試想想:不會增強威力又怎會供裝呢?)
誤解*:很多人覺得供裝只是實力的傳遞,但事實上是全隊實力增強
例如:若供裝給一個攻速高3倍的人,一件100攻擊力的裝由1秒扣100變為1秒扣300,
(e.g.雖然令供了裝給別人的英雄減弱1格能量 可是令全隊增強3格能量)

(路人戰可以供裝 團戰不可以供裝?)
大家請細心想想: 路人戰團戰玩的是「同一個遊戲」「同樣的玩家數目」「基本上甚麼都一樣」
唯一的不同並不在於遊戲,只是「玩家之間」的關係。
那麼你們有甚麼原因要分開團戰和路人戰來說呢?
是否因為想在路人戰欺負不供裝的人,逼使路人戰成為一個純供裝的遊戲?

(作者為何不改到不能供裝?)
這純粹是技術上的問題。官方比賽的規則是禁止供裝的。
因為要把遊戲改到「不能供裝」,除了「不允許放下裝備」外別無他法。即所有物件都和 loading 的技能道具一樣不能夠出售。
這樣就會使很多物件不夠空位合成、不能夠轉換裝備:回血鋼、靈活鞋子等再不會出現。
若閣下支持這些守則,懇請回帖。

歡迎各位提出寶貴的意見

▁▂▃▅▆▇◣以上只供參考◢▇▆▅▃▂▁

作者: 千影_戀風    時間: 2007-9-30 21:28

支持原創
如果大家都咁就好啦 但無咩可能-.-
作者: W_a    時間: 2007-10-31 17:28

支持死神大大@"@....
作者: 強化鋼暴走    時間: 2007-11-4 09:56

8. 不供裝,不『掉』裝,不『傳』裝,不『送』裝,不開分享幫隊友買裝。
我唔同意"不開分享幫隊友買裝"
有時隊友隻馬比人殺左
又唔想買返隻(成500蚊隻= =仲衰過死左英雄)
隊友會叫人開分享比隻馬佢用
我都會借比佢地用
作者: sT_mIzErk    時間: 2007-11-25 20:42

引用:
原帖由 強化鋼暴走 於 2007-11-4 09:56 發表
8. 不供裝,不『掉』裝,不『傳』裝,不『送』裝,不開分享幫隊友買裝。
有時隊友隻馬比人殺左
我都會借比佢地用 ...
所以構成 供裝 .

隊友養了你 500 、 你養了隊友 500 。
作者: BLuE_M    時間: 2008-2-16 05:12

支持~
但係vlan d人可以做到幾多樣a~...
作者: bowshuilee    時間: 2008-3-13 20:07

引用:
原帖由 強化鋼暴走 於 2007-11-4 09:56 發表
有時隊友隻馬比人殺左
我都會借比佢地用 ...
係唔開分享幫人買裝唔係唔開分享比人控馬呀....
仲有
開始倒數十秒因為有人需要等fd...
不太認同
反方面角度看,因為你一個人等fd而令另外八個人慢慢等你....
不過倒數都係好....有d屎忽鬼唔倒數就紅字54321果陣走佬= =
作者: ﹏p。魚    時間: 2008-3-19 20:48

4. 沒有詳細觀察,不輕易喊對方開圖。∮現在vLan已能夠禁止99.8%全圖外掛了。''
''點解係99.8%呀...唔係100%咩!!!
作者: 弒神「亂月    時間: 2008-5-13 13:20

=﹏=見過不少的開圖人士了....
並沒有可能100%吧...個d開圖的人士明顯到....
而且...通常都係數5秒就開吧...要數10秒等人地講有fd...
咁樣實在太浪費其他9位玩家的時間...又要kick人....
而且....朋友輸的話一起走埸是很常見的....咁樣又會要曬時間re game了...
作者: siu死亡影姬    時間: 2008-7-13 16:59

sorry><"..........................
...................
............................供裝我覺得冇問題..............
作者: peter008001    時間: 2008-7-30 23:46

