69 12345
發新話題

▓▓▓▓▓▓[原創教學+圖]HLMV教學2(教你改模組,模組不求人)

[Close]

▓▓▓▓▓▓[原創教學+圖]HLMV教學2(教你改模組,模組不求人)

之前試過問下一d cs玩家既意見,

睇下出唔出第2篇好,

點知冇人應我=[

我自己其實都好想出..(用黎呃分A_A)

但係又諗唔到教咩

前幾日係床上面諗黎諗去,碌黎碌去,碌到差d碌左落床,終於諗到教咩喇...

第1篇在此

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=193049&extra=page%3D1

今次會教大家點樣改貼圖...

鑑於上次有人話我個HLMV太舊,今次我會用v1.36

本次教學所用模組:css嘅刀

你唔一定要用呢把既...

第1步)開啟一個你想改既mdl

第2步)按textures

我講下果D制有咩用先

1:選擇"皮膚"(貼圖)  

2:將圖片放大

3:令貼圖反光 (一陣會俾實際效果你地睇)  

4:令貼圖透明 (同上)

5:輸入texture(啫係用第二啲圖片覆蓋依家呢個texture)  註:圖片一定要係256色既BMP

6:輸出texture(將依家你睇緊既texture以256色既BMP輸出)

其他果啲對今次既教學冇乜用,所以唔會講住...

反光效果:

先勾選chrome

效果:

透明效果:

先勾選additive

效果:

跟住落黎就係最重要既export,import部份喇...

按export texture(個人建議開一個新既file放入去..如個唔係會好亂..)

個名任你改~

用小畫家開啟呢幅圖片,然後另存新檔

將格式改為24位元既bmp(大部分處理圖片既軟件都唔可以直接改256色既BMP既圖..)

可以將原本既bmp取代

然後打開你既改圖軟件,改佢啦...

建議用paint.net/ACDsee pro

呢D都好易上手..

我會用免費軟件ACDSee Pro 3.0 build 475做示範點樣將圖片改顏色

請去呢個網址下載

網址(此為官方發佈的試用版下載網址,限期30日,限期過後請購買正版,亦請會員不要下載破解版,以免負上法律責任)

用新download落黎既acdsee pro用打開圖片

禁process

禁edit

禁color balance

調下D red,green,blue嗰啲

當然,你唔一定要咁樣改既...

大家可以發掘下D功能..

改完之後,禁save as存做gif,再用小畫家轉返做256色BMP

如果你用小畫家由24位元直接轉做256色/用小畫家由24位元轉左GIF...畫質將會受到超嚴重既影響..

用HLMV既import texture匯入返你頭先改出黎既256色BMP

禁weapon origin睇返自己既成品啦=]

最後禁save model as..儲存返個mdl即可=]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

如果大家有咩新既方法改...
不妨係度發表下丫...

都可以上傳下既作品...

喇...我教左你地點樣開模組架喇...

唔洗post圖啦=](主要原因係因為我懶所以唔post圖=[)

我上傳返過往既作品先

血腥小刀,,相信有一部份人會見過

金色模組(內含ak.m4.awp.knife.knife_r使用前要將名字改成knife)

銀色模組(內含ak.m4.awp)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

借粟一燒既帖點可以唔支持呢A_A
透明個個整得幾型
整金色果度好鬼型
等你整埋下part

支持 Noob 哥哥
鴨仔字

引用:
原帖由 ゞsNaKE〃MaN 於 2010-7-31 14:31 發表
借粟一燒既帖點可以唔支持呢A_A
透明個個整得幾型
整金色果度好鬼型
等你整埋下part
冇下part喇
黎緊可能會有HLMV教學3掛...

5知講咩好...
總之好貼一个

睇唔睇到hl2既model?.

引用:
原帖由 edwinchs 於 2010-8-1 13:38 發表
睇唔睇到hl2既model?.
hl2好似係用Source Engine...睇唔到架..
但係可以將佢反編做hl既模組..

我英文禁廢 一定整唔到

借粟一燒識唔識反編-.-
識既下一part教埋
你既part1,2我一早識....
都係入門果D野...
我最想學既係反編

引用:
原帖由 55331200 於 2010-8-2 15:10 發表
借粟一燒識唔識反編-.-
識既下一part教埋
你既part1,2我一早識....
都係入門果D野...
我最想學既係反編
上網搵下啦...
網上面一定有教學...
你等我出要等好耐架...

整得好靚! 睇得出好比心機

呢D一早識la

原來借粟一燒._.就是Noob
                                                             Mc=]]字

引用:
原帖由 Mc=]] 於 2010-8-2 21:16 發表
呢D一早識la

原來借粟一燒._.就是Noob
                                                             Mc=]]字
都係上次果句啦

好多老手應該都知
但係都PO出黎等D唔知既人知下啦.0.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

69 12345
發新話題