標題: The Sacrifice 漫畫漢化第四部份-BILL最終章已更新 [打印本頁]

作者: EDDIE6446    時間: 2010-9-16 08:41     標題: The Sacrifice 漫畫漢化第四部份-BILL最終章已更新

[attach]93437[/attach]

[youtube]qfoia7QvnUQ[/youtube]

漢化組:EDDIE6446、R-Diver
排版:EDDIE6446

感謝 R-Diver 抽時間從旁協助有關漢化的工作
此漢化版只限vLan獨家所有,除非得到我同R-Diver既授權
否則一律不準轉載!

另外若有部份翻譯意思錯誤或含糊,歡迎大家提出意見,可以再修改

第一部份-LOUIS篇 (9月16日推出)
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=293258&extra=page%3D1

[attach]92954[/attach]

第二部份-ZOEY篇 (9月24日推出)
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=293259&extra=page%3D1

[attach]92955[/attach]

第三部份-FRANCIS篇 (9月30日推出)
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=295470&extra=page%3D1

[attach]93693[/attach]

第四部份-BILL篇 {最終章} (10月29日推出)
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=308227&extra=page%3D1

[attach]97021[/attach]

作者: EDDIE6446    時間: 2010-9-16 08:49     標題: L4D1+L4D2 新DLC - The Sacrifice最新消息

[attach]93493[/attach]

[youtube]aEWr4G_CHoI[/youtube]

期待已久的L4D1 DLC終於有最新消息了。

這次DLC名為 " The Sacrifice " (意思為犧牲)

消息來自 (http://www.pcgamer.com/2010/08/21/interview-valve-on-their-new-left-4-dead-dlc/) 感謝會員lion5000提供

推出日期:2010年10月5日 (已證實)

地圖章節:(L4D1 & L4D2) 3章,其擁有全新的最終章任務
     (L4D2) 外加L4D1戰役-毫不留情 No Mercy

DLC中使用的人物:首代的四位倖存者

附加:L4D 漫畫,交代故事發展、BILL之死因及各人於感染事故開初時發生的事 (1代是首宗感染後兩星期發生的 )

這是1代和2代相通的一個戰役,意思是說可以使用 L4D1 的主角在 L4D2 中進行戰役

於L4D2 DLC的1代倖存者可以使用所有L4D2的新武器及對抗L4D2的特殊感染

但L4D1 DLC的1代倖存者只能用L4D1的武器及沒有新特殊感染

DLC名為 " 犧牲 ",玩家可以選擇4人之中的哪一位犧牲。不過不會改變BILL已死的事實

隨著DLC推出的數位漫畫會交代L4D1的BILL為何會死,及可能會有新的倖存者出現接替BILL的位置

另外L4D1的戰役 - 毫不留情 (No Mercy)亦會移植到L4D2

成就 (10月2日更新)

[attach]93944[/attach]
Supreme Sacrifice 犧牲小我
Complete "The Sacrifice".
完成 "犧牲" 戰役

[attach]93945[/attach]
Kill Bill 標殺令
Have Bill sacrifice himself for the team.
隊伍中選擇犧牲比爾

[attach]93946[/attach]
Chaos Generator 混戰發電機
Have all 3 generators running at once in "The Sacrifice" finale.
於一次的最終章事件啟動全部3個發電機

[attach]93947[/attach]
Sacrifizzle 活祭品
As a Special Infected, incap someone who is trying to sacrifice themselves.
扮演特殊感染者 , 攻擊試圖犧牲自己拯救其他隊員的倖存者

[attach]93948[/attach]
Barrel Rolled 油筒祭
Kill a Special Infected with an exploding barrel.
使用油筒炸死特殊感染者

作者: carmen434343    時間: 2010-9-16 11:10

正啊!有中文版,睇英文果時真係唔知佢想講乜(我英文屎
見到louis俾隻屍咬到,唔知佢後尾會點...
最後我想講.....Francis把衰口真係唔收
作者: 王小貓    時間: 2010-9-16 11:57

支持牙!^^
多謝漢化既人.辛苦哂!''
作者: Tak-    時間: 2010-9-16 12:50

TANK條利好型               
作者: BTgame    時間: 2010-9-16 12:56

good job~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: jimmy1990911    時間: 2010-9-16 12:59

標叔唔好死呀   呢個漫畫幾吸引支持中
作者: filter    時間: 2010-9-16 17:03

支持支持!
版主叫到點敢唔黎SUPPORT一下
見到BILL要死真係心都痛埋,唉..