我覺得可唔可以供裝都仲係有一個灰色地帶
大家有冇上youtube看過信長盃?我發現入面好多場都係有貢裝,而且仲貢得好出面(姐係貢左好多)
而且貢裝比人的確全隊實力增強,但難道你想全隊實力減低嗎?
戰略就是戰略,什麼偷爆,sm,貢裝又不一樣是想全隊實力增強嗎?
貢裝=1個人強了,1個人廢了
如果4個人一起貢全部裝比一個人,咁果4個人一定會好廢,試問再強的人可以帶廢人1打5嗎?
我想除非真係神手,如果唔係一定唔得。
不過我咁講又唔係話支持人地玩貢裝,只不過是我個人的意見,大家都交換下意見咁 唔知會唔會有人支持我呢?
總括我是覺得貢裝是戰略的一種,希望大家不要其視它
ps:係米好多表情....

作者: 一定係肥料    時間: 2009-4-21 18:58

支持死神大大@"@....,,,
作者: 大便=]    時間: 2009-7-29 21:04

d人走左場....佢地d裝 都唔可以汁..?
作者: 歌舞妓町    時間: 2009-7-30 11:18

講得好 .. 十卜
不過你講果d野十個有十一個都會犯哂=.=
作者: 魚兒小寶貝    時間: 2009-8-6 06:43     標題: (支持)*!

支持以上守則.
很不錯,希望更多人支持以上守則!!
作者: patfish    時間: 2009-8-15 19:53

我覺得供裝好狗-33-....
作者: .╦逆十﹏    時間: 2009-8-30 11:08

支持支持!!!!講得好
作者: 七夜魔君    時間: 2009-12-6 03:33

支持死神大人..........
作者: 大技殺兵仔    時間: 2009-12-6 03:40

支持原創
如果大家都系咁就真系吾錯.
作者: Charisma_ChaI.    時間: 2009-12-6 05:05

07年既post都被人推左上黎了

我順手再推一把吧
作者: 大丸仔    時間: 2009-12-6 05:09

樓主 好用心寫
我都要推一推

不喜勿插

事實上,玩街場冇咩可能啦

吾好話街場連同朋友玩冇咩可能
如果你勁一定會串下你幾句
例如:SM狗,係咪mh,X你X母X...等等

但係我都支持
作者: 肥料賢    時間: 2009-12-6 08:11

不中離係冇咩可能--
作者: 小廷    時間: 2009-12-6 08:15

支持支持
作者: Ev-forever    時間: 2009-12-6 09:57

支持呀 不過d人應該唔會理你
作者: B!uE★    時間: 2009-12-6 10:02

∮現在vLan已能夠禁止99.8%全圖外掛了。
冇可能!
琴日去完網吧.
見到成班fd用vLan既MH.
最多只能做到50%的MH.
作者: 傳奇卍邪淫    時間: 2009-12-6 10:03

很好..支持  
但我個人覺得供裝是很要不得既事...
因為你唔係靠自己既實力去玩...要人供裝俾你...或者你供裝俾人咁玩仲有咩意思呢?
我個人認為供裝者實力應該比較差...被供者應該較好!!
但供裝者都已經技術差了...還要供裝俾人...咁樣你估下技術會唔會進步?
我覺得冇咩可能``

只係個人分享``不喜勿插
作者: ﹏NaTuRe乂文    時間: 2009-12-6 10:08

支持支持
但vlan可能做到咁嗎?
有d人話vlan快做成第2個k   y   o
如果做到,我地就開心
作者: MyDate    時間: 2009-12-6 10:23

