發新話題

[心得] 【版務】描述尺度

[Close]

【版務】描述尺度

各位作者,
於某些特定情況下,

我相信大家都會使用【暴力打鬥、曖昧、吻戲、身體接觸】
以上各種【浪漫、激鬥】去表達劇情進展

鑑於本論壇規則於該類型項目方面規管較嚴

但小說版是個給大家自由發揮創意的地方

個人認為只要不出現 床戲 或者

過份血腥的描述 - 形容身體上的肉塊如何剝落...等等..."

只要不要出現以上的問題...我相信應該可以接受

未知各位意下如何?

Click here to visit my blog :D
Gaming Live

過份血腥那只好輕輕描述就可以了,不會形容得太過火~

回復 2# 的帖子

自宮也是吧

獵奇的話,我覺得倒是沒甚麼問題的,只要沒色情也沒甚麼問題啦。

看來和這裡無緣……

我的獵奇魂吶……

個人而言......獵奇很恐怖~.~

引用:
原帖由 小紜 於 16-8-2011 12:26 PM 發表
看來和這裡無緣……

我的獵奇魂吶……
本人的長篇也有類似情節
搞到唔貼得上黎 其實真係幾Sad
呢邊尺度我會同管理員傾下睇下有冇得放鬆有恐怖感既情節其實ok
但係血腥描述..我自己寫果d 就唔發得上黎
Click here to visit my blog :D
Gaming Live

點解唔直接係標題打類似內有過份情節(?)--
你的喵的你的喵的你

引用:
原帖由 喵的肥仔明 於 16-8-2011 03:24 PM 發表
點解唔直接係標題打類似內有過份情節(?)--
如果一踩界..唔係標明就可以了事
所以.."標黎冇用 標黎只係卑人審快d"
Gaming Live

引用:
原帖由 紀敏 於 2011-8-16 14:03 發表
本人的長篇也有類似情節
搞到唔貼得上黎 其實真係幾Sad
呢邊尺度我會同管理員傾下睇下有冇得放鬆有恐怖感既情節其實ok
但係血腥描述..我自己寫果d 就唔發得上黎 ...
個人比較偏好奇幻得黎寫實

寫到打仗咁,如果無血、無斷肢既話真係我頂唔順……

就好似寫打鬥場面  形容高手同小兵既差距

好多時最好就係一刀兩斷  連人帶劍直接一分為二……

當然成唔成地血就係個人趣味問題…

起碼我自己寫既打鬥真係好難唔出現血腥 orz

其實如果能夠將讀者看得沒有一點反感的話就好了。明明就是那麼血腥,卻被打鬥的刺激和緊張感蓋過,這造才是王道吧。

引用:
原帖由 世狸 於 16-8-2011 04:49 PM 發表
其實如果能夠將讀者看得沒有一點反感的話就好了。明明就是那麼血腥,卻被打鬥的刺激和緊張感蓋過,這造才是王道吧。
坦白d講 我果篇講緊係卑人話 S.A.W Mode
有睇過應該知咩料=3=..."
Gaming Live

發新話題