發新話題

...

[Close]

...

你先按del 進入bios 將boot up 改回hdd boot first 應該可以.. 如果唔能夠入bios 請按ctrl+alt+esc 或 .....

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2007-8-2 21:59 發表
你先按del 進入bios 將boot up 改回hdd boot first 應該可以.. 如果唔能夠入bios 請按ctrl+alt+esc 或 .....
係咪岩岩開機果陣禁    ??

係!!但要看你BIOS本身用乜進入BIOS...

Award bios係del架啦~

1.可能主機板電池沒電,不過這情況不常見,除非你MB用很多年了..
2.死ram
3.清除COMS資料,重新開機後載入BIOS預設值看會不會改善..

清除方式...
A.先拔掉主機的電源插頭
B.拆下主機板上鋰電池5分鐘後裝回
C.插頭插上系統開機,按DEL鍵進BIOS設定頁面

我驚佢係牌子機,我都見過牌子機用Award bios,但唔係del,不過多數boot機時有寫..... 我現在接觸太少了,所以都唔敢肯定,amdhorus 你就幫幫佢吧....

引用:
原帖由 amdhorus 於 2007-8-4 05:03 發表
Award bios係del架啦~

1.可能主機板電池沒電,不過這情況不常見,除非你MB用很多年了..
2.死ram
3.清除COMS資料,重新開機後載入BIOS預設值看會不會改善..

清除方式...
A.先拔掉主機的電源插頭
B.拆下主機板上鋰電池5分 ...
試過晒都唔掂                           

試埋ram@@????????

引用:
原帖由 amdhorus 於 2007-8-4 17:57 發表
試埋ram@@????????
嗯                                                

vLan shop 幫下你

發新話題