同埋想問..咁係咪即係BILL算係比TANK打死-.-'
作者: EDDIE6446    時間: 2010-9-16 17:15

引用:
原帖由 filter 於 2010-9-16 17:03 發表
支持支持!
版主叫到點敢唔黎SUPPORT一下
見到BILL要死真係心都痛埋,唉..

同埋想問..咁係咪即係BILL算係比TANK打死-.-'
應該係掛 =___=" 仲要係3隻 .... bill叔真係死得慘啦
作者: filter    時間: 2010-9-16 17:22

3隻TANK,BILL再神都唔夠打啦,仲要係受左傷,流晒鼻血,唔知幾時會交代佢點傷
作者: ming6339    時間: 2010-9-16 18:03

受測試...maybe係放佢地係喪屍度
睇下喪屍會唔會感染佢
作者: lovesikfai    時間: 2010-9-16 18:20

搞笑= =
好好睇
作者: kidzz    時間: 2010-9-16 18:22

omg. i cant wait to read the next chapter
~thanks alot .:
作者: 36danieleric    時間: 2010-9-16 18:32

wow
Heavy發現lol@@
作者: LHM1996717    時間: 2010-9-16 19:58

初初總以為BILL比人TK死
作者: jyon    時間: 2010-9-16 20:26

我覺得睇番英文會好d.....
不過最好就係有中英2個翻譯
點都好,多謝曬
作者: fr5b18    時間: 2010-9-16 20:40

會唔會之後果3隻tank
又比一隻更強大更神秘既新變異疆屍ko左
之後打死埋bill -3-
作者: 傑jaiiiiiiii    時間: 2010-9-16 21:40

好睇丫!!!!!!!!!!
作者: пΛ✓iL.    時間: 2010-9-16 22:22

louis去一去個toilet就出事=.=
唔同晒x.x
作者: honamkam0    時間: 2010-9-16 22:28

有個問題...三個打一個...咁Zoey , Francis ,Louis
去左邊?
作者: ronald0214    時間: 2010-9-16 23:05

支持支持
中文既有feel d~
作者: onecrem    時間: 2010-9-16 23:30

漢化的人辛苦了...很好看的漫畫,完全突顯每毎角色的性格,酷呆了.
作者: beavisfox    時間: 2010-9-16 23:57

100%支持,實在太喜歡這個遊戲...看漫畫時很有FEEL...
作者: SamChoy    時間: 2010-9-17 00:24

wow~我咁耐冇來都要推一推先
作者: RDiver    時間: 2010-9-17 05:30

引用:
原帖由 EDDIE6446 於 2010-9-16 10:41 發表
漢化組:EDDIE6446、R-Diver
排版:EDDIE6446

感謝 R-Diver 抽時間從旁協助有關漢化的工作
此漢化版只限vLan獨家所有,除非得到我同R-Diver既授權
否則一律不準轉載!

另外若有部份翻譯意思錯誤或含糊,歡迎大家提出意見,可以 ...
今次真係好開心可以參與翻譯既工作 , 原創作品而且比遊俠 , 競台灣 等大型論壇更快推出 , 實在難得 .

