標題: 簡單開多人場插件教學(已更新) [打印本頁]

作者: rot00114    時間: 2010-10-27 19:12     標題: 簡單開多人場插件教學(已更新)

網咖專用
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=307530&page=7#pid3810448

新版教學希望唔洗再更新,除左連結死左可以pm外

說明:
解壓後第一件事要做的是先更改admin名及密碼,為更明確我已把關鍵字改了,YouName=admin名,YouPw=admin密碼

要更改的位置如下;
left4dead2\addons\sourcemod\configs\admins_simple.ini
left4dead2\addons\sourcemod\configs\admins.cfg
left4dead2\addons\sourcemod\configs\core.cfg
left4dead2\cfg\autoexec.cfg

請把以上的檔案改名及密碼後再開始以下流程

把addons及cfg這兩個資料夾直接貼上到遊戲主程式的left4dead2內,
P.S.主程式位置即是有left4dead2.exe這程式的位置,然後再開啟left4dead2資料夾內再貼上addons及cfg

如貼上後沒有彈出警告訊息(是否取代原資料夾)即代表你放錯位置了

要更改人數上限請跟足以下流程
先到server.cfg內
把sm_cvar survivor_limit "8"    這個是幸存者數目
sm_cvar sv_maxplayers "8"      這個是所有玩家人數,旁觀者數目也是這個更改
sm_cvar z_max_player_zombies "8"   這個是玩家特感數目
其他的參數請不要更改,
然後到left4dead2\cfg\sourcemod\l4d_superversus.cfg內
把l4d_infected_limit "8"     這個是玩家特感數目
l4d_survivor_limit "8"     這個是幸存者數目

些多人插件包內有的插件如下
all4dead2(2.2)
l4d_superversus(1.5.4版,無Tank血版)
l4d1&2_NeedToHave(1.0轉隊插件)
防電錯幸存者插件3.0版
近武解鎖
l4dtoolz
left4downtown
sourcemod-1.4.0-hg3385-windows

轉隊插件指令如下
Spectate: !spectate, !spec and !afk
Survivor: !jointeam2, !join, !js and !joinsurvivor
Infected: !jointeam3, !ji and !joininfected
Kill: !kill and !explode

多人插件包發報為rot00114
Webo載點                          
http://webo999.com/download.php?i=219561
Mediafire載點                    
http://www.mediafire.com/?kx4zirgzzajkcxy

當然大家都可以轉用其他多人插件,如要轉用請先將left 4 dead 2\left4dead2\addons\sourcemod\plugins\l4d1&2_NeedToHave.smx及l4d_superversus.smx刪除再轉用
再附上其他多人插件供自行更換

作者: toto345618433    時間: 2010-10-27 20:14     標題: 回復 1# 的帖子

感謝樓主啊

終於可以在插件區真正退役

希望各位可以成功
作者: futurehope    時間: 2010-10-28 23:22

THX FIRST TRY IN ADMIN
作者: 牙輝~    時間: 2010-10-29 21:41

....我想問....
一開GAME跟住要做D咩先可以開多D人.....
(可以較多D電腦人嗎?  *我開GAME後無反應)
作者: rot00114    時間: 2010-10-30 04:41

開場後按Y或U度打!addbot,或者係控制台打bind f8 "say /addbot"
咁已後你按f8就會加一個電腦,如果打左!addbot後有兩樣野比你選既話,1就係係起點加一個生存既電腦,2就係死亡了的電腦,咁你就可以係復活室救,唔洗係起點加電腦喇

作者: t1k    時間: 2010-10-30 09:12

引用:
原帖由 toto345618433 於 2010-10-27 20:14 發表
感謝樓主啊

終於可以在插件區真正退役

希望各位可以成功
做咩你要退役呀??
作者: 牙輝~    時間: 2010-10-30 14:38

引用:
原帖由 rot00114 於 2010-10-30 04:41 發表
開場後按Y或U度打!addbot,或者係控制台打bind f8 "say /addbot"
咁已後你按f8就會加一個電腦,如果打左!addbot後有兩樣野比你選既話,1就係係起點加一個生存既電腦,2就係死亡了的電腦,咁你就可以係復活室救,唔洗係起點 ...
得左 感謝你

