標題: 【Rainbow Six Vegas 2】新手教學攻略 (戰術篇) [打印本頁]

作者: samlau0459    時間: 2009-9-28 18:16     標題: 【Rainbow Six Vegas 2】新手教學攻略 (戰術篇)

好多新手都好怕比指示
只係會跟住人地既方針/戰術去做
但係, 你都可以成為R6既戰術家
就等我呢個大術略家教下你地LA~ (姐係吹水+呃POST+呃分+自大中.....)
(我既戰略比較進取....可能有人會唔認同係好戰術- -)

最緊要既係有咪!!!
冇咪既, 你永遠都唔會比到指示人
唔通你想打字(英文WO)去叫人點做點做?
買個咪先LA~

入正題...
進攻戰略, 好睇地圖, 人數, 同埋各人既能力
一定要搞清楚你e+呢team入面
有幾多個神狙手?
有幾多個中距步槍王?
有幾多個衝鋒敢死隊?
有幾多散彈王?

仲有....幾多聽話既乖寶寶?
幾多有主見既玩家?
幾多唔聽指示既白目?
其實訂戰略好簡單
難就難在要摸清各人既能力底子
同埋聽話程度!!!

當你玩左一定時間
入左團
知道自己隊友既長處, 實力既時候
你就可以做下一步...
摸熟地圖(亦可以2樣一齊摸....)

我地常玩既地圖
可以參考地圖篇
不過唔好以為睇完自己就係摸熟左個地圖
你一定要自己落場玩
玩到熟哂, 知道邊度會有狙手
邊度會有散彈camper
邊度會有步槍神手長駐
邊度經常有支衝鋒槍行黎行去....
等等.....
仲有, 一定要知道
果一個地圖, 究竟咩既槍比較有威脅性?
做唔做到突擊?
等等.....

當你連個
地圖都熟埋(姐係加d水...開火, 煲熟個地圖..... 速逃)
你就可以開始, 因應團隊人數, 隊員能力, 同埋地圖因素, 制定戰術

待續
未完成.....

作者: 新奇*橙    時間: 2009-9-28 18:31

支持
作者: davy9000    時間: 2009-9-28 18:45

你好次學校好串果d啊sir- -
作者: popup    時間: 2009-9-28 19:32

睇過某個報導, 係外國遊戲冠軍評論我地香港既玩家.
佢話我地香港玩家普遍技術高, 不過就無咩策略同合作性,
呢點我都覺得係.

其實就算TDM, 我諗有策略, 或者小組式去打會比較好,
不過... 好多時一開波大家都各自各咁打.
(我都係)

至於TEAM LEADER, 我覺得真係好講分工同合作性,
以前SDU真係好有合作性(唔係賣廣告),
COLE真係做到分工, 其他人亦都有聽指示,
所以以前有人話SDU鍾意玩TEAM LEADER, 又或者話佢地屈機,
但其實佢地各自分工分得好, 玩狙既狙, 玩衝既衝, 玩守要道既就守得穩.
所以佢地玩TEAM LEADER玩得特別好.

至於地圖, 正如SAM所講, 真係要玩熟, 因為玩得熟真係有優勢,

至於CAMPER, 的確係討厭,
不過如果玩TEAM LEADER, 搶ABC或ATTACK AND DEFEND,
我覺得CAMP係有必要, 或者都係策略既一種.
除非係TDM啦, 我就覺得現階段唔CAMP會令大家都玩得開心D.

作者: samlau0459    時間: 2009-9-29 00:20

反應好冷淡/口\
作者: seedkim    時間: 2009-9-29 01:00

引用:
原帖由 popup 於 2009-9-28 19:32 發表
睇過某個報導, 係外國遊戲冠軍評論我地香港既玩家.
佢話我地香港玩家普通技術高, 不過就無咩策略同合作性,
呢點我都覺得係.

其實就算TDM, 我諗有策略, 或者小組式去打會比較好,
不過... 好多時一開波大家都各自各咁 ...
始終熱潮退減...無咩團隊..去起合作性。
難免不夠好。
作者: seedkim    時間: 2009-9-29 01:05

SAM我覺得你呢個係戰略篇...唔好加進攻啦...留返俾我
作者: samlau0459    時間: 2009-9-29 22:10

.....我打算之後加幾個常玩地圖既常用戰略落去team.....
因為我唔識防守戰略
作者: Seasons    時間: 2009-9-30 00:07

個POST好,都有講到D重點,支持番你繼續POST佐具體地圖明細戰略
作者: Seasons    時間: 2009-9-30 00:27     標題: 回復 4# 的帖子

報道唔得睇過,但係睇佐少少D外國視頻,感覺佢地槍法係唔差,命中率都唔低,但普遍反應有D慢,同埋瞄準個目標所費時間要比香港玩家耐D,外加D不良習慣如中近距離都花時間開鏡黎瞄準、凡事唔睇角度都一律依賴帖牆咁。綜合睇係個人能力唔勁過香港。(也可能只包括少部分外國玩家唔代表全部)

