發新話題

[ 中五級 ] (A-Maths) 定積分

[Close]

[ 中五級 ] (A-Maths) 定積分

由曲線  y = 5 - x     和直線  y = 2 - x , x = 0 及 x = 2 所圍成的區域繞 x 軸旋轉,

求所得的旋轉體的體積。
都多得你 , 不知我怎麼報答上帝 .

沒有人懂這算式嗎 ?   

學過
但a-maths被我drop掉
愛莫能肋

謝你的好意

pi times integral from (0 to 2)  ((5-x^2)^2)-((2-x)^2) dx

引用:
原帖由 crazy_cat 於 2009-11-26 00:18 發表
pi times integral from (0 to 2)  ((5-x^2)^2)-((2-x)^2) dx
可否中文 ?

旋轉體的體積 = 圓周率 乘 積分(特定範圍和方程式ge 2次方)      (你本教科書應該有講)
係你個問題, 當x係0到2之間, 曲線係一定係直線之上 (如以標繪圖表示), 所以要搵ge體積就係曲線ge旋轉體體積減直線ge旋轉體體積........
曲線ge旋轉體體積 = 圓周率 乘 積分(由0到2) (5-x^2)^2  dx
直線ge旋轉體體積 = 圓周率 乘 積分(由0到2) (2-x)^2  dx
要搵ge體積 =  圓周率 乘 積分(由0到2)   ((5-x^2)^2)-((2-x)^2) dx

個人淺談
要計積分數
首先要了解咩時候dx
係代表咩定義

記式好易~但係明左個定義
就會更加容易判斷...
否則到左d長問題...關係到文字題
到時你根本一樣唔會明白應該要做d咩

很多數學言手

引用:
原帖由 斷玉 於 2009-11-26 15:08 發表
個人淺談
要計積分數
首先要了解咩時候dx
係代表咩定義

記式好易~但係明左個定義
就會更加容易判斷...
否則到左d長問題...關係到文字題
到時你根本一樣唔會明白應該要做d咩 ...
是wilson liu 的學生是不會記式 .

我只是發覺題解的答案有錯 ,

證實自己的計算有否錯誤 .

仍然係微分!!!!!!!!!!教緊 愛莫能助!!!!!!!!!!

微分 跟 積分 是兩回事 .

引用:
原帖由 MooNBaBY 於 2009-11-26 18:50 發表

是wilson liu 的學生是不會記式 .

我只是發覺題解的答案有錯 ,

證實自己的計算有否錯誤 .
icic
挑戰答應好事黎
不過wilson係邊位~識佢米奇

引用:
原帖由 斷玉 於 2009-11-27 13:42 發表

icic
挑戰答應好事黎
不過wilson係邊位~識佢米奇
可到英皇主網觀看 .

我想問下 ans 係咪  406π/15 cube unit ?

發新話題