發新話題

[交流] 其實霸氣

[Close]
嗯...睇漫畫睇得有d混亂.
同埋成日搵唔到漫畫網.
有冇好介紹?
我yahoo搵果d唔知點解好似唔岩甘= =

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

霸氣是ONE PIECE世界中所有人類都擁有的潛在力量,這種力量是與生俱來的能力,和「氣勢」、「威攝力」相同,就像本能一樣存在着;但是,絕大部份的人都不能意識到這種力量,或是終其一生也無法發揮出來出來 。

霸氣大致分為「見聞色」、「武裝色」和「霸王色」三種,一般人可以透過修煉激發獲得這種力量,除了「霸王色」外,另外兩種都可以不斷修煉增強。在女人島,人們可以把霸氣放在一些武器上,例如箭。而在海軍中,中將級別的將校均具有霸氣。

見聞色的霸氣
強烈感受四周氣息的力量,可感應到視線外的敵人或進一步預知對手動作,在空島被稱為「心綱」,是一種讀心術,也可以說是「聽的力量」。只要人還活着,身體就可以發出特殊的聲音,藉由這些聲音可以預測對手下一步的動作與位置,只要經過鍛鍊就能讓範圍變大

武裝色的霸氣
提昇個人的防禦力,作用猶如看不見的盔甲;更可演化為攻擊力,進而與惡魔果實能力者抗衡,甚至可以觸碰到「自然系」果實能力者的實體。

霸王色的霸氣
可以靠着自身「氣魄」震攝或嚇昏敵人,但如果控制不好,會使周遭的人一倂受牽連。是數百萬人之中只有一人才有的天選之人的「霸氣」,即是擁有立於人之上的「王的資質」,和前兩者不同的是,「霸王色」即使可以控制自如,卻無法靠着鍛鍊來加強,只有靠使用者本人自身的成長才能強化。

引用:
原帖由 ゞ  Fk■ 於 2011-2-24 19:01 發表
霸氣是ONE PIECE世界中所有人類都擁有的潛在力量,這種力量是與生俱來的能力,和「氣勢」、「威攝力」相同,就像本能一樣存在着;但是,絕大部份的人都不能意識到這種力量,或是終其一生也無法發揮出來出來 。

霸氣大致分為「見 ...
同6#既回復一模一樣
呃POST 都唔係咁呃

如果係廢人霸氣一下死 勁小小就暈 如果係好勁就冇是

引用:
原帖由 BlackStaR★武 於 2011-2-23 23:26 發表
白胡好似冇霸王色
白胡子點會冇霸王式霸氣????

引用:
原帖由 最終の作 於 2011-2-24 18:34 發表
http://bbs.xdxdxd.com/   
唔該哂

霸氣都係一個好勁的 霸氣一下殺死點 廢人

我都唔係好知咩李加

引用:
原帖由 ゞ  Fk■ 於 2011-2-24 19:01 發表

霸氣大致分為「見 ...
同6#既回復一模一樣
呃POST 都唔係咁呃

引用:
原帖由 Z.OO 於 2011-2-24 20:57 發表

白胡子點會冇霸王式霸氣????
做得到4皇級數以上  
沒既話都好難。。。

霸氣有助戰鬥
d自然系果實 傷唔到 可以用霸氣傷

我都想霸氣 霸氣好屈

引用:
原帖由 N.k_FW 於 2011-2-28 23:17 發表
霸氣有助戰鬥
d自然系果實 傷唔到 可以用霸氣傷
霸氣都要睇係邊一種.
唔係all霸氣都得嫁

霸王色係用黎強化見聞色+武裝色.
宜家路飛可以控制霸王色.
霸王色唔係人人都學得識.

發新話題