55 1234
發新話題

[分享] 狙擊槍分享

[Close]

[分享] 狙擊槍分享

在下玩了L4D2這麼久, 遇見用狙擊槍的玩家還比較少.
強勁狙手有不少, 但把狙擊當作機槍盲目開槍的似乎更多
今天想分享一下用狙擊槍的心得, 作交流之用.
(以下分享以專家級的coop或突變模式為預設,
對抗mode也算是適用, 但不適用於寫實模式)

先說說狙擊槍的好處.
1) 一擊殺屍
2) 即使射程遠, 攻擊力不會減弱太多
3) 準心穩定 (開槍時, 15發狙擊實在很穩定, 30發狙擊槍準心會有點浮動)

先說第一點
由於狙擊槍能一擊殺屍, 使用時沒必要心急開槍,
與其射失了再補槍, 倒不如花多四分一秒來瞄準, 確保命中率

射程愈遠, 攻擊力會相對減弱, 所有槍都有這問題. 但狙擊槍的在遠距離射擊時, 威力不會減太多;
加上準心穩定, 在遠程射擊中非常吃香. 故此狙擊手儘量站在視野開揚的地方, 確保攻擊距離.

當特感出現時, 狙手要一定要第一時間反應. 射擊目標, 一定是特感的頭部. (在對抗模式猶其注意)

還有一件很要緊的事....就是zoom槍的時機.
一般而言, 在下是不會zoom槍的, 為了避免team kill. 反正不zoom槍也有準心,
準心又準又穩定, 只要練習多了, 不用zoom槍也可以準確射擊.
(我也得承認, 在下當初是不知道可以zoom槍才會進行這樣的訓練.....)

有關zoom槍, 要優先考慮幾件事.
1) 先確定另外三位同伴的位置.
因為zoom槍後的視野減少, 如果同伴在你面前經過, 你收槍不及就會team kill.
2) 沒屍潮時, 站在高半個至一個身位的地方射擊.
即使同伴在面前經過, 也會因高低差而避免team kill.
當然, 如果你的同伴經常亂跳, 就請他自求多福了.
也要避免站得太高 或 站在同伴無法即使救你的地方,
smoker攻擊的目標往往是高處的人.
3) 有屍潮時, 千萬不要zoom槍.
你的同伴可能會因為屍潮的來臨而四處走動,
你必須以避免team kill為大前提. 被小屍打中會痛, 但被狙擊打中就不是痛那麼簡單.

以在下愚見, 做狙手多半是兩種, 一種主力狙擊特感, 一種是援護友方.
狙擊特感上面有提過, 多站視野良好的地方, 儘量打頭.

還有援護友方. 攻擊小屍的先後次序與時機很重要.
1) 同伴身後的小屍最優先攻擊, 同伴注意不到的小屍亦然.
2) 同伴被特感捉住, 被救後會有一秒左右的狀態既無法移動又容易受攻擊,
那時同伴身旁的小屍全都是優先攻擊對象.
3) 狙擊槍的穿透性很強, 疊在一起而距離遠的小屍也該被優先攻擊, 猶其是屍潮時間.
4) 屍潮時, 如果身邊有拿散彈的同伴, 身旁的小屍不妨交給同伴處理, 你可以儘量攻擊稍遠一點的屍,
以「點」為攻擊目標而非以「屍」為攻擊目標. 以點為目標, 是為了將經過這「點」的屍殺死,
不經過這個「點」的屍就任由他, 交給同伴就可以. 畢竟你不是孤身一人, 不要想自己把屍全數殺死.
也不要為了一隻小屍放棄屍潮必經之路的要點

最後一點, 就是....如果同伴不濟, 狙手會非常危險. 考慮同伴的實力而決定是否使用狙擊槍, 這很重要.

在下先寫到這裏, 有錯請指正, 亦歡迎各位狙手分享自己的心得.

引用:
原帖由 justforacc 於 2011-7-10 23:38 發表
最後一點, 就是....如果同伴不濟, 狙手會非常危險. 考慮同伴的實力而決定是否使用狙擊槍, 這很重要.<---本文重點

引用:
原帖由 878140 於 2011-7-11 00:02 發表
睇樓主咁高LV就知道係老手

如果係專家比支狙打中一下會點 ?_?

寫實專家一槍殺屍已經做唔到

寫得好

引用:
原帖由 lovesikfai 於 2011-7-11 00:46 發表
寫實專家一槍殺屍已經做唔到
寫實專家? 將麥林當係狙擊用, 一樣咁打. 雖然難, 但可行的.
狙擊配麥林, 遠距離王道裝備.
不過大雨場景2場景3這些空曠但高低路線並存的地方,
不適合狙擊配麥林, 有近武比較穩妥.
引用:
原帖由 878140 於 2011-7-11 00:02 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=4045759&ptid=429901][/url]
最後一點, 就是....如果同伴不濟, 狙手會非常危險. 考慮同伴的實力而決定是否使用狙擊槍, 這很重要.<---本文重點
我認為狙手最大的價值是在於援護, 有效的狙擊可減低同伴風險.
但如果同伴實力有差, 與其以狙擊減低其他人的風險,
倒不如拿散彈自己承擔風險, 這點是根據上面紅字作出發點的.

zoom對我黎講最大用途就係 移動中快速還原準確度..

引用:
原帖由 22029205 於 2011-7-11 02:07 發表
zoom對我黎講最大用途就係 移動中快速還原準確度..
其實無必要. 你向前衝, 忽然想停低射屍,
只要在前鍵放手的同時, 輕按一下後鍵,
準星會還原得好快.

這是快狙手一定要懂的方法.

同感啊,以前我也喜歡拿狙擊槍,成日幫隊友清屍體打特感救人,后來發現經常冇人幫我,我可以救先人地唔失血而自己卻要等到訓地先有人來支援,唔識別幫托合作嘅隊友真系好失望掃興

狙擊高攻離保連射嘅不足係好好嘅要點黎
但係個人認為渣狙最好倍近戰
因為屍潮時如果無近戰己係用銀雞
會因為射速唔夠同埋入彈慢被屍仔圍(回題,基於係以專家級黎計,所以屍仔比起特感係更為要命
所以個人認為經常用近戰
去到最重要出特感關頭先用狙至係用狙嘅最重要原則

多用副,少用主,出特感時慢慢射~

回復 1# 的帖子

射程愈遠, 攻擊力會相對減弱, 所有槍都有這問題.
原來會咁樣架=V=
多謝樓主分享
仲有我想問
咁狙擊槍用咩槍最好?
我覺得15粒子彈個把好似好D
30啦好似唔勁(BUT 我成日都用=V+ 因為15粒好快就無哂`如果清清下D C 仔 凸然對友比人捉住左咁就好難救到)

學到唔少野
我都要好好練習呀~!!

用獵槍比其他狙...射速/上彈...都會更好...
衛斯理 高手XD

你可以係後面打前面1-3個同伴打唔到ge屍仔 but好容易比後面ge smoker拉

通常都係狙黎打後援...散彈打頭.......通常前面好遠有屍都唔會打住(屍潮另計)因為反正你遲早都去到.......只係打後面追黎既屍is ok.....對前排既隊友一定要信任.....開路就交比佢地負責....自己就cover隊友身邊同埋衰方追黎既屍加特感~~~~另外2人都有野做..就係負責清旁邊既屍同埋cover狙and散彈..因為佢地專注去殺屍/描...會忽略周圍....你地要做既就係護住佢地背後..唔好比其他屍有機可乘............最好就一個護散一個護狙..分工合作 2前2後

55 1234
發新話題