發新話題

[知識] 關於電腦問題 謝謝

[Close]

關於電腦問題 謝謝

我部電腦 有日無啦啦開機就開唔到 先講解下開機既情形
咁我開機 佢嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟嘟15-30下左右啦
我亦都上網查過 都有講1-10下 壞既原因 而就無人提及過響91530下既原因佢嘟完就會自動熄番機
咁我嘗試拆開部主機睇下咩事 發現個風線唔郁 只郁0.000001極微郁一下
而每次開機 佢嘟完幾下都會熄番再重新開 直到開到轉到把風線
咁佢轉到大約5 6秒左右又會好似斷氣咁聲跟住又熄番機又無限LOOP重開
此外我有試過拆哂所有野連埋d線 連埋塊底板放落張報紙到 所以應該唔係底板短路
小妹想請教一下在座既電腦大神 我係壞左D咩 同埋係咪壞左底板?

我塊底板係 Gigabyte G1.Sniper M3底板
↓↓此話題為真係壞左底板先閱讀↓↓
咁如果係底板壞 我想問一下換技嘉 Z77底板會唔會 唔係咁好用?
因為有人話可以換呢塊 但我上網睇好似好多負皮
I7 3770 AMD6970HD 張顯卡唔算好靚 應該唔易燒?

應該係條ram 壞左  ? 試下換ram 開機

多數都係風扇仔事,如果唔係就係 Ram@@
轉電腦吧

引用:
原帖由 呀ken. 於 2017-3-12 03:03 發表
應該係條ram 壞左  ? 試下換ram 開機
換左ram都唔得, 我將d ram插落其他電腦都正常開到機

引用:
原帖由 A-Yan☆ 於 2017-3-12 20:53 發表

換左ram都唔得, 我將d ram插落其他電腦都正常開到機
咁都幾大機會係底板壞  換個底板好平姐應該幾百蚊就有

但你要夾返個CPU

粒CPU 貴

引用:
原帖由 呀ken. 於 2017-3-13 18:31 發表

但你要夾返個CPU

粒CPU 貴
唔好提啦我早兩日係黃金買塊底版 買技嘉sniper M3 / Z77 佢話無貨
因為其實我主要係想買以上兩塊版 佢無啦啦推塊華石比我490$
之後比左塊 唔岩既底板我 asus既M85-G 番到屋企試完唔得拎去換
去到 佢話支針灣左叫我拎去華碩整 咁我整完拎番去佢話都係灣 個技工明明話得
佢自己比錯版比左LGA1150我 我粒U I73770要用LGA1155事前問清左佢 係咪一定放到I7 3代落去 係我先買
跟住佢又叫我拎去整多次 跟住我就係間鋪到爆左塊板算  地址係 黃金電腦中心 57A 黑店黎
500蚊我當毫比乞丐 大家小心
利申 好多地方 SNIPER M3 / Z77都無貨有無人知邊到平靚正

引用:
原帖由 呀ken. 於 2017-3-13 18:31 發表

但你要夾返個CPU

粒CPU 貴
點都好多謝你熱/好心解答 可惜唔係呢區版主評唔到分比你

引用:
原帖由 A-Yan☆ 於 2017-3-19 11:13 發表

唔好提啦我早兩日係黃金買塊底版 買技嘉sniper M3 / Z77 佢話無貨
因為其實我主要係想買以上兩塊版 佢無啦啦推塊華石比我490$
之後比左塊 唔岩既底板我 asus既M85-G 番到屋企試完唔得拎去換
去到 佢話支針灣左叫我 ...
遇到黑店咁黑,
500蚊唔可以話豪比佢, 當買個教訓好過喇, 咁下次就會識醒目D, 唔會入錯黑店。
自己本身一向買機都幫襯開中央田Centralfield, 間野幾好,你去到直接問返D店員有咩板岩你粒U就OK.

顯卡怕燒點解唔轉N卡呢? A卡係快壞過N卡(個人經驗),
而且GTX 10X0系列D性價比真心唔錯, 穩定得黎又耐用,
之前GTX 970一出果陣入手左張, 用到依加都未出過事。

楼主高人啊,我先收藏了

發新話題