但係... 我較8個電腦既話(總數) << 甘係咪如果有8個人入來都可以取代晒電腦
另外.我每場都要重新設定過 有無方法可以 較左就 一直有
另外.對抗果度 請問如何較雙方各8個人呢

作者: toto345618433    時間: 2010-11-1 07:37     標題: 回復 8# 的帖子

設置管理員步驟錯誤
作者: yozz    時間: 2010-11-2 14:51

我想問編輯server.cfg既程式叫咩名??
我冇server.cfg
禁其他既,又冇程式開....
作者: 測試員628號    時間: 2010-11-2 15:25

引用:
原帖由 yozz 於 2010-11-2 14:51 發表
我想問編輯server.cfg既程式叫咩名??
我冇server.cfg
禁其他既,又冇程式開....
記事本開就得save果時跟返上圖就可以了
作者: abc12301235    時間: 2010-11-5 17:10

我想問下點樣設置管理員= =thx
作者: rot00114    時間: 2010-11-5 21:27

引用:
原帖由 abc12301235 於 2010-11-5 17:10 發表
我想問下點樣設置管理員= =thx
此帖就有了
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=99939

作者: siukaho1    時間: 2010-11-13 07:32

有時有5個fd想一齊玩~而家得啦
作者: kenies    時間: 2010-11-13 11:28

我想問問,點解唔識自動加人既?

我已經加左 自動加人既檔案入去

作者: KizB    時間: 2010-11-16 13:24

好好既教學貼 , 學習一下 謝謝樓主
作者: Alex4ever    時間: 2010-11-16 18:49

點樣可以自動加人..
姐係例如10人場 一開波就已經有十人
唔洗addbot加
作者: toto345618433    時間: 2010-11-16 19:09     標題: 回復 17# 的帖子

你睇多次1# 既附件吖麻煩哂  
作者: gordon7803    時間: 2010-11-17 16:49

唔可以自動加人啊!!!!
作者: Alex4ever    時間: 2010-11-17 18:19     標題: 回復 18# 的帖子

重新試多左一次都係唔得
開出黎顯示0/16   入到去都係4人

server.cfg 打既野一樣
要down既野 都跟放岩位

會唔會有咩插件撞左定其他原因(?)  thanks...
作者: 測試員628號    時間: 2010-11-17 18:30

有人加入先會自動加,如果唔係你可以用admin手動加人打!addbot
作者: gordon7803    時間: 2010-11-17 18:35

我開十個人
但多個五個人時,就不會自動加
而admin不是經常上
怎打!addbot
同過咗一關 D bot 冇哂
!addbot 都要選擇
1. add survival bot
2. add infected bot
作者: rot00114    時間: 2010-11-17 20:34

跟位放就可以了
11/17新增傻瓜包,如本身已有用過舊的只要用這個就可以了

新增內容:開場後即時是人數上限(l4d_superversus.smx),和多重補給插件(doubleitems.smx)

指令請自行修改,參數位置如下
\left4dead2\cfg\sourcemod\l4d_superversus.cfg內的
l4d_survivor_limit "7"  這個是一開始的bot數量最大值,真真正正的傻瓜包,因為用了這個插件就冇得即時修改人數上限

\left4dead2\cfg\server.cfg內的這三個參數和上面一樣就可了
sm_cvar survivor_limit "7"
sm_cvar sv_maxplayers "7"
sm_cvar sm_maxplayer "7"

這次希望是最後的更新,因為本人也是一個懶人來的,不想每次有新問題就要做更新,
而且我做教學只是希望新手初學也用得了,等你習慣了如果用插件就自行去找,而不是永遠只做伸手黨
作者: Alex4ever    時間: 2010-11-21 05:53

唔該曬先..