好希望日後 vLan 為大家帶黎更多突破 !!
作者: sinon761012    時間: 2010-9-17 12:11

漢化的很讚
謝謝辛苦漢化了
作者: ericchoi1019    時間: 2010-9-17 13:39

引用:
原帖由 honamkam0 於 2010-9-16 22:28 發表
有個問題...三個打一個...咁Zoey , Francis ,Louis
去左邊?
冇玩過The Passing???
咪上晒條橋
作者: amandaQ    時間: 2010-9-17 15:05

YO!
GOOzD STUFF
作者: larrytak    時間: 2010-9-17 16:20

thank you I like this

作者: vwycwy    時間: 2010-9-17 17:38

太正了有中文,但好似都未up完呀louis點走人就完左- -
作者: steven12    時間: 2010-9-17 17:59

louis 好搞笑

唔知條友係喪屍xD
作者: jyon    時間: 2010-9-17 19:15

睇完之後好想l4d2既主角係l4d1既主角
作者: honamkam0    時間: 2010-9-17 21:07

引用:
原帖由 ericchoi1019 於 2010-9-17 13:39 發表

冇玩過The Passing???
咪上晒條橋
你意思係...
Bill去開發電機.其他人係橋到?
作者: Darkangel0502    時間: 2010-9-18 00:28

>.< 辛苦哂呀~~~~~
好好睇呀~~
作者: ericchoi1019    時間: 2010-9-18 01:54

引用:
原帖由 honamkam0 於 2010-9-17 21:07 發表

你意思係...
Bill去開發電機.其他人係橋到?
Yes.....呢個漫畫就係交代呢件事
作者: hoyin1995    時間: 2010-9-18 12:16

辛苦哂了 中文易睇勁多XD
作者: 鹿仔xd~    時間: 2010-9-18 17:27

其實係左至右定右至左睇
louis比人咬完應該都係冇野~
有免疫,咬完都唔會有事(?)
作者: ken333555    時間: 2010-9-18 20:05

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: yanyan9120    時間: 2010-9-18 21:14

正野
好想睇埋落去=]
作者: hgc081413    時間: 2010-9-18 21:47

加油呀!!!追緊!!!!!! 希望快d
作者: paulz059    時間: 2010-9-18 22:16

有冇咁勁呀
作者: 獨愛x瑩    時間: 2010-9-19 21:37

好睇
支持支持
作者: 黑貓tim    時間: 2010-9-21 05:08

感謝漢化的人...好似美國英雄果d漫畫feel..不過真係唔錯..
作者: charlie19940130    時間: 2010-9-21 17:01

ZOEY仲未出既  我想快D睇到呀
作者: 空白名    時間: 2010-9-21 18:08

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: hihi1210    時間: 2010-9-22 07:13

出左第二 la
作者: carmen434343    時間: 2010-9-22 17:40

我岩岩睇第2 part先發覺...
點解 法蘭西 2隻手無紋身既
作者: 36danieleric    時間: 2010-9-22 22:28

引用:
原帖由 carmen434343 於 2010-9-22 17:40 發表
我岩岩睇第2 part先發覺...
點解 法蘭西 2隻手無紋身既
可能係引子,又可能係D人覺得煩唔畫= =
作者: kenies    時間: 2010-9-23 02:46

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽???
作者: 3wai    時間: 2010-9-23 08:10

正呀喂
作者: honamkam0    時間: 2010-9-23 09:26

我估以Francis後面既背景同個火酒...佢應該係係酒吧到走出黎,,
作者: filter    時間: 2010-9-23 13:33

版主,或者真係唔好4PART放係同一個POST喇..因為LOAD 4 PART真係幾多,未必睇得咁順

我建議可以分開4個POST,再用一個置頂POST LINK埋佢地,不過只係小小讀者意見,可無視
作者: toto345618433    時間: 2010-9-23 13:50     標題: 回復 56# 的帖子

個人認為可考慮。
作者: ╭鶯    時間: 2010-9-23 13:56

好正啊支持支持
作者: cheukwah_luong    時間: 2010-9-23 14:33

正..好好睇!
作者: wallacejedi    時間: 2010-9-23 15:51

果2個軍人幾好 放左 佢地2個 1起殺出去

下集實有tank打...
作者: paulz059    時間: 2010-9-23 15:51

一推再推 :)
作者: samhon011328    時間: 2010-9-23 16:28

引用:
原帖由 paulz059 於 2010-9-23 15:51 發表
一推再推 :)
我唸呢個貼唔駛推....一更新版主就會推返上去ga la

louis咁勁ge..用個廁紙卷打到隻c爆哂漿
作者: lung234234    時間: 2010-9-23 16:44

l4d2都會出漫畫小說=.=有冇出電影嫁
作者: 戰燎『鋒』    時間: 2010-9-24 08:48

係咪仲有下集 ?
作者: fr5b18    時間: 2010-9-24 13:20     標題: 回復 59# 的帖子

真係有電影丫- -
之後有套叫L4Dmovie既電影
講第一代既人
http://left4deadmovie.us.splinder.com/tag/trailer