支持支持
作者: barbee4879    時間: 2009-12-6 10:25

樓主所說的原則 那麼似我
作者: w.Y.M    時間: 2009-12-6 10:41

十分支持
作者: RoYaL║杰    時間: 2009-12-6 10:49

十卜十卜
支持你牙
作者: 星海×ABoys    時間: 2009-12-6 10:57

支持
作者: andyl1483    時間: 2009-12-6 11:02

支持..不過相信唔係好多人做到
作者: 哥爾D羅杰    時間: 2009-12-6 11:06

支持@v@
推推
供裝道理說得很明白@v@''
作者: xD小瑋    時間: 2009-12-6 11:18

十卜十卜啦
都係睇下d人會唔會做姐
作者: On鳥鳥    時間: 2009-12-6 11:21

咁我一定好有禮貌~~~~
作者: ﹏Gnim…    時間: 2009-12-6 11:25

十卜十卜,但是地球沒有小白就不會叫地球吧~_~
作者: yC.mA    時間: 2009-12-6 11:37

支持支持~~~~~
推推推
作者: 奪命追乂巴    時間: 2009-12-6 12:01

點解呢個post係07年發-.-'09年先有人應-口-"!?
日子錯了?=='我不懂:怪怪的
作者: 奪命追乂巴    時間: 2009-12-6 12:02

=0=我誤會了'問題已有解答我"請別**不良詞語**我-.-'
作者: Ghost-HonG    時間: 2009-12-6 12:04     標題: 支持

我不嬲都有做呢d嫁

神康到此一遊
作者: 迷戀〞消心    時間: 2009-12-6 12:05

支持
作者: bananabyebye    時間: 2009-12-6 12:10

我很同意-_-做得到的我也會做
作者: Mello123    時間: 2009-12-6 12:18

我只會數5秒
擁有手指的話5秒內打wait這個最簡單的等待意思的詞語 是沒問題的
但很多人是入來很久..甚至開場了才說   有fd 或 等陣
這是誰問題
作者: ray2007002    時間: 2009-12-6 12:20

8. 不供裝,不『掉』裝,不『傳』裝,不『送』裝,不開分享幫隊友買裝。 *(若不同意者請看下面解釋)
玩信長為了什麼,(WIN)如果供裝可反敗,為什麼不可供裝
作者: 結嵐★戟    時間: 2009-12-6 12:21

玩信長為了什麼,(WIN)如果供裝可反敗,為什麼不可供裝
支持樓上
作者: ●某娘〤    時間: 2009-12-6 12:23

若果可以扭轉個局;
供裝都吾算系1件壞事;
由俾人壓緊變到壓番人;
由輸緊變贏番;
而已正如#11果個大大所講`
1個人供俾另1個人;
都只系會1個人勁左;1個人廢左`
等價交換;kn0w!?`
有供裝先會有直爆;
有供裝先會有[返]贏既機會;
無理由就算輸緊都無動於衷;
我會選擇供裝0,0因為還掂都輸`
{以上個人意見}
作者: KilleR§小楊    時間: 2009-12-6 12:28

比人推左上黎=.=07年的
作者: PaNG少    時間: 2009-12-6 12:28

支持
全部我都好讚成
作者: ︴Relive.笨    時間: 2009-12-6 12:30

希望各位可以守規啦;
請各位緊記 信長只是一場遊戲罷了;
不會為了小輸而鬥氣;
輸就是輸;贏就是贏;
輸了就檢討有什麼要改善;
贏了也不可驕傲自大;
大家做個有品人士吧;
作者: 、SeXyζ遠    時間: 2009-12-6 12:31

好貼推一推
作者: 逆∮天    時間: 2009-12-6 14:38

死神大人 真有時問 我想好小人做得到
我都幾同意的 不過不滿8
作者: AprwAr_冰封    時間: 2009-12-6 15:33

會有人守晒嗎....
作者: 大鴻鴻鴻    時間: 2009-12-6 16:12

((若果拿了超過1隻豬,別人有需要也分給他))  我見過有人一次拎左5隻豬搞到我d隊友好鬼火 開波唔夠2分鍾走晒wo
作者: SaGaiN|伊    時間: 2009-12-6 16:41

