發新話題

【新手買電板】想買一個電子畫板,有沒有好介紹

[Close]

【新手買電板】想買一個電子畫板,有沒有好介紹

預算 5000 樓下

要簡單易用
可以的話,希望可以有接近真實手繪的感覺
就好像越用力壓筆,線條越粗,或越深色

希望能介紹繪圖軟件,朋友只有PhotoShop cs4

如果怕麻煩介紹,可不可以告訴個能買到電子畫板的地點,讓我自己去認識認識

買來送給朋友的,希望大大能幫幫手

一定係推薦WACOM。
我用過2隻都係WACOM既INTUOS
我建議你預5000蚊,我諗INTUOS完全係冇問題
其餘就係自己上wacom網睇size。再有唔明就搵我
https://store.wacom.com.hk/intuos-pro

另外如果你買wacom intuos通常都會送多隻碟。
入面有好多隻繪圖軟件,例如photoshop/corel/簡單素描程式
唔岩心水可以上我上面down隻sai落黎。
所以唔洗驚。

深水/旺角D大型電腦中心都會有。
我記得我係旺角果間電腦中心買

奇策士とがめ。

引用:
原帖由 3.14 於 2015-3-29 23:26 發表
一定係推薦WACOM。
我用過2隻都係WACOM既INTUOS
我建議你預5000蚊,我諗INTUOS完全係冇問題
其餘就係自己上wacom網睇size。再有唔明就搵我
https://store.wacom.com.hk/intuos-pro

另外如果你買wacom int ...
想問問關於購買地點的事情

WACOM是有專門店買,還是要到各間商店問
昨日上網查了查,只知道2C有賣電電畫板

引用:
原帖由 某編 於 2015-3-30 07:09 發表

想問問關於購買地點的事情

WACOM是有專門店買,還是要到各間商店問
昨日上網查了查,只知道2C有賣電電畫板
就旺角電腦中心就大把了。
BTW賣大量電腦器材果D地方都會有。但唔一定會有WACOM INTUOS。

奇策士とがめ。

引用:
原帖由 3.14 於 2015-3-30 16:15 發表

就旺角電腦中心就大把了。
BTW賣大量電腦器材果D地方都會有。但唔一定會有WACOM INTUOS。
到深水埗買會比較好,還是去旺角好,價錢不是問題,最近要多選擇和服務好,有詳盡介紹
因為自己對於電子畫板可以說是一概不懂

師兄有沒有好的WACOME畫板型號介紹?
不需要太專業的,簡單容易使用就好
朋友主要都是幫我畫畫小說插圖的,興趣玩玩而已

購買電板有甚麼地方要注意?

請問筆壓又是怎樣的一回事?是不是越大越好?
師兄可不可以介紹一下?

引用:
原帖由 某編 於 2015-3-30 19:36 發表

到深水埗買會比較好,還是去旺角好,價錢不是問題,最近要多選擇和服務好,有詳盡介紹
因為自己對於電子畫板可以說是一概不懂

師兄有沒有好的WACOME畫板型號介紹?
不需要太專業的,簡單容易使用就好
朋友主要都是幫我畫畫小說 ...
到邊買都一樣。WACOM貨全部一樣,沒分別
價錢官網寫明左,
所以去邊到價錢都係一樣。本身送既野會係曬包裝入面。
另外如果剩係興趣既話。
可以平D剩係買INTUOS就算。
2000蚊樓下有找。
唔需要INTUOS PRO或其他。
最平當然係BAMBOO,不過我就冇用過E隻,
所以唔敢推。