另外有問題 例:12人場玩 轉關會自己加出好多bot出黎
會係邊度set錯左? 我搵過曬 真係唔識整翻..
作者: ben00000111    時間: 2010-12-22 16:23

用左但果到寫住12人但入去都係4人
作者: gordon7803    時間: 2010-12-22 18:19

你冇跟足
要server.cfg同l4d_superversus.cfg裏面個2個數據要一樣=.=
作者: ben00000111    時間: 2010-12-22 19:02

原來係咁...........
作者: 555go    時間: 2010-12-23 09:13

洗吾洗做完   首先最基本的基本是你一定要有這個先
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D2

先可以加人?
作者: hochiweng    時間: 2010-12-30 13:48

感謝你
成功開場,有人入;;;
用了我2小時0 0
作者: stevefai    時間: 2011-1-4 22:09

唔知點解呢, 小弟用左呢個開場後,就一定會有藥包用! 無論我load左高對插件,都會有藥包用!
唔知我做錯左d咩,定系插件撞左!!
作者: rot00114    時間: 2011-1-5 01:33

引用:
原帖由 stevefai 於 2011-1-4 22:09 發表
唔知點解呢, 小弟用左呢個開場後,就一定會有藥包用! 無論我load左高對插件,都會有藥包用!
唔知我做錯左d咩,定系插件撞左!!
l4d_superversus.cfg其中入面既,
l4d_XtraHP "1"  <------呢個就係addbot果D藥包黎
你set佢做l4d_XtraHP "0"
作者: stevefai    時間: 2011-1-5 11:12

引用:
原帖由 rot00114 於 2011-1-5 01:33 發表

l4d_superversus.cfg其中入面既,
l4d_XtraHP "1"   
哦!非常感激!今晚再試試!
但除左呢個之外, 唔知會否影響到confogl的其他參數!?
作者: rot00114    時間: 2011-1-5 13:07

因為個多人插件傻瓜包有多重補給,所以你只要將呢個插件扲走就得doubleitems.smx
如果你想要花生既可以試下係l4d_superversus.cfg改

l4d_infected_limit "4"
l4d_survivor_limit "4"
同server.cfg改成
sm_cvar survivor_limit "4"
sm_cvar z_max_player_zombies "4"
sm_cvar sv_maxplayers "10"
你試左睇下點先

關於sm_cvar sm_maxplayer呢個參數我都唔記得左點解要打落去,可能係之前一個好舊既自動加人插件黎,當然而家我都冇用好耐

其實我岩岩開呢個post果時都冇諗過VS果類問題,只係諗住fot比coop同生存果類用
之後有人問我都係自已試完再答,所以有時同一個插件我自已都要試十幾次先放出黎,
有D問題太耐冇人問我唔記得又要再試,由於我識既野其實都唔算多
只係咁岩我都係發生過你地既問題,而我好彩地又解決到咁解,所以有時有人問D比較奇怪既問題
我都要用多較長既時間黎試先答到,再者我都唔係成日玩l4d2,未必即時答到D唔識既問題
作者: stevefai    時間: 2011-1-5 17:43

師兄你的回覆好詳盡, 我今晚再試!
無言感激!
作者: 殺人鯨!    時間: 2011-1-12 14:26

開左對抗場都係得 7玩家既
作者: homan173    時間: 2011-1-26 17:51

我想問..
之後在\steamapps\common\left 4 dead 2\left4dead2\cfg\server.cfg內打上

我想問點解我入左去\steamapps\common\left 4 dead 2\left4dead2\cfg\
搵唔到有1個叫做server.cfg既檔案既??
作者: toto345618433    時間: 2011-1-26 18:38     標題: 回復 36# 的帖子

自己開啟autoexec.cfg   另存為server.cfg  ("所有檔案")
作者: ringomice    時間: 2011-1-30 03:52

THX^V^V^V~~~~快d玩先~
作者: leekwanyee    時間: 2011-2-2 00:59

謝謝大大的分享
作者: carlcarlto    時間: 2011-2-11 21:12

the l4dtoolz doesnt work at newest sourcemod
this l4dtoolz is still work for me in newest sourcemod
[attach]110817[/attach]
作者: gordon7803    時間: 2011-2-11 21:41