但話到香港玩家唔合作性我都唔太認同,係話防守同陣地戰時唔少香港玩家表現都唔錯哂,
但係到進攻策略確實有待加強合作,攻到順利還好,出些意外或者係臨時給人地包佐時就容易出現指揮慌亂,隊員火力分配混亂咁唧事,期待你整POST出來我地都方便學D經驗。

最後講返黎,國情唔同哇,我地難得同外國玩家咁成日好多休閒時間用佐練習

作者: 我係毛澤東    時間: 2009-9-30 01:14

點樣可以同外國玩家打? vlan都係香港人先用者
作者: Seasons    時間: 2009-9-30 01:20

VLAN推廣做得唔錯,我都係內陸玩家黎噶 可能上BBS都係香港玩家多D,其實遊戲中內陸玩家都唔少姐

至於聯線國外對戰恐怕你都洗搞正版序列號返上ONLINE仲打得LA
作者: seedkim    時間: 2009-9-30 11:40

引用:
原帖由 Seasons 於 2009-9-30 01:20 發表
VLAN推廣做得唔錯,我都係內陸玩家黎噶 可能上BBS都係香港玩家多D,其實遊戲中內陸玩家都唔少姐

至於聯線國外對戰恐怕你都洗搞正版序列號返上ONLINE仲打得LA ...
然後連國外好lag,同穩定性唔高....vlan好連d
作者: samlau0459    時間: 2009-9-30 23:11

反應仲係好冷淡........................................................
作者: samlau0459    時間: 2009-10-2 18:07

推推推推推
作者: davy9000    時間: 2009-10-2 18:48

幫手推推先~
作者: 你精我都精    時間: 2009-10-2 18:55

R6好簡單唔洗真正有戰術指揮所以有無mic唔算係問題
真係有戰術一開始準備好晒咪得 如果唔係踢波果d點算?
真正戰術係唔會俾突發事發生
一切由玩家悟性決定
識玩就係識玩唔識就係唔識 講幾多都改變唔到既事實...
作者: 你精我都精    時間: 2009-10-2 18:56

講真玩多d就會覺得入團係無意思...
除左為團戰
作者: popup    時間: 2009-10-2 19:56

引用:
原帖由 你精我都精 於 2009-10-2 18:55 發表
一切由玩家悟性決定
識玩就係識玩唔識就係唔識 講幾多都改變唔到既事實... ...
都唔係既,
當唔止一個人既時候, 合作性亦都係影響成敗既其中一個因素.
最近既STF, 我覺得佢地係比較有合作性既,
有時佢地打之前會講一講策略或點玩法,
而入GAME既時候, 包括你所講既突發事件,
就要用MIC互相提點, 互相補足.
就例如玩TEAM LEADER, 我見到個對方個LEADER係邊,
就可以提示其他隊友知, 咁大家就可以朝住LEADER去進攻,
或者提點對友應該守住邊條路, 防止對方LEADER走去目的地.

我諗, 合作性呢樣野, 都係要靠悟性既.
所以識合作就合作到, 唔識合作就合作唔到,
講幾多都改變唔到事實,
唯有玩得多, 聽多D人地既意見, 開左竅, 有左悟性,
就明白咩叫合作喇.
作者: popup    時間: 2009-10-2 19:58

引用:
原帖由 你精我都精 於 2009-10-2 18:56 發表
講真玩多d就會覺得入團係無意思...
除左為團戰
其實打機o者, 唔會話有咩特別意思既.
等於你改咩名, 你都會明白無咩意思架.
不過你都唔會求其叫做abc啦, 你都會去諗個名啦.
作者: samlau0459    時間: 2009-10-2 23:09

引用:
原帖由 你精我都精 於 2009-10-2 18:55 發表
一切由玩家悟性決定
識玩就係識玩唔識就係唔識 講幾多都改變唔到既事實... ...
人兄~
拿講明先我冇串既含意....有咩用詞失當敬請見諒
你話戰略係一開始制定~呢句冇錯
但係我唔認同你話唔會俾突發事發生
R6係FPS game, 變數邊度都會存在
你永遠唔會知敵人點郁, 點射
自己先諗下, 係r6入面, "冇突發事"呢句說話會唔會成立

到"識玩就係識玩唔識就係唔識"呢句
識玩就係識玩
但係我唔agree 唔識就係唔識
唔識真係永遠都唔可以做到識的話
咁自己諗下呢個世界會變成點
呢一句都係唔成立

即都好多謝你打咁多字
你的回文就是對我的支持!
多謝
作者: Akiraleung    時間: 2009-10-2 23:16

引用:
一切由玩家悟性決定
當你有MIC 有人指揮做D乜去玩ABC
同冇MIC 自己打自己既ABC 已經差好遠
作者: samlau0459    時間: 2009-10-8 17:47