作者: hgc081413    時間: 2010-9-24 20:56

好正呀    急追下part
作者: Wa乂wA    時間: 2010-9-25 00:57

嘩..正到爆炸啊 - -
作者: 唐手船越    時間: 2010-9-25 02:35

支持牙!^^
多謝漢化既人.辛苦哂!''
作者: cokebb    時間: 2010-9-25 11:29

好正哦~~不過d畫風不喜歡~
thx~~
作者: Darkangel0502    時間: 2010-9-25 21:50

:Q
嘩 多謝R-Diver !!! 真係好好睇呀~

:Q :Q :Q  睇得我好緊張  好想佢快d更新....

辛苦哂~
作者: justforacc    時間: 2010-9-26 03:22

大家可有想過, 如果ZEOY防疫能力來自父親,
那麼她殺死父親那一幕, 就....

大概是她哭的原因了.
作者: EDDIE6446    時間: 2010-9-26 03:59

引用:
原帖由 justforacc 於 2010-9-26 03:22 發表
大家可有想過, 如果ZEOY防疫能力來自父親,
那麼她殺死父親那一幕, 就....

大概是她哭的原因了.
係 = = 我譯果陣都係咁諗
可能佢老豆唔會變感染者 - -
作者: toto345618433    時間: 2010-9-26 18:06

引用:
原帖由 EDDIE6446 於 2010-9-26 03:59 發表

係 = = 我譯果陣都係咁諗
可能佢老豆唔會變感染者 - -
Eddie 大 IQ 好高
作者: filter    時間: 2010-9-28 13:48

唔知各位有冇放大睇下張新POSTER,4個主角個樣怪怪地咁(個人覺得)
好似用左真人加工咁@@
作者: toto345618433    時間: 2010-9-28 16:31     標題: 回復 70# 的帖子

算係新設計
特別係Louis 同Zoey順眼左好多
作者: smallfish181818    時間: 2010-9-28 16:55

第三部份-沙魚篇 (即將推出)

作者: EDDIE6446    時間: 2010-9-28 16:59

引用:
原帖由 smallfish181818 於 2010-9-28 16:55 發表
第三部份-沙魚篇 (即將推出)
又上黎搞爛gag?!

你部電腦整番好未阿~
作者: smallfish181818    時間: 2010-9-28 17:01

引用:
原帖由 EDDIE6446 於 2010-9-28 16:59 發表

又上黎搞爛gag?!

你部電腦整番好未阿~
未呀- -宜家又要行多轉
尋日拎番屋企玩2玩 之後都係唔得
宜家又要拎番去高登整真係_佢老_X_X
唔開心~
作者: EDDIE6446    時間: 2010-9-28 17:15

引用:
原帖由 smallfish181818 於 2010-9-28 17:01 發表

唔開心~
點解要拎去"高登"整既 = =
作者: LHM1996717    時間: 2010-9-28 18:45

新pooster佢地拎著d新槍wo(l4d1冇個d)
作者: kennyfong    時間: 2010-9-28 18:46

官方BLOG劣譯

“The Sacrifice” 係 "The Passing" 既前傳,講述L4D1的倖存者南逃既經過。詳情可以睇漫畫或者10月5號親自玩,玩到最後仲可以揀你想要既結局(即係邊個比3隻(?)TANK打死)

L4D1版 "The Sacrifice" 更新:
1) 玩家會有完整既"The Sacrifice"戰役 (模式有coop,versus同survival).
2) 5個新成就
3) 一個新式結局(p.s. L4D1既結局只有按制等救援,無入油嗰啲),同埋
4) 一大堆hunter高撲位

L4D2版 “The Sacrifice” 更新:
1) 玩家會有完整既"The Sacrifice"戰役 (模式有coop,versus,survival同scaverge)
2) L4D1既 “No Mercy” 戰役(用L4D1倖存者玩)
3) 5個新成就
4) 係 "No Mercy" 度用L4D2既特感,用品,同埋武器

原文:
引用:
“The Sacrifice” is the prequel to "The Passing," and takes place from the Left 4 Dead Survivors' perspective as they make their way South. You may read the comic to find out the official version of events or this October 5th you may play the game to choose your own ending.