樓上唔好玩, 我地人人都用緊依個, 仲work
作者: carlcarlto    時間: 2011-2-11 21:43

but i dont work wo
作者: gordon7803    時間: 2011-2-11 22:16

it's your problem
作者: alienenllon    時間: 2011-2-12 02:32

推一推 這帖教學詳細 gordon你真有耐性 不過解決左好多新手ge問題
作者: gordon7803    時間: 2011-2-12 08:45

囧, 我得閒啊 :lol
作者: toto345618433    時間: 2011-2-12 11:25

引用:
原帖由 alienenllon 於 2011-2-12 02:32 發表
推一推 這帖教學詳細 gordon你真有耐性 不過解決左好多新手ge問題
不解。
作者: alienenllon    時間: 2011-2-12 17:34     標題: 回復 46# 的帖子

見gondon e排不段為新手解決問題 的確要一讚 rot哥 e個更加一讚 教學好詳細
作者: gordon7803    時間: 2011-2-12 17:36

太得閒了, 樓上又唔上msn
作者: sa1472159    時間: 2011-3-6 15:42

有照大大的方法使用了 用MAP開房都開不起來    大廳顯示1/4    版本2057

用SRCDS開房的 大廳是有破解成功 1/5  但其他人都連不進來  都說區網遊戲

作者: 297624520twt    時間: 2011-3-19 14:12

樓主~~~~~
把附件3解壓後clientaddbots.smx放到\steamapps\common\left 4 dead 2\left4dead2\addons\sourcemod\plugins\

我找不到SOURCEMOD 呀....
作者: carlcarlto    時間: 2011-3-19 21:49

首先最基本的基本是你一定要有這個先
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1

problem sloved
作者: kawai116    時間: 2011-3-23 13:03

我的頭快壞了!!!
用SRCDS 開場就 要我移除插件
作者: toto345618433    時間: 2011-3-23 16:49     標題: 回復 52# 的帖子

用桌面捷徑開啟遊戲please..
作者: qq410159043    時間: 2011-4-3 13:20

用5用得到嘎..我怕又系一样用5到
作者: ★瘋﹑小癲    時間: 2011-4-3 20:23

謝謝你的教學
作者: 朱諭ChuYU    時間: 2011-4-25 23:19

請問有冇得自動set嫁...???
作者: wumincba    時間: 2011-5-7 16:46

請問一下 為什麼我步驟都用完後 我朋友看我房還是一樣4人??
作者: 26829845    時間: 2011-5-9 23:16

點解決唔夠血包?
我開8人場都係得4個血包!

作者: flstudio8xxl    時間: 2011-5-27 07:11

是不是真的?我试过啦 人数可以破解 但是能连线的 也是最多8人
作者: harry3939    時間: 2011-5-28 13:02

點解我較左7個電腦朋友看我房都係得4個人ga
作者: rot00114    時間: 2011-5-29 00:08

新增懶人包,內有多人插件,a4d2,adminhp,showdamage,melee_weapon_unlock.vpk
,sourcemod-1.4.0-hg3140(中文版),防電錯fix,無雖再安裝sourcemod了

懶人包場主只要將名稱改為admin就可以直接使用,無需改密碼,按-就會彈出admin_menu,按=就會彈出!hp_menu
基本人數是9個玩家,但冇得用!join之類指令

下載完後解壓將addnos及cfg兩個資料夾放入steamapps\common\left 4 dead 2\left4dead2內,
如正確放入後,通常會問是否取代資料夾,選是就可以了

今次新增懶人包的原因是方便在網啡也可以快速開多人場

http://www.mediafire.com/?n8nams73s5hips2

為加強多人場樂趣,另加已修改多特感插件供下載,
同時出8隻特感,最快重生特感8秒,最慢為22秒,重生時間隨機的
下載完後解壓將addnos及cfg兩個資料夾放入steamapps\common\left 4 dead 2\left4dead2內取代即可

