發新話題

[知識] [集思廣益系列]2013DSE截至2013-3-22中文卷四(口試)題目

[Close]
假如你能回到過去,你會邀請哪位中國古人為應屆文憑試考生作講座嘉賓?

怎覺得呢條題目好益有讀中史既學生

六點半
交友之道,與其糾正朋友的過錯,不如包容他的缺失,你同意嗎?

人生得意須盡歡 莫使金樽空對月...    kelb.    ♥
[/URL]

哎 , 唔記得利申

我19號係男拔考左中文卷四 5:00果場

考呢條

與人比較,有人認為會帶來壓力,但亦有人認為會帶來進步。試
談談你的看法。
按圖即可進入信長之野望區

已更新

引用:
原帖由 W_a 於 2013-3-21 20:53 發表
哎 , 唔記得利申

我19號係男拔考左中文卷四 5:00果場

考呢條

與人比較,有人認為會帶來壓力,但亦有人認為會帶來進步。試
談談你的看法。
呢條我個人認為比較EASY 因為有個大POINT系到

引用:
原帖由 Believe. 於 2013-3-21 21:17 發表

呢條我個人認為比較EASY 因為有個大POINT系到
真係好易

我既立場係與人比較 , 會帶黎壓力 , 但同時都帶黎進步

本身想做開首 比個靚囡囡搶左

佢定義"比較" , 定得好好

佢講 : 比較可以分為物質上 , 心理上 , 又可以係內在因素或者外在因素上既比較 ,

跟手舉左整容做例子 , 講與人比較有過份壓力既不良影響

我做第二發言 , 回應左佢先 , 再幫"比較"做一個補充

我話 : 比較係一種雙方之間既一種分判長短好壞既行為 , 有助令人取長補短

而我認為與人比較 , 會帶黎壓力 , 但同時都帶黎進步 ,

因為"壓力係一種人類進步既根源"

就舉應屆文憑試考生為例 , 我地因為公開試迫近令壓力提升 ,

如果我地可以克服壓力 , 就有進步既機會 , 更有機會金榜提名 ,

反之 , 我地被壓力擊跨 , 就可能會名落孫山。

之後個囡囡又回應番我 , 指出進步係須要視乎人既心態

舉左梁啟超篇《敬業與樂業》中既一名做例:
「須知苦樂全在主觀的心而非客觀的事」

之後太多論點論例論據 唔講太多HAHA

引用:
原帖由 W_a 於 2013-3-21 21:34 發表

真係好易

我既立場係與人比較 , 會帶黎壓力 , 但同時都帶黎進步

本身想做開首 比個靚囡囡搶左

佢定義"比較" , 定得好好

佢講 : 比較可以分為物質上 , 心理上 , 又可以係內在因素或者外在因素上既比較 ,

跟 ...
華B雙星有望 ?

引用:
原帖由 KeiRo 於 2013-3-21 21:40 發表

華B雙星有望 ?
無 我諗3~4

利申 : 6:30

交友之道,與其糾正朋友的過錯,不如包容他的過失,你同意嗎?

引用:
原帖由 Yin520. 於 2013-3-21 22:13 發表
利申 : 6:30

交友之道,與其糾正朋友的過錯,不如包容他的過失,你同意嗎?
過份的

包容會造成縱容

用呢個POINT講 應該幾好講

我個人比較 中意反駁

引用:
原帖由 Believe. 於 2013-3-21 22:20 發表

過份的包容會造成縱容
用呢個POINT講 應該幾好講

我個人比較 中意反駁
呢題應該比好多題易 感覺上呢題我都叫有D野講 如果撞正果條叫個古人就GG

古人個條根本玩人 如果你叫我講古人 我真系GG

引用:
原帖由 Believe. 於 2013-3-21 22:27 發表
古人個條根本玩人 如果你叫我講古人 我真系GG
呢條真係害左好多人 但有讀相關D科就好多POINT講

引用:
原帖由 Yin520. 於 2013-3-21 22:30 發表
呢條真係害左好多人 但有讀相關D科就好多POINT講
我諗法就唔一定 不過都系事後孔明

發新話題