推推推推推推推推推推
作者: aa16092000    時間: 2009-10-8 23:16

樓主所講既野已經係戰術層面,戰略要再然圍少少
係隊員配置、裝備分配、作戰方針果一類先係戰略
作者: samlau0459    時間: 2009-10-8 23:24

引用:
原帖由 aa16092000 於 2009-10-8 23:16 發表
樓主所講既野已經係戰術層面,戰略要再然圍少少
係隊員配置、裝備分配、作戰方針果一類先係戰略
呢個係前篇....
係準備計劃戰略既...
暫時係為大家做一個R6戰略家所寫
遲D先會加
作者: beermare2005    時間: 2009-10-10 00:21

我諗係有人分唔清戰術同戰略的分別.
作者: samlau0459    時間: 2009-10-10 12:29

引用:
原帖由 beermare2005 於 2009-10-10 00:21 發表
我諗係有人分唔清戰術同戰略的分別.
(迷之聲:頂你呢d野心照得la!!!!做咩踢爆我....)
作者: aa16092000    時間: 2009-10-10 21:50

引用:
原帖由 samlau0459 於 2009-10-10 12:29 發表

(迷之聲:頂你呢d野心照得la!!!!做咩踢爆我....)
咁應該讀下由本人解釋的戰術與戰略
分清楚唔該,兩樣野有好大分別
http://archer1609.wordpress.com/2009/08/16/%e6%88%b0%e7%95%a5%e8%88%87%e6%88%b0%e8%a1%93/

不過其實呢,我都未睇清楚我post,關於人手分配同都算係戰略的一部分,不過摸清底牌就係戰略以前的準備工作

作者: samlau0459    時間: 2009-10-11 11:02

引用:
原帖由 aa16092000 於 2009-10-10 21:50 發表

咁應該讀下由本人解釋的戰術與戰略
分清楚唔該,兩樣野有好大分別
http://archer1609.wordpress.com/2009/08/16/%e6%88%b0%e7%95%a5%e8%88%87%e6%88%b0%e8%a1%93/

不過其實呢,我都未睇清楚我post,關於人手分配同都算 ...
多謝呀~~~
搵左好耐....
就係搵呢篇野, 之前睇過但係搵唔返...
多謝哂呀~~~
作者: 零°c    時間: 2009-10-11 14:45

v_____v 睇到眼花
冇 心情繼續睇
作者: 你同新手玩    時間: 2009-10-25 06:38

諗下點解d古人點打仗 d人點打波
一場仗一場波 好靠合作性同本身人既能力
你點操d人都係無用 佢都唔夠力
始終係要靠d人本身既能力

所以d團話收人 要三思
另外 如果有人想同我24小時狂操同研究 可以加我msn
我會裝番R6同你玩
作者: samlau0459    時間: 2009-11-3 10:38

引用:
原帖由 你同新手玩 於 2009-10-25 06:38 發表
諗下點解d古人點打仗 d人點打波
一場仗一場波 好靠合作性同本身人既能力
你點操d人都係無用 佢都唔夠力
始終係要靠d人本身既能力

所以d團話收人 要三思
另外 如果有人想同我24小時狂操同研究 可以加我msn
我會裝番R6同你玩
紅字句子有好大問題吵師兄~
藍字句子好廢話呀師兄~
綠字句子你up咩呀師兄?
橙字句子同上句好矛盾呀師兄~

紫字句子同主題無關啊師兄~
灰句句子, 你之前唔係話點操d人都係無用 佢都唔夠力既咩??咁你呢句同之前都幾矛盾下, 仲搵人同你操?

另多謝支持

作者: 口刁_你    時間: 2010-1-27 19:10

sam到而家都無變...一樣都係咁鐘意汁人地字
作者: davy9000    時間: 2010-1-28 19:58

sam哥,真系好想送4個字比你- -:孤陋寡聞,人地系話靠自己本身能力同團隊合作融合就能發揮到最好啊- -戰術家
作者: samlau0459    時間: 2010-1-29 17:38

引用:
原帖由 口刁_你 於 2010-1-27 19:10 發表
sam到而家都無變...一樣都係咁鐘意汁人地字
作者: samlau0459    時間: 2010-1-29 17:38

引用:
原帖由 davy9000 於 2010-1-28 19:58 發表
sam哥,真系好想送4個字比你- -:孤陋寡聞,人地系話靠自己本身能力同團隊合作融合就能發揮到最好啊- -戰術家

另請發表不孤陋寡聞的高明意見

他的意見本身就自相矛盾 我很想聽聽你的評語

P.S. 原貼者已鬼隱

作者: 口刁_你    時間: 2010-1-30 13:26

XD 一樣咖姐 你咁樣姐係想講姐係你變左@@?
作者: samlau0459    時間: 2010-2-1 20:16

引用:
原帖由 口刁_你 於 2010-1-30 13:26 發表
XD 一樣咖姐 你咁樣姐係想講姐係你變左@@?
你喜歡

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://www.ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0