標題: 地圖類型【取消投票方式決定】 [打印本頁]

作者: 殺戮乂之夜    時間: 2010-5-3 21:08     標題: 地圖類型【取消投票方式決定】

由於某某參與者發現投票出了一些問題。所以改成直接回覆討論地圖類型。希望各位會員踴躍發表。

[attach]74288[/attach]
作者: 乂鬼.仔乂    時間: 2010-5-3 21:13

支持守城  守城較耐玩(當然要整得好玩先耐玩啦-_-) 對戰圖 個人認為想出名同多人玩有d難道 因為E家大部份對戰圖都因為信長 真三 Dota 等等搞到冇咩生存機會 小遊戲? OK既 只要你極度有創意去整d極有趣既圖 咁d人先會想玩 TD? 算吧啦 根本冇咩出名機會 TD地圖已氾濫
作者: DreaM_b    時間: 2010-5-3 21:21

我鐘兒...對戰多d...............守城悶到死...=.=
基本玩5-6次最難都破到=.=
除非多元化d拉=.=如:轉職系統,主城轉換(如:破到第20關,主城換左第二個場景)
Boss進化系統(好似信長禁=.=兵都係得進階高階=.=打到d王好廢=.=唔識進化)
**新模組**及**技能美化** 相信最吸引 (個人意見)
作者: 乂鬼.仔乂    時間: 2010-5-3 21:24

引用:
原帖由 DreaM_b 於 2010-5-3 21:21 發表
我鐘兒...對戰多d...............守城悶到死...=.=
基本玩5-6次最難都破到=.=
除非多元化d拉=.=如:轉職系統,主城轉換(如:破到第20關,主城換左第二個場景)
Boss進化系統(好似信長禁=.=兵都係得進階高階=.=打到d王好廢=. ...
主城轉換(如:破到第20關,主城換左第二個場景) 轉黎都冇咩用 晒空間同容量 基本上玩法多 系統多 人就會多
作者: WKH    時間: 2010-5-3 21:26

錯,e+既守城對戰太多啦,要黎托咩
破關地圖正呀,一班人一齊破關既地圖
咩都有得玩,仲唔係正?
作者: DreaM_b    時間: 2010-5-3 21:28

引用:
原帖由 乂鬼.仔乂 於 2010-5-3 21:24 發表

主城轉換(如:破到第20關,主城換左第二個場景) 轉黎都冇咩用 晒空間同容量 基本上玩法多 系統多 人就會多
我比較注重新鮮感
作者: 紫妍    時間: 2010-5-3 21:28

攻守戰
作者: DreaM_b    時間: 2010-5-3 21:46

攻守戰同對戰有咩分別
作者: 紫妍    時間: 2010-5-3 21:58     標題: 回復 8# 的帖子

最好整隻
英雄守城~有出兵 攻人地~
出兵 會加收入~,...
作者: 乂鬼.仔乂    時間: 2010-5-3 21:59

引用:
原帖由 WKH 於 2010-5-3 21:26 發表
錯,e+既守城對戰太多啦,要黎托咩
破關地圖正呀,一班人一齊破關既地圖
咩都有得玩,仲唔係正?
只想講 破關圖基本上你破完就唔想玩  所以 如果可以整個同守劍五虎將差唔多既守城圖咁就正~_~
(舞雙亂舞都唔錯)
作者: 紫妍    時間: 2010-5-3 22:00

破關圖=悶
玩5-10次=唔玩LU~
作者: WKH    時間: 2010-5-3 22:01

每次地圖既關數都唔同,姐係話有幾個劇本,用觸發係抽出關卡,E個地圖類型係我一直既心願
作者: 紫妍    時間: 2010-5-3 23:12     標題: 回復 12# 的帖子

咁同滑雪一樣= =
都係好悶姐 .......
作者: 乂鬼.仔乂    時間: 2010-5-4 17:32

very 悶 一定唔可以整-_- 玩幾次真係會好鬼悶
作者: WKH    時間: 2010-5-4 19:14

重申黎過
我地應該列出晒所以地圖類型,跟住逐個唔要
諗到既幫手打出黎:
1.防禦塔守>太多ed圖--> x
2.英雄守城>太多ed圖--> x
3.戰略地圖>老手玩家玩晒=勢力太強> x
4.DOTA對戰>太多ed圖--> x
5.RPG存檔>有排整同有排玩
6.破關做任務>有人話悶> x
7.合作生存類>未決定>地型好難設計
8.思考急智類>作地型前先有概念
9.卡通主題式>作地圖前先有模組
10.創意遊戲>未決定

可以的話請各位copy上面既留言再改
作者:     時間: 2010-5-4 20:25

守城 加 元素合成 吧 一定超好玩的
作者: 殺戮乂之夜    時間: 2010-5-4 20:25     標題: 意見!

看過以上幾位的會員發表的意念
大家都好像忘記了我們是為vLan製造一幅專屬我們各位會員的地圖。基於這個原因。
個人覺得可以先整一幅關於我們vLan的地圖。角色劇情...用我們日常在論壇的趣事或困難。製造一幅有趣而又好玩的魔獸地圖
作者: WKH    時間: 2010-5-4 20:40

守城加任務落去,可能係一班人係度守,一班人去打任,跟住打打下變左反擊,我地軍會出兵
守城+任務+出兵=XD
作者: 戰俘    時間: 2010-5-4 21:34     標題: 回復 15# 的帖子

我不認為 太多同類型地圖就代表那種地圖不好玩
即使是TD 也可以由不同形式 , 不同主題 , 不同系統 拼湊出新的TD地圖...

所以不必把討論"細節" 先把架構想好就行
甚至 TD , 英雄守城 , 出兵 , 對抗 四合一 , 每組 2個TD 2個英雄, 2個負責攻城 有何不可?
作者: WKH    時間: 2010-5-5 17:21

有無體到我係你上一樓既留言!!
作者: 殺戮乂之夜    時間: 2010-5-5 21:08     標題: 請各位重新發表意見!!!

看過以上一大堆回覆後,發現各位會員的分歧很大。
為了盡快決定地圖類型和主題。所有在會員請只回覆一次,並說出自己支持的其中一個地圖類型。最多可以選擇3種。主題只可以一個 。發表後切勿再回覆。
星期日就開始統計。
作者: WKH    時間: 2010-5-5 21:16

混合地圖
eg:守城既同時+埋做任,做任既內容很多,eg對戰
因為要同時顧及基地,所以難度增大
作者: 殺戮乂之夜    時間: 2010-5-5 22:14     標題: 意見!

個人覺得戰役求生角色劇情應該不錯。
作者: aesops89764    時間: 2010-5-5 23:14

求生 幾好玩
作者:     時間: 2010-5-6 20:11

混合地圖
守城+元素合成+做任務
作者: iloveuf4    時間: 2010-5-8 08:32

引用:
原帖由 WKH 於 2010-5-5 21:16 發表
混合地圖
eg:守城既同時+埋做任,做任既內容很多,eg對戰
因為要同時顧及基地,所以難度增大
支持最好需要強大的teamwork      but player vs cp or player vs player?故事背景is未來 過去的歷史 or卡通為題材?

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0