19 12
發新話題

[知識] 牙膏的十大妙用(轉)

[Close]

牙膏的十大妙用(轉)

一、用布蘸點牙膏擦拭水龍頭,可使水龍頭光亮如新。

二、用海綿蘸點牙膏刷盥洗用品,效果極好。

三、用棉布蘸點牙膏後,輕輕擦拭泛黃的白色家具,可使家具顏色還原。

四、用溫熱的濕抹布將灶台上的焦垢潤軟,然後用尼龍洗碗布蘸牙膏用力刷洗污垢,再用幹淨的布擦幹淨即可。

五、如果您烹調完魚後,手上仍殘留有魚腥味,不妨在手上擠點牙膏搓洗,魚腥味便能立刻消除。

六、如果您手上沾了食用油、簽字筆油、汽車蠟或機油等難洗的油污,用牙膏搓洗就能清除。

七、衣服的袖口和衣領是比較難洗滌的,用牙膏塗在污處,反復搓洗,效果不同凡響。

八、白球鞋穿久後常會泛黃,先用專用清洗劑處理,要用牙刷一刷,清水衝洗,球鞋便可潔白如新。

九、手電筒的反光屏用得太久了會變黃,若將牙膏塗在上面,3一5分鐘後,用綢布輕輕擦拭,便可使其光亮如新。

十、如果不經意間你的身體某部位被燙傷,可以塗抹一些牙膏,減輕疼痛。

我睇完先知牙膏係咁有用

老人家都有講,燙親可以用尿或牙膏,可感輕痛苦....其它有部份都聽過..

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2007-6-27 18:41 發表
老人家都有講,燙親可以用尿或牙膏,可感輕痛苦....其它有部份都聽過..
肥佬燙親就用尿,用咩牙膏,牙膏都要$$

用黑人好,有薄荷,涼D... 我講老人家講我梗係唔用我話晒算一個知識份子...

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2007-6-27 18:52 發表
用黑人好,有薄荷,涼D... 我講老人家講我梗係唔用我話晒算一個知識份子...
無我d小知識,你點做到知識份子

係呀!係呀!

牙膏咁有用嫁咩?唔知真唔真- -

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2007-6-27 18:57 發表
係呀!係呀!
而家先知咩,我post d小知識係因為你知識貧乏,跟我學下野la

唔緊要,知識無窮無盡,我多多都要...

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2007-6-27 19:35 發表
唔緊要,知識無窮無盡,我多多都要...
大家咁話,你教下我我教下你,你話幾好

第八是說牙刷,不是牙膏。

引用:
原帖由 張仲良 於 2007-6-27 19:39 發表
第八是說牙刷,不是牙膏。
唔係牙膏咩,有咩錯,睇唔到,可唔可以講清楚d

要用牙膏+牙刷一齊用,以前我阿媽都有講過,我地讀書要穿白帆魚...

引用:
原帖由 plastic_pan 於 2007-6-27 07:42 PM 發表

唔係牙膏咩,有咩錯,睇唔到,可唔可以講清楚d
八、白球鞋穿久後常會泛黃,先用專用清洗劑處理,再用牙刷一刷,清水衝洗,球鞋便可潔白如新。

我地果個年代,邊有清洗劑...我地最多有鞋油...

19 12
發新話題