作者: dragon579513    時間: 2011-5-30 12:01

sm_cvar sm_maxplayer "7"
  我在裡面找不到  請問該如何解決?
作者: 沁曖★小羊    時間: 2011-5-30 12:03

我心諗..我都係入人場比較好= =
作者: harry3939    時間: 2011-5-30 12:09

我想問 如果較12個人要點做 :)
作者: sasa3a    時間: 2011-6-6 15:11

thx 多謝 正呀
作者: blackzero739    時間: 2011-6-6 16:28

點解裝完用唔到唔到srcds開場
作者: wayisgood    時間: 2011-6-12 23:07

點解我整入面有7個人但最多只係得4個玩家入到黎點樣整到4人以上的玩家都入到黎玩戰役
作者: F-Fuxcku    時間: 2011-6-27 12:51

我跟足哂你個post點做,放位呀,打指令係個server.cfg度.
點解我睇自己個場都係得4個位?
你話紅字可以改,我改左咁樣:
sm_cvar survivor_limit "8"
sm_cvar z_max_player_zombies "13"
sm_cvar sv_maxplayers "8"

sm_cvar sv_removehumanlimit "1"
sm_cvar sv_unlock_sb_add "0"
sm_cvar sv_force_unreserved "1"

可唔可以話比我知有咩問題?
作者: 命運死神    時間: 2011-7-3 16:02

謝謝囉~~
您辛苦了!!

作者: yiptc622    時間: 2011-7-6 16:44     標題: ......

.....................................

作者: 丁雙龍    時間: 2011-7-9 17:46

等我試下先!!!!!
作者: leungching56    時間: 2011-7-15 18:15

簡單開多人場插件教學
新增懶人包
點樣先可以整多人vs
作者: leungching56    時間: 2011-7-15 19:52

dl完呢個點樣玩多人VS  我scrd轉做vs埸 後      
D電腦特感一重生就死   
係唔係玩唔到VS架呢個簡單開多人場插件>,>
唔該幫幫手:O       同埋個插件 仲有咩功能
作者: albert1995    時間: 2011-7-17 20:55

del............................
作者: ming2a28    時間: 2011-7-28 21:14

thx!!~~~~~~~~
作者: cstcsmn    時間: 2011-8-1 22:28

我見樓上果d個個都問點解無bot出or其他
但我想問系點解我系咁出 bot-_-我想5條友玩,set左5個之後佢系咁出夠9條友-_-
作者: emil1812    時間: 2011-8-10 22:34

生存模式點樣先可以整到多人遊戲
每次d fd一入黎多過4個人 就會自動死
搞到玩生存剩係可以4個 但係我見其他ser可以多過4個人玩生存
作者: 555go    時間: 2011-8-11 11:11

我只想開多人場,冼吾冼dl 最新 SourceMod 插件下載及安裝?
作者: hkop009    時間: 2011-8-15 15:37

如果玩家閒置左...玩家點樣入返自已角色!

都無!join功能
作者: AGITO_FaI    時間: 2011-9-1 00:46

thanks for sharing!!
作者: rot00114    時間: 2011-9-3 23:06

其實個帖都差唔多要更新下,但可惜自已每日開部腦都用唔夠兩至三個鐘,做完正經野都係用得十幾分鐘,想更新個教學都係每日做得少少,而且試完之後又要fix bug,時間上可能真係一頭半個月到,遲D會攪返coop同vs版既教學或者懶人包
作者: rot00114    時間: 2011-9-7 22:07

用左成個星期先更新到,真係sorry,原本兩三個鐘既野都搞咁耐..........
想開VS可以試下得唔得,因為我都冇試過開
作者: chrno    時間: 2011-9-8 10:58

好似下載唔到喎
作者: lunlun1314    時間: 2011-9-10 15:53

我跟足曬1樓既步驟去做
8人場係開到,但係當轉關個時,無啦啦會多左D BOT
搞到有成12個人
點樣先可以SET 死8人上限
作者: 1002455013    時間: 2011-9-12 17:37

THX! 明哂開場玩 下先
作者: hoho97    時間: 2011-9-13 19:32

我set成咁
sv_allow_lobby_connect_only "0"
sm_cvar sv_consistency "0"
sm_cvar sb_all_bot_game "1"

sm_cvar survivor_limit "5"
sm_cvar sv_removehumanlimit "1"
sm_cvar sv_maxplayers "5"
sm_cvar sv_visiblemaxplayers "5"
sm_cvar sv_force_unreserved "1
sm_cvar z_max_player_zombies "0"