In "The Sacrifice" for Left 4 Dead, gamers receive the complete Sacrifice campaign with maps playable in Campaign, Versus, and Survival. There are 5 new achievements, a new style finale and plenty of places for devastating Hunter pounces.

For Left 4 Dead 2, gamers receive “The Sacrifice” campaign and L4D1’s “No Mercy” both playable with the L4D1 Survivors. This version also offers 5 new achievements. In the L4D2 version of “The Sacrifice” each campaign is playable in Campaign, Versus, Survival, and Scavenge modes, and both "The Sacrifice" and L4D2 version of No Mercy feature the Left 4 Dead 2 Special Infected, items, and weapons. Yes, Zoey with a chainsaw!

"The Sacrifice" will be available as two separate packages on Xbox Live for 560 Microsoft Points each and free to all PC gamers.
點解我得閒譯
作者: ericchoi1019    時間: 2010-9-28 18:58

引用:
原帖由 smallfish181818 於 2010-9-28 17:01 發表

唔開心~
你壞左機?
唉...咁冇計啦.....我用你個名入場玩住先啦
你話TK好定自殺好定狂跑好?
作者: perroquet    時間: 2010-9-28 21:50

好期待佢既comic
一次過出咁多野真係勁正
作者: smallfish181818    時間: 2010-9-28 22:20

引用:
原帖由 EDDIE6446 於 2010-9-28 17:15 發表

點解要拎去"高登"整既 = =
因為部機係高登買的...可以省番CHECK機費
岩岩拎去....已證實死左DISPLAY...天日又要去買- -AI....
唔貴個樣都唔壞.....

作者: RDiver    時間: 2010-9-29 03:58     標題: 回復 77# 的帖子

kennyfong 咁有心為大家翻譯 DLC - Sacrifice 最新情報 , 咁我都付出少少提供更全面完整既繁中版本吧 !
引用:
消息來源 : Left 4 Dead Blog

"The Sacrifice" - DLC for Left 4 Dead and Left 4 Dead 2

September 27, 2010 - L4D Team

“The Sacrifice” is the prequel to "The Passing," and takes place from the Left 4 Dead Survivors' perspective as they make their way South. You may read the comic to find out the official version of events or this October 5th you may play the game to choose your own ending.

In "The Sacrifice" for Left 4 Dead, gamers receive the complete Sacrifice campaign with maps playable in Campaign, Versus, and Survival. There are 5 new achievements, a new style finale and plenty of places for devastating Hunter pounces.

For Left 4 Dead 2, gamers receive “The Sacrifice” campaign and L4D1’s “No Mercy” both playable with the L4D1 Survivors. This version also offers 5 new achievements. In the L4D2 version of “The Sacrifice” each campaign is playable in Campaign, Versus, Survival, and Scavenge modes, and both "The Sacrifice" and L4D2 version of No Mercy feature the Left 4 Dead 2 Special Infected, items, and weapons. Yes, Zoey with a chainsaw!

"The Sacrifice" will be available as two separate packages on Xbox Live for 560 Microsoft Points each and free to all PC gamers.
繁體中文翻譯

作為 The Passing 的前傳 , 即將推出的資料片 Sacrifice , 以 Left 4 Dead 主角們的視點展開南方之旅 . 屆時於10月5日 , 透過漫畫先睹為快地瞭解官方遊戲劇情 , 或以玩家親自選擇自己的結局 .

L4D 版資料片中 , 玩家可體驗 Sacrifice 戰役及其模式包括聯合(Coop) , 對抗(Versus) 和 生存(Survival) , 附設五個新成就和別具一格的終章 , 當中更有數不清的地方讓 Hunter 盡情「高撲」!