最推都係INTUOS,最多人用。
睇你自己要買INTUOS PRO定係INTUOS。

功能入面有寫。
intuos通常都係1024同2048筆感。
當然係越高越好。

建議:
我睇你情況係送人禮物既話
有誠意d都唔洗考慮bamboo了。
bamboo好多地方都有賣,根本唔洗出到深水/旺角。
同埋價錢方面係平好多。所以相對實用性一定會低好多。
所以我唔推e隻。
對你黎講最佳我覺得應該係intuos pro M或intuos pro special M。
價錢就2950同3050。就眼望落去2個功能冇咩分別。
所以應該係顏色差所以價錢有差異。
如果你想買細d size可以選擇intuos pro small既。
L size就幾大部。我就用緊e隻,
但係你應該唔需要用到甘大size,所以small/M應該就夠曬。

奇策士とがめ。

引用:
原帖由 3.14 於 2015-3-31 02:49 發表

到邊買都一樣。WACOM貨全部一樣,沒分別
價錢官網寫明左,
所以去邊到價錢都係一樣。本身送既野會係曬包裝入面。
另外如果剩係興趣既話。
可以平D剩係買INTUOS就算。
2000蚊樓下有找。
唔需要INTUOS PRO或其他。
最 ...
謝謝師兄的解答和推介
自己暫定會買wacome的了,聽說wacome的好像比較好
自己也應該會去深水埗買的了,畢竟比較熟路

不過1024筆感和2045筆感是代表着甚麼

另外軟件方面,要如何選擇
用photoshop CS4足夠嗎?用隨購買而送的繪圖軟件就可嗎?

自己唯一的要求是
盡可能還原手繪的感覺
就是說越用力壓筆,顏色越深,來回上色,顏色越濃

引用:
原帖由 某編 於 2015-3-31 07:15 發表

謝謝師兄的解答和推介
自己暫定會買wacome的了,聽說wacome的好像比較好
自己也應該會去深水埗買的了,畢竟比較熟路

不過1024筆感和2045筆感是代表着甚麼

另外軟件方面,要如何選擇
用photoshop CS4足夠嗎?用隨購買而送 ...
1024同2048筆感就係TOUCH個筆既大細力/斜度。
越高當然越好。姐係你講果D還原手繪筆感。
當然電繪同手繪既手感一定會有分別。

程式方面photoshop緊係最佳,算係最多人用既一款。
版本方面就唔清楚,我唔係好識用photoshop。
其次就係SAI。夠曬簡單。不過就冇photoshop甘多效果調較。
奇策士とがめ。

引用:
原帖由 3.14 於 2015-3-31 11:05 發表

1024同2048筆感就係TOUCH個筆既大細力/斜度。
越高當然越好。姐係你講果D還原手繪筆感。
當然電繪同手繪既手感一定會有分別。

程式方面photoshop緊係最佳,算係最多人用既一款。
版本方面就唔清楚,我唔係好識用pho ...
謝謝師兄一直以來的指教
自己星期四下班後會去買了,當復活節禮物送給朋友

現在還未有決定要買那個一型號,是不是Wacome就好
打算到現場聽職員的講解,然後再選擇

還想要再請教一下
使用電子畫板有甚麼的技巧?特別是上色的一方面?
好等我可以在朋友面前班門弄斧一下

引用:
原帖由 某編 於 2015-3-31 18:29 發表

謝謝師兄一直以來的指教
自己星期四下班後會去買了,當復活節禮物送給朋友

現在還未有決定要買那個一型號,是不是Wacome就好
打算到現場聽職員的講解,然後再選擇

還想要再請教一下
使用電子畫板有甚麼的技巧?特別是上 ...
技巧都冇咩,自己畫多D自然就熟。
當然本身要有手繪底。
奇策士とがめ。

引用:
原帖由 3.14 於 2015-3-31 18:34 發表

技巧都冇咩,自己畫多D自然就熟。
當然本身要有手繪底。
好的,非常感謝師兄

見這個版只有師兄一個人畫畫
努力加油

引用:
原帖由 某編 於 2015-3-31 19:17 發表

好的,非常感謝師兄

見這個版只有師兄一個人畫畫
努力加油
POST上黎當做個紀念。
依家都好少POST上VLAN了
奇策士とがめ。