人人都係咁,vlan將會...
作者: 大丸仔    時間: 2009-12-6 18:20

推一推比D人睇下先
支持支持
作者: ★See‵sκ.C    時間: 2009-12-6 18:43

如果個個都系甘就好
作者: cllawgarry04    時間: 2009-12-6 18:48

gdgdgd~~~~=]
作者: 〥κ翔〞    時間: 2009-12-6 18:55

支持,推
作者: 命運    時間: 2009-12-6 18:57

支持一下
作者: 煙士︻浚少    時間: 2009-12-6 20:00

很難在街場看到這些人=.= 但我支持的喔
作者: 煒哥食西瓜    時間: 2009-12-6 20:06

07年都推返上來
邊個咁好心
作者: xX神風Xx    時間: 2009-12-6 20:13

雖是舊帖,但的確能讓一些不懂規則的人了解。
作者: [FainT]_酷儿    時間: 2009-12-6 21:02

支持支持 :lol
作者: DeMiGod|win    時間: 2009-12-6 21:26

支持...不過d人真系咁就好
作者: 牛奶仔    時間: 2009-12-6 21:46

借馬都叫供裝?咁俾人殺馬是否自身扣500 敵方+5蚊?
作者: 940694b    時間: 2009-12-8 06:17

支持 支持
作者: SmiRK|ArchUn    時間: 2009-12-8 09:17

我覺得供裝可以代入殺馬論那套思維思考..既然作者設有分享功能..又可以從同伴身上買裝..裝又可以放在點下..那應該是作者希望裝備能分享給同伴吧..不然的話..作者可設定裝備只能放在買的人/馬身上
作者: CRiME_YiN    時間: 2009-12-8 09:43

支持
作者: JoKeR_極限    時間: 2009-12-8 11:11

如果個個都好似樓主咁樣做
vlan便天下太平
作者: 歌舞妓町    時間: 2009-12-8 11:17

你講D野好有到理
我地結婚喇>3<
作者: Xyz玩野    時間: 2009-12-8 13:06

好lor d人好狗 又供裝又走場 9到 爆粗
作者: Xyz玩野    時間: 2009-12-8 15:40

睇完一次 再睇一次 都係咁正!!!!推推推
作者: ︴曲奇仔﹏    時間: 2009-12-8 19:09

我有幾個fd都用到mh  我係foxy同bt大把
作者: 豆腐團﹏櫻    時間: 2009-12-8 19:19

努力為建立vlan信譽而由我做起....
作者: ★εvent、純    時間: 2009-12-8 19:37

路過十十死神a”a!!
作者: 。﹏小痺〞    時間: 2009-12-8 19:39

支持以上守則

可惜有小部份人吾遵守
引用:
∮現在vLan已能夠禁止99.8%全圖外掛了。...

作者: 逆∮天    時間: 2009-12-8 19:50

1. 不開圖,不嘴砲,不中離。
e到我唔係好明
不開圖我地點玩
無人玩 ipve就8得..就8得
作者: ★帥小恆=)    時間: 2009-12-8 19:53

有人肯做先得

作者: 夢〝鬼儿    時間: 2009-12-8 20:17

支持原創
作者: [SPY]Mr.Sex    時間: 2009-12-8 22:25

點會99%冇全圖呀,,我之前開過一次,不過唔想咁冇品姐,,老點=,.=
作者: RaiNζbow_賤    時間: 2010-6-5 12:12

該用戶已被刪除
作者: [★]シャナ    時間: 2010-6-5 12:15

做乜要del人地ac雖然無上vlan成年=.=
但佢有好多精華教學..
樓上再樓上的是誰=.=
http://www.ipve.com/bbs/?fromuid=1219269
作者: 帥帥的富仔    時間: 2010-6-5 12:35

™ ヾౄ ♩♪ 信長玩家有禮貌守則 ♬♫ ೀღ♀提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

怎看?????
作者: ☆ChiLam    時間: 2010-6-5 12:45

咩黎家.@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@?
作者: 迷名    時間: 2010-6-5 15:01

引用:
原帖由 [★]シャナ 於 2010-6-5 12:15 發表
做乜要del人地ac雖然無上vlan成年=.=
但佢有好多精華教學..
樓上再樓上的是誰=.=
http://www.ipve.com/bbs/?fromuid=1219269
你認為玩家需要有禮貌?不要說笑 用下腦子想想  為何咁多精華都要del左佢

你認為做版主有需要有品嗎?小朋友
作者: 風離    時間: 2010-7-30 14:15

精華都比人del埋
已笑
作者: 小妖0v0    時間: 2010-7-30 14:18

邊條友系到考古- -"
作者: 嬌奏あがざ    時間: 2010-7-30 14:23

2007都推番上泥-.- 有冇9左D

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0