明明出面睇已經係5人場,但係入到去都係有8隻bot,點搞??? sad
作者: long3214    時間: 2011-9-14 00:08

引用:
原帖由 hoho97 於 2011-9-13 19:32 發表
我set成咁
sv_allow_lobby_connect_only "0"

sm_cvar sv_visib ...
試下開common\left 4 dead 2\left4dead2\cfg\sourcemod\l4d_superversus
// Maximum amount of survivors
// -
// Default: "4"
// Minimum: "1.000000"
// Maximum: "18.000000"
l4d_survivor_limit "8"
將8改為你想要既數字
作者: long3214    時間: 2011-9-14 00:11

引用:
原帖由 hoho97 於 2011-9-13 19:32 發表
我set成咁

sm_cvar sv_visib ...
你有冇睇清楚??樓主好用心同打得好詳細

要更改人數上限請跟足以下流程
先到server.cfg內
把sm_cvar survivor_limit "8"    這個是幸存者數目
sm_cvar sv_maxplayers "8"      這個是所有玩家人數,旁觀者數目也是這個更改
sm_cvar z_max_player_zombies "8"   這個是玩家特感數目
其他的參數請不要更改,
然後到left4dead2\cfg\sourcemod\l4d_superversus.cfg內
把l4d_infected_limit "8"     這個是玩家特感數目
l4d_survivor_limit "8"     這個是幸存者數目

作者: liu14563    時間: 2011-9-16 22:39

係網吧係唔係用唔到的@@??...
作者: rot00114    時間: 2011-9-17 21:25     標題: 回復 89# 的帖子

http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... p;page=7#pid3810448
一個搞掂哂,之前我去某網咖我重見到有用呢個懶人包添,真係細心到爆XD
作者: tutu0016    時間: 2011-10-5 17:19

好东西啊,找了很久了,谢谢分享
作者: kenies    時間: 2011-10-27 17:52

我只係想要 改人數上限 防電錯 同 改補給品上限 插件 唔知邊個先係 ~.~
作者: §ted§。    時間: 2011-10-30 22:31

我裝完之後尼 team q唔到自己友
點先可以整番佢
作者: RainMii    時間: 2011-11-6 05:25

開吾到ser, 卡住系讀取個到
吾識點搞
作者: babypooh1    時間: 2011-11-8 19:43

我成功開了場用srcds而人地都搵到我場
但係入到去
點解會彈e個出黎?=[

(本人係新手黎><)謝><
作者: tonyowen    時間: 2011-11-9 01:06

請教一下,使用了這個包,要怎樣才能修改tank 血量?
因為8人打進階的tank由於未強化血量 未埋身都死了/.\,但是我在server 打指令增加hp
到30000 測試後仍是沒成功,是需要在那個檔案裡改變數值?

作者: slunmak    時間: 2011-11-9 13:46

引用:
原帖由 babypooh1 於 2011-11-8 19:43 發表
我成功開了場用srcds而人地都搵到我場
但係入到去
點解會彈e個出黎?=[

(本人係新手黎> ...

引用:

Q : 進伺服時彈出:"
Please remove plug-ins before attempting to connect a VAC secured server"

或" 拒絕連接: 請先移除插件, 再連接到受VAC保護伺服器 "

A : 請使用桌面捷徑入GAME,如果還是不行請使用以下方法:
   1 left4dead2.exe 按滑鼠右键 建立一個 left4dead2.exe 的捷徑

2 於捷徑按右键 > 内容 > 目標 > 在 left4dead2.exe" 後加上
空格 -steam 即可

例子:

作者: mcopy    時間: 2011-11-10 20:25

感謝朋友啊哈哈好野啊
作者: panda0v0    時間: 2011-11-11 15:53

如果有多人對抗就好了
作者: a_RL_oNG    時間: 2011-11-12 11:11

有無可能做到3v3既對抗???
我試過set個都最多6個人
但係入到去電腦(人)已經有4個(但我已set3個人,3個屍)
作者: ryolong888    時間: 2011-11-28 18:16

請問!!
點可以將個多特感變番做正常= =??

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0