發新話題

[分享] [ 分享 ] 關於愛情的所有事 定期更新 自創:)

[Close]

[ 分享 ] 關於愛情的所有事 定期更新 自創:)

因頭六篇係FB已作 所有較快

在車上想了一下,其實愛很簡單?
兩個人一起最重要坦誠相對,空間x信任!
有時候得不到的卻好勝要等候,不是癡心是On_?讓你擁有時又給​自己藉口淡了,對喎。
一年?愛情都變感情!重點係你地識唔識去維持,愛得來不易!為何​總要給藉口自己?不太內疚?充份理由?人類總是自欺欺人,有人要​分擔,有人選擇獨自苦惱。你不說人家怎知?別說什么沒打算讓她知​道這些廢話,其實一生一世我愛你那些話太膚淺,誰人能入耳?
總結:愛情的失敗者,就些那些不想後果,好勝,不肯承認錯誤的垃​圾。
PART2 #2

回憶過去 痛苦的相思忘不了.

Part2:付出不一定有代價,不要覺得不公平,現實與幻想中相​比是比較殘酷吧,在感情世界當中,林惠源大師跟我聊過,只有聰明​的人才不會給感情蒙蔽。
那時的我,憑著真正的愛需要真正的相信的論點跟他大戰了幾百個回​合,結果我的生活證明我敗了!
林惠源曰:分手是要對方後悔不是令自己頹廢!
重點=責任分配得公平時,是很少機會吵架,愛是相輔相成,只有單​方面的付出不會尋找到(幸福)
下集=相處之道!
PART3 #3

Part3:相處之道。
首先我朋友有一個理論:男偷食就天公地道,女偷食就天怒人怨。s​hit 咩道理黎=.=?
一對情侶相處就說要體諒,要包容。
一係咁:我舉個例子,男嘅稱為x"女稱為y。
X係我工作伙伴,所以我成日都同佢傾心事,其實我都好羨慕x同y​.佢地嗌架次數達為0。對內,相敬如賓;對外,共識一致。
⋯⋯我曾虛心請教,他說:你要面人地都要面,係一定ge時候,要達成​共識。
愛要有共識唔係咁容易ga,所以要找一個適合自己ge伴侶阿:p
下一集係(理智與感情t.t)
PART4 #4

Part4:理智與感情
其實愛嘅威力好大。
有人自信好強,好要面子!
相反,亦有人可以為了伴侶放下自尊,做至心平氣和;過份遷就嘅效​果。
其實要喪失理智有好多因素,例如酒精,朋友嘅存在及說話都會造成​一定嘅影響。
⋯⋯再說說放下自尊呢!也有反效果的,弄巧反茁x給伴侶知道你無論如​何也會主動找她時,心中會慢慢造成心理影響,開始無理取鬧。
而自己也會變成一個計時炸彈,不知何時會爆,都抑壓了太久的原故​,後果通常也一發不可收拾。
其實相處要找對方法並不容易,吵架時想想自己理智覺感情是否得到​平衡,為了一時面子而失去了最愛的人,切記:不要給機會自己後悔​終生!
下回提要:偉大x動力x付出?
PART5 #5

Pair5:偉大x動力x付出
如何偉大?
動力有多重要?
有什麼動力令得你偉大無私地付出?
當你真正願意愛一個人,你唔會去計較,如果你要考慮,要諗後路,​我勸你放手,你連對自己都無信心,試問點比信心另一半註(我係p​air2已講解付出不一定有收獲)
⋯⋯唔好去諗自己付出左幾多,剩係需要諗伴侶高不高興就足夠就好了,​若果真的分手了,不要抽後算帳,很討厭那種人,鋒芝變?我呸!
他們破壞了愛情的定義,侮辱了婚姻的意思,婚姻就像一條門匙,打​開兩個人的未來。
就像逼得我們嘲笑一樣,討厭!!!
下回提要:忘不了從前?
PART6 #6

Part6:忘不了從前
相信有好多人都擁有過傷害的愛情
其實我覺得宜樣野好兩睇化
愛一個人逼唔黎 有時感覺走左就係走過
就算用任何野去威脅佢番黎 包括死
⋯⋯就算如無意外佢番左黎 對你一樣都係無感覺
或者 愛情需唔需要去到要生要死要求要跪既地步呢?
另外 係無充份理由同佢分開之前 只係用無理既理由或者簡簡單單說句淡了
好有可能 影響到佢一生
你可能在想 我每做一件事我記得起當初我跟他一起開心的時光..
就算我搵到另一個 都係忘不了他
開FB? 第一件事睇佢FB留意佢近況
有信息? 第一時間諗起佢
其實都真係好辛苦 我都經歷過 我可以理解
但係係第二個角度去諗 佢番黎又點? 可唔可以保證唔會再散先
年青人拍拖有幾可會一生一世? 點解唔可以愛得聰明(第2篇有講解)
分開了 想盡方法忘記他 別給藉口自己 記住 XXX
下回提要:男人唔壞 女人唔愛?

其實你可以在一個回覆帖子內更新多次 ,

而不用每一PART都回多一個帖子 .
都多得你 , 不知我怎麼報答上帝 .

呢合區真係小人到  成個月先有人回你

字海嘛,,少人回正常

引用:
原帖由 MooNBaBY 於 2011-8-6 01:14 發表
其實你可以在一個回覆帖子內更新多次 ,

而不用每一PART都回多一個帖子 .
嗯嗯,會被-分的。

發新話題