至於 L4D2 版本 , 除以上所述 , 模式還包括清道夫 (Scavenge) , 玩家更可起用 L4D 角色體驗 L4D 戰役「毫不留情」(No Mercy) . 新增戰役保留 L4D2 的特色包括特感 , 道具及武器 , Zoey 手執電鋸的一幕再不是夢想 !

PC 版是免費的 , 而 Xbox 版本費用為 560 微軟點數 .

作者: RDiver    時間: 2010-9-29 06:15     標題: 漫畫第三話 - Francis 篇 漢化翻譯

L4D 官方漫畫第三話即將發佈 , 我同版主係時候出動了 .
作者: пΛ✓iL.    時間: 2010-9-29 09:08

Louis真係好型仔
好搞笑@@
一定用硬佢@@
作者: ericchoi1019    時間: 2010-9-29 14:24

引用:
原帖由 пΛ✓iL. 於 2010-9-29 09:08 發表
Louis真係好型仔
好搞笑@@
一定用硬佢@@
....i hate Louis
作者: пΛ✓iL.    時間: 2010-9-29 15:54

引用:
原帖由 ericchoi1019 於 2010-9-29 14:24 發表

....i hate Louis
哈哈..點解=.=
我反而唔鐘意francis
作者: honamkam0    時間: 2010-9-29 16:00

我覺得..
個圖個Zoey同佢個人漫畫入面既Zoey..
好唔同...
極樣啊張圖果個
(可能係玩得多無啦啦轉樣勁唔慣)
作者: пΛ✓iL.    時間: 2010-9-29 16:13

引用:
原帖由 honamkam0 於 2010-9-29 16:00 發表
我覺得..
個圖個Zoey同佢個人漫畫入面既Zoey..
好唔同...
極樣啊張圖果個
(可能係玩得多無啦啦轉樣勁唔慣)
Poster既人樣 唔等於 遊戲中的樣子
只是loading的畫面
遊戲中的樣子一定和L4D1原本的那個一模一樣
作者: honamkam0    時間: 2010-9-29 16:17

嚇得我..
如果真係咁既樣...
關機咪玩好過..

個人見解
作者: toto345618433    時間: 2010-9-29 16:38     標題: 回復 87# 的帖子

同意
V記點會突然間禁勤力吖
作者: ufo[x]    時間: 2010-9-29 19:51

Louis的音效是最好的,例如慘叫方面
作者: leslie1217    時間: 2010-9-29 20:43

好想快d有得睇
作者: changlkk    時間: 2010-9-29 22:17

岩岩睇完英文第3集
o咀囉
點解bill會咁做....
作者: пΛ✓iL.    時間: 2010-9-29 22:18

引用:
原帖由 ufo[x] 於 2010-9-29 19:51 發表
Louis的音效是最好的,例如慘叫方面
哈哈...
同感
+1!!
Louis最好玩
作者: littledemonlynn    時間: 2010-9-29 23:40

好唔開心呀...bill係我心入面又要死多次
作者: wallacejedi    時間: 2010-9-30 01:15

都估到第3集有tank出....哈哈..果2個軍人跟bill佢地行咪好lo...

留低送死
作者: honamkam0    時間: 2010-9-30 18:12

果兩個好勇..
盡哂自己做軍人既責任...

作者: пΛ✓iL.    時間: 2010-9-30 20:01

引用:
原帖由 honamkam0 於 2010-9-30 18:12 發表
果兩個好勇..
盡哂自己做軍人既責任...
佢地唔係免疫先唔跟bill佢地走姐=.=
留係果到頂得幾耐得幾耐
作者: honamkam0    時間: 2010-9-30 20:05

平時怕死既唔理三七二十一就走左啦!  
好想知果兩個人會唔會死...

作者: 千葉櫻    時間: 2010-9-30 22:44

下? 果兩個軍人5係死左啦咩?
作者: filter    時間: 2010-10-1 08:34

新TRAILER,ZOEY係橋咁勇@@

不過又真係出3隻TANK

而且LOUIS點解又好似肥左咁-.-

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0