25 12
發新話題

伺服器自動下載非官方地圖教學 (Created by 喪屍無雙場主)

[Close]

伺服器自動下載非官方地圖教學 (Created by 喪屍無雙場主)

我深信好多人成日玩官方地圖已經會覺得好悶,有d人可能會自行去l4dmaps.com 下載非官方地圖。但係,有幾多人會咁做呢?
係時候為Vlan 既L4D2 改革吧!!
為左有更多server 能夠自動下載地圖及更多玩家可以一齊玩非官方地圖既行列,本人願意為大家公開如何自動下載地圖。

廢話少講,以下係教學部分。
Part A: 首先,大家要為Server 安裝SourceMod同Metamod:Source [如有者,可以直接到Part B]
[本教學不會教如何安裝Sourcemod]

Part B:安裝完Sourcemod 後,場主必須要為伺服器開一個網空。
網空有好多種,不過本人認為自己開一個網空係最好不過。
利用HFS 可以為伺服器新增網空。
HFS 下載點: http://www.rejetto.com/hfs/?f=dl
B-1 : 安裝HFS 後,之後開啟程式。
        在Virtual File System中,右click 及 禁New Empty Folder
        為該資料夾改名[名係可以任意]
        之後,張整個server 內既addons資料夾拉入去該HFS的資料夾內
        跟住,在HFS 中禁該New Empty Folder[你可能已經改左名] ,會出現一條link

B-2 : 在Server.cfg 中增加sv_downloadurl "LINK" [LINK 為HFS 既link]

Part C : 下載Sm downloader 1.4 插件
Link : http://forums.alliedmods.net/showthread.php?t=69005

之後張所有野放入去sourcemod 中,同平時放插件冇分別。 [100%跟住放]

C-1 : 在Addons\Sourcemod\Configs 中選擇Downloads.ini
之後會發現下列的文字
//Don't modify or remove the Comment Lines ( // )
//Files (Download Only No Precache)

在//Files (Download Only No Precache) 下加入addons\xxx.vpk [XXX為該vpk 的名] 可能為地圖名

C-2 : 開啟伺服器 及進入伺服器後應該為黑畫面,如果在HFS 見到
下午 06:52:45 <ip> Fully downloaded - 166.84 M @ 5474 KB/s - /l4d2server//addons/xxx.vpk

證明你已經成功能夠讓玩家自動下載地圖,所有玩家下載地圖後,必須重開遊戲,否則下載左都無法進入非官方地圖

我自己上l4dmaps download仲快
訊雷幾秒down完
同唔洗restart

引用:
原帖由 22029205 於 2012-6-17 19:04 發表
我自己上l4dmaps download仲快
訊雷幾秒down完
同唔洗restart
lol 你認為個個都會自行自覺去下載地圖咩

引用:
原帖由 雪乃明日香 於 2012-6-17 19:12 發表

lol 你認為個個都會自行自覺去下載地圖咩
想玩就自然會download
連l4dmaps都唔識果D
我相信除非睇到你個post 否則都唔會明你個黑畫面代表D咩

引用:
原帖由 22029205 於 2012-6-17 19:18 發表

想玩就自然會download
連l4dmaps都唔識果D
我相信除非睇到你個post 否則都唔會明你個黑畫面代表D咩
可能la 鬼叫而家Vlan 多左小朋友咩,以前開非官洗鬼咁煩
Btw 其實咁樣整可能會少左小朋友入[因為有大部分小朋友都係唔會等]

引用:
原帖由 22029205 於 2012-6-17 19:04 發表
同唔洗restart
Are YOU sure~
Go!Go!Go!

引用:
原帖由 K.Y.M. 於 2012-6-17 20:22 發表
Are YOU sure~
放地圖>Extra>Add-ons>Done
自己試下

引用:
原帖由 雪乃明日香 於 2012-6-17 18:56 發表
我深信好多人成日玩官方地圖已經會覺得好悶,有d人可能會自行去l4dmaps.com 下載非官方地圖。但係,有幾多人會咁做呢?
係時候為Vlan 既L4D2 改革吧!!
為左有更多server 能夠自動下載地圖及更多玩家可以一齊玩非官方地圖 ...
我剩係知你篇野亂到七彩,作為教學都算幾失敗,同埋其他人一見到黑畫面=輕機=唔玩個 server=搵自己笨。
CLICK 入 ➨ eXpedition Raidcall

完全唔知有咩用 直接上l4dmap down咪得
同埋如果係教學 圖呢

以下為例子
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1

樓主尼個方法真係GD........
如果可以係黑晝面到加到D字眼話俾人知D/L到幾多就仲好~~~~

要加油~~~十卜

回復 8# 的帖子

咁你唔整個好既方法出黎.....
剩係話人沒用的~~~

樓主既理論,係自己起個HFS server去將個map send比其他有意玩既玩家
可以叫做方便既,但樓主絕對冇諗過network既問題

以樓主既方法黎講
1) host要識set HFS既setting (隨時要整埋router port mapping)
2) host network loading:
以而家既上網服務,你唔係光纖既話,總upload速度最多都只係1MB/s (本人PCCW 30Mb ADSL係呢個速度,有更高既ADSL upload speed請更正)
即係話人地要dl你一個100MB既VPK,最少要100秒
之不過,大多數ISP都會限左upload speed去到200KB/s到400KB/s
即係話一個player要用樓主既方法去download一個100MB既map既話,實際最快只係得250秒=>4分幾鐘
呢個已經係當game host個network冇BT+一切上網要用既upload bandwidth都唔計時候最好既計法
樓主仲要冇計到game host開緊戰時用既bandwidth同埋多幾個play一齊download map時既loading

總結黎講,我會話建議以下兩個代替方案:
1) 叫個player自己去l4dmaps download
2) 如果真係用hfs既話,叫其他player用flashget類既download加速器去download(用多於1個連線既方法就可以解決到ISP connection bandwidth restriction) <----其實我都用緊呢個方法,只不過我都比我d fd download用姐

回復 11# 的帖子

所以我咪用L4DMAPS  簡單直接

某程度上黎講個post睇完我都有D 左我都睇得出你努力過寫個教學post出黎,但問題好似有D紙上談兵咁.......
唔係個方法問題(方法係得),係個方向問題.......
點解要做D類似倒退既方法出黎呢?
本身隻Game就唔係為"小朋友"而設計出黎既Game啦,<呢樣可以無視,我都唔講咁多
想玩唔又唔想出力用隻手指去點下個l4dmap,我真係無言已對
就算真係唔想去l4dmap自已搵圖,(for伺服玩家)都可以叫場主post個mapline都得呱?
只要開正常場同D玩家講一陣轉咩非官圖叫佢地下載定先,咁down齊先轉都得既姐
再唔係系個伺服宣傳區度講個ser會玩咩圖就得啦
"烏時"人如其名;烏雲密布之時,見烏時如見瘟神也

我都唔係好想說:看你個ser依家d人流 都知e個做法係唔work

25 12
發新話題