發新話題

[閒聊] 想買手提電腦打機

[Close]

想買手提電腦打機

睇中左asus g551
主要玩既遊戲係LoL 新瑪奇 Diablo
想問下扑唔扑得過?
同埋有咩要注意?
工口工口

題外話,我開頭買 notebook都係諗住買部打到機
點知住左Hall先發現 WIFI 禁左打機
部電腦打到機都玩唔到 /口\

回復 1# 的帖子

你講果部係咪ASUS ROG G551JM?

CPU:Intel® Core™ i7-4710HQ Processor, 2.5 GHz (6M Cache, up to 3.5 GHz)
第4代i7Cpu 4核心模擬8核 HQ系列 高效能顯示晶片...都有一定既效能,唔洗擔心玩某d大作Game
記住唔好買Intel 有M或U係後面既cpu...果d通常都係低功耗,雖然係低耗電,但變相效能就會同時降低

RAM:2 x DDR3L 8GB
16G ram 都已經足夠for 打機用,仲要行DDR3...雖然用L 低用電...但都ok

顯示卡:GTX860M 4G GDDR5 VRAM
Nvidia GeForce GTX 860M 上一代顯卡...中規中舉,唔算最勁唔算最差...都玩到好多大作game...畫質就一定去唔到最高...當然都可以較到最高...但會好lag..FPS會好低

硬碟: HDD 1TB + SSD 24GB 足夠裝Game, 仲用到ssd讀存都快d

顯示屏: 15.6吋 Size 中間到都ok, 有IPS, 用到1080p 屏幕

重量: 2.7kg...雖然係重左d...但要去到有高效能...要配合散熱所以機身會大d重d...都正常既

總結: 其實部Notebook 性能貼近Desktop....
主要睇CPU, Motherboard, RAM, Display card 對你玩所講d game已經綽綽有餘
不過價錢上都幾貴下....

生命一日未結束,都會有改變既可能

回復 2# 的帖子

用行動數據黎打機嗎xd....
之前係學院有同學帶左部Alienware返黎...
佢用手機做WIFI基台..係堂上玩BF3.....屈哂機xd

生命一日未結束,都會有改變既可能

回復 4# 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回復 6# 的帖子

係!我明白!不過fall out就.......................................
darkflameblaster F

引用:
原帖由 愛影。揚仔 於 2016-3-24 21:35 發表
題外話,我開頭買 notebook都係諗住買部打到機
點知住左Hall先發現 WIFI 禁左打機
部電腦打到機都玩唔到 /口\
WIFI呢D野可以破解...

多數轉返用Y5ZONE黎打機..

依家用4G無限 自己放WIFI 打機= =

回復 8# 的帖子

多謝呢位大大既分享!
darkflameblaster F

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2016-4-2 12:55 發表

高招黎
You said, "Hey whatcha doing for the rest of your life?"
And I said
"I don't even know what I'm doing tonight"...

引用:
原帖由 bmbm0606 於 2016-4-2 12:55 發表

依家鍾有4G無限?
真心一問咩台?
how much一個月

MACBOOK PRO打機一流

引用:
原帖由 惡魔電擊槍 於 2016-4-9 22:33 發表
依家鍾有4G無限?
真心一問咩台?
how much一個月
smartone 498

發新話題